Boek Review: Wraakzucht

David Morrell is geboren in 1943. Zijn vader werd gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn moeder had zoveel moeite met het grootbrengen van de jonge David dat zij hem in een weeshuis liet plaatsen.

De jonge Morrell had wanhopig behoefte aan een vaderfiguur en zocht die in boeken en films. Uiteindelijk besloot hij zelf schrijver te worden en vond twee surrogaat vaders die hem beïnvloedde en hielpen bij het auteurschap. Dat waren Stirling Silliphant (die hoofdauteur was voor de classic t.v. serie "Route 66") en Philip Klass, een novelle-schrijver die les gaf aan de Pennsylvania State University waar David Morrel in 1970 afstudeerde.

Het resultaat van hun invloed kwam in 1972 in de novelle, First Blood, waarin Rambo werd geïntroduceerd. De zoektocht naar een vader is prominent aanwezig in dat boek, net als in latere boeken. David Morrell werd professor Amerikaanse literatuur op de University of Iowa. Omdat schrijven niet meer te combineren was met zijn feitelijke baan als professor maakte hij in 1986 de moeilijke keuze te stoppen met zijn werk bij de Universiteit.

In 1987 stierf zijn vijftien jaar oude zoon Matthew aan botkanker. In de boeken Vuurvliegjes en Dubbele Obsessie (verfilmd als Desperate Measures) is de zoektocht naar een zoon het overheersende thema. Om een nieuwe start te maken verhuisde Morrell met zijn vrouw naar New Mexico. In New Mexico veranderde de toon van zijn boeken weer, nu met de verhouding tussen man en vrouw als centraal thema met als achtergrond spanning en avontuur in de omgeving waar hij toen zelf verbleef. Dit resulteerde in het boek Gebrande Siena.

Om zijn boeken zo realistisch mogelijk te maken heeft David Morrell trainingen gevolgd in het overleven in de wildernis, bemiddeling bij gijzelzaken, persoonlijke beveiliging, elektronische surveillance en wapentraining.

David Morrell woont in Santa Fe, New Mexico.