Red Dead Redemption 2

 

Naast het hoofdverhaal is er genoeg te doen in Red Dead Redemption 2. Het is ook de bedoeling je eigen avonturen op te zoeken en de wereld zorgt er wel voor dat die er zijn. Zo kan ik me bemoeien met die ophanging en zelf moeten vluchten omdat de sheriff mij niet lief gaat vinden. Ik kan me ook compleet misdragen en de hele stad in het harnas jagen. Of de good guy uithangen, voor zover een outlaw good kan zijn. Daarvoor is er een honor-meter, die laat zien hoe je in de wereld staat. Sla je uit naar het rood dan zijn mensen minder geneigd je informatie te geven, maar als je ze bedreigt weten ze ook dat je het meent omdat je een klootzak bent volgens jouw honor-meter. Maak je het te bont dan wordt er natuurlijk op jou gejaagd door premiejagers. Je kunt je bounty afkopen, maar dat moet je wel per regio doen, dus dat kan een dure hobby worden.

Red Dead Redemption 2 - Landscape (Foto: Rockstar Games)

Geld verdienen kun je onder andere door berovingen en dergelijke, maar dat zal je wanted-status niet echt verminderen. Jagen is ook een optie. Je paard is je grootste vriend, en met hem kun je op zoek naar wild. Je kunt vogels uit de lucht schieten, of herten doden. Vogels leveren natuurlijk niet zoveel op. Bij het jagen moet je ook letten op hoe je dat doet. Met pijl en boog door het hoofd is het meest efficiënt, want hoe minder bloed en hagel er in het lijf zit van een hert, hoe meer het oplevert. Ook hier heb je keuzes. Je kunt het hert villen en alleen de huid verkopen en het vlees opeten. Of je neemt het hele hert mee. Laat je het liggen dan rot het weg. Dus eenmaal wild gevangen moet je ook snel zijn om het te verkopen, want ook de houdbaarheid speelt een rol bij de waarde. Ook hier zijn de details aanwezig. Schiet je, dan kijken dieren in de buurt verschrikt op en vluchten. Ik had wat duiven geschoten en die stopt Arthur in zijn jaszak. Het hert wordt op de rug van het paard gelegd. En het is niet van, loop naar paard en plop, het hert ligt op paard. Nee, het wordt er echt opgelegd.

In Red Dead Redemption 2 hebben je wapens ook veel details. Je hebt geen onbeperkte inventaris. Elk wapen dat je bij je draagt zie je op een logische plek op het lichaam van Arthur. J ziet hem ze ook daadwerkelijk pakken, kloppend met waar ze zijn. Alle overige wapens draagt je paard met zich mee. Ook daar weer, Arthur pakt ze niet door even in een zak te grabbelen, maar je ziet de wapens zitten en daar pakt Arthur ze ook. Eenmaal in je hand kun je ze ook helemaal bekijken. Alles wat je aan je wapen laat doen bij de wapensmid is terug te zien. En dat beperkt zich niet alleen tot kleur of graveringen. Als je een langere loop laat bevestigen aan bijvoorbeeld je revolver dan zie je deze ook langer zijn in de holster aan je broek. Je wapens moet je onderhouden, net zoals jezelf, je paard en weet ik wat meer. Je wapens hebben een durability, dus als jij ze verwaarloost gaan ze kapot en heb je voor niets al je aanpassingen gekocht.

Red Dead Redemption 2 - Gun (Foto: Rockstar Games)

De Dead Eye uit Red Dead Redemption is terug. Dit systeem heeft meerdere upgrades, maar kort gezegd: je vertraagt de tijd om te mikken, je kunt met een knop doelen markeren en dan met een salvo iedereen omleggen. Je kunt missen als je te lang wacht, want je tegenstanders staan natuurlijk ook niet stil. In een missie gaan een paar bendeleden mee om een rivaliserende bende het zwijgen op te leggen. Eenmaal aangekomen bij het kamp kun je commando's geven aan je bendeleden. Dat gaat vrij simpel. Je mikt op een tegenstander en door middel van een knop kun je aangeven dat niet jij maar iemand anders aanvalt. Ik wilde het sneaky doen, dus laat iemand die tegen een boom staat te pissen stil omleggen. Er staan twee wachtende mensen met de rug naar hem toe. Ik geef de opdracht een van de twee ook stil om te gaan leggen en zelf wil ik een mes gooien. Dat ging even verkeerd, dus dag stilte. Het hele kamp natuurlijk paraat en dan ervaar ik ook meteen de intense vuurgevechten die kunnen uitbreken. Vet.

Als Rockstar een game aankondigt is er meteen een hype. En net zoals de vorige games gaat Red Dead Redemption 2 die hype waarmaken ook. Ik kan tig andere voorbeelden geven van hoe mooi het er uit ziet en hoeveel er is gelet op details in de wereld en de mensen. Dit is zo'n wereld waarin je wil rondlopen, op zoek naar je eigen avonturen, terwijl je geniet van alles om je heen. Rockstar legt de lat hoog, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor alle komende open-wereld games van andere ontwikkelaars. Iedere ontwikkelaar die nu gaat roepen dat zijn open-wereld immersie biedt zal zich moeten meten met Red Dead Redemption 2. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het 26 oktober is, want dan mag ik weer terug in die virtuele wereld, cowboytje spelen. Het spel komt uit op PlayStation 4 en Xbox One.