FOK! Jaarlijstjes 2008
FILM
JelleS - Reviewer Muziek/Film
1.) The Darjeeling Limited
Wes Anderson had al een aantal zeer fijne 'komedies' op zijn naam staan, maar zo scherp en diepgaand als in The Darjeeling Limited was hij nog nooit. Fijnzinnige dialogen, oprechte emoties, bizarre karakters en een fantastische soundtrack, The Darjeeling Limited heeft eigenlijk alles. En er zijn maar heel weinig komedies – al blijft dat niet helemaal de juiste term voor een Anderson – waarover je dat kan zeggen.
2.) I'm Not There
In maart schreef ik over deze intrigerende Dylan-biopic: “Een eindoordeel geven is onmogelijk. Een film als I'm Not There werkt op talloze niveau's en zit vol diverse lagen en duizenden verwijzingen, dat enkel een voorlopige mening kan worden geformuleerd.”Na drie kijkbeurten hou ik het (voorlopig) op geniaal, uniek en briljant.
3.) Into the Wild
Heerlijke roadtrip van Sean Penn, waar vooral de mooie beelden van het diverse Amerikaanse landschap en de muziek van Eddie Vedder er meteen uit springen. Maar natuurlijk is het vooral het ontroerende, waargebeurd verhaal van de zwerftocht van Chris alias Alex Supertramp, dat Into the Wild tot grote hoogten doet stijgen.
4.) No Country for Old Men
Niet de beste, maar wel de spannendste film van het jaar. Het einde blijft een beetje wringen, het kwam mij iets te geforceerd over, maar alles ervoor was gewoonweg geweldig. Het magnum opus van de gebroeders Coen tot nu toe.
5.) In Bruges
In tegenstelling tot The Darjeeling Limited geen komedie die alles heeft, maar het is wel een hele lange tijd geleden dat ik een film zag die zo fuckin' grappig was als In Bruges. Als ik een lijst zou moeten samenstellen met de beste quotes van het jaar, zouden ze allemaal uit deze gitzwarte Ierse komedie afkomstig zijn.
6.) Persepolis
Schitterende zwart-wit animatie over een jong Iraans meisje ten tijde van de Islamitische Revolutie. Visueel zeer eenvoudig maar o zo indrukwekkend. Wat vooral opvalt is de eerlijkheid van het verhaal. Het hoofdpersonage is geen heldin. Ze rebelleert tegen de fundamentalisten, maar eerder als een gewone puber, en ze verloochent haar idealen. Qua tekenstijl is Persepolis zwart-wit, maar inhoudelijk allerminst.
7.) La Graine et le Mulet
De beste slotsequentie van het jaar komt uit dit kleine Franse arthousedrama. In een tergend lange scène probeert een oude Algerijnse man zijn brommer terug te vinden. Tientallen minuten zien we de man hopeloos door de straten van een Zuid-Franse havenstad dwalen. De rest van deze 2,5 uur durende film is al net zo traag, en al net zo aangrijpend.
8.) The Banishment
De nieuwe Russische grootmeester heet Andrei Zvyagintsev. Debuut The Return (Vozvrashcheniye) was een waar meesterwerk. Zijn tweede film is misschien niet zo goed, maar de onderhuidse spanningen en de wonderschone, trage tracking-shots, die ook al in The Return te vinden waren, creëren wederom een indringend en uitzonderlijk drama.
MrManiak - Reviewer Film
1.) The Dark Knight
Niet gezien? Ga 'm kijken dan!!!
2.) 24:Redemption
Jack Bauer is terug...en hoe . Misschien omdat ik een 24-fan ben, maar de film is steengoed!
3.) Cloverfield
Handycam op en top, maar eindelijk eens een keer goed gedaan in een film.
4.) TBS
Zeer sterke film en mede door de goede en onverwachte twist aan het einde, staat hij in deze top 8.
5.) Burn After Reading
De Coen-broers hebben weer een goede film gemaakt! Toegegeven, ze hebben betere films gemaakt...maar o wat is hij grappig.
6.) Paris
Mooie film...uitleg eigenlijk niet nodig, kijk 'm zelf maar .
7.) Quantum of Solace
Zeker niet de beste Bond-film (waar zijn de twee bekende zinnen nou ), maar toch weer een lekkere wegkijker.
8.) Max Payne
Alhoewel de film qua verhaal geen reet met de game te maken heeft, blijft het toch een vermakelijke anderhalf uur.
Oplaatbatterij - Reviewer Film
1.) The Dark Knight
Dé knaller van 2008. Bovenal een meesterlijke rol van Heath Ledger, maar ook Aaron Eckhart als Harvey Dent is erg indrukwekkend. Lekkere actie, goed verhaal.
2.) Boy A
Prachtig en ontroerend verhaal over een jongen die na een fout verleden opnieuw probeert te beginnen. Erg goed gespeeld door een nog redelijk onbekende acteur.
