FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 oktober 2018

Boksers Roman en Beterbiev verdedigen wereldtitels met knock-outs

Bokser Daniel Roman heeft in Chicago zijn WBA-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) met succes kunnen verdedigen. De Brit Gavic McDonnell daagde hem uit, maar de Baby Faced Assassin liet dat niet gebeuren. In Chicago sloeg Roman in de tiende ronde toe: McDonnell werd murw gebeukt door de Amerikaan en de scheidsrechter maakte er een einde aan.

De 33-jarige Rus Artur Beterbiev vocht zich de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze door de lichtzwaargewichten, met twaalf knock-outs in twaalf gevechten. De twaalfde kwam vorig jaar november, waarmee hij de Duitser Enrico Kölling klopte in de strijd om de IBF-wereldtitel. Die mocht Beterbiev nu voor het eerst verdedigen en wel tegen Callum Johnson. Het was niet echt de avond van de Engelsen, want ook Johnson ging eraan: in de vierde ronde sloeg Beterbiev dusdanig hard toe dat de scheidsrechter het welletjes vond.

Beterbiev - Johnson, met de knock-out na grofweg zes minuten (Bron: YouTube)

In Chicago vochten ook Jarrell Miller en Tomasz Adamek tegen elkaar, de nummers zes en zestien in de zwaargewichtdivisie. Miller deed zijn gewichtsklasse eer aan en stapte met een ruime 140 kilogram de ring in. Daar was Adamek niet tegen opgewassen: de Pool kreeg in de tweede ronde een barrage aan klappen van Miller, waarna de scheidsrechter het beëindigde. De 30-jarige Miller staat daardoor op een record van 22-0, met negentien knock-outs, en zou wel eens de volgende uitdager kunnen worden voor boksers als Anthony Joshua of Deontay Wilder.

In het Thaise Pak Kret vocht nationale held Srisaket Sor Rungvisai tegen de Mexicaan Iran Diaz, met als inzet Sor Rungvisai's wereldtitels (WBC, The Ring en lineair) in het supervlieggewicht (-52,2kg). Diaz wist het twaalf ronden vol te houden, maar de juryleden wezen de Thaise held als winnaar aan.

Miller stond vrij scherp met 143kg (Bron: YouTube)

Darter Smith-Neale wint Winmau World Masters

Darter Adam Smith-Neale heeft de grootste overwinning uit zijn loopbaan binnen. De 24-jarige Engelsman schreef in Bridlington de Winmau World Masters op zijn naam, een van de majors van dartsbond BDO.

Het zal onder dartsliefhebbers algemeen bekend zijn dat het niveau bij de BDO doorgaans een stuk lager ligt dan bij de PDC, maar in Bridlington gingen de heren er zo nu en dan toch stevig tegenaan. Zo maakte de Duitser Michael Unterbuchner, vorig jaar halve finalist op Lakeside, een sterke indruk: hij klopte John Burgess die boven de honderd gemiddeld stond te gooien, maar ging er vervolgens zelf met een gemiddelde van 101.44 uit tegen de sympathieke Welshman Wayne Warren.

In de kwartfinales sneuvelde veteraan Warren tegen Smith-Neale: 4-1. In een uitstekende wedstrijd was de Welshman Jim Williams met 4-3 te sterk voor Scott Waites, terwijl een sterk spelende Glen Durrant zijn Engelse landgenoot Gary Robson er met 4-2 af gooide. Scott Scotty Dog Mitchell maakte echter de meeste indruk: hij stuurde een alleraardigst spelende Dave Copley naar huis en gooide over vier sets een gemiddelde van bijna 110 punten per beurt.

Dat kon Mitchell in de halve finales niet helemaal volhouden en Durrant bleek er met 5-2 te sterk in wat wederom een partij van uitstekend niveau was. Smith-Neale won vervolgens met 5-3 van Williams, waarna hij Durrant in de finale ontmoette. Ook de eindstrijd werd een mooie strijd: sterke scores, mooie finishes en spanning waren allemaal van de partij. Smith-Neale pakte de verrassende zege, hij versloeg Durrant met 6-4.

Richard Veenstra en Willem Mandigers sneuvelden in de achtste finales tegen Williams en Mitchell, Wouter Vaes, Wesley Harms en Chris Landman vlogen er een ronde eerder uit.

Bij de vrouwen stak Lisa Ashton weer eens mijlenver boven de rest uit. Ze rolde haar Engelse landgenote Casey Gallagher in de finale met 5-2 op, nadat ze in de eerste ronde al een sterke indruk maakte door gemiddeld boven de 90 punten te gooien.

In één week tijd honderden boetes voor mobiel gebruik in auto

Afgelopen week heeft de politie in Noord-Holland extra controles gehouden op het bellen en appen tijdens het rijden. 393 appende en bellende bestuurders werden aan de kant gezet en bekeurd tijdens de actieweek 'afleiding in het verkeer'. Er waren ongeveer 56 overtreders per dag, onder hen opvallend veel smartphonegebruikers.

Dagelijks zorgen veel automobilisten voor gevaarlijke situaties op de weg omdat zij achter het stuur  hun smartphone gebruiken. Hoewel (vrijwel) iedereen weet dat het heel gevaarlijk is om tijdens het rijden op je mobiel te kijken, kunnen veel bestuurders de verleiding maar niet weerstaan. Controles blijven dan ook hard nodig om het verkeer veiliger te maken.

Zes keer zo veel kans op ongeval 
Bestuurders die met hun smartphone bezig zijn, gaan langzamer rijden, slingeren en zien verkeersborden en –tekens over het hoofd en reageren trager. Met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld het versturen van tekstberichtjes de kans op een ongeval verzesvoudigt. Volgens een schatting van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid belanden ieder jaar honderden verkeersslachtoffers in het ziekenhuis en overlijden tientallen mensen door telefoongebruik in de auto.

114 overige verkeersgevaarlijke incidenten
Tijdens deze controles werden ook 114 bekeuringen uitgeschreven voor o.a. snelheidsoverschrijdingen, waarbij twee rijbewijzen werden ingevorderd omdat deze mensen meer dan 50 km/uur harder reden dan toegestaan. Maar ook rechts inhalen, het negeren van het rode kruis bovenaan de weg en overige verkeersgevaarlijke situaties werden beboet.

Meerdere controlelocaties
In het hele werkgebied van de politie-eenheid Noord-Holland werd gecontroleerd en de meeste overtredingen werden geconstateerd op de A7, A8, A9, A10, N9, N201, N205, N207, N203, N245 en de N242.

De politie hoopt met deze controles het verkeer veiliger te maken

Chinese premier brengt bezoek aan Nederland

Premier Li Keqiang van de Volksrepubliek China brengt samen met zijn echtgenote mevrouw Cheng Hong en een aantal ministers van 14 tot en met 16 oktober een bezoek aan Nederland. Tijdens het bezoek worden de premier en zijn vrouw onder meer in audiëntie ontvangen door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Verder staat een ontmoeting met minister-president Rutte en verschillende Nederlandse ministers op het programma en wordt een business forum gehouden.

Het bezoek vindt plaats aan de vooravond van de Asia Europe Meeting (ASEM) op 18 en 19 oktober in Brussel en staat in het teken van de goede bilaterale en economische betrekkingen tussen Nederland en China. Naast een aantal ministers reist ook een handelsdelegatie met de Chinese premier mee.

Maandagochtend 15 oktober wordt premier Li Keqiang ontvangen door minister-president Rutte. De ontmoeting start met een welkomstceremonie op het Binnenhof en wordt afgesloten met een werklunch, waarvoor Nederlandse en Chinese gasten zijn uitgenodigd die de brede relatie van Nederland met China vertegenwoordigen. Aan het begin van de avond worden de Chinese premier en zijn echtgenote door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in audiëntie ontvangen op Paleis Noordeinde.

Dinsdag 16 oktober ontmoet premier Li Keqiang de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer. Aansluitend vertrekt hij samen met minister-president Rutte naar het gemeentemuseum voor het China-Dutch Business Forum, dat als thema heeft Cooperation on high-tech Innovation and Sustainable Connectivity. Na de opening door minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking houden de minister-president en de premier een toespraak.

OM: 'Autoverhuurbedrijf faciliteerde criminaliteit'

"Deze zaak draait om de verwevenheid van boven- en onderwereld. Het gaat nu eens niet om de onderwereld maar een bedrijf in de bovenwereld dat crimineel geld aanneemt en daarmee criminaliteit faciliteert." Dat zei de officier van justitie van het Landelijk Parket maandag in een zaak tegen een autoverhuurbedrijf en de familie die het bedrijf leidt, voor de rechtbank in Zwolle. De officier eiste voorwaardelijke celstraffen tot een jaar en boetes tot 100.000 euro tegen het Tilburgse bedrijf en zijn eigenaren, een 48-jarige vrouw en haar 49-jarige broer en hun 71-jarige vader.

Politie en OM vielen het bedrijf, destijds een agentschap van een Amerikaans bedrijf, binnen in 2017. Dat gebeurde nadat uit onderzoek bleek dat leden van de inmiddels verboden motorclub Satudarah veelvuldig gebruik maakten van bij het Tilburgse bedrijf gehuurde auto's. Hoewel op de website van het hoofdkantoor van het verhuurbedrijf stond dat alleen met een creditcard betaald kan worden, accepteerde het Tilburgse agentschap veel cash geld van deze huurders. Bovendien werd soms de creditcard van de vrouw gebruikt om te verhullen dat er met contact geld was betaald, en regelde de vrouw dat huurders via een ander verhuurbedrijf auto's konden huren.

Witwasconstructies
De vrouw moet zeker geweten hebben dat criminelen werden gefaciliteerd, aldus de officier van justitie. Tegen haar werd dan ook de hoogste straf geëist. Maar ook de vader en broer waren zich bewust van het feit dat ze meewerkten aan witwasconstructies, aldus de officier van justitie, ook al was het dan niet om eigen geld wit te wassen en is het niet bekend geworden dat ze er riant aan verdienden.

Motorclub
Volgens het Openbaar Ministerie hebben het bedrijf en de familie zeker 200.000 euro witgewassen. Van de huurders die het meest met contant geld, vaak ook nog briefjes van 500 euro, betaalden, waren acht van de tien personen lid van de motorclub Satudarah.

Door gebruik te maken van huurauto's proberen criminelen uit het zicht van politie en justitie te blijven, aldus de officier. Deze huurders hadden allemaal geen legale inkomsten, zo bleek uit gegevens van de Belastingdienst, of in ieder geval onvoldoende om de huurauto's te kunnen betalen.

De uitspraak volgt over twee weken.

Kluivert maakt kans op de Trophée Kopa

Justin Kluivert is één van de tien genomineerden voor de Trophée Kopa. Dat maakte organisator France Football maandagavond bekend.

De negentienjarige vleugelaanvaller van AS Roma staat op een shortlist waar tien van de beste talenten ter wereld op prijken. Alleen spelers onder de 21 jaar mogen meedoen bij deze nieuwe prijs van het Franse tijdschrift, wat ook verantwoordelijk is voor de Ballon d'Or. Kluivert is de enige Nederlandse kanshebber en Ritsu Doan is de enige momenteel in de Eredivisie actieve kandidaat.

De genomineerden: Houssem Aouar (Olympique Lyon), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Patrick Cutrone (AC Milan), Ritsu Doan (FC Groningen), Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Amados Hadaira (RB Salzburg), Justin Kluivert (AS Roma), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Christian Pulisic (Borussia Dortmund), Rodrygo (spelend voor Santos, eigendom van Real Madrid).

De prijs voor jonge talenten is vernoemd naar Raymond Kopa, die in 1958 de allereerste Ballon d'Or won. Hij speelde voor Reims, Angers, Real Madrid en het Franse elftal en overleed in 2017. Alle nog levende Ballon d'Orwinnaars mogen hun stem uitbrengen op hun favoriete jonge speler, dus Messi en Ronaldo worden vergezeld door 31 andere voetbalgrootheden. Onder meer Ruud Gullit, Zinédine Zidane en Marco van Basten stemmen ook mee. De award wordt op maandag 3 december uitgereikt.

Genomineerden Ballon d'Or bekendgemaakt; Martens kanshebster op prijs

Lieke Martens is door voetbalmagazine France Football genomineerd voor de Ballon d'Or Féminin. Naast de aanvalster van Barcelona zijn veertien andere speelsters genomineerd. Het is voor het eerst dat de prijs aan vrouwen uitgereikt wordt. Ook is de lijst met dertig mannen bekendgemaakt.

Olympique Lyon is ruimschoots vertegenwoordigd onder de kanshebbers. Maar liefst zeven genomineerden spelen bij de winnaar van de Champions League.

Naast Martens zijn genomineerd: Amandine Henry, Ada Hederberg, Lucy Bronze, Saki Kumagai, Amel Majri, Dzenifer Marozsan, Wendie Renard (allen Olympique Lyon), Marta (Orlando Pride), Megan Rapinoe (Seattle Reign), Christine Sinclair, Lindsey Horan (beiden Portland Thorns), Fran Kirby (Chelsea), Sam Kerr (Chicago Red Stars), Pernille Harder (VfL Wolfsburg).

Bij de mannen zijn dertig voetballers genomineerd. Onder de spelers zijn geen Nederlanders. Bij onze zuiderburen hebben Eden Hazard, Thibaut Courtois en Kevin de Bruyne de lijst gehaald.

Gareth Bale (Real Madrid), Sergio Agüero (Manchester City), Alisson (Liverpool), Karim Benzema (Real Madrid), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Cristiano Ronaldo (Juventus), Thibaut Courtois (Real Madrid), Kevin de Bruyne (Manchester City), Roberto Firmino (Liverpool), Diego Godin (Atlético Madrid), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Eden Hazard (Chelsea), Isco (Real Madrid), Harry Kane (Tottenham Hotspur), N'Golo Kanté (Chelsea), Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Mario Mandzukic (Juventus), Sadio Mané (Liverpool), Marcelo (Real Madrid), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Lionel Messi (FC Barcelona), Luka Modric (Real Madrid), Neymar (Paris Saint-Germain), Jan Oblak (Atlético Madrid), Paul Pogba (Manchester United)

De prijzen worden op maandag 3 december uitgereikt.

