Boek: De geboortebundel - Daphne Deckers

Een zwangerschap is op zich al een groot wonder. De kans dat je zwanger wordt is ongeveer even groot als in een loterij. Dat verklaart wellicht waarom sommige mensen heel lang moeten wachten en anderen ineens de hoofdprijs hebben. Er kan zoveel fout gaan dat het gewoon een mirakel is als het wel goed gaat.

En dan ben je zwanger. Er gebeurt van alles in en met je lichaam. Dat is voor jezelf al heel vreemd, maar voor je omgeving is het soms nog een stuk lastiger. Zwangere vrouwen zijn hormonsters, waar op de gekste momenten de meest onredelijke eisen of verwijten uit kunnen komen. Bovendien mag je ineens sommige dingen niet meer doen of eten, of moet je juist bepaalde dingen doen. Je leven is niet meer hetzelfde als voorheen, je lichaam is ineens niet meer alleen van jezelf.


Daphne en Richard met Emma op hun trouwdag


Daphne Deckers beschrijft in haar boek De geboorte van een moeder hoe ze om is gegaan met al die eisen, mythes en voorschriften. Dat doet ze op een lekker nuchtere, relativerende manier. Zeer herkenbaar voor vrouwen die zwanger zijn of zijn geweest.

Tussen het geregeld in de lach schieten om de tekst door, steek je in dit boek ook nog een hoop op over zwangerschap, de ontwikkeling van de baby, zwangerschapscursussen en -begeleiding en de bevalling. Ook leuk is het om te lezen dat Daphne met haar tweede zwangerschap heel anders om is gegaan dan met de eerste. Je hebt het allemaal al een keer meegemaakt, en bovendien scharrelt er een peuter door je huis die ook de nodige aandacht vraagt. Zo’n tweede zwangerschap kan desondanks heel anders verlopen dan een eerste. En dat geldt ook voor de bevalling. Het resultaat mag er echter in alle gevallen zijn: de geboorte van een baby betekent ook de geboorte van een moeder.