Lokatie American: een ontmoeting met Sinch

Op de eerste echt koude dag van december had ik in het American Hotel in Amsterdam een ontmoeting met Tony Lannutti, gitarist en Jamie Stem, zanger van Sinch. Op dat moment stond Sinch met hun nummer Something More in de Free 40 op nummer twee. Beiden zijn duidelijk in hun nopjes als ik ze vertel van de hitnotering, buiten mag het koud zijn, binnen zit de sfeer er meteen goed in.



Het ontstaan van de band en wat betekent de naam Sinch
De naam Sinch heeft geen echte betekenis. Ach jaar geleden kwam iemand met deze naam en de naam bleef hangen en is gebleven. De band wilde een neutrale naam die mensen niet associeerde met iets anders. Er zit verder geen bedoeling achter, gewoon een naam om onder te musiceren, meer niet.

De bandleden kennen elkaar al sinds hun vroege jeugd. Al op de basisschool hebben de bandleden elkaar leren kennen. Rond hun vijftiende, zestiende jaar besloten vier leden tot het oprichten van Sinch (Jay kwam er als laatste bij) en Sinch, nu vijf bandleden, bestaat inmiddels acht jaar.

Nine Inch Nails, Alice in Chains, Creed, Disturbed, Tool
Over Sinch wordt gezegd dat ze wel heel erg lijken op bovenstaande groepen. Tony ziet het als een compliment omdat er niet valt te ontkennen dat ze in hun jeugd opgroeide met muziek van die groepen en daardoor natuurlijk ook beïnvloed zijn. Jamie beschouwt het feit dat Sinch wordt vergeleken met de echte profs als een compliment maar is verder ook van mening dat mensen vaak vergelijkingen maken die soms niet helemaal korrekt zijn. Hij vergelijkt zelf ook sommige bands met andere bands en of die daar erg blij mee zouden zijn durft hij te betwijfelen, het zit nou eenmaal in mensen om vergelijkingen te maken maar over het algemeen zijn Tony en Jamie het er over eens, het wordt opgevat als een compliment.

Het internet en downloaden van MP3
Tony vind het internet een prima manier om informatie uit te wisselen, ook wat betreft de hoeveelheid muziek die er te vinden is en allerlei mensen die nu zo makkelijk met elkaar in kontakt kunnen komen door het internet. Hun drummer Dan is sinds vier jaar webmaster van de eigen site van Sinch. Het downloaden van MP3 bestanden (ook als het hun eigen bestanden betreft) stoort Tony dan ook niet. Hij heeft zelf ook veel gedownload en c.d.'s gebrand maar heeft daarnaast ook genoeg c.d.'s gekocht. Hij denkt zelf niet dat het voor een musicus een grote aanslag is op de portemonnee omdat musici nauwelijks geld verdienen aan de verkoop van c.d.'s. Hij vindt het prima om zo nieuwe bands te ontdekken en is van mening dat iemand die de gedownloade muziek mooi vindt toch wel over zal gaan tot aanschaf van de originele c.d. omdat dan alles "echt" is en om de musicus of de band erachter te steunen. Als je de cd koopt steun je de band. Dat er op hun eigen site in het forum eerdere muziek van Sinch wordt aangeboden door forumleden vinden Jamie en Tony prima. Jamie wil graag dat mensen horen wat ze te bieden hebben, het gaat ze niet om geld verdienen en van hun cd's zullen ze toch niet rijk worden, het gaat Sinch om muziek maken en niet zozeer om muziek verkopen. In de Verenigde Staten was hun debuutalbum zelfs al op het internet te downloaden voor de officiële release en veel fans hebben toen voor het eerst kennis gemaakt met Sinch en alsnog het album gekocht. Jamie geeft echter wel aan dat als iedereen blijft downloaden en niet kopen dat de platenmaatschappij wel snel de stekker eruit zal trekken en een band zal laten vallen. Het is dus wel belangrijk dat fans cd's blijven kopen. Waar het er uiteindelijk volgens Tony op neerkomt is dat internet en dan in het byzonder het donwloaden van mp3's prima is om een band te ontdekken maar wil je een band echt steunen dan is het kopen van de originele cd toch de manier om dit te doen.

Download hier het kadootje van Sinch voor Fok!
Tabula Rasa