DVD: Cowboy Bebop - The Movie LE

Cowboy Bebop is één van de meest succesvolle animes (een Japanse tekenfilm) aller tijden. De serie heeft echter maar weinig gemeen met zijn andere, wereldwijd bejubelde soortgenoten, zoals bijvoorbeeld de films Akira en Ghost in the Shell. Geen sombere, post-apocalyptische en ultra-gewelddadige omstandigheden in Cowboy Bebop, hoewel het bloed zo nu en dan rijkelijk vloeit. Nee, Shinichirô Watanabe’s animatieserie lijkt nog het meeste op een ‘sci-fi noir’, gesitueerd in een kleurrijke cyber-toekomst. Doorspekt met elementen uit een heel scala aan genres – western, sci-fi, film-noir en soap – combineert de knap geanimeerde Cowboy Bebop het beste uit het Oosten en Westen. Dit is dan waarschijnlijk ook de reden van het internationale succes van de serie.



Cowboy Bebop - The Movie is zoals gezegd gebaseerd op de succesvolle animatieserie. De gebeurtenissen in de film vinden plaats tussen aflevering tweeëntwintig en drieëntwintig van de Cowboy Bebop serie, in het jaar 2071. Het Cowboy Bebop-team – bestaande uit de charmante held Spike Spiegel, de gespierde vaderfiguur Jet Black, de wulpse femme fatale Fay Valentine en jeugdige hacker Ed – bivakkeert nabij metropool Alva City op de planeet Mars. De Cowboys verdienen hun dagelijkse portie noodles met het jagen op allerlei criminelen. De premies die hiermee verdiend worden, zijn over het algemeen echter klein en het wachten is dan ook op de grote klapper. Die lijkt een stapje dichterbij wanneer er een premie van maar liefst driehonderd miljoen wordt uitgeloofd voor een mysterieuze bio-terrorist. De in het zwart geklede gek heeft een onbekend, dodelijk virus verspreid over miljoenenstad Alva City. Hongerend naar de vette premie gaan Spike en zijn surrogaatfamilie onmiddellijk op zoek naar de dader, wiens naam Vincent Volaju blijkt te zijn. Deze ex-militair is echter volgens alle dossiers tien jaar geleden al overleden. Terwijl de Cowboys jagen op de doodgewaande Vincent, beraamt deze zijn ziekelijke plannen voor de bevolking van Mars.



In één van de featurettes op deze DVD vertelt regisseur Watanabe dat hij zich tijdens het maken van de Cowboy Bebop film eindelijk eens kon uitleven. Een episode van de televisieserie duurt slechts een half uur; deze film duurt bijna twee uur en dus, zo vertelt Watanabe, kon hij ten opzichte van de serie de personages uitdiepen en de actiescènes verbeteren (lees: verlengen). Jammer genoeg is Cowboy Bebop - The Movie een – laat ik het maar bot zeggen – saaie film geworden. Het uitdiepen van de personages resulteert vaak in ellenlange scènes vol met oninteressant en overbodig geneuzel. De actiescènes zien er inderdaad goed uit, maar op een gegeven moment gaat zo’n te lange vliegtuigachtervolging toch vervelen. Met het eenvoudige verhaaltje is op zich niks mis, maar het wordt tot slaapverwekkende dieptes uitgesponnen. Datgene wat de serie zo goed maakt – snelheid en compactheid – is geheel verdwenen uit deze twee lange uren durende film.



Nee, dan is het met de animatie en het geluid toch beter gesteld. De lokaties in het levendige Alva City zijn werkelijk fantastisch gedetailleerd; iets dat vooral goed blijkt in de scènes waarin Spike door de stad banjert. Opvallend is echter dat enkele elementen – en dan vooral het personage Ed – met opzet merkwaardig ongedetailleerd zijn weergeven. Een kunstzinnige gril, zullen we maar zeggen. Wat totaal niet grillig is, is de muziek. Componiste Yôko Kanno, die inspiratie opdeed in de Verenigde Staten, combineerde jazz met funk en creëerde zo een unieke sound die de gebeurtenissen in de film op melodieuze wijze ondersteunt. Een pluim voor haar, een berisping voor Watanabe.