Boek: De geboortebundel - Daphne Deckers

Het tweede deel van De geboortebundel gaat over het leven van een kind tot aan de basisschoolleeftijd. De baby verandert in een dreumes, een peuter, een kleuter. Al die fases brengen zo hun eigen specifieke problemen en ontwikkelingen met zich mee. Een baby wordt langzamerhand een mensje met een eigen persoonlijkheid en gewoonten. Tegelijkertijd vormt hij samen met zijn ouders een gezin, waarin iedereen zijn eigen rol gaat spelen. De verhouding tussen de ouders verandert, zeker in het begin zijn ze meer papa en mama dan elkaars partner.

Maar langzamerhand vinden alle gezinsleden hun plekje en kweken ze samen een soort routine. Die dan weer verstoord wordt op zijn tijd. Door een nieuwe baby bijvoorbeeld, of door een plotselinge ernstige ziekte. Een van de meest aangrijpende stukken uit het boek is het gedeelte waarin Daphne schrijft over Alec, die de ziekte van Kawasaki kreeg, een levensbedreigende zeldzame infectieziekte. Ze schrijft: Wanneer je kind gezond is, heb je wel duizend wensen. Wanneer je kind ziek is, nog maar één. Gelukkig is Alec weer helemaal hersteld.


Daphne en Richard met baby Alec


Terwijl je als ouder je stinkende best doet om je kind op te voeden, doet het kind hetzelfde met jou. Want ook als ouder heb je veel te leren. Bijvoorbeeld dat niet ieder kind op dezelfde dingen hetzelfde reageert. En dat kinderen ondanks een gelijke opvoeding toch heel andere dingen doen en leuk vinden. Zodat je als ouder de nodige flexibiliteit moet ontwikkelen. Krijg het maar eens voor elkaar om een gezin te runnen, te werken en opvang te regelen. Net als je denkt dat je alles voor elkaar hebt en het op rolletjes loopt, wordt er een kind ziek en ligt je mooie schema in duigen.

Hoe ga je om met de buien van je kind? Wat doe je als ze structureel niets willen eten dat maar in de verste verte op groente lijkt? Hoe zorg je ervoor dat je huis veilig is, terwijl je kind niets liever doet dan onveilige situaties opzoeken? Hoe bereid je een kind voor op de komst van een baby? Daphne beschrijft de dingen die ze meemaakte met Emma en Alec, en knoopt er adviezen en goede raad aan vast. Ook weet ze heel wat mythes te ontkrachten, op haar eigen relativerende wijze.