Film: Where in the World is Osama bin Laden?

Na Supersize Me, waarin hij een maand lang alleen maar McDonalds voedsel naar binnen werkte, komt Morgan Spurlock precies zeven jaar na de beruchte aanslagen in Amerika met een nieuwe documentaire. In Where in the World is Osama bin Laden? gaat hij op zoek naar de meest gezochte man in de wereld: Osama bin Laden.



De aanleiding voor zijn zoektocht is simpel: Morgan's vriendin is zwanger en hij wilt dat zijn kindje opgroeit in een veilige wereld. In een leuk gemaakt animatiefilmpje zien we de gevaren waaraan de baby blootgesteld kan worden, met als grootste gevaar de man die niemand in zeven jaar heeft kunnen vinden. Morgan snapt niet hoe dit kan en besluit zelf op zoek te gaan.

Eerst moet hij uitgebreide trainingen volgen, het is ten slotte wel handig om te weten wat je moet doen als je aangevallen wordt. Vervolgens laat hij zijn zwangere vrouw achter en reist hij verschillende landen af, op zoek naar die ene man. Onderweg komt hij veel mensen tegen en iedereen stelt hij dezelfde vraag (zie titel). Dit lijkt een beetje flauw, maar het is vooral een manier om te laten zien dat de meeste mensen (en dan vooral moslims) helemaal niets van Osama bin Laden willen weten.



Zijn reis lijkt vooral een excuus om mensen in landen als Egypte, Afghanistan en Pakistan te vragen wat ze van de Amerikaanse politiek en het Amerikaanse volk vinden. Met als standaard antwoord: we mogen het volk, we haten de regering. Morgan Spurlock laat zien dat de moslims toch ook wel gewoon mensen zijn, terwijl we de joden eens van een andere kant zien. De documentaire heeft grappige momenten (vooral de dansende Osama op 'Can't touch this') maar moet niet gezien worden als een serieuze zoektocht naar Bin Laden. Where in the World is Osama bin Laden geeft een aardig beeld van het conflict tussen het Westen en het Oosten.


Label: Cinéart Releasedatum: 11 september 2008
Kijkwijzer: Waardering film: