WWE Smackdown vs. Raw 2008

Had ik eerder al het genoegen om de Xbox 360 versie te mogen reviewen, nu is het dan de beurt aan de PSP-versie van WWE Smackdown VS Raw 2008. Hoewel deze tak van sport in ons kikkerlandje verre van populair is en maar een klein groepje fans heeft, is de WWE big business. Dit blijkt wel uit het feit dat er ieder jaar een nieuwe game van uitkomt, zo ook dit jaar. Maar is deze game ook leuk voor niet WWE-fans, en is hij de moeite waard is als je de editie van vorig jaar al hebt gekocht?


Zoals je mag verwachten zitten alle grote superstars van RAW, Smackdown en ECW zitten er in, The Undertaker, John Cena, Triple H, Batista, Kane, enz zijn allemaal van de partij. Daarbij zijn er ook nog een aantal legends aanwezig zoals: Bret Hart, Rowdy Piper en The Rock. Toch is de selectie van sterren wat mager en ook niet helemaal actueel. Het is natuurlijk nooit mogelijk om helemaal up te date te zijn, maar sommige worstelaars waren al weg voor dat ze aan het spel begonnen. In totaal zijn er 55 spierbundels waaruit je kunt kiezen. Naast de bestaande superstars is er ook de mogelijk om zelf een superstar in elkaar te knutselen. Dit doe je in de Create-a-superstar modus, waar je echt uren zoet kunt zijn met het maken van jouw ultieme spierbundel. Een superstar is trouwens niet het enige dat je kunt maken, je hebt verder de keuze een eigen opkomst in elkaar te knutselen, je moves samen te stellen, en je kunt zelfs een hele eigen championship ontwerpen.

Ben je eenmaal klaar met het ontwerpen van jouw droomworstelaar (of je neemt lekker je bestaande favoriet) dan kun je de ring in. Over de keuzes aan wedstrijden valt niets te klagen. Zowat alle wedstrijden die je kunt bedenken zitten er wel in, een kleine greep uit de selectie wedstrijden die je kunt kiezen: Burried alive, Hardcore, Hell in a cell, Laddermatch, TLC-match, Steel cage, Parking lot brawl. Hierbij heb je dan nog de keuze of One-on-One, Two-on-Two, Triple Threat of zelfs met zes man tegen elkaar wilt vechten, en als klap op de vuurpijl kun je nog een 30-man Royal Rumble doen. In totaal zijn er zo’n zestig verschillende wedstrijdtypes die je kunt uitproberen. Als nieuwste toevoeging is er dit jaar de ECW Extreme Rules Match. Net als bij Hardcore is in dit type wedstrijd echt alles toegestaan maar er zijn een paar verschillen. Zo kun je vooraf vier (van de acht) wapens (zoals stoelen, ladders, hamers) selecteren die jij wilt gebruiken, als je dan onder de ring gaat kijken naar een wapen krijg je een selectiewiel waarop je ze kunt kiezen. Bij Hardcore grijp je gewoon onder de ring en is het maar afwachten welk wapen je krijgt. Helaas geeft het publiek je op de PSP geen wapens aan, het publiek is hier ook niet meer dan 2D-mannetjes die wat staan te juichen. Ook aan modi is er geen gebrek. Je kunt kieze voor Play Now, dan kiest het spel gewoon een wedstrijd voor je, of voor een exhibition waarin je zelf een wedstrijd kunt selecteren. Verder kunnen je wat toernooien doen, zoals King of the Ring, en is er een Legend-modus waarin je klassieke wedstrijden naspeelt.


De belangrijkste modus is de 24/7-modus, welke gezien kan worden als de story-modus waarin je één heel jaar beleefd. In de 24/7-modus kun je er voor kiezen een superstar te zijn of een general manager. Wanneer je voor het laatste kiest is het jouw taak om de worstelaars tevreden te houden en geld te verdienen. Als worstelaar moet je in deze modus jezelf naar de top werken om zo de ‘number one contender’ te worden. Je kunt ervoor kiezen een gevestigde worstelaar te gebruiken of om één van je eigen creaties tot superstar te maken. Als je voor een zelf gemaakte worstelaar gaat dan begin je met hele lage stats die je langzaam aan opbouwt. Kies je voor een bestaande worstelaar dan heb je de keuze uit de zijn huidige stats of om als rookie te beginnen. Je stats opbouwen doe je door te trainen en events te voltooien. Trainingen doe je zelf en zijn gewoon in de vorm van een wedstrijd. De events, die onder andere bestaan uit camera training, in een film spelen en handtekeningen uitdelen, daarentegen zijn gesimuleerd en laten je alleen het resultaat zien.

Het probleem van de 24/7-modus is dat het verhaal nergens op slaat als je een bestaande worstelaar neemt. Er is gewoon een standaard verhaal die op iedereen wordt toegepast, dus ook al neem je bijvoorbeeld The Undertaker of Triple H dan nog ben je een rookie zonder status. Maar ook als je een eigen worstelaars gebruikt komt het verhaal vaak wat raar over. Dit komt voornamelijk doordat de verhaalstukken vaak niet overeen komen met de wedstrijden zelf. Regelmatig krijg je na het winnen van een wedstrijd een scène die het laat lijken dat je verloren hebt, wat gewoon een raar beeld geeft. Tijdens je weg naar sterrenstatus kun je ook geblesseerd raken, in theorie een leuk idee, maar als je een week of zeven met een worstelaar vecht die aan het begin van de wedstrijd al half is afgetakeld, is het toch wat minder leuk. Het is jammer dat deze story-modus zo suf is uitgewerkt want er zou zoveel in kunnen zitten.