Boek: Een huis kopen voor Dummies

Je bent er klaar voor en wilt eindelijk een eigen huis kopen. Maar dan doemen de eerste vragen al op. Heb ik nu een makelaar nodig, wat doe ik met een hypotheek en hoe regel ik een verhuizing? Het zijn maar een paar van de vele vragen die je kunt hebben als je een huis wilt kopen. Daarom is er nu eindelijk een boek verschenen over dit onderwerp, Een huis kopen voor dummies. In heldere taal worden verschillende fases zoals de zoektocht, aanschaf, onderhandeling, inspectie en nog vele andere onderwerpen beschreven in deze dummie. Geen vertaling maar een origineel Nederlands product, geheel toegespitst op onze Nederlandse huizenmarkt en dito hypotheek.

Nederlands
Het boek is door Anna Roelofsz geschreven. Naast freelance journalist is ze redacteur bij de Vereniging Eigen Huis. De parate kennis voor dit onderwerp is bij haar dus zeker aanwezig. Het boek is opgedeeld in vijf delen, die elk weer in meerdere hoofdstukken zijn opgesplitst. Na de keuze tussen huren en kopen volgt het overzicht over de financiering. Hierbij passeert zelfs de Halal hypotheek de revue. Daarna vervolgt het boek met tips over waar en hoe je een huis kan kopen. De volgende stap is onder andere onderhandelen, bieden, verzekeren en verhuizen. Maar daar eindigt het niet mee, want wat zijn de mogelijke problemen die je tegen kunt komen bij je nieuwe huis. In het laatste deel vind je, zoals in ieder dummie boek, de lijstjes met de tientallen. Daarnaast zijn er meerdere bijlagen toegevoegd met onder andere een model koopovereenkomst VEH (Vereniging Eigen Huis) en een GIW (Garantie Instituut Woningbouw) termijnregeling. Uiteraard ontbreekt de verklarende woordenlijst niet in dit boek.

Behoorlijk veel
Het boek leest vlot door en je kunt uiteraard direct naar het voor jou meest interessante hoofdstuk springen. De informatie is zeer compleet te noemen en wordt geserveerd in hapklare brokken voor de gemiddelde dummie. Maar in verhouding is het deel dat over de hypotheken gaat wel een beetje karig. Niet helemaal vreemd, want daarover zou je een compleet nieuw boek, Hypotheken voor Dummies, kunnen maken. Hetzelfde geldt daarbij ook voor de bedragen die je van de belasting terug mag vragen. Niet alleen de betaalde hypotheekrente, maar ook verschillende kosten die je hebt gemaakt tijdens bijvoorbeeld de overdracht van het huis kun je terugkrijgen van de belasting. Dit boek is dus een heel goed begin voor het kopen van je eigen huis. Een heleboel vragen worden hiermee beantwoord. Maar blijf te allen tijde scherp en alert als je een huis gaat kopen.

Reviews voor Dummies
Geïnteresseerd in meer Dummies? Deze week bespreken we elke dag een boek voor dummies. Ook is er een Quiz voor Dummies waarmee je een aantal leuke prijzen kunt winnen. Wees er wel snel bij want meedoen kan tot en met 1 juni.

Uitgever: Pearson Education ISBN: 9789043014540 Pagina's: 328
Waardering: