Boek: Toon Tellegen - De genezing van de krekel

Boeken over depressies zijn vaak van zichzelf al de moeite waard om depressief van te worden. Ze zijn er vaak op gericht om jezelf zo snel mogelijk weer vrolijk en op de been te krijgen en dat is voor een depressief persoon nu juist moeilijk voor te stellen dat dat ooit gaat gebeuren. Toon Tellegen begreep in 1999 al dat de eerste stap bij het overwinnen van een depressie het accepteren ervan is. Aan de hand van zijn bekende dierenbos schreef hij dan ook De genezing van de krekel, over de krekel die van de ene op de andere dag te kampen heeft met een zwaar, onwrikbaar gevoel in zijn hoofd.

Geplaagd
Zonder aanwijsbare reden heeft de krekel ineens een dof gevoel in zijn hoofd. Het doffe gevoel zit in zijn hele hoofd en groeit uit tot een groot, onwrikbaar gevoel. De krekel wordt er somber van, waarom gaat het niet weg? Misschien zit het in het verkeerde hoofd? Neem nou de mol en de aardworm, die zouden maar wat graag somber willen zijn. Als de dieren uit het bos horen wat er met de krekel aan de hand is, proberen ze hem te helpen door taarten te bakken, zijn hand te schudden en hem te voorzien van goede adviezen. Maar niets laat het sombere gevoel vertrekken, het laat juist extra weten nog steeds aanwezig te zijn. Het zware, onwrikbare ding plaagt de krekel door slapeloze nachten, futloosheid, geen zin in contact met andere dieren en moeite met formuleren. Zelfs een simpele brief aan de altijd sombere tor kost de krekel erg veel moeite en helaas is het antwoord van de tor allesbehalve bevredigend.

Haaks op het verhaal van de krekel staat het verhaal van de olifant: de eeuwige optimist. De olifant wil graag in bomen klimmen en pirouettes maken in de hoogste top, maar bij elke poging daartoe valt hij uit de boom. Hij zit onder de blauwe plekken en bulten en breekt zelfs zijn slurf, maar hij wil klimmen en probeert het elke keer weer, zonder resultaat. Waar de krekel zomaar ineens depressief is geworden, heeft de olifant juist alle reden toe om het te worden, maar hij wordt het niet.

Een woord van troost
Totale onzin natuurlijk over een depressieve krekel en een olifant die in bomen klimt, maar ondertussen raakt Tellegen wel precies de goede snaar. Heel zuiver en op herkenbare wijze bespreekt hij de symptomen en dingen waar iemand die aan een depressie lijdt mee te maken krijgt, zonder het een depressief verhaal te laten worden. Dat komt mede door het prachtige kleine taalgebruik. Ook de reacties van de andere dieren zijn te verklaren naar menselijk handelen; er zijn dieren die direct weten wat de krekel zou moeten doen, dieren die hun eigen leed veel erger vinden dan dat van de krekel, dieren die zich van hem afwenden en dieren die hem gewoon bijstaan en met hem meeleven. Duidelijk en soms ook hard bespreekt Tellegen wat er allemaal bij een depressie komt kijken. Doordat de hoofdrolspelers dieren zijn, is het echter minder confronterend en wordt het minder pijnlijk als je overeenkomsten ziet tussen jezelf en de krekel. Het boek biedt geen oplossingen, maar wel een beetje troost. Voor de mensen die het zich nu afvragen: het komt uiteindelijk wel goed met de krekel hoor. Voor De genezing van de krekel ontving Tellegen in 2000 een Gouden Uil. Het boek is nu terecht opnieuw uitgegeven in een mooie editie voor volwassenen.


Uitgever: Querido ISBN: 9789021434131 Pagina's: 126
Waardering: