Film: The Clearing (zaak Ferdi E. en Heijn)

De film is maar half geslaagd. Als waargebeurd drama is het een goed gereconstrueerde film. Je vraagt je af waarom in Nederland niet dergelijke films over zulke gebeurtenissen worden gemaakt. Een paar jaar terug was er De Langste Reis die hetzelfde verhaal vertelde maar een stuk slechter was. En als debuut van een Nederlander kan de film zeker door de beugel.

Maar er zijn ook veel minpunten aan de film. De spanningsboog ontbreekt grotendeels, het acteerwerk van Redford is matig en en aan het eind heb je zoiets van: 'Sja, dat wist ik allemaal al.'

De regie is met vlagen goed, vooral Hellen Mirren komt goed over als bezorgde echtgenote. Redford echter speelt de rol van uitgebluste zakenman iets te goed, hij had wel meer actie mogen ondernemen. Dafoe als Ferdi E. is goed gecast, hij is echt de perfecte loser. Maar waarom Wayne niet probeert te ontsnappen is een raadsel. Hij krijgt er kansen genoeg voor.

Eigenlijk zou 'The Clearing' beter passen in een rijtje Telefilms op Nederland 3 dan als bioscoopfilm. Het is allemaal niet heel erg slecht, maar echt supergoed is de film ook niet. In feite is een reconstructie van de zaak Ferdi E. en G.J. Heijn spannender in een televisiedossier van Peter R. de Vries. En dáár hoef je je deur niet voor uit.

clearing


CijferZes
GenrePsychologische thriller
Lengte91 minuten
Regie Pieter Jan Brugge
CastRobert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe e.v.a.
Releasedatum 21 Oktober
Officiële siteThe Clearing
Kijkwijzer