DVD: Cowboy Bebop - The Movie LE

Video/Audio
De beeldkwaliteit van de film (1:85/16x9) is – zeker qua detail – prima, maar het geluid is beter. De sfeervolle muziek en de effecten komen haarscherp uit de boxen en zijn een genot om naar te luisteren. Men kan kiezen voor de originele Japanse Dolby Digital 5.1 track, maar ook voor een Engelse, Franse of Spaanse DD 5.1 variant. En hoewel je een anime eigenlijk gewoon in het Japans hoort te bekijken, moet ik zeggen dat de Engelse voice-cast het (veel) beter doet dan de Japanse. Voor de liefhebber biedt deze DVD ook Nederlandse, Engelse, Franse, Spaanse, Portugese en Arabische ondertitels.

De Extra’s
De eerste en meest opvallende extra is het boekwerk dat deze Limited Edition DVD vergezelt. Dit Illustration Art Book telt maar liefst tweehonderd pagina’s en staat vol met letterlijk duizenden schetsen van alle personages, wapens, voertuigen en locaties uit de film. Een interessante en originele toevoeging aan deze set, hoewel het voor de meeste mensen bij één keer bladeren zal blijven.



Op de DVD vinden we om te beginnen een aantal featurettes. In From the Small Screen to the Big Screen vertellen regisseur Watanabe, zijn crew en de cast over de verschillen en overeenkomsten tussen de Cowboy Bebop televisieserie en de film. Diezelfde mensen filosoferen in International Appeal – What’s Not To Like? over de (waarschijnlijke) redenen van het internationale succes van de serie en film. Men heeft het onder andere over Westerse invloeden, de puike muziek en de verschillende personages. Deze personages zijn ook het onderwerp van de vier overige featurettes, waarin wordt verteld over het ontstaan en de eigenschappen van hoofdpersonen Spike, Faye, Jet en Ed. Ook vertellen de bijbehorende Japanse en Amerikaanse stemacteurs over onder andere de audities en de ontspannen sfeer in de studio. Deze featurettes duren elk zo’n zes tot zeven minuten en zijn redelijk informatief.

Minder informatief zijn de Character Biographies. In deze korte tekstjes van zo’n honderd woorden wordt over elk hoofdpersonage (en Ein de hond) iets verteld. Jammer genoeg zijn het vooral feitjes die ook al in de film en/of de featurettes ter sprake komen.



Veel interessanter zijn de Storyboard Comparisons. Men heeft vier verschillende scènes uitgekozen en van iedere scène zien we de storyboards (een serie schetsen) en hoe deze uiteindelijk zijn gevisualiseerd in de film.

In de Conceptual Art Galleries vinden we nog eens 122 schetsen verdeeld over vijf categorieën (characters, aircrafts, automobiles, monorail, accessories). Jammer genoeg zijn het vrijwel allemaal schetsen die ook in het eerder beschreven Illustration Art Book staan, waardoor deze extra eigenlijk niks extra’s biedt.

Bij Music Videos is er de mogelijkheid om twee muziekvideo’s af te spelen: titelsong ‘Ask DNA’ en ‘Gotta Knock A Little Harder’. Tot slot zijn er ook nog drie trailers te bekijken, namelijk die van Cowboy Bebop, Osamu Tezuka’s Metropolis en die van Memories.



Conclusie
Al met al biedt de Cowboy Bebop – The Movie Limited Edition DVD een gevarieerde verzameling extra’s, hoewel het ontbreken van een audiocommentaar een gemiste kans is. Daarnaast is het ook jammer dat de schetsen in het Illustration Art Book en die in de Conceptual Art Galleries voor een groot deel hetzelfde zijn. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de featurettes, die, hoewel ze nogal kort zijn, toch een waardevolle aanvulling vormen. De film zelf doet denken aan een te lang uitgerekte aflevering van de bejubelde serie; hoewel de animaties en de muziek fantastisch zijn, is de film regelmatig slaapverwekkend. Voor de liefhebbers is deze Limited Edition vol extra’s een aanrader; de Cowboy Bebop-maagden doen er waarschijnlijk beter aan eerst eens de serie te bekijken.