Formula One 04

Het allereerste dat bij het opstarten van de game opvalt is de ontzettend lange laadtijd van het beginmenu. Nadat de game na een minuutje klaar is met laden verschijnt er een keuzemenu waarmee de taal ingesteld kan worden. Alle grote talen in Europa zijn vertegenwoordigd met als opvallende bijverschijning het Fins. Het is wel wat frappant waarom er gekozen is voor het Fins in plaats van bijvoorbeeld het Nederlands, daar het Finse taalgebied met 5 miljoen sprekers aanzienlijk minder groot is dan de 22 miljoen mensen van het Nederlandse taalgebied.

F1 04 biedt een viertal spelmodi: arcade, simulation, career en online. De arcademodus is de eerste en is hierbij het beste startpunt voor de beginners aangezien de wagens op hogere snelheid in bochten veel gemakkelijker sturen dan bij de andere spelmodi. De spelmodus is hierdoor veel vergeeflijker dan \'normaal\' en ideaal om de circuits te leren kennen. Een ander verschil is dat je een schade-indicator op je scherm ziet zodat je met een redelijk gerust hart tegen andere wagens op kunt botsen.

De simulationmodus is de modus die je wilt hebben als je realisme nastreeft. Je kunt binnen deze modus kiezen uit alle verschillende coureurs en het is daarnaast ook mogelijk om alle zaken aan een wagen te veranderen die in het echt ook veranderd kunnen worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de downforce, de balans, de hoeveelheid brandstof, en het soort banden. Er zijn vier soorten races die gereden kunnen worden binnen de simulationmodus. Allereerst kan ervoor gekozen worden om raceweekenden te rijden met de oefenritten op vrijdag en zaterdag, de \'qualifier\' en de race zelf. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om wereldkampioenschappen te rijden, waarin je in feite van alle circuits de raceweekenden achter elkaar rijdt. Het is hierbij mogelijk om de progressie tussendoor op te slaan. Ten derde kunnen er tijdritten gereden worden, waarbij de beste tijden worden opgeslagen en tenslotte is het mogelijk om \'test drives\' te rijden.

De careermodus is de derde spelmodus en biedt de speler een leuke mogelijkheid. Je kunt er namelijk je naam invoeren en vervolgens ben jij het nieuwste talent in de Formule 1. Je zult allereerst de mogelijkheid krijgen om testritten te doen en naarmate je beter presteert, zul je meer testritaanboden krijgen en uiteindelijk een aanstelling bij een renstal. Het is op deze manier ook mogelijk om het wereldkampioenschap te winnen.

De laatste spelmodus is de onlinemodus. Hoewel ik speciaal voor de gelegenheid een netwerkadapter heb aangeschaft is het me niet gelukt om me te registreren op gamecentral (de online dienst van Sony). Het duurt erg lang voordat alle beeldinformatie ontvangen is en het duurt nog langer als er getallen of letters ingevoerd moeten worden. Na meerdere keren een kwartier te hebben gewacht heb ik de moed maar opgegeven.