Call of Duty 2

De grootste vooruitgang van de Xbox 360 zit hem in de brute rekenkracht die tot de beschikking van de games staat. Jammer genoeg maakt Call of Duty hier niet echt tot zijn uiterste gebruik van. De engine waar het spel op draait is een opgeleukte versie van die waar Call of Duty op draaide en die stamt af van de Quake 3 engine. Het is dus best een oud beestje en dat kun je op een aantal punten goed merken. Zo zijn de animaties een grote verbetering ten opzicht van de originele Call of Duty, maar zien ze er hier en daar toch wel een beetje vreemd uit. Dit merk vooral als iemand op een trap loopt. Ook zitten er geen ragdolls in, maar gewone sterfanimaties. De ragdoll techniek ken je misschien wel uit Half-life 2 of Battlefield 2. Hiermee laat je mannetjes op een realistische manier doodvallen en kunnen de lijken ook realistisch van een trap af vallen. Call of Duty 2 heeft dit dus niet en maakt gebruik van ouderwetse animaties. Als je het spel vijf minuten gespeeld hebt zul je dus al veel mensen op dezelfde manier zien sterven en in dezelfde houding op de grond zien liggen. Dit heeft ook tot gevolg dat lijken af en toe als een plank half over een kuil liggen of door een muur heen steken. Gelukkig zien de poppetjes er zelf wel goed uit door de mooie textures.

De omgeving is vaak ook niet erg mooi. Zo zijn kraters vaak erg hoekig en zijn de rotsformaties van Eurodisney stukken overtuigender, omdat die wel rondingen bevatten. Iets dat wel heel erg mooi oogt zijn de rookeffecten die bijvoorbeeld van je rookgranaten komen. Die zijn op het grafische gebied zeker het meest indrukwekkend. Het is dus wel aardig, maar zeker niet van next-gen kwaliteit.

Het geluid van Call of Duty is misschien wel het allersterkste punt van de game. Harde, diepe knallen zullen je subwoofer doen schudden en de kogels die om je oren fluiten zijn echt een genot voor het gehoor. Voeg daar nog het constante geschreeuw van de mannen om je heen bij en de chaos is compleet. Je waant je echt in een oorlogsgebied. Bij dit soort games komt een surround set heel goed tot zijn recht en is dan ook bijna een must. Natuurlijk wordt er ook een militaristisch deuntje gespeeld in de meest dramatische stukken om de sfeer nog wat te verhogen. Het past prima, maar het was nog niet eens nodig geweest, de geluidseffecten zorgen al voor genoeg sfeer.