Film: In The Electric Mist

“I was about to learn that the dead can hover on the edge of our vision with the density and luminosity of mist, and their claim on the earth can be as legitimate and tenacious as our own.”


Dit vertelt de sombere voice-over van rechercheur Dave Robicheaux (Tommy Lee Jones), terwijl hij in de openingsbeelden van In The Electric Mist door de mistige moerassen van Louisiana rijdt, onderweg naar de plek waar een hoertje dood is gevonden. Dit is het begin van een aantal ogenschijnlijk losstaande gebeurtenissen.

Als Dave terugrijdt, wordt hij bijna aangereden door de dronken filmster Elrod Sykes (Peter Sarsgaard). Hij is in de buurt omdat hij een film aan het opnemen is over de Amerikaanse Burgeroorlog. Om te voorkomen dat hij wordt opgepakt, vertelt Elrod over de resten van een (ander) lijk dat hij in het moeras heeft zien liggen. Deze vondst brengt Dave terug naar zijn verleden, naar een moord die 35 jaar geleden plaatsvond. Ondertussen moet Dave zich ook nog bezig houden met de moord op het hoertje, terwijl er ondertussen steeds meer lijken bijkomen. Hoofdverdachte in deze zaak is gangster en maffiabaas Julie ‘Baby Feet’ Balboni (een erg leuke rol van John Goodman). Hij financiert tevens de film waar Elrod aan werkt. Daarnaast probeert Dave ook nog Elrod van de drank af te houden en worstelt hij zelf met zijn verleden als alcoholist.


Er gebeurt eerder te veel dan te weinig in In The Electric Mist, toch verloopt de film redelijk traag. Dit komt omdat het geen standaard ‘killer thriller’ is waarin het hoofdpersonage op zoek gaat naar de moordenaar. In The Electric Mist vestigt de aandacht vooral op de sfeer, en op de karakterontwikkeling van Dave. De moerassen van Louisiana spelen een hoofdrol in het verhaal en zorgen, door het mistige uiterlijk, voor een onheilspellende sfeer. Dave maakt geen gebruik van standaard politie-onderzoek om de moorden op te lossen, maar gaat vooral op zijn gevoel en instinct af. Dit ontstaat ondermeer door gesprekken met allang overleden oorloogsveteranen, die in een soort hallucinatie tot hem komen. Deze scènes zijn eigenlijk totaal overbodig en passen niet bij de rest van de film. Je vraagt je als kijker af wat je met deze scènes aan moet.

De film is gebaseerd op het boek ‘In The Electric Mist With Confederate Dead’, het zesde deel uit de reeks van Robicheaux-detectives van James Lee Burke. Dertien jaar geleden werd er al een Robicheaux film gemaakt: Heaven’s Prisoners, met Alec Baldwin als Dave Robicheaux. De Franse regisseur Bertrand Tavenier was al jaren fan van de boeken van Burke en besloot In The Electric Mist te maken, deze keer met Tommy Lee Jones in de hoofdrol. Geen slechte keuze: Jones geeft met zijn norse gezicht en zwaarwichtige stem erg goed gestalte aan rechercheur Dave Robicheaux. Maar ook de andere acteurs zijn goed gecast: John Goodman, die normaal gesproken meestal de goedzak speelt, is erg in zijn element als vloekende gangster. Peter Sarsgaard is overtuigend als dronken filmster en Mary Steenburgen is de liefhebbende en zorgzame vrouw van Dave. Met de casting is dus weinig mis.


In The Electric Mist is een onderscheidende thriller, wat helaas minder positief uitpakt dan het had gekund. De redeneringen zijn soms ver te zoeken (Julie Balboni is verdachte, puur omdat hij een gangster is) en de hallucinaties waarin Dave oude oorlogsveteranen ontmoet, wijken af van de rest van het verhaal en voegen weinig toe. Bovendien verloopt het verhaal hier en daar net iets te traag. De acteerprestaties en de dreigende sfeer van de moerassen maken daarentegen wel weer wat goed. Verwacht geen Hollywood-achtige thriller; In The Electric Mist is een kalme, op sommige momenten best spannende en een tikkeltje spirituele film.


Label: Benelux Films Releasedatum: 16 juli 2009 Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.