DVD Review: Il vangelo secondo Matteo

Il vangelo secondo Matteo is de verfilming van het Evangelie van Mattheüs. In de Bijbel bestaat het nieuwe testament uit drie evangeliën die tot de zogenoemde "synoptische" evangeliën behoren, dat van Marcus, Lucas en Mattheüs. Mattheüs (die ook Levi werd genoemd) was een tollenaar (een belastingontvanger in dienst van de Romeinen)die tot één van de apostelen van Jezus werd gerekend.

Hij schreef zijn evangelie vermoedelijk in het Jaar 70 en men denkt ook dat hij (net als het evangelie van Lucas) het evangelie van Marcus heeft gebruikt als voorbeeld om zijn eigen evangelie te schrijven.

Het verhaal mag bekend zijn. Het vertelt over het leven, dood en de verrijzenis van Jezus zoals dat door zijn tijdsgenoten werd gezien en waarop het Nieuwe Testament is gebaseerd. De Bijbel bestaat uit het Oude en het Nieuwe Testament. In tegenstelling tot de andere evangeliën gaat dat van Mattheüs dieper in op de conflicten die Jezus had met de geestelijk leiders van zijn volk. Hij legt ook de nadruk op de eenvoud en barmhartigheid van Jezus en dat geen priesters of wetgeleerden belangrijker zijn dan wat hij verkondigde.

Het evangelie van Mattheüs is ook door Johan Sebastiaan Bach gebruikt voor zijn fameuze Mattheus Passion.