FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 december 2008

Hamas-leider roept op tot derde intifada

De leider in ballingschap van de radicaalislamitische Hamas-beweging, Khaled Meshaal, heeft vandaag opgeroepen tot een derde opstand (intifada) tegen Israël. In een gesprek met de Arabische nieuwszender al-Jazeera maande hij het Palestijnse volk tot een "militaire intifada tegen de zionistische vijand".

Het verzet gaat door met zelfmoordaanslagen, aldus Meshaal, die in de Syrische hoofdstad Damascus leeft. De extremist reageerde op het Israëlische offensief tegen het Hamas-regime in de Gazastrook. Volgens Palestijnse functionarissen kwamen daarbij zeker 225 mensen om het leven.

Khaled Meshaal roept op tot derde intifada  (foto: ANP)

Van Agt: Israel begaat oorlogsmisdaad

Oud-premier Dries van Agt noemt vanavond in NOVA de aanval van Israel op Palestina en de Hamas een oorlogsmisdaad en genocide. Van Agt vindt dat de aanvallen buitenproportioneel zijn en zegt ook dat Nederland veel meer had moeten doen om vrede te bewerkstelligen in het gebied.

Volgens Van Agt zijn er eerlijke verkiezingen geweest bij de Palestijnen en zou de Hamas door Israel maar ook door Nederland en de EU als rechtmatige regering van de Palestijnen moeten worden erkend. De politicus zegt verder dat volgens de Nederlandse grondwet ons land de vrede en goede rechtsgang in het buitenland zou moeten bevorderen maar dat dit helemaal niet het geval is bij Israel en Palestina.

Veel doden

Op dit moment wordt er melding gemaakt van 225 doden aan de zijde van de Palestijnen. Recentelijk zijn er 4 raketten van Hamas richting Zuid-Israel geschoten. De volledige Gazastrook is omsingeld door Israelische tanks volgens een verslaggeefster van NOVA ter plaatse.

Israëlische burgers binnen een straal van 30 kilometer van Palestijnse gebieden zijn opgedragen om in hun schuilkelders te blijven. De verwachting is dat de aanval van Israel nog lang zal duren. Premier Olmert van Israel heeft dit zelf bevestigd in een persconferentie. Verwacht wordt dat Israel uit is op de vernietiging van Hamas en dat mogelijke grondaanvallen en ook een aanval vanaf water op Palestijnse gebieden niet uit te sluiten zijn.

Steun

Israel heeft zijn bevolking achter zich staan: 70 procent van de bevolking, voornamelijk het Joods-Israëlische deel, drong al dagen op actie aan bij de regering. Ook uit het buitenland is er steun voor Israel: Amerika steunt de aanval en zelfs Egypte zegt dat Hamas dit zelf over zich heeft afgeroepen door de raketaanvallen van Hamas van de afgelopen dagen op Israel.

Uitslag Vitesse - FC Volendam

Vanavond om 20:45 uur begon het duel tussen Vitesse en FC Volendam. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

Vitesse - FC Volendam 3-1
7’ BŁttner 1-0
25’ Kolk 2-0
55’ Platje 2-1
83’ Junker 3-1

Toeschouwers: 16.637
Scheidsrechter: Janssen
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Molhoek, Claudemir, Hofs (Vitesse), Boots (FC Volendam)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh (Yakubu/59), Sprockel, v.d.Struijk, Drost (Kuiper/46), Claudemir, Hofs, Molhoek, Kolk, Tarvajšrvi (Junker/77), BŁttner

FC Volendam: Verhoeven, Maynard, Schilder, Bakens, Koning, De Lange (Valenta/85), Boots, Meijers, Hofstede (Platje/46), Tuyp (Sheotahul/46), v.Dijk

Uitslagen Eredivisie 27/12/2008

Om kwart voor acht begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Willem II - Sparta Rotterdam 3-2
3’ Van Eijden 1-0
22’ Demouge 2-0
40/pen’ Knol 2-1
54’ Godee 2-2
58’ Swinkels 3-2

Toeschouwers: 13.000
Scheidsrechter: Winter
Stadion: Willem II Stadion
Gele kaart: Aerts (Willem II), Vermes, Slot, Godee (Sparta Rotterdam)
Rode kaart:Duplan (43/2xg) (Sparta Rotterdam)

Opstellingen

Willem II: Aerts, Janse, Nieuwendaal, v.Eijden, Swinkels, Kargbo, AkgŁn (Vorthoren/89), Mathijssen, Boutahar (Muhamadu/85), Demouge, Zijler (Quasten/90+4)

Sparta Rotterdam: Wapenaar, Vermes, Knol (Rose/76), v.Gessel, Slijngard (Jaggy/80), Slot, Falkenburg (John/61), Strootman, Duplan, Poepon, GodeeHeracles Almelo - De Graafschap 0-0

Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Luinge
Stadion: Polman Stadion
Gele kaart: Smit (Heracles Almelo), Schuurman, Keller (De Graafschap)

Opstellingen

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Boakye, Smit, Wuytens, Looms (Breukers/75), De Vries, Overtoom, Klavan, Douglas, Dost (Everton/78), Schulmeister (GŲkkaya/84)

De Graafschap: Heijblok, Schuurman, Keller, Hese, Fršnkel, v.d.Ouweland (Jungschlšger/22), Meijer, Robbemond, Oost, Den Ouden, Assaidi (De Ridder/54)

Hoofdpersonen gejat uit kerststal

Dwingeloo zit met de handen in het haar. De plaatselijke voetbalvereniging had namelijk een heuse kerststal in het Drentse dorp neergezet, maar deze blijkt nu te zijn ontdaan van zijn voornaamste inwoners. Jozef, Maria en het kindeke Jezus blijken namelijk te zijn ontvreemd. De eigenaren hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

De voorzitter van de supportersvereniging, de heer Gerard Smit, vindt het hele voorval 'bedroevend'.  "We hebben er altijd veel werk mee. We hadden zelfs net nieuwe etalagepoppen gekocht voor Jozef en Maria. En de pop die we gebruikten voor het kindje Jezus is van een meisje", laat Smit weten. Hij beraamt de totale schade op zo'n driehonderd euro.

De afgelopen weken liep het hele dorp uit voor de mooie kerststal. Met name de echte schapen trokken veel bekijks. Ook de wollige diertjes bleven echter niet gevrijwaard van pesterijtjes. "Ze hebben 's nachts een paar keer de hekken opengezet, waardoor de schapen over de brink gingen zwerven."

De vrijwilligers zien het nu, na de diefstal van de drie markante bijbelfiguren, even niet meer zitten. "Jezus waren we al eerder kwijt, maar in de nacht van eerste op tweede kerstdag volgden Jozef en Maria." Toch weigert de voetbalverening zich over te geven aan terreurdaden. "In het verleden ging het altijd goed. Beveiliging op de kerststal? Nee hoor. Dat is te zot voor woorden!"

Stompť bereikt 3e ronde PDC WK

Co Stompť heeft de derde ronde bereikt bij WK van de PDC. Hij klopte Alan Tabern met 4-1.

Stompť begon sterk aan zijn partij in het Alexandra Palace, hij gooide in de eerste leg 96 uit. Nadat in de volgende leg Tabern zes pijlen op de dubbel miste kwam Stompť op 2-0, maar Tabern kwam terug tot 2-2. De Engelsman mocht vervolgens de vijfde leg beginnen, maar gaf deze en de set alsnog uit handen.

De als negende geplaatste Tabern kwam daarna nog wel langszij in sets, maar daarna was Stompť duidelijk de betere. Stompť maakte indruk met een gemiddelde van 32,27 punten per pijl. "De bookmakers gaven me eigenlijk totaal geen kans. Dat motiveerde enorm," was zijn reactie op de prestatie. "Alan heeft me al eens verslagen, maar mijn spel is er behoorlijk op vooruit gegaan. Dat is een lekker gevoel. Ik heb op het podium meer zelfvertrouwen dan ooit."

Meisje overleeft val van 170 meter

Een tienjarig Duits meisje heeft met Kerstmis een val van 170 meter overleefd in de Beierse Alpen. Het meisje was bij een bergrestaurant buiten de omheining van het terras terechtgekomen. Daar verloor ze haar evenwicht en viel 170 meter het ravijn in.

Een medewerker van het restaurant klom direct naar beneden om eerste hulp te verlenen. Even later is ze gered door reddingsmedewerkers. Ze heeft alleen enkele blauwe plekken aan haar val overgehouden.

Met dan aan rbman voor de submit .

Uitslag PSV - FC Twente

Vanavond om 18:45 uur begon het duel tussen PSV en FC Twente. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

PSV - FC Twente 0-0

Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Gele kaart: Pieters, Amrabat (PSV), Wielaert, Brama (FC Twente)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Culina, Marcellis, Brťchet, Pieters, Amrabat, Simons, Afellay, Bakkal, DzsudzsŠk, Lazovic (Koevermans/73)

FC Twente: Boschker, Wellenberg, Wielaert, Braafheid, Heubach, Brama, Perez, Janssen (Tiotť/58), Arnautovic, N'Kufo, Elia

Zelfmoordpoging pechvogel mislukt driemaal

Een 65-jarige, eenzame Fransman zag enorm op tegen de feestdagen. Omdat hij niet alleen aan het kerstdiner wilde zitten, besloot hij zichzelf van het leven te beroven. Helaas voor hem strandden alle drie zijn pogingen.

Omdat hij zo snel niets anders kon bedenken, pakte de man uit het west-Franse Martigne-Briand een touw. Hiermee wilde hij zichzelf verhangen, maar het touw brak waardoor de man iets anders moest verzinnen. Hierna greep hij een mes, om hiermee zijn strot door te snijden. Weer had de Fransoos pech, want het mes bleek bot.

In een laatste poging zichzelf van kant te maken draaide de suïcidaal vier gasflessen open. Hij strooide wat benzine in het rond en stak de boel in de hens. Helaas voor de man had een oplettende buurman inmiddels de brandweer gebeld, die het vuur snel onder controle had.

De eenzame man werd hierna in het ziekenhuis opgenomen met enkele lichte verwondingen. De man zag enorm op tegen de feestdagen. Zijn vrouw had namelijk enkele dagen geleden te kennen gegeven de relatie te willen beëindigen.


De man heeft zichzelf nu opgesloten met een best of-CD van André Hazes

MP3-speler redt wintersporters

Een MP3-speler heeft de levens gered van twee toeristen die vastzaten in de besneeuwde Zwitserse bergen. Dat hebben reddingsdiensten bij het oostelijke vakantieoord Savognin vandaag gemeld.

De twee, een skiër en een snowboarder uit Frankrijk, waren de weg kwijt geraakt. Ze waren afgeweken van de gebaande paden. De verdwaalde Fransen wisten de reddingsdiensten nog wel te alarmeren met hun mobiele telefoons, maar daarvan raakten al snel de batterijen op.

Kort na middernacht konden reddingswerkers vanuit een helikopter de twee mannen lokaliseren door het zwakke licht van een MP3-speler. De wintersporters hadden slechts lichte onderkoelingsverschijnselen ondanks een temperatuur van 15 graden onder nul.

Jaaroverzicht 2008: EK Voetbal (1)

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan deel 1 van het Europees Kampioenschap Voetbal.

Groep A

In Groep A trapten mede-gastland Zwitserland en TsjechiŽ het Europees Voetbalkampioenschap af. De Zwitsers begonnen met goede moed aan het duel in Basel, maar wisten de Tsjechische doelman Petr Čech niet te passeren. Tot overmaat van ramp moest sterspeler en aanvoerder Alexander Frei nog voor rust geblesseerd afhaken. Uiteindelijk zou VŠclav Svěrko®, die in de tweede helft inviel, voor de enigszins onverdiende winst voor TsjechiŽ zorgen. In GenŤve wist Turkije titelkandidaat Portugal lange tijd af te houden, maar in de tweede helft stelden de Portugezen dan toch orde op zaken. Real Madrid-verdediger Pepe scoorde de openingstreffer na een uur spelen, en in blessuretijd besliste de ingevallen Raul Meireles het duel.

In de tweede speelronde verzekerde Luiz Felipe Scolari's Portugal zich reeds van een plaats bij de laatste acht. Middenvelder Deco zette de Portugezen al snel op voorsprong tegen TsjechiŽ, maar in het Stade de GenŤve kwam TsjechiŽ net zo snel weer langszij dankzij Libor Sionko. Ondanks een Portugees overwicht duurde het wederom lang voordat de beslissing viel. Cristiano Ronaldo maakte de tweede treffer na ruim een uur spelen, en wederom werd het duel pas in blessuretijd beslist. Ricardo Quaresma tekende voor de 1-3 eindstand. In een regenachtig Basel kreeg Zwitserland opnieuw een klap te verwerken. Nadat Hakan Yakin de Zwitsers in de eerste helft nog op voorsprong zette bleken de Turken bij betere omstandigheden ook het beste van het spel te hebben. Semih ŞentŁrk en Arda Turan zorgden er met late goals voor dat de ploeg van bondscoach KŲbi Kuhn al na twee duels uitgeschakeld was.

Het duel tussen Zwitserland en Portugal op de laatste speeldag was dan ook niet echt meer van belang. Desondanks wisten de Zwitsers de eer hoog te houden, en hielden zij Portugal lange tijd makkelijk op een gelijke stand. In de slotfase zorgde Hakan Yakin met twee treffers er zelfs voor dat er nog drie punten behaald zouden worden. Echt knotsgek werd het in GenŤve, waar Turkije en TsjechiŽ uitmaakten wie er tweede zou worden. In de 62e minuut zette Jaroslav Pla®il de Tsjechen op een 0-2 voorsprong, nadat Jan Koller in de eerste helft al voor de openingstreffer had gezorgd. De Turken gaven echter niet op, en via Arda Turan maakten zij de aansluitingstreffer. Drie minuten voor tijd ging de Tsjechische keeper Čech in de fout en liet een voorzet uit zijn handen glippen. Voor sterspeler Nihat Kahveci was het vervolgens een koud kunstje de gelijkmaker binnen te schuiven. Omdat beide landen een gelijk doelsaldo hadden leek het op strafschoppen af te gaan. Maar Nihat was nog niet klaar, en ramde in de voorlaatste minuut de bal via de lat langs Čech, om zo de Turken naar de kwartfinale te schieten. Daar deed de rode kaart die doelman Volkan Demirel in blessuretijd nog kreeg niets meer aan af.

Groep B

Het andere gastland, Oostenrijk, werd vooraf gezien als het lelijke eendje. De Oostenrijkers presteerden al jaren niet meer, maar voor eigen publiek leek het af en toe toch ergens op. Zo ook in het openingsduel in Groep B tegen KroatiŽ. De Kroaten kwamen al snel op voorsprong, toen Luka Modrić een strafschop toegekend door arbiter Pieter Vink benutte. De Kroatische defensie bleek uiteindelijk te sterk voor de Oostenrijkers, maar uit het feit dat het slechts 0-1 bleef werd eveneens duidelijk dat ook Oostenrijk wist hoe te verdedigen. In Klagenfurt streden Duitsland en Polen niet alleen om drie punten, maar ook de eer. De Poolse bondschoach, Leo Beenhakker, zag hoe Lukas Podolski de Duitsers al vrij snel op een 1-0 voorsprong zette. Met Euzebiusz Smolarek in de spits konden de Polen maar weinig uitrichten, en ruim een kwartier voor tijd besliste Podolski, nota bene van Poolse afkomst, het duel met zijn tweede treffer.

Dat de Duitsers niet onverslaanbaar waren bleek in de tweede speelronde, toen KroatiŽ de tegenstander was in de Hypo-Arena. Op een kwart van de wedstrijd zette Darijo Srna de Kroaten voor door een voorzet van Danijel Pranjić binnen te tikken. Ivica Olić zorgde er in de tweede helft zelfs voor dat de ploeg van Slaven Bilić de winst zou pakken in Groep B. Een voorzet van Ivan Rakitić werd door Podolski aangeraakt en via de eigen paal kwam deze terug het veld in. Voor de spits was het vervolgens een koud kunstje het duel te beslissen. Podolski zorgde er nog wel voor dat de schade beperkt bleef met een late aansluitingstreffer. Doordat Roger Guerreiro Polen na een half uur op voorsprong zette tegen Oostenrijk leken ook de mannen van bondscoach Josef Hickersberger al na twee wedstrijden uitgeschakeld te worden. Diverse mogelijkheden om het duel te beslissen bleven onbenut, en dus was de woede van Beenhakker na afloop niet onterecht, aangezien invaller Ivica Vastić de Oostenrijkers in blessuretijd langszij bracht.

Alleen een verlies van Duitsland zou nog verandering kunnen brengen in de groep, maar in Wenen bleek Oostenrijk niet sterk genoeg om van de grote broer te kunnen winnen. Wel hielden Hickersbergers mannen de Duitsers lang af, en was het spel aan beide kanten bedroevend. Een pegel van Michael Ballack was uiteindelijk toch genoeg voor de drie punten voor Duitsland. Tegelijkertijd speelden in Klagenfurt Polen en KroatiŽ nog om voor Polen belangrijke punten. Beenhakkers mannen, die in de kwalificatie nog oppermachtig waren, leken het dit toernooi niet in zich te hebben. KroatiŽ werd het zelden moeilijk gemaakt, en ook dit duel zou uiteindelijk slechts ťťn doelpunt tellen. Tien minuten na rust zorgde Ivan Klasnić voor de enige goal, en de derde winstpartij van de Kroaten.

Groep C

De groep des doods, zoals de groep met Nederland, ItaliŽ, Frankrijk en RoemeniŽ werd genoemd, kende een belabberde openingswedstrijd. In ZŁrich kreeg het publiek een draak van een duel te zien tussen de Roemenen en vice-wereldkampioen Frankrijk. Kansen waren er zelden, en sterspelers zoals Franck Ribťry en Adrian Mutu konden maar weinig inbrengen. De 0-0 eindstand was dan ook een logisch gevolg. Meer spektakel was er in Bern, waar Oranje het opnam tegen wereldkampioen ItaliŽ. Ondanks dat Nederland het in de openingsfase lastig had was de eerste treffer in Groep C er toch ťťn van Nederlandse makelij. Ruud van Nistelrooij stond op de goede plaats toen een voorzet zomaar voor zijn voeten kwam: 1-0. De Oranjetrein denderde voort en vijf minuten later was het feest compleet. Giovanni van Bronckhorst leverde een voorzet af, en Dirk Kuijts kopbal werd door Wesley Sneijder vakkundig langs Gianluigi Buffon gewerkt. Doelman Edwin van der Sar wist in de tweede helft meermaals de aansluitingstreffer te voorkomen, en dus kon Oranje counteren naar de beslisser. Die viel ook, toen Van Brockhorst tien minuten voor tijd zelf raak kopte.

Ook ItaliŽ had het extreem lastig tegen de mannen van bondscoach Victor Piţurcă. RoemeniŽ was sterk in het verdedigen, en dat zorgde ervoor dat de Italianen ook op een 0-0 af leken te gaan. Tot tien minuten na rust althans, toen Mutu ineens vrij voor Buffon opdook. De spits van Fiorentina rondde vervolgens uitstekend af. Het Roemeense feestje was echter van korte duur, want een minuut later zorgde Christian Panucci voor de 1-1 eindstand. Dat Oranje op een missie was in Zwitserland werd nog duidelijker tegen Frankrijk. Al na negen minuten zette Dirk Kuijt Nederland op een 1-0 voorsprong vanuit een corner. Toch ging het niet allemaal van een leien dakje, en kregen de Fransen vaak mogelijkheden op de gelijkmaker. Van der Sar was echter alert en voorkwam tegengoals. Dit gaf Oranje de kans de voorsprong uit te bouwen, en via Robin van Persie lukte dat ook na een uur spelen. Thierry Henry kon vervolgens eindelijk wat terugdoen, maar binnen een minuut zorgde Arjen Robben met een knappe goal voor de herstelde marge van twee. In blessuretijd maakte Wesley Sneijder alweer de zevende Nederlandse goal: 4-1 tegen Frankrijk.

Het al geplaatste Nederland werd door bondscoach Marco van Basten met een B-opstelling het veld in gestuurd tegen RoemeniŽ. De Roemenen lieten dit buitenkansje onbenut en Klaas Jan Huntelaar en Van Persie zorgden er beiden met een doelpunt voor dat Nederland ook het derde groepsduel zou winnen. In het Letzigrund Stadion werd intussen een herhaling van de WK-finale van 2006 gespeeld tussen Frankrijk en ItaliŽ. Beiden hadden een overwinning nodig om nog door te kunnen. Voor de Fransen werd het al snel moeilijk toen …ric Abidal een doorgebroken speler tegenhield, rood kreeg en een strafschop tegen. Vanaf de stip was Andrea Pirlo trefzeker. De Italianen kregen door de man-meer-situatie maar weinig kansen te verwerken en kon zich dus richten op het maken van de beslissende goal. Die viel uiteindelijk na ruim een uur, toen een schot van Daniele De Rossi van richting werd veranderd en Grťgory Coupet passeerde. Doordat ook RoemeniŽ niet won ging ItaliŽ dus alsnog door naar de kwartfinales.

Groep D

In Groep D troffen we in Guus Hiddink een oude bekende, als bondscoach van Rusland. Zijn elftal moest als eerste de wei in in Innsbruck, waar Spanje de tegenstander was. Beide defensies leken nog te moeten warmdraaien, want aanvallen ging beide teams goed af. Toch was Iker Casillas aan Spaanse kant verantwoordelijk voor het lange tijd houden van de nul, iets dat zijn collega Igor Akinfeev aan de andere zijde niet kon bewerkstelligen. Topspits David Villa had na vijf kwartier al drie doelpunten gemaakt, terwijl de teller aan Russische zijde nog altijd op nul stond. Vier minuten voor tijd redde Roman Pavlyuchenko dan toch de eer, al zou de marge van drie in blessuretijd weer hersteld worden door een goal van invaller Cesc Fŗbregas. Regerend Europees kampioen Griekenland trad in Salzburg aan tegen Zweden. De Grieken waren geen schim van het elftal dat Otto Rehhagel in 2004 kampioen maakte, al duurde het lang voordat de Zweden profiteerden. Pas op driekwart van de wedstrijd kapituleerde Griekenland en wisten Zlatan Ibrahimović en Petter Hansson het net te vinden.

Zweden gaf Spanje in Innsbruck beduidend beter partij, ondanks een snelle goal van Fernando Torres. Ibrahimović was verantwoordelijk voor de Zweedse gelijkmaker. Sergio Ramos kon zijn draai in het begin van het toernooi niet vinden en kon de spits van Internazionale niet afhouden. Uit de draai schoot de Zweed vervolgens binnen. Beide teams leken vrede te hebben met het gelijke spel, maar in blessuretijd was een trap naar voren van Joan Capdevila te veel voor de verdedigers van Zweden, en Villa kreeg de bal op een presenteerblaadje. De aanvaller van Valencia schoot vervolgens koel binnen en loodste Spanje naar de kwartfinales. Rusland moest winnen van Griekenland om de droom op een goed resultaat levend te houden. Via Konstantin Zyryanov stonden de Russen in Salzburg na ruim een half uur dan ook op een 0-1 voorsprong. De Grieken stichtten weinig gevaar, maar omdat ook Rusland het aanvallend liet afweten bleef het lange tijd spannend. Het laatste fluitsignaal was echter te vroeg voor Griekenland om nog wat uit het duel te kunnen slepen.

Ook Spanje zette in het laatste duel een B-elftal in tegen het al uitgeschakelde Griekenland. De aanvallend ingesteld Spanjaaden lagen de Grieken beduidend beter en via Angelos Charisteas namen Rehhagels mannen vlak voor rust zelfs de voorsprong. Na de thee stelde Spanje echter orde op zaken, en Getafe-middenvelder Rubťn de la Red knalde zijn land met een mooi schot langszij. In de slotfase voorkwam Daniel GŁiza zelfs dat Griekenland nog punten over zou houden aan het treffen. In Innsbruck moest Rusland winnen van Zweden om de tweede ronde te bereiken. Vooraf leek het een moeilijk verhaal te gaan worden voor Hiddinks elftal, maar op het moment zelf gaven de Zweden niet thuis. Roman Pavlyuchenko schoot de Russen al snel op voorsprong en via de van een schorsing teruggekomen Andrei Arshavin besliste Rusland na de thee de wedstrijd. Hierdoor zou Rusland in de kwartfinale terechtkomen, en daarin Oranje treffen.


Morgen volgt het tweede deel van het EK-overzicht.

Schaatsen: Overzicht dag 1 NK Allround

Dit weekend strijden de Nederlandse schaatsers om de allroundtitel. Vandaag was de eerste dag. Voor de heren stond er een 500 meter en een vijf kilometer op het programma. De dames schaatsten ook een 500 meter, maar sloten de dag af met de drie kilometer. Na vandaag gaan Sven Kramer en Ireen Wüst aan de leiding. Morgen schaatsen de mannen nog een 1.500 meter en de uiteindelijke beslissing valt op de tien kilometer. Ook de dames doen een 1.500 meter, maar zij schaatsen de vijf kilometer als laatste afstand.

Heren

De heren begonnen de dag dus met de 500 meter. Deze werd gewonnen door Erben Wennemars. De sprinter reed zijn snelste 500 meter van het seizoen en won in een tijd van 35,82. Rhian Ket werd tweede in 36,65 en Sven Kramer eindigde enigszins teleurstellend als derde (36,73). Wouter Olde Heuvel, vorig jaar nog tweede op het NK, eindigde pas als twaalfde. 

De tweede afstand was de vijf kilometer, waarop Sven Kramer oppermachtig was. Kramer won in een tijd van 6.16,77 en was met die tijd verreweg de snelste. Wouter Olde Heuvel eindigde op zeven seconden achterstand als tweede. Bob de Jong reed de derde tijd. Erben Wennemars werd veertiende in 6.39,93.

In het algemeen klassement mag Kramer morgen op de 1.500 meter bijna vier seconden verliezen op de nummer twee, Wouter Olde Heuvel, en ruim vier seconden op Erben Wennemars die nog wel derde staat.

Dames

Ook de dames begonnen met een 500 meter. Op de kortste afstand was Ireen Wüst de snelste, ze won in 40,05 seconden. Marrit Leenstra eindigde in 40,08 daar net achter als tweede en Jorien Voorhuis werd met 40,35 derde. Marathonrijdster Elma de Vries liet zien ook op de korte afstanden mee te kunnen en reed met 40,41 naar een vierde tijd, nog voor Paulien van Deutekom en Renate Groenewold.

Op de drie kilometer moest Groenewold het in de laatste rit opnemen tegen Wüst. Groenewold wist te winnen, maar Wüst verloor niet zoveel tijd en behield zo de koppositie in het klassement. Van Deutekom werd tweede op de drie kilometer maar staat in het klassement pas op de vijfde plek. Marrit Leenstra staat in het klassement nog steeds op plaats twee. Groenewold vinden we terug op de derde plek, net voor Elma de Vries. 

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

 

[Update] Tientallen doden door aanval IsraŽl

Zeker veertig mensen zijn in de Gazastrook omgekomen door een Israëlische luchtaanval. Dat meldde de Palestijnse politie vandaag.

"Ik ben bang dat er ten minste veertig doden zijn" aldus politiewoordvoerder Islam Shahwan voor de radiozender van de radicale Palestijnse organisatie Hamas. Hij zei dat er net een ceremonie aan de gang was op het terrrein van de politie toen de bommen vielen. Het hoofdkwartier van de politie is vernield.

Ziekenhuisfunctionarissen zeiden dat er zeker achttien doden zijn. Volgens ooggetuigen zijn zeker dertig raketten gevallen op verschillende gebouwen van Hamas.

De Israëlische regering was onbereikbaar voor commentaar. Eerder deze week had ze al gedreigd met een militair offensief als vergelding op de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

Update:

Het dodental van de Israëlische luchtaanvallen van zaterdag op doelen in de Gazastrook loopt steeds verder op. Volgens medici hebben de bombardementen meer dan 140 mensenlevens geëist. In Gaza-Stad vonden zeker 120 mensen de dood. In Khan Younis en Rafah kwamen minstens 23 mensen om. Honderden mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het Israëlische leger bevestigde dat het aanvallen heeft uitgevoerd. "Onze luchtmacht heeft massaal aanvallen uitgevoerd op de infrastructuur van Hamas in de Gazastrook om een einde te maken aan de terroristische aanvallen van de afgelopen weken op Israëlische burgerdoelen", aldus een woordvoerder. "We hebben de burgerbevolking van de Gazastrook gewaarschuwd voor onze aanvallen. Hamas is geheel verantwoordelijk voor deze situatie".

Hij voegde eraan toe dat de operaties doorgaan zo lang dat nodig is. Deze aanval is "slechts het begin" aldus de woordvoerder voor de legeradio.

De Palestijnse president Mahmud Abbas, die in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever woont, veroordeelde de Israëlische aanvallen, aldus zijn woordvoerder.

Update:

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zullen doorgaan zo lang dat nodig is. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak vandaag gezegd tijdens een persconferentie.

De bewindsman reageerde op de Israëlische bombardementen op de Gazastrook, waardoor meer dan 150 mensen omkwamen.

"De militaire operatie neemt tijd in beslag en zal worden uitgebreid als dat noodzakelijk is", aldus Barak. "Het zal niet gemakkelijk worden en het zal niet kort duren." Volgens de bewindsman is er een tijd voor vechten en een tijd voor rust. "En de tijd voor vechten is nu gekomen."

Update:

Het aantal mensen dat is omgekomen tijdens de Israëlische luchtaanvallen op gebouwen van Hamas in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 195. Driehonderd anderen raakten gewond, van wie 120 in kritieke toestand verkeren.

Dat heeft het hoofd van de nooddiensten in de Gazastrook gezegd. Hij liet weten dat het dodental opgelopen is door nieuwe bombardementen en doordat er slachtoffers onder het puin zijn gevonden.

Onder de doden bevinden zich hoge functionarissen, onder wie de gouverneur van Centraal-Gaza, de chef van politie die door Hamas was benoemd en het hoofd van de veiligheidsdienst van Hamas.


Tientallen doden door aanval Israël  (foto: ANP)

Meidenbende Eindhoven opgerold

Een bende, bestaande uit elf meiden van 13, 14 en 15 jaar, is door de Eindhovense politie opgerold. De groep heeft op 16 oktober drie meisjes met een mes bedreigd en is er vervolgens vandoor gegaan met de tas van één van hen.

Het drietal, 17 en 18 jaar jong, fietste op de dag van de overval door het Severijnpark toen ze werden aangesproken door twee meiden. De meiden eisten geld en gaven het trio niet de kans om door te fietsen. Vervolgens sprongen negen andere leden van de bende uit de bosjes en werden de drie vriendinnen met een mes bedreigd. De bende is er met een tas vandoor gegaan.

De dames zijn gearresteerd na een belangrijke tip aan de politie. De tip kwam binnen na een uitzending van Bureau Brabant, een regionale Opsporing Verzocht.

[NK allround] Kramer leidt na eerste dag

Na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen heeft Sven Kramer al een voorschot genomen op zijn vierde opeenvolgende Nederlandse titel.

Kramer, die derde werd op de 500 meter, won de 5.000 meter in een tijd van 6.16,77 en was met die tijd verreweg de snelste. Wouter Olde Heuvel eindigde op zeven seconden achterstand als tweede. Bob de Jong reed de derde tijd. Erben Wennemars, die eerder vandaag de 500 meter won, werd veertiende in 6.39,93.

In het algemeen klassement mag Kramer morgen op de 1.500 meter bijna vier seconden verliezen op de nummer twee, Wouter Olde Heuvel, en ruim vier seconden op Erben Wennemars die nog wel derde staat.

Fans Real willen Huntelaar in CL

Als het aan de fans van Real Madrid ligt schrijft de club Klaas-Jan Huntelaar in voor de Champions League. Een poll van de Spaanse krant Marca wijst uit dat de Spaanse fans massaal voor de ex-Ajacied kiezen.

Vorige week trok Real Madrid de middenvelder Lassana Diarra aan. Omdat zowel Huntelaar als Diarra in de UEFA cup hebben geacteerd (Huntelaar voor Ajax, Diarra voor Portsmouth) mag maar een van deze spelers voor Real in de Champions League uitkomen.

Uit een poll van Marca blijkt nu dat de fans van de Spaanse regerend kampioen massaal kiezen voor de Nederlander. Van de 113.428 die deelnamen aan de poll sprak bijna 80% zijn voorkeur uit voor Huntelaar. Ruim 20% gunt Diarra de kans op het hoogste Europese niveau.

FOK! Jaarlijstjes 2008


"And now, the end is near; And so I face the final curtain". Het einde van het jaar is in zicht. Tijd om de balans van het afgelopen jaar op te maken door middel van de FOK!-jaarlijstjes. Ook dit jaar geven enkele van onze reviewers weer hun overzicht van het beste dat ze dit jaar gehoord, gezien en gelezen hebben. Doe er je voordeel mee en haal de juweeltjes die je gemist hebt eruit! Geef ook je eigen favorieten van dit jaar door!

De reviewcrew wenst iedereen alvast een inspirerend en gelukzalig 2009!!

Pagina 1: Muziek
Pagina 2: Film
Pagina 3: Boeken

Bedrijven toegang tot patiŽntdossiers

De Britse overheid wil patiëntendossiers zonder toestemming van patiënten toegankelijk maken voor de farmaceutische industrie. Dit leidde tot fel protest van de Britse Medische Associatie (BMA) die het "een dans met de duivel" noemt, aangezien onderzoekers, inclusief commerciële organisaties, daardoor toegang zouden krijgen tot een gigantische database met patiëntendossiers.

Ook de waakhond van de overheid zelf heeft zijn bezorgdheid geuit over de plannen die het mogelijk maken dat ook de namen en adressen in handen komen van commerciële bedrijven. Deze persoonsgegevens inclusief de medische dossiers zijn een ware goudmijn voor farmaceutische bedrijven die deze data voor hun eigen verkoop kunnen gebruiken.

Het hoofd van ethiek van de BMA waarschuwt dat dokters de publieke strijd aan zullen gaan met de premier als de plannen niet van tafel worden geveegd. "Dit is net zoals de DNA database, de informatie kan worden gebruikt voor een bepaald doeleinde, maar we weten niet waar het verder voor gaat worden gebruikt. Het fundamentele punt is dat als data over een patiënt wordt gebruikt voor welk doeleinde dan ook, dan moet eerst toestemming aan die patiënt worden gevraagd", aldus dokter Tony Calland.

Poedels verkrachten

Soms hebben wij webloggers het heel makkelijk, zo ook in dit geval, SpankmasterC stuurde ons dit kant en klare stukje tekst:

Dames, het wordt tijd dat ik maar eens wat vertel over mijn hobby. Ik werk bij een Honden Wellcare Centre en daar heb ik mij gespecialiseerd in het knippen en verfen van poedels. Nu ben ik op een site terecht gekomen waar meerdere van mijn poedels te zien zijn. Op die site zijn de TMNT-poedel (enorm lief beest, naam was Twiggy) en de kamelen-poedel (kon zelf helaas niet bij de prijsuitreiking zijn, maar mn baas staat links). 

Met dank aan SpankmasterC voor de submit

Van de Laak in basis FC Groningen

Koen van de Laak begint zondag in de basis. FC Groningen speelt dan de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen. De aanvaller zal als vervanger van Petter Anderson fungeren, die teveel hinder van een knieblessure ondervindt.

"Ik ben weer helemaal fit. Roda moest ik missen door een klein pijntje, maar ik heb de hele week weer lekker mee kunnen trainen dus ik ben 100% inzetbaar," liet Van de Laak in een reactie weten.

De winnaar van het duel tussen FC Groningen en sc Heerenveen zal de vijfde plaats bezetten en wordt tevens Kampioen van het Noorden. Op dit moment hebben beide ploegen evenveel punten. De Groningers zijn echter in het bezit van een beter doelsaldo.

Bogtstra gaat Sluiter coachen

Tjerk Bogstra is de nieuwe coach van Raemon Sluiter. De trainer, die in het verleden het Davis Cup-team leidde, is akkoord gegaan met het voorstel van de Rotterdamse tennisser.

Sluiter, die volgend jaar zijn rentree maakt, is geen onbekende voor Bogtstra, aangezien zij ook al successen in de Davis Cup hebben geboekt. Het hoogtepunt beleefden ze in 2001. Toen werd namelijk de halve finale bereikt.

Bogtstra was overigens beschikbaar, omdat Martin Verkerk eerder al bekend maakte te stoppen met zijn actieve carriŤre als tennisser. Het tweetal werkte op dat moment pas drie maanden samen.

Coureurs vol lof over circuit Algarve

Twee weken geleden maakte de wereld kennis met het nieuwe Formule 1-circuit van de Algarve. Tijdens een test kwamen alleen Scuderia Ferrari en McLaren in actie, maar de twee testcoureurs waren erg te spreken over de gloednieuwe baan.

"Het is een fantastische baan. Zeker voor een testrijder als ik was het leuk om eens op een nieuw circuit te rijden. Fysiek is het niet erg zwaar, ik denk dat het te vergelijken is met Jerez. Als er echter meer grip zal zijn, kan het misschien nog wel wat zwaarder worden," aldus Pedro de la Rosa, die voor McLaren testte.

Marc Genť, testrijder van Scuderia Ferrari, kon zich vinden in de woorden van zijn landgenoot. "De baan is erg slipperig, omdat er nog niet genoeg rubber ligt. Als er zes teams aanwezig zouden zijn, zou dat probleem in een dag worden opgelost, maar met twee teams gaat dat niet zo snel. Los van dit probleem is het een fantastische baan."

Man. Utd flirt met SC Heerenveen

Het is niet ondenkbaar dat Manchester United en sc Heerenveen in de toekomst gaan samenwerken. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson heeft inmiddels een balletje bij de Friezen opgegooid.

"Vooralsnog houden wij de boot af, maar de contacten zijn goed. In de nabije toekomst kan dat best nog tot iets leiden," liet Yme Kuiper, voorzitter van sc Heerenveen, in een reactie weten.

Manchester United is namelijk op zoek naar partners om jonge Braziliaanse voetballers te stallen. In Engeland is het zo geregeld dat een Engelse ploeg niet zomaar jonge spelers uit Zuid-Amerika mag halen. The Mancunians kwamen bij sc Heerenveen terecht door de aan- en verkoop van Afonso Alves. Beide ploegen hebben overigens al kort samengewerkt. Tijdens een jeugdtoernooi stelde de Friese formatie twee jonge Brazilianen op, die al een contract met de ploeg uit Manchester hadden getekend.

Toch willen de Friezen voorlopig niet verder gaan. "Wij zijn in Nederland ook aan regels gebonden en willen voorlopig zelf onze weg vinden op de Zuid-Amerikaanse markt. Stťl dat we het met Manchester eens worden om spelers bij ons te stallen, hoe geef je dat exact vorm? Het kan niet zo zijn dat ze spelers op elk willekeurig moment kunnen opeisen. En krijg je een deel van de winst als een speler wordt verkocht? Maar het is zeker een interessante ontwikkeling."

Hamas zint op wraak

Hamas en andere Palestijnse groepen hebben hun strijders vandaag geïnstrueerd om de Israëlische bombardementen in de Gazastrook te wreken.

"Alle strijders hebben opdracht gekregen om te antwoorden op de Israëlische slachtpartij", stond in een verklaring van de Islamitische Jihad. Meer dan 140 mensen zijn zaterdag omgekomen door luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook.

Hamas zint op wraak  (foto: ANP)

Vertraging telefoonverkeer oud en nieuw

Ook dit jaar wordt voor de jaarwisseling weer grote drukte in het bel- en sms-verkeer verwacht. KPN denkt dat de piek tussen tien uur 's avonds en vier uur in de nacht ligt. Het kan dan soms wat langer duren voordat een sms'je aankomt of er verbinding is, meldde KPN vandaag.

Het bedrijf is extra alert op de bereikbaarheid van de alarmnummers.

Tot nu toe groeit elk jaar het aantal mobiele belminuten en sms-berichten met oud en nieuw. Vorig jaar verwerkte alleen al KPN 23,5 miljoen sms'jes en liep het aantal mobiele belminuten op tot 10,5 miljoen.

Vertraging telefoonverkeer oud en nieuw††(foto: ANP)

Gabri speelt toch tegen ADO Den Haag

Ajax kan in het duel tegen ADO Den Haag toch over Gabri beschikken. De Spaanse speler is volledig hersteld van een ziekte. Hierdoor was het voor hem niet mogelijk om vrijdag aan de training deel te nemen.

Marco van Basten heeft Gabri direct aan de selectie van Ajax toegevoegd. De oefenmeester moet het wel zonder Rasmus Lindgren, Maarten Stekelenburg, IsmaÔl Aissati, Mitchell Donald en Jan-Arie van der Heijden. Zij zijn allemaal langdurig geblesseerd.

[NK allround] Groenewold wint 3 km

Renate Groenewold heeft bij het NK allround schaatsen de 3.000 meter gewonnen. Ireen WŁst gaat na twee afstanden aan de leiding in het klassement.

WŁst en Groenewold reden tegen elkaar, waarbij WŁst in het begin het initiatief nam. Halverwege de race nam Groenewold de leiding over en reed in een stabiele race naar de snelste tijd. WŁst verloor echter niet veel tijd en behield zo de koppositie in het klassement. Van Deutekom werd tweede op de drie kilometer maar staat in het klassement pas op de vijfde plek. Slechts de eerste vier plaatsen zich voor het EK Allround.

Uitslag 3.000 meter:

#NaamTijd
1Renate Groenewold4.06,92
2Paulien van Deutekom4.09,52
3Ireen WŁst4.09,69
4Elma de Vries4.10,04
5Marrit Leenstra4.11,15

Klassement na 3.000 meter:

#NaamPunten
1Ireen WŁst81.663
2Marrit Leenstra81.928
3Renate Groenewold81.963
4Elma de Vries82.083
5Paulien van Deutekom82.095

Vuurwerk bij training FC Utrecht

Vijftig fans van FC Utrecht hebben zaterdagochtend, tijdens de training van de club uit de Domstad, vuurwerk afgestoken. Met deze actie wilden het gezelschap laten zien dat zij de spelers van de club steunen.

FC Utrecht kende een roerige week, aangezien trainer Willem van Hanegem op straat werd gezet. Tijdens de training gingen de supporters van FC Utrecht een gesprek aan met aanvoerder Gregoor van Dijk en voorzitter Jan-Willem van Dop. "Ik heb het gevoel dat de supporters positief achter de club staan," liet de preses na afloop weten. "Ze steunen het team zondag dan ook op een positieve manier, daarvan ben ik overtuigd."

Kwelgeest boekt 27 keer restaurant op naam van ander

Een tafel voor twaalf personen hadden ze gereserveerd bij restaurant Sir Sébastian in Heerenveen, maar de familie uit Gorredijk bleef maar weg eerste kerstdag. Toen de gasten er na een kwartiertje nog niet waren besloot restaurateur Jan Gerard van der Wal toch maar eens te bellen.

De familie uit Gorredijk die de tafel zou hebben gereserveerd wist van niets, zij hadden niet gereserveerd bij Sir Sébastian. En niet alleen de eigenaar van Sir Sébastian belde om te vragen waar ze bleven, 26 andere restaurants waren ook wel benieuwd waar de gasten uithingen. Blijkbaar had een 'grappenmaker' besloten om 27 keer bij verschillende restaurants te reserveren voor de familie Gorredijk.

De betrokkenen weigeren ieder commentaar op wie de kwelgeest had kunnen zijn en waarom deze al die reserveringen had gedaan. Van der Wal schat een dikke duizend euro te zijn misgelopen door de spookboeking. "Buitengewoon vervelend, maar het is slikken en weer doorgaan", aldus Van der Wal. De restauranteigenaar kijkt overigens terug op een jaar waarin zijn restaurant een prima omzet heeft gedraaid.

Met dank aan Gnittoo voor de submit.

Wenger weer boos op arbitrage

ArsŤne Wenger heeft zich gisteren, tijdens 'Boxing Day', weer eens lopen ergeren aan de arbitrage. Arsenal speelde toen namelijk gelijk tegen Aston Villa (2-2).

In de tweede helft ontving Aston Villa een dubieuze strafschop. Wenger denkt dat dit te maken heeft met het feit dat John Robertson, trainer van The Villians, in de rust met arbiter Lee Mason had gesproken. "Ik weet hoe zoiets gaat. De scheidsrechter heeft dan het gevoel dat hij iets goed te maken heeft en fluit daarna in het voordeel van de betreffende ploeg. Dat gebeurde ook nu weer. Zoiets zie ik veel te vaak."

Arsenal stond na 50 minuten voetbal nog wel op een comfortabele 2-0-voorsprong, maar door de makkelijk gegeven penalty kwam Aston Villa terug in de wedstrijd. In de laatste minuut schoot Zat Knight zijn ploeg naast The Gunners.

Jaaroverzicht 2008: Olympische Spelen

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan de Olympische Spelen in Peking.

Algemeen
Voorafgaand aan de Olympische Spelen waren er veel controverses. China zou het niet zou nauw nemen met de mensenrechten en de omgang met Nepal, een land wat door China bezet wordt. Dit was te merken bij de fakkeltocht over de wereld, toen er veel protesten waren. De openingsceremonie op 08-08-08 was zeer indrukwekkend. Het olympisch vuur werd ontstoken door voormalig olympisch kampioen turnen Li Ning.

Het brons
Alle bronzen medailles won Nederland in het judotoernooi. Ruben Houkes won de medaille in de klasse tot 60 kg. Hij verliest in de halve finale van de Koreaan Min-Ho Choi maar klopte in de strijd om brons de IsraŽliŽr Gal Yekutiel. Elisabeth Willeboordse knokte zich terug via de herkansingen en versloeg in de strijd om het brons de Cubaanse Drilius Gonzalaz.

Edith Bosch verloor in de halve finale van haar eeuwige rivale, de Japanse Massae Ueno. Na een overwinning op de Spaanse Leire Inglesias mocht ze toch nog een bronzen medaille in ontvangst nemen. Henk Grol was bezig aan een sterk toernooi tot het in de halve finale mis ging. Tegen Askhat Zhitkeyev stond hij op voorsprong, totdat een poging zijn tegenstander op zijn rug te leggen werd overgenomen en hij zelf op zijn rug belandde. Hij verloor met een ippon maar wist zich toch nog te herpakken. Hij won brons door het verslaan van de GeorgiŽr Levan Zhorzholiani.

De teleurstellingen
Niet voor alle Nederlanders verliepen de spelen succesvol. De mannen hockeyers gaven in de halve finale vlak voor tijd een 1-0 voorsprong tegen Duitsland uit handen. In de strafballenserie werd daarna verloren. In de strijd om brons blameerde het zich tegen AustraliŽ. Die wedstrijd werd met maar liefst 6-2 verloren. Honkbal stond voor het laatst op het olympisch programma dus ook de laatste kans voor Nederland om zich hierin te bewijzen. Het slaagde daar niet in. Van de zeven wedstrijd werd alleen tegen China gewonnen. Ook de vrouwelijke softbalsters wonnen slechts ťťn wedstrijd, tegen Chinees Taipei.

De roeiers van de vier zonder stuurman werden gezien als de grote kanshebbers op een medaille en misschien zelfs goud, maar ze werden, ook tot hun eigen verrassing, al in de halve finale uitgeschakeld. Later werd wier in het water als mogelijke oorzaak genoemd. Ook het voetbaltoernooi verliep moeizaam. Ondanks slecht spel werd de groepsfase overleefd en speelde het in de kwartfinale de beste wedstrijd van het toernooi. Desondanks was daarin ArgentiniŽ met 1-2 te sterk.

De grootste teleurstelling was waarschijnlijk Theo Bos. De baansprinter grossierde de afgelopen jaren in wereldtitels, maar in Peking ging alles mis. Door een matig optreden werd er in de teamsprint naast een medaille gegrepen en op de keirin ging Bos onderuit nadat hij een vallende tegenstander niet meer kon ontwijken. Op de sprint kwam Bos tenslotte niet verder dan de kwartfinales.

Het zilver
Behalve de vier bronzen medailles won Nederland in het judotoernooi ook een zilveren plak. Deborah Gravenstijn won in de halve finale van de Chinese Yan Xu, maar verloor de finale van de Italiaanse Giulia Quintavalle. In de dressuur won Nederland bijna traditiegetrouw het zilver in de landenwedstrijd. Duitsland was zoals gewoonlijk te sterk.

In het roeien won de vrouwen acht enigszins onverwacht zilver. Wereldkampioen Amerika was veel te sterk, maar Nederland klopte wel drievoudig olympisch kampioen RoemeniŽ.

In het zeilen won Nederland twee zilveren medailles. Lobke Berkhout en Marcelien de Koning werden tweede in de 470-klasse. In de Yngling klasse was er een zilveren plak voor het trio Annemieke Bes, Merel Witteveen en Mandy Mulder.

Internationaal
Twee sporters waren de uitblinkers tijdens de spelen. Zwemmer Michael Phelps won achtmaal goud en verbeterde zo record van Mark Spitz. Die won in 1972 in MŁnchen zeven gouden medailles. Phelps werd tevens de succesvolste olympier ooit. In Athene vier jaar geleden won hij al zes keer goud, wat zijn totaal op 14 brengt. Hij ging hiermee turnster Larissa Latynina, sprinter-verspringer Carl Lewis, hardloper Paavo Nurmi en zwemmer Mark Spitz voorbij, die allen op negen keer goud staan.

De Jamaicaan Usain Bolt was de uitblinker in het atletiektoernooi. Hij won de 100 meter in een wereldrecord van 9,69 en een paar dagen later won hij ook de 200 meter in een WR. Zijn tijd van 19,30 betekende een verbetering van het twaalf jaar oude record van Michael Johnson. Zijn derde gouden medaille won hij samen met zijn teamgenoten op de 4x100 meter. De winnende tijd van 37,10 betekende wederom een wereldrecord.

De Amerikanen lieten zien dat zij hťt basketballand in de wereld zijn. Een team vol met NBA-sterren won het goud, al was de finale tegen Spanje nog erg spannend.

Het goud
Nederland won in Peking zeven gouden medailles, alleen in 2000 in Sydney werd er meer goud opgehaald, destijds twaalf stuks. De eerste gouden medaille werd al op de tweede dag gewonnen, namelijk op de 4x100 meter vrije slag voor vrouwen. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis lieten de Verenigde Staten en AustraliŽ achter zich. Een andere gouden medaille die bij het zwemmen gehaald werd gebeurde bij de mannen op de tien kilometer open water. Maarten van der Weijden won zeer verrassend.

Voor wielrenster Marianne Vos begonnen de spelen slecht, ze slaagde er bij de wegwedstrijden niet in een medaille te winnen. Op het moment dat iedereen haar al afschreef kwam ze terug en won het goud op de puntenkoers. Roeisters Marit van Eupen Kirsten van de Kolk maakten hun favorietenrol waar en wonnen goud in de dubbel twee. Hetzelfde deed Anky van Grunsven in de dressuur.

De hockeyvrouwen waren het gehele toernooi oppermachtig en beloonden dat met een gouden plak. In de finale werd gastland China met 2-0 verslagen. De meest verrassende gouden medaille was voor de waterpolosters. Begonnen als outsider werd in de kwartfinale na strafworpen gewonnen van regerend olympisch kampioen ItaliŽ. Vervolgens werd in de halve finale waterpologrootmacht Hongarije geklopt waarna in de finale met 9-8 werd gewonnen van de Verenigde Staten. In de finale was Danielle de Bruin uitblinkster, ze scoorde zeven van de negen doelpunten

Derijck wil weten waar hij aan toe is

Timothy Derijck, de laatste weken basisspeler bij Feyenoord, denkt nog steeds aan de overgang naar Club Brugge.

"Ik wil snel weten waar ik aan toe ben. Op 3 januari beginnen de trainingen weer bij Feyenoord. Dan zou ik graag duidelijkheid hebben. Mijn prioriteit ligt nog altijd bij Club, al weet ik dat ook ADO Den Haag interesse heeft," liet Derijck in een reactie weten.

De speler vervolgde met de woorden: "Onlangs was alles zo goed als rond met Club. ik hoop en verwacht dus dat alles nog in orde komt. De bank bij Feyenoord is niet interessant voor mij."

Derijck mocht aan het begin van dit seizoen vertrekken bij de Rotterdammers, maar door de vele blessures kwam hij zelfs terug in de ploeg. De Belg is de laatste weken zelfs een vaste waarde bij Feyenoord en doet dat met verve.

Oud-ministers kraken km-heffing af

De invoering van de kilometerheffing is veel te ingewikkeld en gaat dus mislukken. Die mening hebben de vijf voorgangers van de huidige Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA), zo meldt het Nederlands Dagblad.

De oud-bewindslieden weten waarover ze praten, want ze hebben allen tevergeefs geprobeerd een vorm van rekeningrijden in te voeren. De plannen van Eurlings zullen het niet redden door een gebrek aan politieke steun en tegenwerking van de autolobby, stellen de ex-Verkeersministers. Kort gezegd wil Eurlings dat vrachtwagenchauffeurs in 2011 per gereden kilometer gaan betalen en automobilisten geleidelijk vanaf 2012.

Voormalig minister Annemarie Jorritsma (VVD) noemt de plannen van Eurlings "nodeloos ingewikkeld". Zij is voorstander van een platte heffing, een vast bedrag per kilometer. Ook ex-minister Tineke Netelebos (PvdA) noemt de milieu-eisen te complex. "Daar komen ze nooit uit."

Voormalig minister Neelie Kroes (VVD) stelt dat het draagvlak er niet echt is en Hanja Maij-Weggen (CDA) vindt dat er te veel dingen zijn bedacht die allemaal in het nieuwe systeem moeten. "En dat is onverstandig."

  (foto: ANP)

[NK allround] Wennemars wint 500 meter

Erben Wennemars heeft bij het NK allround de 500 meter gewonnen.

De sprinter reed zijn snelste 500 meter van het seizoen en won in een tijd van 35,82. Rhian Ket werd tweede en Sven Kramer eindigde enigzins teleurstellend als derde. Wouter Olde Heuvel, vorig jaar nog tweede op het NK, eindigde pas als twaalfde.

Uitslag:

#NaamTijd
1Erben Wennemars35,82
2Rhian Ket36,65
3Sven Kramer36,73
4Berden de Vries36,92
5Jan Blokhuijsen36,93

WK 2014 in twaalf steden

Een woordvoerder van de Braziliaanse voetbalbond heeft gezegd dat het WK voetbal in 2014 in twaalf steden zal worden gespeeld. Dat zijn twee steden meer dan in eerste instantie was gepland. De FIFA zou akkoord zijn met het plan, vanwege de grootte van het Zuid-Amerikaanse land.

S„o Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Brasilia en Porto Alegre zouden volgens de Braziliaanse krant O Globo al zeker zijn als speelstad van het WK. In maart zullen de andere zeven steden worden bekendgemaakt.

Jaaroverzicht 2008: Tennis

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het Tennis.

Terugblik Tennisjaar 2008

Het jaar 2008 was een spectaculair jaar voor de tennissport. Zo was er de doorbraak van diverse jonge talenten en waren er veel verrassende winnaars op de grote toernooien. Het meest in het oog springend was echter de wisseling van de wacht die bij zowel de mannen als bij de vrouwen plaatsvond. Justine Henin besloot al vroeg in het jaar om haar racket aan de wilgen te hangen en na een lang gevecht om haar troon was het uiteindelijk de Servische Jelena Jankovic die haar positie over kon nemen en dit tot het eind van het jaar vol wist te houden. Bij de mannen verloor Roger Federer zijn status van ongenaakbare nummer ťťn. Zijn nederlaag in de Wimbledon finale zal door velen worden gezien als het moment waarop Rafael Nadal het stokje overnam van de Zwitser.

De Grand Slams
Het tennisjaar begon pas echt tijdens de Australian Open. De toppers leken gretiger dan ooit, maar het waren vooral de jonge talenten die de beste prestaties leverden. De grootste verrassing in het mannentoernooi was dan ook de opkomst van Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman, lange tijd door blessures geteisterd, veroverde al snel de harten van het publiek met zijn aanvallende en emotionele spel. Na een lange zegereeks met Andy Murray en Rafael Nadal als belangrijkste scalps moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in een ander jong talent: Novak Djokovic. De prestaties van de ServiŽr waren minder verrassend maar zijn overwinning op Roger Federer in de halve finale was dat wel. Met fantastisch spel versloeg Nole de Zwitser om vervolgens door te stoten naar zijn eerste Grand Slam titel. Zijn finale tegen Tsonga was pas de eerste Grand Slam-finale in drie jaar tijd zonder Nadal en Federer. Ook in het vrouwentoernooi waren de youngsters het meest overtuigend. Maria Sharapova versloeg in de finale Ana Ivanovic, die werd gecoached door de Nederlander Sven Groeneveld. Sharapova was eerder dat toernooi al verantwoordelijk geweest voor de uitschakeling van zowel Henin als Jankovic.

De tweede Grand Slam van het jaar vond traditiegetrouw plaats in mei. Op het gravel van Roland Garros was echter wederom niemand in staat om Nadal af te stoppen. Ditmaal lukte het Federer wel om de finale te bereiken, maar tot de teleurstelling van velen bleek het gat tussen de twee op deze ondergrond groter dan ooit. In een razendsnelle finale won de lijstaanvoerder van dat moment slechts vier games. Bij de vrouwen had de grote favoriete Justine Henin inmiddels al af moeten haken. De Belgische nummer ťťn besloot om haar carriŤre te beŽindigen na een nederlaag tegen Dinara Safina in Berlijn. Diezelfde Safina was de grote verrassing in Parijs. Na een teleurstellende start van het jaar bleek de overwinning op Henin een ommekeer te zijn voor de jongere zus van Marat Safin. Na de titel in Berlijn vlak voor het toernooi strandde ze pas in de halve finale op Roland Garros. Ana Ivanovic was de gelukkige winnares. Na haar verloren finale in AustraliŽ en het verliezen van de finale in Parijs in 2007 nam zij zo haar sportieve revanche.

Enkele weken later stond Wimbledon alweer op het programma en dit werd gezien als de grote kans voor Roger Federer om zijn revanche te halen op Nadal. Het mocht echter niet zo zijn voor de Zwitser. Zijn Spaanse concurrent leek beter om te kunnen gaan met het gras dan in voorgaande jaren en bereikte met een zegereeks van 23 wedstrijden de finale, nadat hij na zijn titel in Parijs ook het grastoernooi van Queens op zijn naam had geschreven. In de memorabele finale lukte het Federer weliswaar om terug te komen vanuit een 2-0 achterstand in sets, maar na maarliefst zes uur en een laatste set met zestien games moest hij zijn meerdere erkennen in Nadal, wiens zegereeks uiteindelijk op 32 wedstrijden zou blijven steken. In het vrouwentoernooi waren het de Williams-zusjes die indruk maakten. De finale werd een Sister Act, waarin Venus aan het langste eind trok en hiermee haar vijfde Wimbledon-titel won.

Hoewel Federer op Flushing Meadows dan eindelijk zijn eerste Grand Slam-titel greep zal dat toernooi vooral worden gezien als de definitieve doorbaak van Andy Murray. De jonge Brit versloeg Nadal in de halve finale, maar in de eindstrijd leken zijn zenuwen teveel van invloed te zijn, waarna Federer opvallend makkelijk de titel greep. Naast Murray brak ook Juan Martin Del Potro definitief door. De jonge Argentijn won maarliefst vier toernooien op rij tot aan de US Open en bereikte hierin de kwartfinale. Zijn zegereeks bleef na het verlies tegen Murray steken op 23 partijen. Ook bij de vrouwen ging de titel naar de verliezende Wimbledonfinalist. Serena Williams versloeg Jelena Jankovic, maar kon hiermee niet voorkomen dat de Servische de nummer ťťn positie op de wereldranglijst vast kon houden. Een positie die zij niet meer weg zou geven. Een overwinning op Dementieva in de halve finale, die in Beijing de olympische titel twee weken eerder had gewonnen, bleek hiervoor voldoende.

ATP Masters Cup en WTA Championships
Na een lang jaar en een fel gevecht om de beste acht plaatsen van 2008 te bereiken warden de officieuze wereldkampioenschappen gespeeld voor de ATP en WTA in respectievelijk Shanghai en Doha. Beide toernooien werden echter gekenmerkt door veel blessures en met name de afwezigheid van Rafael Nadal zorgde voor een domper. Djokovic profiteerde optimaal door in de finale een opgeleefde Nikolaj Davydenko te verslaan; Federer bleef steken in de groepsfase. Bij de dames trok Venus Williams aan het langste eind. Zij versloeg in de finale Jelena Jankovic, die na de US Open haar nummer ťťn positie meer glans had gegeven met maar liefst drie toernooizeges.

De Nederlanders

Ondanks enkele jonge talenten die klaar leken om zich te presenteren aan de buitenwereld werd 2008 een teleurstellend jaar voor de Nederlandse spelers en speelsters. Bij de mannen waren de ogen vooral gericht op Robin Haase. De jongeling begon goed en bereikte in de eerste seizoenshelft dan ook vier kwartfinales, waaronder die van Rotterdam, en won een goed bezet Challenger-toernooi in de Verenigde Staten. Nadat Haase zich in de kijker had gespeeld met overwiningen op Baghdatis in Chennai , Ljubicic in Melbourne, Murray in Rotterdam en Safin in Valencia, gooide een knieblessure echter roet in het eten. Na Wimbledon speelde hij nog slechts twee Challenger-toernooien met een terugval naar plaats 116 tot gevolg. Verder kende Thiemo de Bakker een jaar met relatief weinig progressie, hoewel ook zijn doorbraak dichter bij leek te komen.

Jesse Huta Galung kende wel een goed jaar. Hij won het Challenger-toernooi van Scheveningen en eindigde het jaar voor het eerst in de top 200. De uiteindelijke bekroning tot tennisser van het jaar was dan ook geen verrassing. Deze eer was niet besteed aan Raemon Sluiter en Martin Verkerk. Waar Sluiter eerder dit jaar besloot om na Rotterdam te stoppen, maakte Verkerk juist zijn rentree. De voormalig French Open-finalist kwam echter niet verder dan twee Futures en ťťn Challenger-overwinning en in December besloot hij zijn carriŤre te beŽindigen. In diezelfde maand besloot Sluiter echter juist weer te beginnen in 2009. Ook bij de vrouwen was het een tegenvallend jaar. Met enkel MichaŽlla Krajicek als top 100-exponent werd vooraf gehoopt op enkele goede prestaties maar juist Krajicek kende een pijnlijk 2008 met als dieptepunt een reeks van meer dan tien verloren wedstrijden op rij en een ranking buiten de top-200 als uiteindelijke gevolg. Arantxa Rus zorgde echter wel voor een positieve verrassing. Rus, die pas in december haar achttiende verjaardag vierde, won de Australian Open voor junioren en greep twee ITF-titels, meer dan genoeg om te worden bekroond tot tennisster van het jaar.

Rafael Nadal
De grote winnaar van het jaar 2008 was echter Rafael Nadal. De Spanjaard won acht titels, waaronder de olympische, en nam de nummer ťťn positie over van Roger Federer, nadat de Zwitser deze 235 weken lang had ingenomen. Hiermee was Nadal slechts een van de vele Spanjaarden die het prachtige sportjaar 2008 kleurden. Met in totaal zestien titels, tegenover slechts acht van nummer twee Frankrijk, waren de Spanjaarden ook als land duidelijk het best vertegenwoordigd in het mannentennis. Dat het jaar eindigde met een Davis Cup-overwinning voor datzelfde land leek dan ook geen verrassing, ware het niet dat Nadal vanwege een blessure niet kon spelen. In een zinderende finale in het Argentijnse Mar de Plata bleken de Spanjaarden, waar vooral Feliciano Lopez indruk maakte, echter toch over de langste adem te beschikken en lukte het hen zo om het tennisjaar 2008 een extra rood-geel randje te geven.

Van Gaal: "NEC zit goed in elkaar"

De trainer van AZ, Louis van Gaal, is van mening dat NEC, morgen de tegenstander van de Alkmaarders in het laatste competitieduel voor de winterstop, "goed in elkaar zit".

“De kwaliteiten van de spelers worden goed aangesproken. Dat is een verdienste van Mario Been. NEC is een ploeg met snelheid, een aardig middenveld met een creatieve speler als Lasse SchŲne, een goede verdediging en een keeper die een bal tegenhoudt,” aldus Van Gaal.

[NK allround] WŁst wint 500 meter

Het Nederlands kampioenschap allround in Thialf in Heerenveen is vandaag van start gegaan met de 500 meter voor vrouwen. Ireen WŁst won de 500 meter met een tijd van 40,05.

Marrit Leenstra eindigde in 40,08 daar net achter als tweede en Jorien Voorhuis werd met 40,35 derde. Marathonrijdster Elma de Vries liet zien ook op de korte afstanden mee te kunnen en reed met 40,41 naar een vierde tijd, nog voor Paulien van Deutekom en Renate Groenewold.

De vrouwen rijden vandaag nog de 3.000 meter. WŁst moet het daar in de laatste rit opnemen tegen Renate Groenewold.

Famitsu: Hideo Kojima is bezig met twee games

Hideo Kojima mag toch wel ťťn van de grootste mannen in de game-industrie genoemd worden. Niet alleen is hij de uitvinder van het stealth-genre, maar hij heeft ook de manier van het vertellen van verhalen in games geholpen tot waar het nu is. Natuurlijk zijn veel mensen benieuwd waar hij op dit moment mee bezig is. Volgens het blad Famitsu is Kojima niet aan ťťn maar aan twee nieuwe games bezig.

De eerste game wordt gemaakt in de stijl zoals al zijn vorige games zijn gemaakt. Het tweede project wordt echter gemaakt met een meer westerse stijl en zou zich moeten gaan meten met de beste westerse games op dit moment. Op dit moment hebben we nog niet meer informatie, maar zodra we die wel hebben zijn jullie natuurlijk de eersten die dat te horen krijgen.

FOK!kers horen graag Frank Boeijen

FOK!-users zijn erg gecharmeerd van Frank Boeijen. De zanger uit Nijmegen staat op 1 in de meest aangevraagde platen in FOK!radio van 2008 met zijn plaat 'Kronenburg Park'. Guns n' Roses met Paradise City volgt op nummer twee. Nederlandse artiesten doen het sowieso goed, want Klein Orkerst staat met 'Over De Muur' op nummer drie en het Amsterdamse Voicst staat op vier. De top vijf wordt afgesloten met Acda En De Munnik met 'Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer'. 

De platen die door de FOK!kers zijn aangevraagd drukken een zware stempel op de ActionRadio Top 100 die vandaag wordt uitgezonden. FOK!radio is iedere maandagavond te horen op ActionRadio.nl. Tussen 20:00 en 22:00 uur stemmen vele FOK!kers dan op hun favoriete platen die ze graag willen horen.

De Top 100 is vandaag tussen 12:00 en 22:00 uur te horen. Luisteren kan hier .

Doek valt voor zondagkrant TC Tubantia

De zondagkrant van het regionale dagblad Twentsche Courant Tubantia verschijnt vandaag voor het laatst. "De kosten voor bezorgen en drukken op zondag waren enorm, terwijl de toestroom van abonnementen en advertenties tegenviel", aldus directeur Gerda Bastet in haar eigen krant.

De nieuwe uitgave verscheen 7 maart 2004 voor het eerst en was daarmee in Nederland de eerste zondagkrant. Enkele weken later volgde de Telegraaf met een zondageditie. Zo'n 40.000 mensen in Oost-Nederland waren geabonneerd op de zondagkrant van TC Tubantia, de ambitie lag op het dubbele.

De zondagskrant  (foto: ANP)

Jaaroverzicht 2008: Amateurvoetbal

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het amateurvoetbal en dan vooral de hoofdklasse.

Terugblik amateurvoetbal

In mei viel in de zes afdelingen van de hoofdklasse de beslissing om het kampioenschap. Bij de zaterdagamateurs ging het in de hoofdklasse A net als in de twee seizoenen daarvoor tussen FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Na een spannende strijd wist FC Lisse uiteindelijk toch de titel te bemachtigen, waarmee het de eerste kampioen van de zaterdaghoofdklasse werd. Voor SHO en TOGR viel in deze afdeling het doek. Beide teams werden daarmee de eerste degradanten van de zaterdaghoofdklasse, nadat ze eigenlijk een jaar lang achter de feiten aanliepen. De KNVB greep overigens diverse keren in op de ranglijst, door punten in mindering toe te kennen na ongeregeldheden. Ter Leede werd met vier minpunten het zwaarst gestraft en werd daardoor veroordeeld tot het spelen van een play-off om handhaving. Ook kampioen FC Lisse (-3), Katwijk (-1) en Noordwijk (-1) werden door de bond gestraft.

In de hoofdklasse B viel IJsselmeervogels, een seizoen eerder nog zaterdagkampioen, zwaar tegen. De ploeg eindigde slechts op de vijfde plaats en speelde geen rol in de titelstrijd. Lang leek Sparta Nijkerk de verrassende kampioen te worden, maar in de laatste weken van de competitie bezweek men onder de druk. Spakenburg mocht op de slotdag een feestje vieren en pakte, na flink wat jaren wachten, weer eens een titel. Overigens kreeg ook Spakenburg een punt in mindering van de KNVB, net als Geinoord, AFC Ajax en Kloetinge. Deze clubs werden door de bond gestraft wegens ongeregeldheden. Degradatie was er voor Nivo Sparta en Kloetinge, LRC Leerdam werd twaalfde en moest een play-off om handhaving gaan spelen.

In de hoofdklasse C was HHC Hardenberg opnieuw de sterkste. De ploeg denderde in het begin door de competitie heen, viel even wat stil, maar bleef belager Be Quick '28 toch nog vrij ruim voor. Zo mocht de ploeg van trainer Michel Jansen, die eerder had laten weten de club na het seizoen te verlaten om bij de jeugdopleiding van FC Twente te gaan werken, wederom het kampioenschap vieren. Het roemruchte ACV, in de top tien van de best presterende zaterdagclubs aller tijden, degradeerde, net als DOS Kampen. VVOG moest zich opmaken voor een play-off.

In de strijd om de zaterdagtitel was FC Lisse vervolgens oppermachtig. De ploeg won drie keer en hield daarmee Spakenburg en HHC Hardenberg achter zich. Op 3 juni werd de titel behaald na een klinkende zege bij HHC Hardenberg, waarbij spits Glynor Plet, die in de zomer naar Telstar zou verkassen, een goede rol speelde.

Promotie vanuit de eerste klasse werd bewerkstelligd door de kampioenen Volendam, Scheveningen, Heerjansdam, SDC Putten en het oppermachtige Harkemase Boys. ARC en Berkum wisten zich ten koste van VVOG en LRC Leerdam naar de hoofdklasse op te werken, Ter Leede redde het vege lijf tegen Drachtster Boys.

In de zondaghoofdklasse ging de titel in de hoofdklasse A naar Hollandia, dat een bijzonder sterk seizoen kende. Ondanks nederlaag wist men dankzij de eveneens falende concurrentie op 20 april al de titel te grijpen. Landskampioen Argon eindigde als tweede en was daarmee de voornaamste concurrent. Onderin beleefden DCV en DWS een rampjaar. Beide ploegen degradeerden afgetekend. DWV werd twaalfde en wist zich later middels een play-off tegen een eersteklasser toch te handhaven.

In de zondaghoofdklasse B streden sv Deurne, UNA en Papendrecht om de titel. De slotdag werd bijzonder spannend. Papendrecht ontving op eigen veld sv Deurne en kon bij een overwinning gelijk komen met de Brabanders. In dat geval had er een beslissingsduel gespeeld moeten worden. Dit hoefde echter niet, want in een rechtstreeks gevecht werd Deurne kampioen. Voor UDI '19 / Beter Bed, dat ooit bekend werd door een bekerduel tegen Ajax, en Geldrop / AEK viel het doek. Nummer twaalf Schijndel / Bol Accountants wist zich later ook te handhaven na een play-off met een eersteklasser.

In de hoofdklasse C was er ook een beslissing op de slotdag. De rivalen uit Groesbeek, Achilles '29 en De Treffers, speelden tegen elkaar. De Treffers stond ťťn punt achter op Achilles '29 en kon bij winst dus de titel pakken. Het werd echter Achilles '29 dat won en daardoor een feestje kon vieren. Onderin moesten Rheden en SC Enschede verplicht afdalen richting de eerste klasse, het als twaalfde geŽindigde SVBO moest dit na een verloren play-off uiteindelijk ook.

De strijd om de zondagtitel was spannend. Zowel Achilles '29, Hollandia als sv Deurne verloor verrassend hun eerste thuisduel, waardoor de ploegen halverwege allemaal drie punten hadden. Hollandia won vervolgens twee keer en mocht zich op 5 juni laten kronen tot nationaal zondagkampioen.

Promotie vanuit de eerste klasse was er voor de zes kampioenen FC Hilversum, HBS, LONGA, sv Venray, Germania en SC Joure. Alcides promoveerde via de nacompetitie.

In de strijd om de landstitel bleek FC Lisse over twee duels te sterk voor Hollandia. De ontmoeting in Lisse eindigde in 2-3, mede doordat de snelle Willy Overtoom een plaag was voor de defensie van FC Lisse. Overtoom zou in de zomer naar Heracles Almelo vertrekken. De return in Hoorn werd een prooi voor FC Lisse. De ploeg boekte een 1-3 overwinning, waarbij Michael van der Laan de beslissende derde goal vanaf de stip maakte. Het was voor Lisse de eerste landstitel uit de clubhistorie.

In juni greep Rijnsburgse Boys de landelijke amateurbeker, door in de finale Achilles '29 met 2-0 te kloppen. De bekerwinnaar moest in augustus de supercup aan landskampioen Lisse laten.

Google populair bij zoektocht naar baan

Werkzoekenden gebruiken bij hun zoektocht naar een baan steeds vaker zoekmachines als Google. De site staat op de vijfde plaats als het gaat om meest gebruikte methodes om een baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de AMC Academie, een opleidingsinstituut voor personeelswervers.

Werkzoekenden speuren gericht het internet af door op specialisme en functienamen te zoeken. Volgens het opleidingsinstituut moeten bedrijven daarom zorgvuldig omgaan met functieomschrijvingen in vacatures op internet. "Nog te vaak worden functienamen gebruikt die voor de buitenwereld onbekend zijn en alleen intern gebruikt worden", aldus Vivian Tsang van de AMC Academie.

Google populair bij zoektocht naar baan  (foto: ANP)

Vrouw voor oog van kinderen neergestoken

De politie in Gorinchem heeft een 35-jarige man aangehouden die vanochtend voor het oog van enkele kinderen een 37-jarige vrouw zou hebben neergestoken. Dat heeft de politie laten weten. Het incident had rond half acht plaats in een woning aan de Maria van Bourgondiëstraat.

Volgens de politie ligt de oorzaak in de steekpartij in de relationele sfeer. In het huis waren bij elkaar vijf kinderen aanwezig van wie er enkelen hebben gezien hoe de man toestak. De kinderen zijn opgevangen door Slachtofferhulp. De vrouw werd door ambulancepersoneel gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Haar situatie is redelijk stabiel, aldus de politie.

Twente enkele weken zonder Douglas

FC Twente moet het vandaag, in de wedstrijd tegen PSV, doen zonder Douglas. De Braziliaanse verdediger werd afgelopen week geopereerd aan de binnenmeniscus en het herstel zal enkele weken gaan duren.

"We hopen dat hij er tegen Vitesse (17 januari) weer bij is", aldus de trainer van Twente, Steve McClaren, tegenover Tubantia.

De Tukkers spelen vanavond in Eindhoven tegen PSV en McClaren hoopt natuurlijk op een goed resultaat. "We willen het positieve gevoel vasthouden, zodat we de tweede helft van de competitie goed in kunnen gaan."

PETA maakt een spelletje voor de feestdagen

Bedrijven en organisaties zien steeds vaker in dat games maken een goede manier van reclame maken is. De PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, hebben nu een simpele flashgame gemaakt. Hierin moet je onder andere Madonna, the Olsen Twins en Sarah Palin bekogelen met sneeuwballen zodat ze geen dieren kunnen mishandelen deze feestdagen. Leuk is dat je een stel 'dierenmishandelaars', vormgegeven als zombie, "terug naar het graf moet sturen." Klik hier om de game te proberen.


Mollez wil graag naar Sparta

Als het aan de Belg Peter Mollez ligt, vertrekt hij in januari naar Sparta Rotterdam. De doelman van KV Kortrijk ziet een overstap naar Rotterdam wel zitten.

Mollez, die naar verluidt ook door De Graafschap en FC Den Bosch gevolgd zou worden, doet in het Algemeen Dagblad bijna een open sollicitatie: "
Sparta Rotterdam is een mooie club. Ik volg de Nederlandse competitie op de voet. Sparta heeft een historisch stadion en in de voorbereiding hebben wij in Zeeland tegen elkaar geoefend. Ik zie een transfer naar Sparta wel zitten, daar ben ik heel eerlijk in. Maar eerst moet alles concreet worden."

Verder geeft Mollez aan dat hij zo goed als zeker vertrekt bij Kortrijk, waarna hij nog maar eens benadrukt hoe graag hij naar Rotterdam wil komen: "Mijn contract bij KV Kortrijk loopt af en de kans is minimaal dat ik zal bijtekenen. Een transfer naar Nederland is een mooie uitdaging. Sparta lijkt mij een geweldige stap op dit moment in mijn loopbaan, daar draai ik niet omheen. Brian Vandenbussche en Kenny Steppe zitten bij Heerenveen, ik wil best de derde Belgische doelman in de eredivisie zijn."

Sparta is op zoek naar een doelman die kan concurreren met Harald Wapenaar en Cor Varkevisser. Behalve Mollez zou ook diens landgenoot Brian Vandenbussche, op een zijspoor beland bij SC Heerenveen, in beeld zijn.

Steam houdt ook dit jaar een kerstsale

Er is deze maand veel nieuws verschenen over Steam: Ubisoft en EA kwamen beschikbaar, de prijzen gingen naar euro's en sommige games werden daardoor wat te duur. Steam houdt net zoals voorgaande jaren een kerstsale, en er zitten goede deals tussen, zelfs als je ontevreden bent over door de recente prijsverhoging waar hopelijk wat aan gedaan gaat worden.

Afijn, de deals. Alle games op Steam zijn 10 tot 75% goedkoper. Een aantal goede deals zijn Bioshock voor 5 euro, Portal voor slechts €3,74, Beyond Good and Evil voor €3,74, Trials 2 voor €2,50, Trackmania United voor 20 euro en Left 4 dead voor 34 euro. En voor je moeder is er nog Bejeweled voor maar 1 euro. Klik hier om naar Steam te gaan en hier voor een complete lijst van alle aanbiedingen.

Stel je vraag aan......

In onze rubriek Stel je vraag aan..... kunnen jullie ditmaal een vraag stellen aan atleet Bram Som. Tot zaterdag 27 december 20:00 uur kunnen jullie de vragen in de reacties zetten. De leuksten zullen daarna aan Bram worden gesteld.

Bram Som is een Nederlandse atleet met als specialisatie de middellange afstanden en dan vooral de 800 m. Op de 800 meter werd hij in totaal acht maal Nederland kampioen, vijfmaal oudoor en driemaal indoor. Ook pakte hij in 2004 de Nederlandse titel op de 400 meter indoor.

Hij behaalde het grootste succes uit zijn carriŤre tot nu toe op zondag 13 augustus 2006. Tijdens de Europese kampioenschappen in GŲteborg won hij de gouden medaille op de 800 m. In de eindfase van de finalerace leek hij ingesloten, maar op het laatste rechte eind worstelde hij zich naar de eerste plaats. Aanvankelijk werd protest aangetekend tegen zijn zege, omdat hij buiten de baan raakte, maar dit werd afgewezen. Met zijn winnende tijd van 1.46,56 werd Som de eerste Nederlandse Europese kampioen in vierentwintig jaar.

De afgelopen twee jaar kampte Som met verschillende blessures maar hij hoopt in 2009 weer helemaal terug te komen.

Nederlandse modellen geliefd bij Prada

Het Italiaanse modehuis Prada is gek op Nederlandse modellen. Aan de nieuwe campagne werken zeven modellen mee, van wie er twee uit Nederland komen. Dat meldt modeblad Grazia deze week.

Het gaat om de nog niet zo bekende Nimue Smit en om Ymre Stiekema die al eerder voor Prada werkte. Daarnaast zullen ook Geidre Dukauskaite, Sigrid Agren, Toni Garrn, Katrin Thormann en Viktoriya Sasonkina de advertenties sieren. De dames schitteren allemaal in beige, de modekleur van het seizoen.

De foto's zijn gemaakt door Steven Meisel. Hij werkt regelmatig voor Prada en doet ook opdrachten voor Versace en Dolce & Gabbana.

Timmer mist NK en WK

Marianne Timmer kan niet deelnemen aan de NK sprint in Groningen (3 en 4 januari) en de WK sprint in Moskou (17 en 18 januari). De olympisch kampioene op de 1.000 meter heeft een scheur in haar lies en is daardoor de komende vier tot zes weken uitgeschakeld.

Begin december keerde de schaatsster van DSB met lichte liesklachten terug van de World Cup in Nagano. De kwetsuur leek zich aanvankelijk snel te herstellen. "Maar afgelopen zaterdag bij de training schoot het er weer een beetje in. Ik heb het de dagen erna bewust heel rustig aan gedaan, maar toen ik dinsdag in de training weer wat snelheidswerk deed, voelde ik het verergeren", aldus Timmer.

Uit een mri-scan bleek vervolgens dat de spier liefst vijftien centimeter in de lengte gescheurd was. "Dit is een enorme streep door de rekening. Ik heb nu de knop omgezet en ga mijn uiterste best doen zo snel en zo goed mogelijk te revalideren", aldus Timmer.

IJskoud het jaar uit

De laatste dagen van het jaar worden de eerste ijsdagen van het jaar. Op ijsdagen blijft het gedurende een heel etmaal vriezen. In elk geval tot aan de jaarwisseling blijft het winteren, daarna wordt het waarschijnlijk kwakkelen, voorspelt het KNMI.

Aan het eind van het jaar ligt op water van ongeveer 2 meter diep tussen de 4 en 7 centimeter ijs. "Door de soms krachtige oostenwind is het voor het gevoel erg koud, maar het is wel zonnig", aldus het KNMI. In 2008 stond de teller voor het aantal ijsdagen nog op nul. Normaal gesproken komt het aantal ijsdagen in een jaar tijd op acht in De Bilt.

Goed schaatsijs hebben we de afgelopen jaren nauwelijks gehad. "Meestal bleef het bij dun ijs dat na enkele dagen weer verdwenen was." Vijf jaar geleden, in de winter van 2003, lag er voor het laatste ijs van enige betekenis. Voor een serieuze ijslaag moeten we terug naar 1997. Toen lag er op sommige plaatsen 32 centimeter.

Geen nieuw kenteken voor wanbetaler belasting

Bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) staan zo'n 8500 mensen geregistreerd die geen nieuw kenteken toegewezen krijgen, omdat ze verschuldigde motorrijtuigenbelasting niet betaald hebben. De belastingdienst zal doorgaan met het aanleveren van de benodigde gegevens aan de RDW, zei een woordvoerster vandaag.

In 2007 werd een proef gehouden bij de belastingdiensten in drie regio's. Mensen die na een schriftelijke waarschuwing nog steeds de verschuldigde wegenbelasting niet betaalden, werden geregistreerd met het doel hen buiten spel te zetten bij het aanvragen van een nieuw kenteken. Dit jaar werd die praktijk uitgebreid naar het hele land.

'Stegeman kraakt weer beveiliging Schiphol'

SBS6-journalist Alberto Stegeman heeft weer zonder enige moeite de beveiliging van luchthaven Schiphol omzeild. Eerder dit jaar toonde Stegeman ook al aan dat de beveiliging van Schiphol niet deugt. Naar aanleiding van deze onthullingen stelde de Koninklijke Marechaussee een diepgaand onderzoek in en werd de beveiliging verbeterd. Morgenavond laat Stegeman dus opnieuw zien dat hij moeiteloos overal kan rondlopen.

Nadat in februari bleek dat de beveiliging op veel punten verbeterd moest worden, werden onder andere alle poortjes voorzien van irisscans en moeten bewakers in kofferbakken van passerende auto's kijken.

Op 27 november jl. zat vertrekkend Schipholdirecteur Gerlach Cerfontaine bij Pauw & Witteman. Hij nodigde daar Stegeman uit om de beveiliging opnieuw te testen. Heel toevallig had Stegeman op eigen initiatief juist die avond uitgekozen om de beveiliging weer op de proef te stellen, hetgeen hem naar eigen zeggen op 'het gevoeligste plekje van de luchthaven' bracht.

"Ik vind de conclusies van deze uitzending erger dan die van de vorige. Schiphol was dit keer gewaarschuwd. Cerfontaine en nationaal terreurbestrijder Tjibbe Joustra stelden dat Schiphol veilig was. Dat er ondanks hun grote woorden nog een lek kan ontstaan, is ongehoord", aldus Stegeman.

Schiphol wil nog niet op de nieuwe bevindingen van Stegeman ingaan. Volgens een woordvoerder zal men pas reageren als de uitzending is bekeken.

Werkwijze Pennant levert wellicht veel op

Liverpool-speler Jermaine Pennant is bij de formatie van Rafael Benitez volledig uit de gratie geraakt. Real Madrid is echter bereid om de flankspeler voor vijf miljoen euro over te nemen.

De onderhandelingen tussen de Madrilenen en The Reds waren snel gevoerd, maar het gesprek tussen Pennant en de Koninklijke leverde nogal wat problemen op.

De 25-jarige rechtsbuiten voerde harde onderhandelingen over het loon. Real legde hem 40.000 wekelijkse euro's voor, maar Pennant wilde het dubbele. Nadat hij het bod van de grootmacht van tafel had geveegd, staakte Real de onderhandelingen.

Gisteren probeerde de Spaanse topclub het opnieuw en momenteel zijn de gesprekken tussen de zaakwaarnemer van Pennant en de clubleiding van de Koninklijke weer gaande.

Zabel wint laatste profwedstrijd

Erik Zabel heeft zijn profcarriŤre beŽindigd met een overwinning. Zabel won met zijn partner Leif Lampater de Grote Kerstprijs op de wielerbaan van Dortmund.

De 38-jarige Zabel reed in oktober met Parijs-Tours zijn laatste wegwedstrijd. In 2009 gaat de Duitser als adviseur van Team Columbia aan de slag.

In zijn zestienjarige profcarriŤre boekte hij meer dan 200 zeges. Hij won twaalf Touretappes en acht ritten in de Vuelta, zegevierde vier keer in Milaan-San Remo en werd in de Tour zes keer winnaar van de groene trui.

Biseswar: "Dit is een kerstgift voor de fans"

Aan de hand van Diego Biseswar won Feyenoord gisteren van NAC Breda. Diego Biseswar maakte een fenomenaal mooi doelpunt. Uiteindelijk werd het 3-1.

"De keeper stond te veel naar links. Ik dacht: ik schiet maar eens. En hij vloog er inderdaad mooi in", glunderde Biseswar na afloop tegen De Telegraaf. "We hebben de fans en de trainer de laatste weken geen goede resultaten kunnen bieden. Dit is een kerstcadeau voor de fans en voor trainer Verbeek", aldus Biseswar.

Dode gevonden in uitgebrande kelderbox

Brandweerlieden hebben afgelopen nacht een overleden persoon gevonden in een kelderbox in Den Haag, nadat daar brand had gewoed. Dat meldde een woordvoerster van de brandweer.

De brand brak rond 03.00 uur vannacht uit in de bergingsruimte van een portiekwoning aan de Rossinilaan. Door flinke rookontwikkeling moesten omwonenden enige tijd hun huis uit.

Het dode lichaam werd pas ontdekt nadat de brand was geblust, aldus de woordvoerster. Waarschijnlijk is het slachtoffer een vrouw.

Roddel duur betaald

Een Australische man moet een schadevergoeding van omgerekend 50.000 euro betalen omdat hij vuige roddels over een 'bevriend' gezin verspreidde. Door de kwaadsprekerij namen de sociale contacten van de ouders af en werden de kinderen gepest op school, meldden Australische media vandaag.

Een rechtbank in Sydney oordeelde dat het gezin door de laster ernstig in diskrediet is gebracht en dat daarom een zware geldboete op zijn plaats is. Naast de schadevergoeding zal de dader nog diep in de buidel moeten tasten voor de gemaakte proceskosten.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de kinderen van het gezin huilend tegen haar moeder opbiechtte dat ze werd gepest door schoolgenootjes, omdat haar ouders 'dieven', 'onbetrouwbaar' en 'slangen' zouden zijn. De roddel bleek afkomstig van een bekende, met wie de vader van het gezin al jaren zaken deed en met wie hij een belangstelling voor godsdienst deelde.

Celstraf voor Mexicaanse miss

Een Mexicaanse schoonheidskoningin is gisteren tot veertig dagen cel veroordeeld nadat ze was gearresteerd met een vermeende drugsbaron en een groep zwaarbewapende mannen. Ook de andere arrestanten blijven uit voorzorg nog zeker veertig dagen gevangen, meldde de Mexicaanse justitie.

De 23-jarige Laura Zuniga werd begin deze week samen met de mannen opgepakt. Ze won in juli de missverkiezingen van haar thuisstaat Sinaloa, waar veel marihuana wordt verbouwd. "Niemand verwacht Miss Sinaloa in een voertuig met stapels bankbiljetten, pistolen en wapens", zei een politiewoordvoerder. Mogelijk is ze de vriendin van de vermeende drugsbaron.

Zuniga werd vorige maand in Bolivia gekroond tot Koningin van Latijns-Amerika. Ze wilde meedoen aan de Miss International 2009-verkiezingen.

Laura Zuniga
Laura Zuniga  (foto:ANP)

Alleen heidenen gourmetten

De katholieken accepteerden pas na vele eeuwen het feest omdat ze het in eerste instantie profaan vonden om de geboortedag van een martelaar te vieren. Het gaat immers om zijn sterfdag. Pas in de negende eeuw na christus verloor de kerstviering haar heidens karakter en werd het een religieuze aangelegenheid. Tot het jaar 2008! Nu is Kerstmis op zijn retour en is het christelijke feest wederom in handen gevallen van nietsontziende heidenen die het heilige feest onvermurwbaar bruuskeren op een geheel eigen wijze. Ze gourmetten. In hele volkstammen, kuddes doen er aan mee. En er is spijtig genoeg niets meer aan te doen. Want ze doen het louter voor de gezelligheid.

Brabants dorp geschokt na drama

Een inwoner (76) van het Brabantse Linden is donderdag opgepakt wegens de moord op zijn 73-jarige echtgenote. Na zijn daad meldde de man zichzelf bij de politie. De inwoners van het dorp zijn geschokt door het drama.

Rond tien uur belde de man de politie om te laten weten dat hij zijn vrouw 'iets ernstigs' aan had gedaan. De agenten die vervolgens na de melding ter plaatse kwamen troffen in de slaapkamer van het echtpaar de dode vrouw aan. Omdat er sporen van geweld gevonden werden, heeft de technische recherche het lichaam verder onderzocht. De politie wil geen mededelingen doen over de resultaten van het onderzoek.

Er gaan geruchten dat de man tot zijn wanhoopsdaad werd gedreven door de zelfmoord van zijn broer. Deze vond een paar weken geleden plaats. De politie wil hier niet verder op ingaan. Inwoners van het 280 inwoners tellende dorp beschrijven zowel de man als de overleden vrouw als rustige, vriendelijke mensen.

Parfum met hamburgergeur meteen uitverkocht

Het opmerkelijke parfum met vleesgeur van hamburgerketen Burger King was binnen enkele dagen al uitverkocht. Binnen enkele dagen waren de rekken van de winkel in New York waar het parfum met de naam 'Flame' exclusief te vinden was volledig leeg.

Op veilingsite e-Bay worden verschillende exemplaren van het parfum tegen woekerprijzen aangeboden. "Het parfum was meteen heel populair. Mensen bleven in de winkel naar 'Flame' vragen. We zijn al uitverkocht, maar in februari krijgen we een nieuwe levering binnen", laat een vertegenwoordiger van de winkel weten. "Amerikaanse vrouwen willen blijkbaar massaal dat hun man naar hamburger ruikt."

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.