CD: Milow - Coming of Age

Na de vele airplay op de Nederlandse radio moet je bijna onder een steen hebben geleefd (of geen radio luisteren) om nog nooit van Milow gehoord te hebben. De 'oude' successingle 'You Don't Know' van zijn debuutalbum getuigde van een uitstekend staaltje singer-songwriterschap. Pakkend en toch vrij simpel, een akoestische gitaar en de stem van Jonathan Vandenbroeck zijn het enige wat het nummer draagt. Bij onze zuiderburen werd de single al nummer 1 van de Eindafrekening 2007, bereikte de derde plek in de Ultratop en het bijbehorende album The Bigger Picture is daar bijna goud. Ook in Nederland viel de Belg al in de prijzen. Nu ligt zijn tweede plaat in de winkel, Coming Of Age.


Coming Of Age moest volgens Vanderbroeck in ieder geval een ander geluid laten horen dan zijn eerste cd. Het slaapkamergehalte kon wat hem betreft iets minder en hij zocht naar een energieker en potiger geluid. Verwacht geen aardverschuivingen of grote ommezwaaien want het resultaat laat een marginaal verschil horen. De start vertoont een lichte 'boost' in geluid en instrumentarium en laat een aanstekelijk 'Canada' horen. Hierin zijn weliswaar de teksten wat plichtmatig op rijm gezet, waardoor het wat geforceerd klinkt. De serieuzere ondertoon van The Bigger Picture is op enkele plekken ook wat naar de achtergrond geschoven.

Nog een verschil is het vocale bereik dat Milow op de cd laat horen, naar eigen zeggen hoger en lager dan hij ooit heeft gezongen. Waar hij over zingt is veelal fictief, maar heeft een diepere waarheid in zich. Te vrijblijvende teksten legde hij naast zich neer. Zo zingt hij over 'Stephanie', een tienermeisje dat in 2004 door haar stiefmoeder en -broer werd omgebracht. 'Herald Of Free Enterprise' verhaalt over de scheepsramp voor de kust bij Zeebrugge. Het thema 'volwassen worden' sijpelt in meerdere composities naar beneden.


Ondanks de pakkende thematiek grijpt de muziek je niet even hard naar je strot. 'Herald Of Free Enterprise' klinkt bijvoorbeeld nogal theatraal en komt het serieuze verhaal niet ten goede. De sfeer die het album uitademt is soms eentonig of klinkt iets te bekend in de oren. De liefhebbers van het debuut zullen het degelijke album zeker waarderen, anderen zullen de variatie meer moeten zoeken in de details.


Label: Munich/HomeRun Records Datum: Maart 2008 Waardering: