Film Review: Pietje Bell - De Film

Carin (carin)
Het eerste Pietje Bell boek verscheen in 1914, geschreven door onderwijzer Chris van Abkoude (die voor Pietje Bell al zo'n 24 boeken had geschreven) maar Pietje's avonturen zijn nog net zo aktueel als ze aan het begin van de twintigste eeuw waren. De eerste twee boeken over Pietje Bell (Pietje Bell en Pietje Bell's goocheltoeren) vormen de basis voor de film maar ook uit de andere boeken (in totaal zijn er acht geschreven) is ijverig geput.

Pietje Bell is een Rotterdams jongetje dat aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw, van het ene avontuur in het andere avontuur rolt en daarmee zelfs de krant weet te halen. Pietje's motto is "je mag weggeven waar je genoeg van hebt" en hij probeert op alle mogelijke manieren om veel geld te verdienen om dat te kunnen weggeven. Na een bezoek aan een circus besluit hij zijn eigen circus te beginnen waarin hij zelf als goochelaar zal optreden maar dat heeft verstrekkende gevolgen voor Pietje en zijn vriendje Sproet. De vriendschap tussen beide jongens wordt zwaar op de proef gesteld als Sproet het slachtoffer wordt van de situatie bij hem thuis, zijn vader is werkloos en het zijn de crisisjaren.

Zelfs de krant schrijft niet meer zo positief over Pietje en hij besluit zelf het heft in eigen hand te nemen. Met zijn vriendjes richt Pietje de bende van De Zwarte Hand op. Rotterdam, en Sproet, zal merken dat er met Pietje Bell niet te spotten valt.