Film: Nordwand ( North Face )

In het jaar 2000 kwam de film Vertical Limit uit. Een film over de beklimming van de K2. Nee, niet dat leuke zangclubje van onze zuiderburen, maar de beruchtste berg van deze tijd. Ijs, kou en steile hellingen werden overwonnen om de helden van het verhaal te redden. Flinterdun en totaal onrealistisch. In de jaren ’30 had men zo hun eigen K2; de Eiger. Een berg in het zuiden van Zwitserland. Met name de noordelijke wand werd gezien als een onmogelijke beklimming. Toch werd er eind jaren ’30 een poging ondernomen om deze ‘moordwand’ als eerste te beklimmen. Dit waargebeurd verhaal is nu verfilmd met de toepasselijke titel: Nordwand.



Nordwand begint in Berlijn. De redactie van de belangrijkste Duitse Nazi krant krijgt de opdracht om een verhaal omtrent de eerste beklimming van de Nordwand te maken. Het laatste probleem van de Alpen moet worden overwonnen zo scandeert de media. Henry Arau voelt zich geroepen om het nieuws over deze toekomstige helden te verslaan. Op een redactievergadering krijg hij lucht van twee mannen die al sinds hun kinderjaren klimmen. Toni Kurz en Andreas ‘Andi’ Hinterstoisser bedwongen al menig bergwand. Ze lijken de aangewezen personen om als eerste de klim naar boven te wagen. Samen met het oude jeugdvriendinnetje van Toni, Luise, die toevallig ook bij de krant werkzaam is, reist hij af naar de Eiger.


Toni en Andreas werken op dat moment nog bij het leger. In hun spaarzame vrij tijd beklimt het tweetal de bergen in de buurt. Omdat de vrienden het niet zo nauw nemen met de avondklok bestaat hun werk meestal uit het schrobben van de toiletten. Na een bezoek van Luise, die hun inlicht over de Nordwand, besluiten ze ontslag te nemen en hun geluk te beproeven. Klimmers uit allerlei landen van Europa verzamelen zich aan de voet van de berg om een goede dag af te wachten. De grootste concurrent van onze helden is een duo uit Oosterijk. Op een heldere ochtend besluiten de mannen het erop te wagen. Wat dan volgt is een strijd tegen de elementen van de berg. Sneeuwstormen, lawines, onbedwingbare steile hellingen en onverwachte concurrentie. Is de wil van Toni en Andi sterk genoeg om de top te halen?


Nordwand is een indrukwekkende film. Niet in de laatste plaats omdat het hier een film betreft die op een waargebeurd verhaal gebaseerd is. Natuurlijk zullen de scherpe randjes hier en daar geslepen zijn, maar dat valt in zijn geheel niet op. De karakters zijn goed neergezet door de uitstekende cast. Men doet echt geloven dat de acteurs de personages zijn. Natuurlijk speelt mee dat het, over het algemeen, een vrij onbekende cast is. De locaties zijn natuurlijk prachtig. Uitgestrekte landschappen, formele diners en de Nordwand zelf. Je moet er van houden. Kritiek puntje is wel dat de film een beetje voortsleept naarmate de vrienden de berg beklimmen. Er word gebruik gemaakt van spanningsmomentjes die soms net niet genoeg zijn om je aandacht erbij te houden. Ook het mediacircus versus de beklimming is soms niet al te handig uitgewerkt, waardoor het op sommige momenten gewoon een saaie bedoeling is. Weet je hier doorheen te bijten, omdat je toch benieuwd blijft of ze überhaupt op de top aankomen, of zullen sterven tijdens hun beproeving, dan zal de ontknoping je niet teleurstellen.


Label: 20th Century Fox Releasedatum: 21 mei 2009 Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.