Uncharted: Drake's Fortune

Stel, één van je voorvaderen was avonturier en had een grote schat ontdekt. Het enige dat je van hem hebt is een ring met wat coördinaten erin. Deze leiden je ergens midden op zee waar je een doodskist opvist. In plaats van een lijk vind je alleen een dagboek in de kist. Een dagboek vol aanwijzingen naar de schat waar je voorvader naar op zoek was. Wat doe je dan? Natuurlijk, je gaat zelf opzoek!

In Uncharted gaat Nathan Drake, een afstammeling van de avonturier Sir Francis Drake, opzoek naar de schat van El Dorado. Met behulp van Elena, een reporter die een groots verhaal wil maken, vist hij een dagboek op. Drake en zijn vriend Sully zien dat ze goud in handen hebben en dumpen Elena. Gewapend met dit dagboek vol aanwijzingen gaat Drake samen met zijn maat Sully op zoek naar de verloren gouden stad. Zo begint een groots avontuur wat niet zou misstaan in een grote Hollywood film. De presentatie heeft hier dan ook veel van weg. Er zijn momenten van avontuur, actie en sensatie, soms een beetje griezelen en uiteraard een vleugje romantiek. Het verhaal is dan niet al te diep maar het hele gebeuren heeft een lekker popcorn gehalte. Iets waar Naughty Dog goed in is geslaagd, is er voor zorgen dat je echt in het verhaal wordt gezogen. Van het begin tot het eind weet het te boeien en wil je weten hoe het af gaat lopen. Dit komt mede door de hele cast want het is niet alleen Drake die de show steelt, ook zijn medespelers Elena en Sully zorgen voor het nodige vermaak. Zij voelen dan ook echt als hoofdpersonen in het verhaal en niet als zomaar wat personages met een bijrol.

De gameplay in Uncharted bestaat uit actie en avontuur en is waarschijnlijk het beste te omschrijven als Tomb Raider meets Gears of War. Je begint op zee waar je op je bootje wordt aangevallen door piraten. In dit stuk word je wegwijs gemaakt met het cover-systeem. Net als bij GoW kun je in Uncharted achter van alles schuilen zoals rotsen, stukken muur en gebouwen. Sta je bijvoorbeeld achter een muur dan kun je om de hoek van de muur kijken en schieten op je vijanden. Natuurlijk ben je tijdens het schieten ook doelwit en dus moet je goed op je hoede blijven. De tegenstanders in Uncharted zijn zeker niet kinderachtig en bieden goed weerstand. Zo zullen ze je proberen te flanken en blijven ze niet op één plek hangen. Wanneer je op ze schiet gaan ze ook regelmatig heen en weer lopen zodat ze moeilijker te raken zijn. Ook ben je lang niet achter iedere muur of doos veilig. Veel van deze schuilplaatsen kunnen kapot worden geschoten of op worden geblazen, de computer zal dit ook zeker doen als hier de kans voor is.




Je compagnons, Elena en Sully vechten ook regelmatig aan je zijde. Ze voegen ook echt wat toe aan het gevecht en schieten gericht de bad guys af. Gewoon als een soort Rambo op je tegenstanders afstormen is er dus zeker niet bij, met dat soort acties leg je binnen enkele seconde het loodje. Vooral later in het spel zitten er pittige vuurgevechten tussen waarbij je echt goed moet opletten waar de boeven zich bevinden. Ook met je kogels zul je een beetje zuinig moeten zijn, je hebt ze namelijk niet in overvloed. Hoewel je niet snel een te kort zult hebben aan munitie is het toch niet aan te raden om als een dolle er op los te knallen. In tegenstelling tot veel andere spellen kan Drake geen oneindig arsenaal aan wapens mee slepen. Dit geeft enigszins een gevoel van realisme, in het echt kun je ten slotte ook geen vijftien wapens meeslepen. Mocht je toch zonder kogels komen te zitten dan kun je altijd nog je vuisten gebruiken.

Al deze actie wordt afgewisseld met puzzelen, verkennen, klauteren en klimmen. Het klimmen gaat heel soepel en natuurlijk, waarbij je niet op de millimeter nauwkeurig hoeft te springen. Drake is beslist geen Lara Croft bij wie alle sprongen perfect lukken. Hij is dan ook geen getrainde bergbeklimmer maar gewoon een amateur avonturier. Regelmatig zul je sprongen maar net halen en zal Drake wat stuntelig overkomen. Dit geeft dan ook het gevoel dat Drake maar een normale man is die gewoon wat lef heeft. Maar je zult niet vaak een sprong missen, als je het gevoel hebt dat een sprong haalbaar is dan is dat meestal ook zo.

Het puzzelen in Uncharted is niet zo heel moeilijk, maar soms zul je toch even je hersens moeten gebruiken. Bijna altijd kan de oplossing van een puzzel worden gevonden in het dagboek van je voorvader, dat je bij je hebt of door aanwijzing van je compagnon. Regelmatig kunnen puzzels worden opgelost door een gedeelte van de omgeving te slopen, vaak met behulp van tonnen gevult met buskruit. De omgeving doorzoeken is verder ook geen vervelende bezigheid. Je zult niet snel verdwalen en het is meestal wel duidelijk waar je heen moet. Maar zo af en toe moet je toch even rondneuzen om precies te zien waar je moet zijn en dit zorgt ervoor dat het spel niet al te recht toe recht aan voelt. Om het spel nog wat meer afwisseling te geven zitten er ook stukken in waarbij je gebruik moet maken van een waterscooter. Samen met Elena scheur je door het water terwijl je alle schurken langs de kant overhoop schiet. Tevens is er nog een gedeelte waar je met een jeep door de jungle racet en waarbij je je achtervolgers van je af moet houden.