Game Review: Het Ruimteschip van Catan

De ruimtevaarders van Catan zijn, net als de ruimtevaarders op de Enterprise in Star Trek, door een tijd-ruimte gat ver van huis geraakt. Helaas voor hen met heel wat minder voorraden. Om terug te kunnen keren moeten ze deze door middel van handel en koloniën weer aanvullen. Met deze voorraden kan het schip worden uitgebreid met wapens, motoren en extra snufjes. Hiermee kunnen extra opdrachten worden uitgevoerd, waarmee extra punten of medailles te verdienen zijn. Met die punten en medailles, raar maar waar, kunnen ze terugkeren en win jij het spel.

Dat is het idee achter zowel het bordspel, als het pc spel waar het in deze review over gaat. Soms lijkt het dat het hier over een bordspel gaat, maar dat komt omdat het pc spel geen op zichzelf ontwikkelde game is, maar een vertaling van het bordspel naar pc. Net zoals dat er van De Kolonisten van Catan een PC versie bestaat, welke al eerder op Fok! is besproken. Deze variant is gebaseerd, of beter gezegd geïnspireerd op De Kolonisten van Catan. Er zijn vele overeenkomsten, zoals de dobbelsteenworpen, waarmee de grondstof opbrengsten worden bepaald, en het handelen om andere benodigde grondstoffen te verkrijgen.

Maar er zijn ook duidelijke verschillen. In dit spel koloniseert men geen eiland, maar is men op reis door 4 verschillende kwadranten in de ruimte, op zoek naar geschikte planeten om mee te handelen, om te koloniseren of om handelsposten op te richten. De vier kwadranten zijn in werkelijkheid vier stapels kaarten. Afhankelijk van het aantal gegooide ogen, mag men meer kaarten in serie omdraaien, dus meer planeten bezoeken. Meer bezoeken betekent meer kansen.

Op de kaart zelf staat aangegeven welke grondstof verhandeld kan worden, en tegen welke koers. De bedoeling is dus om goedkoop inkopen te doen en met winst te verkopen. Daarvoor moet goed onthouden worden welke kaarten in welke stapel liggen. Verder zijn er, zoals gezegd, planeten die gekoloniseerd kunnen worden. Een gekoloniseerde kaart krijg je in je bezit en levert afhankelijk van de dobbelsteen grondstoffen op. Hiervoor moet je wel een kolonieschip beschikbaar hebben. Is die er niet, dan moet je er eerst ééntje bouwen. Vergelijk het met het bouwen van een dorp of stad in het gewone Catan.