3.) Into The Wild
Aangrijpend waargebeurd verhaal over een jongen die alles achterlaat om te gaan zwerven. Tip voor als je hem nog niet hebt gezien: lees eerst het boek, dan is de film nóg mooier.
4.) Wall-E
Pixar overtreft zichzelf (en anderen) met hun negende animatiefilm. Ditmaal over een eenzaam (en superschattig) robotje. Ook de beelden zien er weer prachtig uit.
5.) Paranoid Park
Gus van Sant’s nieuwste film gaat over tienerjongen Alex die per ongeluk een agent doodslaat. Zoals we van van Sant gewend zijn is ook Paranoid Park weer erg mooi gefilmd. Bovendien met onervaren acteurs en in 18 dagen opgenomen.
6.) In Bruges
Colin Farrell en Brendan Gleeson samen in een film, en dan ook nog eens in het Belgische Brugge. Erg grappig en nog best spannend ook!
7.) Juno
Sympathieke comedy over een tiener die zwanger raakt en op zoek gaat naar mensen die haar kind kunnen adopteren. Na Hard Candy weer een erg mooie rol van Ellen Page en een leuke bijrol van J.K. Simmons als haar vader.
8.) TBS
Ben normaal gesproken niet zo onder de indruk van Nederlandse films, maar deze verdient toch een plekje bij de beste films van 2008. Erg indrukwekkend, Theo Maassen speelt erg goed, en een verrassend einde.
Rocha01 - Reviewer Boeken
1.) The Dark Knight
Ondanks dat ik geen Batman-groupie ben, is deze film zeker de moeite waard. Goede actie, mooie effecten en nog een verhaal ook.
2.) Quantum of Solace
Craig is by far de beste Bond ever. Echte Bond-film met dito actie en special effects. Groots opgezet. Leuke bijkomstigheid is dat het eindelijk eens een soort vervolg is van de voorganger... al is hij ook goed op zichzelf te bekijken
3.) Burn After Reading
Clooney en Pitt, dat werkt gewoon. Leuk ze eens in een ander soort film te zien. Goede casting.
4.) Wit Licht
Gewaagd project van zanger Borsato, goed resultaat met mooie boodschap aan de wereld.
5.) Bride Flight
Film is opgenomen in een mooie setting, beelden nemen je mee. Goede cast, mengeling van jong en oud doet het erg goed. Nederland heeft weer een goede film voor de archieven.
6.) Der Baader Meinhof Komplex
Indrukwekkende film gebaseerd op de RAF en zijn daden. Erg goed in beeld gebracht en kan dienen als geschiedenisdocument.
7.) The Bucket List
Twee grote namen in één film zonder al te veel egotripperij. Luchtige scènes met aan mooie moraal. Aangevuld met een goede cast voor de overige personages (denk aan Jack uit Will&Grace)
8.) Wall-E
Dé animatiefilm van 2008. Wederom een knap staaltje werk van de makers. Aandoenlijk verhaal met goede onderliggende boodschap à la Al Gore's Inconvenient Truth. Voor kind en volwassene een aanrader.
SamuelofSEK - Reviewer Film
1.) Rec
One Witness. One Camera.
Was het vooral Cloverfield dat dit jaar veel succes had als handycam film, persoonlijk was ik een stuk meer onder de indruk van het Spaanse [Rec] uit 2007, dat later in het jaar te zien was in Nederland. Ik loop me bij dit soort films vaak groen en geel te ergeren aan de hoofdpersonages, maar deze keer was er verrassend weinig ergernis te vinden om de shakey camera achtbaan te saboteren.
2.) In Bruges
Shoot first. Sightsee later.
Er waren dit jaar misschien wel betere films te vinden, maar In Bruges is 107 minuten lang vooral hoogstvermakelijk. Colin Farrell en Brendan Gleeson zijn erg komisch in hun rollen van de huurmoordenaars die zich gedeisd moeten houden in Brugge. Dat gedeisd houden gaat ze niet goed af.
3.) This Is England
Run with the crowd, stand alone, you decide.
Sterk en sfeervol drama over 12-jarig jongetje dat wordt opgenomen in een groepje jeugdige skinheads. Binnen korte tijd is hij één van hen. Als een van de oudere skinheads zijn extreem rechtse ideeën op de rest van de groep wil overbrengen begint de hechte vriendengroep echter scheurtjes te vertonen.
4.) Los Cronocrímenes (Timecrimes)
Niet alleen met een handycam waren ze dit jaar goed in Nederland, ook tijdreizen gaat de Spanjaarden goed af. Naarmate het plot zich uitbreidt, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op de goede plaats. Vooral de speelse en humorvolle uitwerking valt op.
5.) Gone Baby Gone
Hope begins where the secrets end.
