Film Review: Shaolin Soccer

Stephen Chow schreef het scenario van Shaolin Soccer, deed de productie en de regie en nam bovendien de hoofdrol voor zijn rekening. Hij speelt namelijk 'Iron Leg' Sing, een fanatieke Shaolin Kung Fu student. Sing verkondigt in de drukke straten van Hong Kong de leer van de Shaolin orde. Zijn broeders - Sing's vrienden van de Shaolin leerschool - hebben echter afstand genomen van de Kung Fu. Ze zijn veranderd in regelrechte losers. De één moet de meest vernederende taken uitvoeren als schoonmaker in een nachtclub terwijl de anderen baantjes hebben als bordenwasser, vakkenvuller of werkloos zijn. Maar de geur van verandering hangt in de lucht.



Want op een goede dag ontmoet Sing de manke Fung. Deze man was vroeger - zo'n twintig jaar geleden - dé voetbalster van China. Fung's carrière stortte echter in elkaar nadat hij - tegen betaling - de beslissende strafschop van het kampioenschap misschoot. De woedende massa die na afloop van de noodlottige wedstrijd het veld bestormde was niet zachtaardig en met honkbalknuppels werd Fung mank geslagen. Sindsdien lijdt de man een miserabel bestaan.



Fung's lichtpuntje in de duisternis is Sing. Want wanneer hij ziet hoe de Shaolin student zich met behulp van Kung Fu èn een voetbal ontdoet van een groep criminelen, krijgt hij een geweldig idee. Met de kracht en de sierlijkheid van de Kung Fu moet het volgens Fung mogelijk zijn om een onverslaanbaar voetbalteam op de been te brengen. Sing is al snel enthousiast maar staat dan voor de moeilijke taak om ook zijn broeders over te halen het team te versterken. Maar zolang zij zich hun Kung Fu kennis niet herinneren, kan team Shaolin Soccer niet meedoen aan het nationale voetbaltoernooi. Een toernooi met een miljoen dollar als hoofdprijs.