World Rally Championship 4

Rallysport?
Waar het bij een autosport als Formule 1 om snelheid gaat, daar is de essentie van rallyrijden controle; controle, omdat er gereden wordt op vrijwel elk soort ondergrond (asfalt, modder, zand, sneeuw, ijs, of een combinatie van eerdergenoemden), op parcoursen met veel reliëf en omdat er onder elke weersomstandigheid gereden moet worden. Je rijdt dan ook niet in ultralichte wagens die voor een vlakke ondergrond ontworpen zijn, maar in rallywagens met een dikke kooiconstructie, die wel tegen een stootje kunnen. Het opvallendste verschil tussen rallysport en Formule 1 is echter dat de auto’s bij Formule 1 tegelijk starten, terwijl bij rallysport de auto’s na elkaar starten, waardoor men echt bezig is met het zo snel mogelijk rijden van een race en er bijvoorbeeld geen sprake van racetactieken is. De focus in de rallysport op het behalen van een snelle tijd wordt nog duidelijker wanneer je hoort dat er in de rallysport een bijrijder in de auto zit, die hardop naar de bestuurder roept hoe de bochten genomen moeten worden.

De game
Het eerste dat opvalt bij het opstarten van de game is dat het een echte Sony-game is met stylistisch vormgegeven menu’s en videofragmenten die in het menu afgespeeld worden. Met de menu’s al op voldoende is het enige dat nog tegen kan vallen de inhoud achter de menu’s en dat doet deze gelukkig niet. De game biedt namelijk een veelvoud aan opties want naast de standaard ‘time trial’ (je eigen racetijden verbeteren) en ‘quick race’ (willekeurig een stage rijden), is er ook een championship-, events- en onlinemodus.

De championshipmodus is de basis van de game, waarbij gekozen kan worden uit de Super 1600-klasse (racen met Super 1600-wagens; moet unlocked worden), de WRC Professional (volledige kampioenschap – het makkelijkste aanvangsniveau), WRC Expert (volledige kampioenschap op een hoger niveau) en de Extreme (moet unlocked worden). In elk van deze klassen kan gekozen worden uit alle coureurs, bijrijders en auto’s uit het seizoen 2004. Daarnaast kan geraced worden op zestien WRC-locaties op vijf continenten. Elk van deze locaties wordt onderverdeeld in een aantal stages en voordat je aan een rally begint – en dus aan de eerste stage – kun je je wagen veranderen zodat je rekening kan houden met weersomstandigheden. Nadat je een stage gehaald hebt is het de bedoeling dat je eventuele beschadigingen aan je wagen repareert, en heb je meteen de kans om je auto aan de omstandigheden van de ondergrond aan te passen (nat, droog). Wanneer je een rally - de meerdere stages waaruit een rally bestaat dus - gehaald hebt, dan ga je naar de volgende rally. Met zestien rallies kun je je voorstellen dat je best wel even bezig bent, maar gelukkig zit er een automatische save-functie in. Een leuk extra’tje is dat al deze modi met vier spelers gespeeld kunnen worden, waarbij de spelers elke stage om de beurt rijden.

De eventsmodus stelt de speler allereerst in staat om een single rally te rijden. De single rallymodus is qua opzet vrijwel gelijk aan de championshipmodus, alleen is het verschil dat je hier maar één rally kunt rijden, terwijl je in de championshipmodus alle zestien de rallies moet racen. Leuk als je even snel een potje wilt racen. Naast een single rally kun je ook de super special challenge racen. Hier kun je ervoor kiezen om via splitscreen tegen een menselijke of via fullscreen tegen een computertegenstander te racen. Je racet hierbij head-to-head, maar op een parallel gelegen racetrack. De derde optie van de eventsmodus is de test track-modus, waarbij je je auto kun testen op elk soort terrein en ondergrond. De laatste optie is de Pro Driver Challenge, waarbij je een soort careermodus tot je beschikking hebt en waar je bepaalde doelen moet halen om verder te komen in je carrière.


De onlinemodus tenslotte biedt de mogelijkheid om – maximaal met zijn zestienen – head-to-head tegen elkaar te racen. Je kunt verder ook ‘ghosts’ downloaden om als oefenmateriaal te gebruiken en daarnaast is er een competitie waarbij de beste 100 tijden van iedere stage geüpload kunnen worden, waarop ze kunnen racen tegen de snelste tegenstanders.