Ben Affleck kan zijn acteercarrière gerust opgeven, regisseren gaat hem verrassend genoeg stukken beter af. Met zijn uitermate zelfverzekerde broertje in de hoofdrol en een sterke bijrol van Amy Ryan, weet Bens regiedebuut voor een groot deel te overtuigen.
6.) Into the Wild
Your great adventure on Alaska.
Deze hervertelling van de zwerftocht van Christopher McCandless is een ontdekkingstocht waar de prachtige landschappen, de ontmoetingen met diverse aparte figuren en de sterke performance van Emile Hirsch als Christopher de show stelen.
7.) Sun taam (Mad Detective)
I can see a person's inner personality.
Aparte film waar een bizarre ex-rechercheur wordt ingeschakeld om de vermissing van een andere rechercheur op te lossen. De methodes van de rechercheur zijn op zijn zachtst gezegd onconventioneel. Hij zou over paranormale gaves beschikken waardoor hij het innerlijke personage van mensen kan waarnemen. Een beetje vreemd, maar wel leuk.
8.) The Dark Knight
Why So Serious?
Ik ben niet de grootste tdk-fan. De reden dat hij toch in mijn toplijstje staat laat zich raden. Ledger is de hele film lang gewoon smiechterig leuk als the Joker. En dat verveelt geen minuut.
Scylla - Reviewer Muziek/Film
1.) The Dark Knight
Wat waren de verwachtingen hooggespannen, en wat wist deze film die verwachtingen waar te maken. Niet alleen werd Christopher Nolans Batman nog menselijker dan hij hem in Batman Begins al had laten worden, hij gaf ons ook al een Joker waarbij Jack Nicholsons creatie eigenlijk kinderspel bij lijkt. Heath Ledger laat zien hoe je een postume Oscar moet winnen: een niet te overtreffen personage neerzetten op het witte doek. En dan sterven.
2.) No Country for Old Men
De gebroeders Coen laten zich met deze prachtige eindeloze film eens van een andere kant zien. Er is weinig ruimte voor humor in dit broeierige landschap waarin het eigenlijk alleen maar om geld en wraak gaat. Prachtige beelden, geweldig acteerspel van eigenlijk iedereen, een ijzingwekkend verhaal zorgden terecht voor een Oscar.
3.) There Will be Blood
Schrijver Upton Sinclair had in 1927 niet kunnen voorspellen dat de eerste honderd pagina's van zijn Oil! ooit nog eens zou leiden tot een van de meest verassende films van het jaar. Paul T. Anderson doet net als de gebroeders Coen iets anders dan we van hem gewend zijn, maar dat maakt dit cinematografische juweeltje nog niet minder smakelijk. Verder: Daniel Day Lewis op zijn aller, allerbest. En dat is gewoon heel, heel, heel erg goed.
4.) In Bruges
Droogkomische Britse humor in België. Een cokesnuivende, lichtelijk racistische dwerg. Vlaamse pils. De kerktoren van Brugge. Een Ralph Fiennes in zijn beste rol sinds tijden. Deze, en meerdere ingrediënten maken deze film tot het beste wat het continent het afgelopen jaar heeft voortgebracht.
5.) Into the Wild
Een prachtige natuurfilm, dit door fenomenale beelden van het ongerepte Noord Amerikaanse landschap. Maar ook een prachtige verhaal, een mooie road movie en ook een geweldige coming of age movie over een hyperintelligentie jongeman die van alles afstand doet in zijn zoektocht naar werkelijk geluk. Of hij dat nu eigenlijk bereikt blijft de vraag, maar hij komt onderweg wel een aantal fascinerende figuren tegen.
6.) The Darjeeling Limited
Wes Anderson kan eigenlijk weinig fout doen en doet dat dan ook niet in deze kleurrijke film over drie broers op een treinreis door India. Je hoort wel eens dat men naar India gaat om zichzelf te vinden, in deze film vinden de broers niet alleen zichzelf terug maar ook elkaar. Tragikomisch, en bevredigend tot op het einde toe.
7.) Der Baader Meinhof Komplex
Zelden wordt zo'n pijnlijk hoofdstuk uit de nationale geschiedenis van een land zo rauw en treffend in beeld gebracht. Het is niet vreemd dat deze film de nodige controverse met zich mee heeft gebracht, want met zijn charismatische vertolking van de terrorist Andreas Baader weet Moritz Bleibtreu de erotiek van het geweldig tot nieuwe hoogten te verheffen. Los daarvan is Uli Edels film over de beginjaren van de Rote Armee Faktion ook daadwerkelijk een boeiend historisch document.
8.) Wall-E
Schattigheid in het kwadraat: zelfs de koudste harten zullen smelten door de aandoenlijkheid van het vuilnisrobotje WALL-E of de schoonmaker M-O. Pixar brengt vermaak voor het hele gezin zoals Disney dat al een tijdje niet meer heeft kunnen doen, en dat weten ze ook nog eens met een diepere boodschap te combineren.
