DVD: The U.S. vs. John Lennon

John_LennonThe U.S. vs. John Lennon is een documentaire die gaat over de roerige tijden in Amerika rond de Vietnamoorlog. Het was in deze tijd dat John Lennon zich ontpopte tot een fanatieke vredesactivist, hierbij voor de volle 100% gesteund door Yoko Ono. Misschien is hierbij de "Bed-in" in het Hilton Hotel te Amsterdam het meest bekende voorbeeld. John en Yoko wilden vervolgens hetzelfde doen in de Verenigde Staten, maar moesten uitwijken naar Canada omdat ze geen toegang kregen tot Amerika. Met slogans als "World Peace" en "Hair Peace" in beeld riep John Lennon op om de haren te laten groeien voor wereldvrede.

Gevaarlijk
Door zijn persoonlijke inzet en bemoeienis met de wereldvrede werd John Lennon door o.a. de FBI gezien als een gevaarlijk persoon. Volgens eigen zeggen werd zijn telefoon dan ook afgetapt, en deden ze hun best om hem ook behoorlijk paranoïde te maken. Ook werd zijn verblijfsvergunning niet verlengd. De reden zou zijn omdat hij een veroordeling in Engeland had gehad voor het bezit van cannabis. Doordat er echter voldoende andere zangers wel een verblijfsvergunning hadden gekregen, ondanks hun eerdere veroordelingen, sterkte dat hem alleen maar in zijn strijd tegen deze onrechtvaardigheid. Pas nadat Richard Nixon was afgetreden lukte het John en Yoko in 1976 eindelijk om de zo gewilde "greencard" eindelijk in bezit te krijgen.

War is over
John & Yoko met hun campagne voor vrede

Het beeld
De documentaire is absoluut interessant om een beeld te krijgen van de rumoerige tijden rond de Vietnamoorlog, maar het verloopt allemaal toch redelijk rommelig. Met een mooie opmaak en grafische hoogstandjes worden de verschillende beelden aan elkaar geplakt en zo krijgt de kijker een mix van zowel archiefbeelden als interviews speciaal gemaakt voor de documentaire. Voor een Europeaan is het echter al snel minder duidelijk wie wie allemaal waren, en wat voor functie ze hadden. De roerige late jaren zestig, vroege zeventig en de Vietnamoorlog genieten dan wel bekendheid in Nederland, maar vele namen zullen niet direct bekend zijn, wat veel vragen oproept in de documentaire. Ook het vele geknip in oude interviews met John Lennon zelf leveren een verwarrend beeld. Het ene moment zie je hem met zijn lange haren en baard, dan weer een stukje uit de tijd dat de Beatles nog bij elkaar waren, om dan weer een interview met John Lennon te tonen. Het zou misschien een mooie optie zijn geweest als de originele interviews er integraal bij waren gedaan, nu vraag je je mogelijk af of er door het geknip een extra draai gegeven wordt aan de woorden van John. Voor iemand die geïnteresseerd is in John Lennon of de rumoerige tijden in Amerika rond de Vietnam oorlog is dit een mooie documentaire, en zeker de moeite waard. Val je buiten die directe doelgroep, dan is het evengoed een mooie en interessante documentaire die je best eens kunt gaan kijken. Al is het alleen maar om toch iets meer te weten te komen over John Lennon.

Label: RCV Releasedatum: 2 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t