Boek: Eefje Pleij - Juf met staarten op een zwarte school

Eefje Pleij (1973) komt als Goois meisje na haar studie aan de Pabo terecht op een school in Amsterdam-West. Het is niet zomaar een school, maar een school met bijna alleen maar allochtonen. Per klas zit er hooguit één Nederlands kind in de groep. Net zelf van school af, verantwoordelijk voor een hele klas vol allochtone kinderen; ga er maar aanstaan. Al snel worden de culturele verschillen duidelijk en ook de mentaliteit werpt drempels op. Eefje laat zich hierdoor echter niet weerhouden er het beste van te maken. Het onderwijs is immers waar ze voor heeft gekozen en geen kind, allochtoon of autochtoon, kan haar hiervan afhouden. Noem het een roeping.

Gooise Eefje komt terecht op een school in Amsterdam-West en dat is toch wel even heel wat anders. De klassen zijn voor nagenoeg 100% 'zwart' en dat brengt allerlei culturele verschillen aan het licht die al gauw kunnen leiden tot conflicten. Hoe moet je hier als 'maagdelijke' lerares mee omgaan? Eefje weet met haar ontwapenende persoonlijkheid al gauw de kinderen aan zich te binden; van kleuter tot onderbouw, van bovenbouw tot zelfs kinderen die de school al hebben verlaten en op het schoolplein rondhangen. Ze weet ze allemaal te raken en uiteindelijk gedaan te krijgen wat zij graag wil. Ze is een ster in het combineren van Nederlandse tradities als kerst en Sinterklaas met de allochtone waarden en normen. Zelfs zaken als 'ongesteld worden', wat bij allochtone vrouwen en meisjes toch net wat minder openlijk wordt besproken dan bij ons Nederlanders, weet ze op een goede manier te bespreken. Seksuele voorlichting in gescheiden groepen; de meisjes worden voorgelicht terwijl de jongens aan het gymmen zijn. Ja, zelfs gymmen gebeurt gescheiden... het is immers niet toegestaan dat meisjes met een hoofddoek op gymmen, maar de jongens mogen hen weer niet zonder hoofddoek zien. Juf Eefje weet voor alles een oplossing.
Toch zijn er momenten in haar eerste jaar als onderwijzeres waarop ze zich daadwerkelijk afvraagt of dit wel is wat ze wil. Haar moeder vertelt haar meermalen dat er in Het Gooi ook scholen zijn, waarmee ze wil zeggen dat haar dochter daar veiliger zou zijn. Toch besluit Eefje aan het eind van het schooljaar dat dit is wat ze wil, wat ze altijd voor ogen had. Dit is onderwijs pur sang en hier ligt haar hart.

Met dit eerste boek heeft Eefje Pleij een hele fraaie prestatie geleverd. De verhalen lezen alsof je ze zelf meemaakt. De schrijfstijl is vlot, humoristisch, ontroerend, opmerkelijk en aangrijpend. Een combinatie die gewoon garant staat voor een succesvol relaas over zogenaamde 'zwarte scholen'; een kwestie die in deze tijd vaak ter sprake komt. Het boek maakt ook nieuwsgierig naar haar tweede boek, waar zij volgens de achterkant van deze pocketuitgave mee bezig is. Een waardige 4-sterren en een boek dat vooral lekker leest in bijvoorbeeld de trein. Het is een welkome afwisseling voor de wat zwaardere literatuur. Soms moet je dat ook gewoon even kunnen doen. Als je als lezer hiervoor openstaat en niet alleen maar 'zware kost' wil lezen, dan is Eefje Pleij een aanrader.


Uitgever: Uitgeverij Rainbow ISBN: 9789041706812 Pagina's: 192
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!