Preview: Pinkpop 2008Het was even doorbijten voor Jan Smeets, maar het loslaten van het Pinksterweekend dit jaar heeft hem geen windeieren gelegd. Het programma van Pinkpop is groots, grootser, grootst en een week na bekendmaking van het merendeel van het programma waren de 3-dagen passe-partouts volledig uitverkocht. De rest moet het met dagkaarten doen of gekluisterd zitten aan de radio en TV. Het 90.000e kaartje is afgelopen weekend over de toonbank gegaan. Samen met andere grote Europese festivals inkopen heeft dus zo zijn voordelen. Daarnaast hebben Smeets en consorten ook heel erg hun best gedaan om bijvoorbeeld de zondagslotact naar hun podium te krijgen en zijn er als ťťn van de weinigen in geslaagd deze zomer.Aanstaand weekend opent het oudste jaarlijkse openluchtfestival ter wereld wederom zijn poorten voor dagelijks ongeveer 60.000 muziekliefhebbers. De start valt ditmaal op vrijdag en de winnaars van de Nu of Nooit-competitie, SAT2D, trappen om 16.00 het programma af. De rest van de dag zal ook om het gitaargeweld draaien. De Ierse punkrock van Flogging Molly, de stadionrock van Incubus en de 2,5 uur durende (en vrij prijzige) show van Metallica bezetten het Zuidpodium. Op Noord zullen de klanken van het Noorse Animal Alpha en Amerikaanse Alter Bridge over de velden schallen. De sferische en progressieve geluiden van Porcupine Tree zullen naast de zuurstoftanks van Jonathan Davis de tent gaan vullen.

De zaterdag brengt wat meer afwisseling qua stijlen. De ‘Britpop’ van de Kaiser Chiefs, The Verve, Moke, Blood Red Shoes en Air Traffic wordt afgewisseld met de schemerige indierock van de Editors en de feestelijke bluesrock van Eagles of Death Metal. Daarnaast zullen Justice en Groove Armada de naar verwachting te krappe tent voor deze dance-acts omtoveren in een kolkende massa.
De getalenteerde dames KT Tunstall en Amy MacDonald zorgen voor de nodige ingetogen momenten waarin gebalanceerd singersong-writerschap centraal staat. Samen met Bad Religion zullen de Foo Fighters als afsluiter voor de meeste gitaarherrie zorgen.De zondag verzorgt tevens een mengelmoesje aan genres, maar de rustigere poprock is die dag de blikvanger. Roisin Murphy zal in haar uppie het dancevaandel hoog moeten houden die dag. De poprock heeft heel wat meer deelnemers in de vorm van Gavin DeGraw, Fiction Plane, Racoon, Pete Murray, Saybia, Patrick Watson, The Wombats en de Counting Crows. Ook op zondag zijn er weer twee interessante liedjes schrijvende dames die hun kunnen gaan tonen, Kate Nash en Alanis Morissette. Toch zal veel publiek ook voor het wat ruigere werk gekomen zijn en dat zijn niet de minste. De gebroeders Max en Igor hebben hun krachten wederom gebundeld en zullen in de vorm van Cavalera Conspiracy ten strijde trekken. De zanger van System of a Down, Serj Tankian, doet solo bijna hetzelfde kunstje als normaal met zijn reguliere band. The Hives produceren op Noord nog een bak garagerock alvorens de pit weer echt los zal gaan bij het hoofdpodium. Daar hakken Queens of the Stone Age en Rage Against The Machine in de avonduren de gitaarriffs snoeihard aan stukken.

Een weekend met voor ieder wat wils, maar waar gitaarliefhebbers en poprockfanaten toch het meest aan hun trekken gaan komen. Voor de zonneaanbidders is er volgens de prognoses ook goed nieuws! Bring it on!

Pinkpop
Het Programma
Het Weer
Plattegrond