CD: Kelly Willis - Translated from love

Met de Nederlandse Ilse DeLange werd in ons land een muziekgenre weer onder de aandacht gebracht, en wel Country. Mooie, jonge, frisse vrouwen brengen de melancholische countrynummers op heel fraaie wijze ten gehore. Zo ook de uit Oklahoma afkomstige Kelly Willis (1968). Amerika is wel het land waar in bepaalde staten de countrymuziek hoogtij viert, maar veelal wordt die dan toch gebracht door de wat cowboyachtige, stoere man. Willis is hierop zeker een uitzondering. Nog geen 40 en dan al zo'n discografie (9 cd's sinds 1990) hebben... dan kun je wel stellen dat je aardig gearriveerd bent als singer-songwriter. Deze nieuwste cd, Translated From Love is een heel geslaagde aanvulling op haar al eerder uitgebrachte albums.

Melancholisch
Het is niet iedereen gegeven om een melancholiek geluid neer te zetten, zeker de redelijk jonge. Willis heeft deze gave echter wel en daarmee weet zij zich onder die paar doorgebroken countryartiesten te scharen. Over het algemeen een mannenwereld; een wereld vol cowboys, linedancing, paarden en kroegen. En wie zou Willis nu niet in zo'n kroeg willen tegenkomen, liever nog dan welke JR-lookalike of mannelijke cowboy dan ook? Bij het opzetten van de cd valt meteen op hoe verfrissend melancholie ook kan zijn. Het hoeft niet zwaarmoedig te zijn. Het eerste nummer, Nobody Wants To Go To The Moon Anymore is hier al meteen een heel goed voorbeeld van. Het spat uit je boxen en neemt je meteen mee in de countrywereld, de toon is gezet. Bij het verder beluisteren van het album word je met ieder volgend nummer blij verrast. Too Much To Lose is een nummer dat je erg doet denken aan de songs die onze eigen Ilse DeLange uitbrengt. Ook elders op het album valt deze lijn te herkennen. Al is het natuurlijk meer zo dat Ilse op Kelly lijkt (Kelly is immers al wat ouder en langer bezig in het circuit). Echter, het 'lijken op' is absoluut niet negatief. Het is eerder een welkome ervaring. Het geeft aan dat het genre weer nieuw leven is ingeblazen door de komst van deze meiden. Vrouwen die zich héél goed staande weten te houden in de ruwe cowboyscene.

Translated From Love
Het afsluitende nummer van de cd, meteen de naamgever aan het album, is een heerlijk rustig nummer om de collectie mee af te sluiten. De hele cd is een goed samengesteld geheel, met de juiste verhouding tussen wat vlottere nummers en de wat tragere countrysongs. Nergens heb je het idee dat het een bij elkaar geraapt setje is. Het is een heel consistent geheel. Het doet je al meteen weer verlangen naar een nieuw album. Willis pakt je vast en neemt je mee. Een heerlijke ervaring. Translated From Love is een aanrader, die zijn vier sterren meer dan waard is.


Kelly Willis



Label Rykodisc Datum: 28 juni 2007 Waardering: