Film Review: Pietje Bell - De Film

Pietje Bell is een feest van herkenning voor diegenen die de boeken van Chris van Abkoude hebben gelezen. Maria Peters (regie en scenario) heeft een heerlijke familiefilm neergezet waarin de belevenissen van Pietje Bell centraal staan. Pietje zelf wordt gespeeld door Quinten Schram en zet een natuurgetrouw ondeugend jochie neer dat met zijn goede bedoelingen de hele stad in rep en roer weet te brengen. De film is perfect gecast met als absolute uitblinkers Arjan Ederveen als Drogist Geelman, de buurman die Pietje het liefst als een kakkerlak zou willen verdelgen en Stijn Westenend die Jozef Geelman speelt, zoon van buurman Geelman, totaal verknipt als onderwijzer en met een nog grotere hekel aan Pietje heeft dan zijn vader terwijl hij daarnaast nog een oogje heeft op Pietje's zus Martha (gespeeld door Katja Herbers, Pietje Bell is haar debuut).



Het verhaal speelt zich af in Rotterdam aan het eind van de jaren twintig in de vorige eeuw. De film ademt ook de sfeer uit die er ongetwijfeld in die tijd in een grote Nederlandse stad hing, ook de sfeer van het middenklasse gezin waar Pietje zelf uit komt maar ook de sfeer van de armoe waarin Sproet leeft met zijn familie. Een film met oude trams, een stoomtrein die over een brug raast,straten zonder asfalt, het is het perfecte sfeerplaatje dat de film Pietje Bell een genot maakt om naar te kijken.



Het verhaal zelf is komisch maar maar wel met een serieuze ondertoon want Pietje is niet alleen maar uit op kwajongensstreken, kinderen zullen ervan genieten en hun ouders zullen op zoek gaan naar hun Pietje Bellboeken die ergens op zolder liggen opgeslagen want Pietje spreekt, dankzij Maria Peters, bijna honderd jaar na zijn literaire geboorte nog steeds aan. Pietje heeft geen toverstok nodig, Pietje heeft een katapult!

Pietje Bell krijgt van mij een 8!

Genre: Familiefilm
Regie en Scenario: Maria Peters
Cast: Quinten Schram, Felix Strategier, Angela Groothuizen, Katja Herbers, Marjan Luif, Arjan Ederveen, Stijn Westenend, Rick Engelkes, Willem Nijholt, Roef Ragas, Jack Wouterse, René van 't Hof, Peter Oosthoek, Herman Vinck

Lengte: 110 minuten

Pietje Bell gaat 17 november in première