Golf Launchpad

Golf was vroeger alleen weggelegd voor de allerrijksten en werd gespeeld op hele grote golfbanen. Tegenwoordig kan bijna iedereen gaan golfen en als je het lidmaatschap van een golfclub te duur vindt kun je tegenwoordig aardig uit de voeten met de digitale golfspellen. Zo komt Electronic Arts ieder jaar met een nieuwe update van hun Tiger Woods golfgames. Deze games bevatten een aantal golfbanen die tot in het kleinste detail zijn nagemaakt en worden ieder jaar steeds een beetje beter.

De controls daarentegen blijven zeer onrealistisch. Door op de PC je muis naar achteren te trekken en dan vervolgens weer naar voren te duwen probeer je de perfecte swing na te bootsen. Waarom zou je eigenlijk niet met echte clubs die games besturen moest de gedachte zijn geweest bij Electric Spin toen ze de Golf Launchpad gingen ontwikkelen. Dit is een apparaat, waarbij je met je eigen clubs de Tiger Woods games kan besturen.


De Golf Launchpad is in feite een groene plaat met daarin acht gaatjes waarin sensoren zitten. Daarnaast zit er een golfbal aan een slangetje bij en zit er aan de achterkant een soort van net. Uiteraard zit er ook nog een kabel aan het apparaat vast die je aan in je USB-poort plugt. Het in elkaar zetten van het apparaat is dan ook kinderlijk eenvoudig: Je clickt het balletje met slangetje vast op het gaatje en schroeft het netje met behulp van een inbussleuteltje vast aan de plaat. Een klein klusje dat je binnen een paar minuutjes hebt geklaard.

Die sensoren in de plaat kunnen je club zien als jij hem daar langs zwiept en berekenen dan een aantal getalletjes. Met welke snelheid sloeg je en onder welke hoek was je dat aan het doen. Voor je eigen gevoel kun je dan ook het balletje in het midden van de plaat leggen, maar dit heeft geen effect op de meting. Je kunt dus ook gewoon een swing maken zonder dat het balletje in het midden ligt. Gevoelsmatig zul je toch altijd het balletje er even neerleggen, want dat geluid van de club die de bal raakt wil je gewoon niet missen. Daarnaast is er ook nog het netje dat de bal zou moeten opvangen ofzoiets, maar eigenlijk kom je er na een paar minuten al achter dat dat er alleen maar voor de show zit en je er geen klap aan hebt.

De installatie van het apparaat op je pc is erg eenvoudig. Je prikt hem d\'r in en hij wordt herkend als een USB-muis. Dus geen gezeik met drivers. Je bent nu klaar om de launchpad te gebruiken. Er is een kopie van Tiger Woods 2004 bijgeleverd dus daar zou je meteen mee aan de slag kunnen. Op de site van de Golf Launchpad kun je ook een programma vinden dat je gewoon vertelt hoe goed je slaat.

Het programmatje is verdomd eenvoudig. Je clickt met je muis aan met welke club je gaat slaan. Je houdt je club even over een sensor om het apparaat klaar te maken. Je concentreert je en geeft de bal een harde knal. Er volgt een piepje en op het scherm staat precies hoe hard je geslagen hebt en hoe de bal in theorie zou vliegen. Je hebt hiermee dus een eenvoudige manier om jezelf een consistente slag aan te leren zonder dat je emmers vol met balletjes moet halen op de driving range. Ik had af en toe wel het idee dat de meting soms de mist in gaat. Je slaat dan heel rustig en dan nog geeft ie aan dat je dik honderd yard hebt geslagen, terwijl ik mocht zweren dat dat nooit verder kon zijn dan een metertje of dertig. Doe je het de volgende keer nog een keer zo dan blijkt ie het opeens wel goed te meten. Een klein beetje vreemd. Je kon het hierboven al lezen, maar het programmatje werkt niet met het metrische systeem, maar met het empirische systeem. Je krijgt dus te maken met yards en miles per hour en dat is toch een beetje jammer, want dan moet je weer gaan omrekenen.

De helpfunctie is erg beperkt, maar dat maakt ook niet zoveel uit, want het programmatje is gewoon erg simpel. Er is bij de help ook een sectie onder de naam naam \"club info\" die je precies vertelt op welke manieren je de bal kunt slaan en wat de gevolgen hiervan zijn voor de. Zo staat er onder andere een heldere uitleg onder welke hoek je de bal dient te raken en nog wat andere leuke weetjes die je spel kunnen verbeteren.