TimDeVries - Reviewer Muziek
1.) No Country for Old Men
Weergaloze Coen film waarmee de broertjes eindelijk een aantal welverdiende Oscars binnen sleepten. Het boek van Cormac McCarthy had niet beter verfilmd kunnen worden.
2.) Vicky Cristina Barcelona
De inmiddels 73-jarige regisseur/scenarist/acteur Woody Allen weet het nog altijd te presteren om jaarlijks een behoorlijke film af te leveren. Vicky Cristina Barcelona is een uitschieter naar boven. Naast het intelligente script en de sterke acteerprestaties is de film met zijn prachtige vormgeving één grote reclame voor de stad Barcelona.
3.) Burn After Reading
Naast de beste film van dit jaar maakten de gebroeders Coen tevens een sterke komedie. Burn After Reading barst weer van de meest knotsgekke personages en hilarische spitsvondigheden, zoals we van de Coens gewend zijn eigenlijk.
4.) In Bruges
De verrassing van het jaar. Traag maar sfeervol verteld verhaal rond twee in Brugge verzeild geraakte huurmoordenaars. De contrast tussen deze twee personages maakt dat In Bruges naast spannend ook erg zwart-komisch is.
5.) There Will Be Blood
Kruipt in de meer dan 2,5 uur die de film duurt langzaam onder de huid, toewerkend naar de nu al klassieke eindscène op de bowlingbaan. Zowel het acteerwerk van Daniel Day Lewis als de regie van Paul Thomas Anderson is erg sterk.
6.) The Dark Knight
Niet zo maatschappijkritisch en diepzinnig als menigeen wilt doen geloven, maar wel een weergaloze actiefilm. De vaart wordt er dusdanig in gehouden zodat de oneffenheden genoeg naar de achtergrond worden gedrukt.
7.) Tropic Thunder
In Tropic Thunder parodieert Ben Stiller succesvol de oorlogsfilm en de filmindustrie in het algemeen. De goede grappen volgen elkaar in hoog tempo op, waardoor dit één van de grappigste films van de afgelopen tijd geworden is.
8.) Boy A
Confronterende, Britse film die het best is tot zijn recht komt zonder enige voorkennis. Ga zitten en laat je overdonderen door het langzaam ontrafelende verhaal. Indrukwekkende debuutfilm van voormalig toneelregisseur John Crowley.
Tweek - Reviewer Film
1.) The Darjeeling Limited
Als geen ander weet Wes Anderson zijn films een geheel eigen stijl mee te geven. Absurde karakters, scherpe dialogen en prachtige beelden maken van deze film ook weer een juweeltje. Al zal zijn stijl nooit iedereen aan spreken.
2.) Wall E
Een animatiefilm die zich kan meten met de "echte" films qua meeslependheid. Het is absurd hoeveel emotie Pixar weet te leggen in een robotje met enkel lichaamstaal, twee ogen en wat geluidseffecten.
3.) Boy A
Een vrij onbekende film, die daarom juist zo erg verrast. Onbekende acteurs en een controversieel onderwerp. Zonder al te veel weg te geven; het is sterk gedaan hoe de film met je eigen moreel speelt en de sympathie voor de hoofdpersoon.
4.) The Dark Knight
Heath Ledger maakt deze film, niets meer en niets minder. Zonder hem een prima actie film, maar met hem toch een niveautje hoger dan zoveel soort gelijke films.
5.) Definitely, Maybe
Oscars zal de film niet winnen en ook voor originaliteit zullen geen prijzen in de wacht worden gesleept, maar als je even lekker weg wil zwijmelen bij een film, dan is dit een goede. De acteurs zitten lekker in hun rol en dat verhoogt het kijkgenot alleen maar.
6.) Into The Wild
Wie wil er nou niet uit de dagelijkse sleur stappen en gewoon zijn/haar droom na jagen. Into the Wild verteld het verhaal van iemand die dat doet. Prachtige beelden, leuke karakters en een geweldige soundtrack.
7.) Iron Man
Soms wil je bij films gewoon achterover leunen en vermaakt worden, als een klein kind glimlachen en jaloers zijn op de gagdets en de mooie vrouwen van de hoofdpersoon. Als er dan ook nog wat explosies zijn is het helemaal af, Iron Man biedt dat en meer.
8.) Bekind, Rewind
Iedereen praat wel eens met zijn vrienden over hoe een film beter kan en wat anders had gemoeten. In Bekind, Rewind moeten de hoofdpersonen noodgedwongen zelf bestaande films opnieuw verfilmen, alleen dan zonder budget. Gek genoeg lijdt dat tot een erg leuke film met een goede balans tussen humor en sentiment.