DVD: Possessed

Mr. Horror, alias Jan Doense, is dé horrorgoeroe van Nederland en België. Naast filmmaker, en -journalist stond hij onder meer aan de wieg van 'De Nacht van de Wansmaak' en was hij een drijvende kracht achter het Amsterdam Fantastic Film Festival. Op het label 'Mr. Horror presents' laat Doense de fan kennismaken met moderne klassiekers uit het horrorgenre. Eén van de nieuwste titels van dit label is de Deense film Possessed.



Dokter Søren Rastauw (Ole Lemmeke) is een gelukkig man als er in zijn ziekenhuis een Roemeen sterft aan een mysterieus virus. Niet dat hij de man niet mocht, maar hij ziet het onbekende virus als een unieke kans om zijn sporen te verdienen in de virologie. Zijn superieuren vinden zijn behoefte in het vinden van de oorsprong overdreven, maar Søren reist er voor naar Roemenië. Geobsedeerd door zijn onderzoek pleegt hij er zelfs grafschennis voor. Ondertussen zien we hoe pastoor Vincent Monreau (geweldig sinister gespeeld door Udo Kier) ook interesse toont in het virus en ondertussen allerlei mensen een handje helpt om naar de volgende wereld te komen. Dan is er ook nog een derde verhaallijn, waarin een mysterieuze pyromaan Kopenhagen met molotovcocktails in vuur en vlam zet; twee agenten jagen hem op en komen steeds dichter bij de andere mysterieuze verhaallijnen in de buurt.



Regisseur Anders Rønnow Klarlund (How to Get Rid of the Others) neemt op ingenieuze wijze de kijkers mee naar een bizar verhaal over het occulte, een gevaarlijk virus en een brandstichtende Duitser. De drie verschillende verhaallijnen zadelen de kijkers in eerste instantie op met allerlei vraagtekens en pas voorbij de helft van het verhaal komt er wat duidelijkheid. Normaal gezien zou een dergelijke opbouw behoorlijk storend kunnen werken, maar in Possessed zijn de losse verhaallijnen behoorlijk goed in staat om de kijker geboeid te houden. Klarlund heeft echter wel wat moeite om onderscheid te maken tussen de verschillende settings, wat zeker voor wat verwarring kan zorgen. Ondanks een paar onduidelijkheden weet de film zeker te boeien, met name door de heerlijke sfeer. Als Søren afreist naar Roemenië begint er een lekker duister avontuur en ook de mysterieuze Monreau geeft de serie een lekker donkere sfeer mee.



De release op dvd is vrij aardig, maar het is duidelijk te zien dat de film niet gemaakt is met een heel hoog budget. De beelden zijn soms wat flets en een paar donkere scènes zijn wel erg onduidelijk. De soms matige beeldkwaliteit draagt echter bij aan het heerlijke horrorgevoel en is dus nergens echt storend. De dvd bevat geen extra's, maar de release is wel voorzien van een boekje waarin Jan Doense de film introduceert.

Possessed is een aardige horrorthriller, waarin een virus en het occulte de bovenhand voeren. Alhoewel er wat zwakke momenten in de film zitten, weet het geheel zeker te boeien. Het goede acteerwerk en het spannende slot dragen ertoe bij dat deze film zeker een aanrader is voor de liefhebber van het subtielere horrorwerk.


Label: Living Colour Entertainment Releasedatum: 26 januari 2008 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: n.v.t.