Genomineerden Ballon d'Or bekendgemaakt; Martens kanshebster op prijs (Pro Shots / Pressinphoto)
Genomineerden Ballon d'Or bekendgemaakt; Martens kanshebster op prijs (Pro Shots / Pressinphoto)

Marokko mist Ziyech in duels tegen Comoren

Marokko moet het in de kwalificatie voor de Afrika Cup doen zonder Hakim Ziyech. De middenvelder van Ajax meldde zich af vanwege een bovenbeenblessure. De Leeuwen van de Atlas spelen twee duels tegen de Comoren. 

Ziyech liep de kwetsuur zondag op in de slotfase van het met 5-0 gewonnen thuisduel met AZ. Maandag wees onderzoek in Amsterdam uit dat er sprake is van een spierverrekking in zijn rechterbovenbeen, maar onduidelijk is nog hoe lang deze blessure hem aan de kant houdt. De blessure van Ziyech lijkt mee te vallen.  Ajax doet geen mededelingen over hoelang Ziyech uit de roulatie is. De Amsterdammers vreesden in eerste instantie voor een zware hamstringblessure, maar de middenvelder hoeft nu normaal gesproken niet veel duels te missen.

Na overleg met de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) is besloten dat Ziyech in Amsterdam blijft om aan zijn herstel te werken. Marokko zit in een kwalificatiegroep voor de Afrika Cup met de eerder genoemde Comoren, Kameroen en Malawi. Kameroen is echter gastheer van de Afrika Cup en al geplaatst voor het eindtoernooi. 

Marokko mist Ziyech in duels tegen Comoren (Pro Shots / Stanley Gontha)
Marokko mist Ziyech in duels tegen Comoren (Pro Shots / Stanley Gontha)

Space Hulk: Tactics krijgt launch trailer

Vanaf morgen ligt Space Hulk: Tactics uit de Warhammer 40K-serie in de schappen. Dit keer kun je met zowel de Space Marines als de Genestealers aan de slag. Welke kant kies jij? 

Space Hulk: Tactics is een XCOM-achtige game waarbij je op tactische wijze legers door verschillende levels heen lootst. Je kunt aan de slag als Space Hulk, maar ook met de soldaten van Genestealers. Hoe je kunt spelen met de nieuwe Genestelers, dat kun je in het volgende filmpje bekijken.

Op 9 oktober kun je op PlayStation 4, Xbox One en pc je vijf supersoldaten door allerlei levels heen loodsen.

Hazard wikt en weegt: "Ik droom over Real Madrid"

Eden Hazard stelt dat hij het een moeilijke beslissing vindt of hij zijn contract bij Chelsea moet verlengen of moet vertrekken.

Chelsea wil de Belgische vleugelaanvaller een nieuw contract aanbieden en hem zo behouden voor de club, nadat Real Madrid in de zomer interesse had in zijn diensten. Hazard is vooralsnog terughoudend geweest om zijn dienstverband bij de club te verlengen.

Hazard geeft in gesprek met Engelse media toe dat zijn volgende beslissing zijn toekomst gaat bepalen. "Ja, daarom sprak ik na het WK en ik zei dat ik denk dat het tijd is om te veranderen omdat ik een geweldig WK heb gespeeld. Ik zit echt in het spel, ik speel op dit moment goed voetbal. Real Madrid is de beste club ter wereld. Ik wil vandaag niet liegen."

"Het is mijn droom sinds ik een kind was. Ik droomde over deze club. We zullen zien. We zullen binnenkort over mijn toekomst praten. Het is zoals ik al vaak gezegd heb, als ik vertrek, zal ik gelukkig zijn. Ik weet dat als ik blijf, dat ik gelukkig zal zijn. Het is niet alsof ik ga, ik gelukkig ben en als ik blijf ik ongelukkig ben."

Hazard's goede vriend Thibaut Courtois is een paria geworden onder de fans van Chelsea. Hij weigerde zijn contract te verlengen om een zomerse transfer naar Real Madrid te forceren en Hazard wil een zelfde scenario voorkomen.

"Ik wil dat niet. Ik wil wat goed voor me is, maar ik wil ook wat goed is voor de club, omdat de club me alles heeft gegeven. Ik wil niet zeggen: 'Ja, ik onderteken een nieuw contract', en uiteindelijk doe ik het niet. Dus, ik zal het zien. Soms word ik 's morgens wakker en denk ik dat ik wil gaan. Soms denk ik dat ik wil blijven. Het is een moeilijke beslissing. Het is mijn toekomst. Ik ben 27 en ik word in januari 28."

Hazard zou in west-Londen een nieuw vijfjarig contract kunnen tekenen met een salaris van 340.000 euro per week, maar hij weet niet of Chelsea hem kan overtuigen om te tekenen. "Ik ben gelukkig en heb niets nodig. Het zijn geen prijzen. Natuurlijk, als je speelt, wil je winnen, maar ik wil gewoon genieten op het veld, zoals ik op dit moment ben."

Meeuwisse wint kwalificatietoernooi en debuteert op PDC WK

Darter Yordi Meeuwisse heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap darts van de PDC in Londen. Magic Meeuwisse won zondagmiddag het kwalificatietoernooi voor spelers uit de Benelux. De Zuid-Hollander was in de finale te sterk voor Fabian Roosenbrand, die in het verleden tweemaal meedeed op Lakeside. Het werd 6-3. Er deden in Zwolle 122 spelers mee. 

In de kwartfinale werd Geert Nentjes en in de halve finale werd Mike van Duivenbode uitgeschakeld door Meeuwisse. De dertigjarige darter raakte begin dit jaar zijn PDC Tour Card kwijt, maar wist via de Challenge Tour toch nog enkele Pro Tour-toernooien te spelen. Meeuwisse maakt in december zijn eerste opwachting op het WK in het Alexandra Palace.

Western Europe Qualifier - Kwartfinale
Fabian Roosenbrand 6-2 Danny van Klompenburg
Derk Telkenes 6-2 Niels Zonneveld
Yordi Meeuwisse 6-2 Geert Nentjes
Mike van Duivenbode 6-3 Meinte Hibman

Halve finales
Fabian Roosenbrand 6-4 Derk Telkenes
Yordi Meeuwisse 6-2 Mike van Duivenbode

Finale
Yordi Meeuwisse 6-3 Fabian Roosenbrand

Christenen willen Halloween verbieden

Feestjes zijn leuk, mits ze niet al te onchristelijk zijn, zo lijkt de mening te zijn van het Vak S van de christenen. Waar we in de andere jaren mochten aanschouwen dat de volgelingen van de gespijkerde god een muziekfestival naar de diepste krochten van de hel wilde zenden, zijn ze deze keer in Zoetermeer ontstelt over de viering van het -uit het uiterst christelijke Amerika overgewaaide- Halloween-feest.

Want zo kan god het immers allemaal nooit bedoeld hebben, moet initiatiefnemer en woordvoerder Ben Besuijen gedacht hebben. "Ik zet mijn vraagtekens waarom een vredige stad als Zoetermeer de ruimte geeft voor het verheerlijken van dood en verderf", briest de (ietwat) overijverige dienaar van de Heer. "Dit feest promoot zich als een angstaanjagend bloederig feest". 

En daar heeft Ben best wel een punt. Zo is het inderdaad bedoeld. Tijdens Halloween zijn de straten namelijk gevuld met mummies, vampieren, heksen en ander metal-gespuis. Veel mensen en kinderen vinden dat leuk. Maar Ben niet. Ben vindt dat de burgemeester een einde dient te maken aan deze heidense uitingen. "Bescherm onze kinderen tegen angst en het verheerlijken van dood en verderf. Stop het feest dat georganiseerd wordt door DN Leisure Management".

Het is Ben blijkbaar gelukt het Kwaad een naam te geven. De organisatie van het evenement is inderdaad in handen van het vermaledijde DN Leisure. In tegenstelling tot hoe de wereld er volgens Ben uit ziet, laat Mark Merckens, medewerker van bovengenoemd bedrijf, weten dat het hele feest niets met het geloof te maken heeft. "Het is overgewaaid uit Amerika en het is inmiddels in Nederland en Europa ook echt een fenomeen", aldus de heer Merckens, die hier helemaal gelijk in lijkt te hebben. "We organiseren het al jaren en er komen 30 tot 40 duizend bezoekers op af. Wat ons betreft gaat dat ook dit jaar weer gebeuren. Deze petitie is uit geloofsovertuiging gestart, en ik kan dat niet begrijpen. Maar we moeten er wel respect voor hebben".

Merckens heeft van de gemeente nog niet te horen gekregen dat er dit jaar geen zombie-apocalyps zal plaatsvinden in Zoetermeer. Wellicht helpt het wanneer meer mensen de petitie van Ben ondertekenen. Dat kan eventueel hier. Ben vindt het trouwens prima dat niet-christenen ook een digitale handtekening zetten. Het gaat immers ook om hun zielenheil.

Ben heeft overigens weinig moeite met mensen die het hele jaar met een miniatuurmartelwerktuig om hun hals lopen, waarop een gestikte man met een wond in zijn zij en een doornenkrans op zijn kop hoofd is te zien. Want dat is namelijk helemaal niet het verheerlijken van dood en verderf.

NFL: Rookie Mayfield leidt Browns weer naar winst, Chiefs en Rams op 5-0

De Cleveland Browns hebben na een dramatisch 2017 - ze verloren alle zestien wedstrijden - nu alweer de tweede zege van 2018 binnen in de NFL. Rookie quarterback Baker Mayfield gooide 25 succesvolle passes in 43 pogingen, goed voor 342 yards. Een field goal in overtime hielp de ploeg uiteindelijk thuis langs de Baltimore Ravens.

Voor de Kansas City Chiefs en Los Angeles Rams kan het voorlopig niet op. Chiefs-quarterback Patrick Mahomes kent een droomstart in zijn tweede jaar in de NFL en gooide dit keer voor 313 yards, waarbij 22 van zijn 38 passes succes opleverden. Hij opende de score zelf met een running touchdown en zag de Chiefs uiteindelijk uitlopen naar een 30-14 zege op de Jacksonville Jaguars.

Niet alleen de Chiefs, maar ook de Rams staan nog op een ongeslagen record: 5-0. Rams-quarterback Jared Goff (23/32) gooide 321 yards, maar het was vooral running back Todd Gurley die de show stal met drie touchdowns. Met zijn eerste twee touchdowns bracht Gurley de Rams telkens naast de Seattle Seahawks, met zijn derde verkleinde hij de achterstand: 31-30, waarna Cairo Santos de winnende field goal binnen trapte. 

Uitslagen NFL zondag
Buffalo Bills - Tennessee Titans 13  12
Carolina Panthers - New York Giants 33-31
Cincinnati Bengals - Miami Dolphins 27-17
Cleveland Browns - Baltimore Ravens 12-9 OT
Detroit Lions - Green Bay Packers 31-23
Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars 30-14
New York Jets - Denver Broncos 34-16
Pittsburgh Steelers - Atlanta Falcons 41-17
Los Angeles Chargers - Oakland Raiders 26-10
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 18-28
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 31-33
Philadelphia Eagles - Minnesota Vikings 21-23
Houston Texans - Dallas Cowboys 19-16 OT

Mahomes opent de score na een snaarstrakke drive voor de Chiefs (Bron: YouTube)

Fallout 76 B.E.T.A gameplaybeelden vrijgegeven

Bethesda heeft bekende YouTubers en grote mediagiganten uitgenodigd om de nieuwe game Fallout 76 te proberen. Vandaag liep het embargo af en daardoor zijn de eerste gameplaybeelden nu te zien op YouTube.

Natuurlijk zijn het dikke spoilers, dus vooral niet op klikken als je het niet wilt zien. Vanaf de 23ste kan iedereen met een pre-order op de Xbox One met de B.E.T.A aan de slag. PlayStation 4 en pc-gebruikers moeten nog even geduld hebben, die mogen pas op de 30ste genieten van deze toekomstige G.O.T.Y.

Fallout 76 is speelbaar vanaf 14 november op de eerder genoemde platforms.

Pieter Baan Centrum in Almere officieel geopend

Op 8 oktober 2018 is het nieuwe Pieter Baan Centrum in Almere officieel geopend in aanwezigheid van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Het Pieter Baan Centrum (PBC), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft een nieuw onderkomen in Almere. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseerde dit in opdracht van Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ontwerp
De entree van het Pieter Baan Centrum is aan de Carl Barksweg, als onderdeel van de stedenbouwkundige eenheid van de Oostvaarderskliniek en is ontworpen door Studio Prototype. De nieuwbouw met buitenruimte op het achterterrein van de Oostvaarderskliniek, aanpassing van bestaande gebouwen en de uitbreiding van het bestaande parkeerterrein is een ontwerp van de combinatie De Comme, IAA Architecten en Smits van Burgst. Tussen de nieuwe entree van het Pieter Baan Centrum en de nieuwbouw op het achterterrein is een route ontworpen door Hansje van Halem. Heijmans zorgde voor zowel alle bouwkundige, installatietechnische als beveiligingstechnische voorzieningen.

Videorondleiding
Het PBC is op 10 september 2018 al verhuisd van Utrecht naar Almere. Vanaf dat moment werden er ook onderzoeken op de locatie uitgevoerd. In verband met de privacy van de onderzochten en een goed verloop van het onderzoeksproces konden de aanwezigen tijdens de opening niet worden rondgeleid door het pand. Om toch een beeld te geven van de nieuwe huisvesting maakte het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) een video met een rondleiding door het pand. 

SpaceX lanceert Argentijnse satelliet met Falcon 9

SpaceX, de ruimtevaarorganisatie van Twitterheld Elon Musk, heeft maandagochtend vroeg een Falcon 9 raket de lucht in geschoten om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Inmiddels is dit alweer de dertigste succesvolle lancering van dit speeltje van de stinkendrijke Musk.

Aan boord bevindt zich de Argentijnse satelliet SAOCOM 1A, die door SpaceX in een baan rond de aarde wordt gebracht. Twaalf minuten na lancering werd de satelliet in de ruimte losgelaten. Volgens SpaceX is deze lancering vanaf Vandenberg Air Force base de eerste lancering vanaf de Amerikaanse westkust. Daarnaast landde de raket na gedane arbeid weer netjes op diezelfde luchtmachtbasis.

Hieronder de webcast van de lancering (@ 16m58s), terugkeer (@ 22m57s) en landing (@ 24m30s) van de Falcon 9 - First Stage en de afkoppeling van de satelliet (@ 29m24s).


SOACOM 1A missie (Bron: Youtube)

Project xCloud wordt de nieuwe Xbox One streaming service

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat zij werken aan een nieuwe streamingsdienst met de mysterieuze naam Project xCloud. Met deze dienst zou het mogelijk moeten zijn om Xbox One-games te streamen naar computers, telefoons en tablets.

De dienst zou volgend jaar het licht moeten zien. Nu hoeven developers niet meteen te schrikken, want volgens Microsoft zou het hun geen extra werk moeten kosten. Een probleem met latency gevoelige applicaties, is dat je als gebruiker dicht bij een datacenter moet zitten waarvan de stream komt. Gelukkig heeft Microsoft overal ter wereld datacenters, dus dat probleem is getackeld.

Dit nieuws komt vlak nadat Google aankondigde zo’n zelfde service op te zetten. Deze week heeft de zoekgigant een test opgezet waarbij Assassin’s Creed Odyssey vanuit een Chrome browser gespeeld kan worden.

Golfer Tway begint seizoen met eerste PGA-zege, Bjerregaard wint Alfred Dunhill Links

Golfer Kevin Tway heeft zijn eerste zege op de PGA Tour te pakken. Het nieuwe seizoen van de Amerikaanse toer werd afgetrapt met de Safeway Open in Napa, Californië, en eindigde met een play-off tussen drie spelers.

Tway en zijn Amerikaanse landgenoten Ryan Moore en Brandt Snedeker eindigden allemaal op veertien slagen onder par. Snedeker had het toernooi kunnen winnen, maar op de voorlaatste hole sloeg hij een bogey en dus moest er een play-off gespeeld worden. Daarin bleek Tway de beste, waarmee zijn eerste toernooizege een feit was.

De 30-jarige Tway is de zoon van oud-professional Bob Tway, winnaar van acht PGA-toernooien, waaronder het PGA Championship van 1986. Het is de tiende keer dat zowel een vader als zoon een PGA-toernooi op hun naam hebben staan.

Op de Europese toer stond het prestigieuze Alfred Dunhill Links Championship op het programma. Dat werd een prooi voor de Deen Lucas Bjerregaard, zijn tweede toernooizege. De Engelsen Tyrrell Hatton en Tommy Fleetwood eindigden op één slag van Bjerregaard op de tweede plek op de Schotse golfbaan.

Russische kameraad scoort heerlijke penalty

De Russische voetballer Norik Avdalyan heeft de lat voor mooist genomen penalty weer een stukje hoger gelegd. In het weekend scoorde hij tijdens een potje voetbal in de Russische jeugdcompetitie bijzonder mooi.


Heerljke penaltski (Bron: Youtube)

In de wedstrijd tegen het altijd lastige Cheboksary werd de bal in de 55e minuut op elf meter gelegd. De 22-jarige Avdalyan scoorde met zijn rechtervoet en gebruikte zijn beweging om direct daarna een achterwaartse salto te maken om daarna doodgemoederd met zijn handen in de lucht weg te lopen om de gelijkmaker te vieren.

Aan het gedrag van zijn teammaten af te lezen was dit niet de eerste keer dat de jeugdspeler van Rubin Kazan op deze manier scoorde, want ze leken niet echt enorm onder de indruk. De Russische voetbalbond des te meer, want zelfs zij maakten hun verbazing over deze actie op Twitter kenbaar.

Volleybalsters blijven ongeslagen op WK na eenvoudige zege op Dominicaanse Republiek

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede groepswedstrijd in de tweede ronde gewonnen op het WK. In het Japanse Nagoya won Oranje met 3-0 (25-19, 25-16, 25-14) van de Dominicaanse Republiek.

Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison liep snel uit naar een 8-4 voorsprong. Na de eerste technische time-out kwam de Dominicaanse Republiek beter in de wedstrijd en ze wisten Nederland tot 16-15 aardig bij te houden. In het slot van de eerste set liet Oranje haar klasse zien en won de set toch nog eenvoudig met 25-19.

In de tweede set liep Nederland snel uit naar een snelle voorsprong. Bij de eerste technische time-out stond Oranje met 8-3 voor, en bij de tweede technische time-out was het verschil opgelopen naar 16-10 in het voordeel van Nederlandse volleybalsters. Ze wonnen uiteidelijk de set met 25-16. In de derde set was het verzet van de Dominicaanse Republiek helemaal gebroken. Oranje liep uit naar een 11-3 voorsprong en won de set met 25-14.

In de poule staat is Nederland samen met Servië nog ongeslagen in de poule, met zeven overwinningen in zeven wedstrijden. Alleen doordat Oranje in vijf sets won van Japan staat Servië met één voor op de Nederlandse volleybalsters. Japan staat op de derde plaats met zes gewonnen wedstrijden, terwijl Brazilië vijf keer wist te winnen in zeven wedstrijden. De eerste drie van de poule gaat door naar de final six.

Hoogtepunten Nederland - Dominicaanse Republiek (Bron:YouTube)

Schoolmeisjes hebben last van vieze oude mannetjes

Eén op de drie Britse schoolmeisjes is wel eens op straat lastig gevallen terwijl zij een schooluniform droegen. De ongewenste aandacht varieerde van betasten, staren tot naroepen en ongewenst foto's maken, blijkt uit een studie van Plan International UK, één van 's werelds grootste goededoelenorganisaties ten behoeve van kinderen.

Op vele scholen in Groot-Brittanië is het verplicht voor zowel jongens als meisjes om een schooluniform te dragen.


Schoolmeisjes dupe van oudemannenfetish (Foto: gettyimages)

De meisjes voelen zich door hun uniform een sexueel doelwit van vooral oudere mannen en voor een aantal meisjes begon de ziekelijke aandacht al op achtjarige leeftijd. In het rapport staan ook getuigenverklaringen die beschrijven hoe mannen foto's onder hun rokjes proberen te maken, of ze betasten in het openbaar vervoer.

"Ik liep in mijn schooluniform en een man tüterde vanuit zijn auto. Ik reageerde daar niet op, maar hij bleef tüteren en me uitdagen", aldus de nu 20-jarige Zanele uit Manchester. De 14-jarige Nyasha uit Belfast mag van haar moeder niet meer in het schooluniform naar buiten. "Mijn moeder zegt dat ik er dan ouder uitzie."

Voor het onderzoek zijn ruim duizend meisjes in de leeftijd van veertien tot éénentwintig jaar geïnterviewd, waarvan tweederde zei ooit in het openbaar wel eens ongewenst sexueel benaderd of lastiggevallen te zijn, ongeacht of ze een uniform droegen.

Trailer: Claire Underwood aan de top in House of Cards

Claire Underwood heeft het niet makkelijk aan de top. Dat lijkt de boodschap in de nieuwe trailer voor het finaleseizoen van House of Cards. Robin Wright neemt de lead in de verhaallijn en in de serie, nu haar Claire de president is geworden.

Natuurlijk was ze al president van de VS aan het einde van het vorige seizoen, nog voordat House of Cards (en de rest van Hollywood) afscheid nam van Kevin Spacey. Hoe het haar vergaat zonder de steun van haar Francis zie je vanaf 2 november, wanneer het laatste seizoen te zien zal zijn.

Celstraf voor verduistering van geld van kerkgemeenschap

De rechtbank in Den Haag heeft een 53-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij heeft zich in een periode van ruim vier jaar lang schuldig gemaakt aan verduistering van in totaal ongeveer 1,9 miljoen euro van een kerkgemeenschap in Leiden.

De man had als penningmeester beschikking over het geld van de kerkgemeenschap en maakte zodoende geld over naar zijn privé-rekening en nam geld op ten behoeve van zichzelf. Hij heeft er onder andere luxegoederen van gekocht en vakanties van betaald.

Misbruik van vertrouwen
Met zijn handelen heeft de man ruim vier jaar lang ernstig misbruik gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen. Bovendien heeft hij het financiële voortbestaan van de kerkgemeenschap op het spel gezet. Zo kan er nu onder andere geen eigen predikant meer worden betaald en is er onvoldoende geld om het kerkgebouw te onderhouden. 

Kans op herhaling
De rechtbank acht kans op herhaling aanwezig, onder andere omdat de man de verduistering niet zelf heeft beëindigd en zijn financiële draagkracht beperkt is. Vanwege het gevaar voor herhaling  legt de rechtbank een gedeelte van de straf voorwaardelijk op. De rechtbank houdt er rekening mee dat de man voor deze zaak enige tijd in Kroatië in voorarrest heeft gezeten, in omstandigheden die zwaarder zijn dan in Nederland.

De rechtbank wijst alle vorderingen tot het terugbetalen aan de kerkgemeenschap van het verduisterde geld toe, inclusief rente.

Moeder heeft schijt aan medepassagiers

'I don't give a shit' aldus deze moeder. Volgens degene die de bewuste foto nam was het personeel aan boord van het betreffende vliegtuig niet gecharmeerd van deze actie. Of het kind zat te schijten of te pissen vermeldt de historie niet.

Eredivisie is 'speeltuin' voor PSV en Ajax: "Gapend gat"

Hoewel de verschillen (nog) niet heel groot zijn, is het voor veel voetbalkenners wel duidelijk dat alleen PSV en Ajax dit seizoen om de titel spelen.

Het Algemeen Dagblad kopt maandagochtend dat de Eredivisie 'elke week weer een speeltuin' is. "Ook na een zware Champions League-week wonnen Ajax en PSV moeiteloos hun thuisduels met AZ en VVV. Van serieuze tegenstand is nog amper sprake." De Telegraaf is het daar mee eens en opent met de tekst 'Gapend gat'.

Ook de Volkskrant vindt dat het verschil tussen PSV en Ajax en de rest van de teams groot is. "Ajax - AZ, in aanleg een topduel, was typerend voor het groeiende kwaliteitsverschil tussen PSV en Ajax aan de ene kant van het speelveld en de uitdagers van de elite aan het andere eind. Op het gemakje, speels en nonchalant, rolde Ajax de Noord-Hollandse rivaal op met 5-0, waar het ook 9-1 had kunnen zijn."

PSV is na acht speelronden nog zonder puntenverlies in de Eredivisie, mede dankzij een 3-0 zege op Ajax. De Amsterdammers hebben vijf punten minder dan de titelverdediger en Feyenoord volgt op twee punten van Ajax op plaats drie. Op zondag 28 oktober spelen en Ajax en Feyenoord tegen elkaar in de Johan Cruijff ArenA.

Pröpper meldt zich af bij Nederlands elftal

Davy Pröpper komt deze interlandperiode niet in actie bij het Nederlands elftal. De middenvelder is geblesseerd geraakt.

De KNVB meldt maandagochtend dat Pröpper zich heeft afgemeld vanwege een voetblessure. Hij liep die kwetsuur vrijdagavond op tijdens de competitiewedstrijd van Brighton & Hove Albion tegen West Ham United. Bondscoach Ronald Koeman heeft geen vervanger voor hem opgeroepen.

In de vorige interland, tegen wereldkampioen Frankrijk, had Pröpper bij Koeman een basisplek. Maandagavond melden de spelers van het Nederlands elftal zich in Zeist om te beginnen aan de voorbereiding op de Nations League-thuiswedstrijd tegen Duitsland (zaterdag) en de oefenpot van volgende week dinsdag tegen België (uit).

Davy Pröpper speelde tot nu toe dertien interlands, waarvan vijf onder leiding van Koeman. De coach kan voor zijn middenveld nog kiezen uit Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Kevin Strootman, Pablo Rosario, Marten de Roon, Tonny Vilhena en Georginio Wijnaldum.

Kassa rinkelt bij Arsenal na nieuwe sponsorovereenkomst met Adidas

Arsenal gaat vanaf volgend seizoen in zee met Adidas. The Gunners nemen afscheid van Puma als shirtsponsor.

Beide partijen hebben een overeenkomst getekend voor vijf seizoenen en levert de club in totaal 340 miljoen euro op en gaat vanaf 1 juli 2019 in. Arsenal zou op dit moment de helft ontvangen van Puma. Alleen Manchester United zou in de Premier League per jaar meer verdienen, zo'n 85 miljoen euro.

Arsenal's laatste samenwerking met het Duitse kledingmerkt dateert van de jaren negentig, toen het tijdens het seizoen 1993/94 met het logo op de borst speelde. Daarna stapte het over naar Nike, dat twee deccenia lang de sponser was.

The Gunners bezetten dit seizoen na acht wedstrijden de vierde plek in de Premier League. De achterstand op koploper Manchester City, Chelsea en Liverpool is twee punten. In de Europa League won de ploeg van Unai Emery beide wedstrijden in de groepsfase.

Net geen heldenrol Babel en Lens, weer geen winst Cocu met Fenerbahce

Besiktas heeft in de Turkse Süper Lig een overwinning op bezoek bij Konyaspor uit handen gegeven. Na het laatste fluitsignaal stond er 2-2 op de borden na een duel met maar liefst veertien gele kaarten, plus een rode.

Mustapha Yatabaré benutte na een half uur namens de thuisploeg een penalty: 1-0. Kort na rust mocht hij opnieuw aanleggen, maar dit keer schoot hij mis. Ondertussen speelde Besiktas al geruime tijd met tien man, want Domagoj Vida kon na 28 minuten met zijn tweede gele kaart een douche gaan nemen.

Met een klein kwartiertje te spelen kwam dan toch de gelijkmaker en wel dankzij Vagner Love. Amper een minuut later sloeg een Nederlands duo toe: basisspeler Ryan Babel verzorgde de assist, Jeremain Lens tekende voor 1-2. Diep in blessuretijd ging het nog fout, want Paolo Hurtado werkte de 2-2 tegen de touwen.

Voor Phillip Cocu zat het weer eens niet mee. Met Fenerbahce bleef hij thuis steken op 0-0 tegen het Basaksehir van invaller Eljero Elia. Fener staat met acht punten op de vijftiende plek, Galatasaray heeft de koppositie in handen, drie punten voor Basaksehir, Besiktas en Kasimpasa.

Winst voor hockeyers Bloemendaal, Kampong gelijk tegen HGC

Op de negende speeldag in de Hoofdklasse Heren hebben de hockeyers van Bloemendaal met 3-1 gewonnen van Rotterdam. Landskampioen Kampong speelde voor eigen publiek met 3-3 gelijk tegen HGC. Promovendus Klein Zwitserland won weer eens een keer. Dit keer werd Almere met 3-1 verslagen. Tilburg en Pinoké eindigden met een remise: 2-2.

Kampong - HGC (3-3)
19' 0-1 Seve van Ass
25' 1-1 Koen Visser
42' 1-2 Olivier van Tongeren
46' 1-3 Kenta Tanaka
49' 2-3 Ties Ceulemans
59' 3-3 (sc) Sander de Wijn
Kampong knokte zich tot twee keer toe terug van een achterstand en hield zodoende een punt over aan het duel met HGC. Seve van Ass zette HGC in het tweede kwart op voorsprong. Nadat Koen Visser de gelijkmaker had gescoord, liep HGC uit naar een 1-3 voorsprong via doelpunten van Olivier van Tongeren en Kenta Tanaka. Drie minuten na de treffer van de Japanner bracht Ties Ceulemans de spanning terug in het duel. Elf minuten voor tijd maakte Sander de Wijn gelijk voor Kampong, dat in de slotfase er nog met de zege vandoor dacht te gaan. De treffer werd echter tot grote onvrede aan Utrechtse kant afgekeurd. Kampong scoorde op het moment dat HGC nog hevig protesteerde omdat een doelpunt van de Wassenaarse ploeg was afgekeurd. Hoewel de scheidsrechter liet doorspelen, werd de 4-3 van Kampong uiteindelijk alsnog geannuleerd.

Klein Zwitserland - Almere (3-1)
2' 1-0 Koen Bijen
29' 2-0 Ruben Versteeg
52' 2-1 Valentijn Charbon
61' 3-1 (sc) Koen Bijen
Na vier nederlagen op rij pakte Klein Zwitserland weer eens punten. De promovendus boekte de tweede zege van het seizoen door in eigen huis met 3-1 te winnen van Almere. Met twee treffers had Koen Bijen een groot aandeel in overwinning van Klein Zwitserland. Het andere doelpunt kwam op naam van Ruben Versteeg, voor Almere scoorde Valentijn Charbon. Klein Zwitserland staat nu op een mooie achtste plaats met acht punten uit negen duels. Almere staat tiende met vijf uit negen.

HC Tilburg - Pinoké (2-2)
17' 1-0 (sc) Gareth Furlong
39' 1-1 Marlon Landbrug
62' 2-1 (sc) Gareth Furlong
70' 2-2 (sc) Alex Hendrickx
Tilburg moet nog een week wachten op de eerste overwinning van het seizoen. Voor eigen publiek bleef de ploeg op 2-2 steken tegen Pinoké, dat vorige week voor het eerst de volle winst pakte. Tilburg kwam tot twee keer toe op voorsprong via Gareth Furlong. Diens tweede treffer leek acht minuten voor tijd goed voor de zege, maar Alexander Hendrickx maakte in de slotminuut alsnog gelijk voor Pinoké.

Bloemendaal - Rotterdam (3-1)
30' 1-0 (sb) Arthur Van Doren
36' 2-0 Roel Bovendeert
56' 2-1 (sc) Simon Egerton
69' 3-1 (sc) Tim Swaen
Bloemendaal bleef voor de 33ste maal op rij ongeslagen in de Hoofdklasse. Rotterdam had zeker kansen op een goed resultaat op ‘t Kopje, maar benutte de kansen niet. Keeper Maurits Visser hield zijn ploeg op de been, terwijl Bloemendaal vlak na rust op voorsprong kwam: Arthur van Doren benutte een strafbal. Meteen na rust maakte Roel Bovendeert er 2-0 van. Simon Egerton scoorde uit een cornervariant nog tegen, waarna Tim Swaen, eveneens uit een strafcorner, de eindstand op het bord zette.

Den Bosch - SCHC (5-0)
26' 1-0 (sc) Nicolas Della Torre
35' 2-0 Sebastien Dockier
43' 3-0 (sc) Nicolas Della Torre
55' 4-0 (sc) Nicolas Della Torre
63' 5-0 Sebastien Dockier
Den Bosch kende weinig mededogen met hekkensluiter SCHC: het werd 5-0. Nicolas Della Torre was goed voor drie doelpunten, Sebastien Dockier maakte de andere twee treffers. Dankzij de zege blijft Den Bosch zicht houden op de top vier. SCHC zag directe concurrent Tilburg een punt uitlopen. Het verschil tussen beide ploegen is nu twee punten.

Hockeysters Amsterdam langs Oranje-Rood, Huizen en Groningen gelijk

De hockeysters van Amsterdam hebben op de achtste speeldag in de Hoofdklasse Dames de topper tegen Oranje-Rood met 2-1 gewonnen. In de onderste regionen pakte Groningen op bezoek bij Huizen een punt (1-1). Landskampioen Den Bosch boekte een minieme zege op Pinoké (1-0) en Hurley won in Utrecht met 3-0 van Kampong.

Oranje-Rood - Amsterdam (1-2)
14' 0-1 (sc) Charlotte Vega
45' 0-2 (sb) Eva de Goede
65' 1-2 Maria Jose Granatto
Met zes punten uit twee duels heeft Amsterdam een prima dubbelweekend achter de rug. Na de 7-1 zege op Huizen, afgelopen vrijdag, werd zondag in Eindhoven met 2-1 gewonnen van Oranje-Rood. Charlotte Vega zette Amsterdam op voorsprong, nadat de aanvalster attent reageerde bij een scrimmage na een strafcorner. Eva de Goede verdubbelde de score na rust uit een strafbal. Maria Granatto bracht vijf minuten voor tijd de spanning terug in het duel met de aansluitingstreffer, maar Oranje-Rood slaagde er niet in de gelijkmaker te produceren. Lees hier het wedstrijdverslag.

Huizen - Groningen (1-1)
10' 1-0 Vera van Schagen
68' 1-1 Noor Hakker
Huizen had in de kelderkraker tegen Groningen lange tijd zicht op drie punten. De ploeg was al na tien minuten op voorsprong gekomen dankzij een doelpunt van Vera van Schagen. Dat leek ook de winnende treffer te worden, maar in de slotfase maakte Noor Hakker gelijk. Hierdoor voorkwam zij een nederlaag voor Groningen, dat nog wel hekkensluiter blijft maar concurrent Huizen niet zag uitlopen. Lees hier het wedstrijdverslag.

SCHC - hdm (4-1)
10' 1-0 (sc) Caia van Maasakker
26' 2-0 Delfina Merino
28' 2-1 (sc) Fay van der Elst
39' 3-1 Delfina Merino
50' 4-1 (sc) Caia van Maasakker
SCHC boekte een ruime zege op hdm en behield hierdoor de koppositie die de ploeg afgelopen vrijdag overnam van Den Bosch. Caia van Maasakker en Delfina Merino verdeelden het kwartet doelpunten van SCHC netjes onder elkaar. Van Maasakker was daarbij twee keer succesvol uit de strafcorner. Voor hdm was Fay van der Elst succesvol uit een corner.

Bloemendaal - Laren (2-4)
2' 1-0 (sb) Pilar Romang
16' 1-1 Joëlle Ketting
22' 1-2 (sc) Lieke van Wijk
28' 1-3 Lisanne de Lange
64' 1-4 Bente van der Veldt
68' 2-4 Pilar Romang
Laren is Oranje-Rood op de ranglijst gepasseerd en bezet de vierde plaats na de 4-2 zege op Bloemendaal, dat wel al na twee minuten op voorsprong kwam via een rake strafbal van Pili Romang. Nog voor rust boog Laren die achterstand om in een 3-1 voorsprong. Joëlle Ketting, Lieke van Wijk en Lisanne de Lange waren trefzeker. Na rust maakte Bente van der Veldt er 1-4 van. Met haar tweede doelpunt van het duel bepaalde Romang de eindstand op 2-4.

Den Bosch - Pinoké (1-0)
23' 1-0 Frédérique Matla
De Bosch boekte een magere overwinning op Pinoké. Een doelpunt van Frédérique Matla voor rust was voldoende voor de drie punten. De landskampioen kon geen beroep doen op de geblesseerde Lidewij Welten. Ook Maartje Krekelaar ontbrak, nadat ze afgelopen week betrokken was bij een auto-ongeval. Eerder was al bekend dat Marloes Keetels door een blessure de eerste seizoenhelft zou missen.

Kampong - Hurley (0-3)
2' 0-1 Teuntje Horn
21' 0-2 (sc) Lise Donkersloot
69' 0-3 Maartje van der Vis
Kampong leed de eerste thuisnederlaag van het seizoen. Hurley was met duidelijke cijfers te sterk voor de Utrechtse ploeg. Het werd 0-3. Al na twee minuten zette Teuntje Horn Hurley op het goede spoor. Nog voor rust maakte Lise Donkersloot uit een strafcorner er 0-2 van. Vlak voor tijd bepaalde Maartje van der Vis de eindstand op 0-3.

NHL: Maple Leafs winnen spektakelstuk van Blackhawks

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben zondagavond in de NHL een uitermate vermakelijke wedstrijd bij de Chicago Blackhawks gewonnen. In het United Center in Chicago werd het 6-7 na overtime.

Jonathan Toews en Alex DeBrincat zetten de Blackhawks op voorsprong, maar Kasperi Kapanen en Auston Matthews sloegen op indrukwekkende wijze terug: Matthews stelde Kapanen in staat de 2-1 te maken, de jonge Fin gaf zijn nog jongere Amerikaanse teamgenoot 34 seconden later gelijk een assist terug, 2-2.

John Tavares bracht de Maple Leafs vervolgens op voorsprong, gevolgd door de gelijkmaker van John Hayden. In de powerplay was het weer Tavares die de bezoekers op voorsprong zette, maar nu zorgde de van de Philadelphia Flyers overgekomen Brandon Manning met zijn eerste Blackhawks-goal voor de gelijke stand: 4-4.

Voor de derde keer achter elkaar was het echter Tavares die de Maple Leafs aan de leiding bracht. Patrick Kane opende de spectaculaire slotfase door 5-5 te maken, bijna gelijk gevolgd door de 5-6 van Matthews. Kane schoot de Blackhawks vlak voor tijd voor de vierde keer naast de Maple Leafs, die in overtime dankzij Morgan Reilly alsnog wonnen.

De Los Angeles Kings wonnen thuis met 4-2 van de Detroit Red Wings, onder meer dankzij twee goals van Alex Iafallo. De Carolina Hurricanes maakten er thuis tegen de New York Rangers een feest van: 8-5. Maar liefst vier keer kwamen de Rangers op voorsprong, maar in de derde periode waren de Canes het helemaal zat en maakten ze met vier opeenvolgende goals korte metten met de bezoekers.

Blackhawks - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Jeugdspelen begonnen, medaillekansen voor Nederland

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn zondag de Jeugd Olympische Spelen van start gegaan. Nederland wordt vertegenwoordigd door 41 sporters op de derde (zomer)editie van het toernooi waar zonder twijfel veel toekomstig winnaars van olympische gouden medailles in actie komen.

Dag één zit erop, dus we blikken terug op de prestaties van de Nederlanders en nemen een kijkje op de medaillespiegel. Voor informatie over de deelnemers, de (vele!) beschikbare livestreams en meer kun je op het FOK!forum terecht, hier om precies te zijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon mee komen kijken naar de sterren van de toekomst.

Triatlon
Triatlete Barbara de Koning kwam als vijfde het water uit na het zwemmen, waarna ze er op de fiets aanvankelijk goed bij kon blijven. In de slotronde verloor ze echter wat tijd en viel ze terug naar plek tien, wat ze in de slotfase van het hardlopen nog deels goed kon maken: De Koning werd zesde, 1:47 minuten achter de Zuid-Afrikaanse winnares Amber Schlebusch.

Tennis
Tennisser Jesper de Jong begon niet al te ingewikkeld aan het toernooi. Hij had een goed uurtje nodig om Ali Dawani uit Bahrein met 6-2, 6-1 naar huis te sturen en zich te plaatsen voor de achtste finales.

Barbara de Koning verlaat het water (Jed Leicester for OIS/IOC)
Barbara de Koning verlaat het water (Jed Leicester for OIS/IOC)

Badminton
Madouc Linders begon niet zo lekker aan het badmintontoernooi. De Braziliaanse Jaqueline Lima was in de groepsfase met 16-21, 19-21 te sterk voor de Nederlandse, die maandag en dinsdag haar andere groepswedstrijden speelt. Dennis Koppen begon wel prima aan zijn groepsfase: de Chileen Alonso Medel moest er met 21-14, 21-13 aan geloven.

Alle badmintonners in Buenos Aires doen ook mee aan de gemengde teamwedstrijd. Die is dubbel gemengd: de heren en dames zijn ingedeeld in acht teams van acht, waarbij ook de landen door elkaar gegooid zijn. Linders won met haar team Delta de eerste wedstrijd in de groep, net als Koppen met zijn team Sigma.

Linders won samen met de Sloveense Petra Polanc met 14-9 van een duo uit Indonesië en Singapore, waarna ze samen met de Spaanse Elena Andreu met 11-5 won van een Hongaars/Dominicaans duo. Koppen won met de Duitse Ann-Kathrin Spöri van een Egyptisch/Australisch koppel (11-5) en won daarna met Ikhsan Rumbay uit Indonesië met 13-11 van een Belgisch/Japans tweetal.

Inlineskaten
Het inlineskaten bestaat in Buenos Aires uit een allroundcompetitie, met op zondag de 1000 meter sprint en de 5000 meter afvalrace. Merijn Scheperkamp eindigde op de 1000 meter als vierde, vlak achter de Chinees Chen Tao. Marit van Beijnum werd als tiende gerangschikt bij de dames, nadat ze in de halve finales werd uitgeschakeld.

Zondag stond ook de 5000 meter afvalrace op het programma. Van Beijnum werd daarin als tweede uitgeschakeld en eindigde zo als dertiende, waardoor ze in het klassement op plek twaalf staat. De Colombiaanse Gabriela Rueda leidt met alleen de 500 meter sprint op maandag nog te gaan.

Bij de mannen deed Scheperkamp het vooral tactisch prima. Hij hing constant achterin, maar bleef precies uit de gevarenzone. Het leverde hem de zevende plek op, waardoor hij vijfde staat in het klassement. Jhony Angulo Reina uit Colombia gaat aan de leiding.

Merijn Scheperkamp strijdt in de finale van de 1000 meter (Thomas Lovelock for OIS/IOC)
Merijn Scheperkamp strijdt in de finale van de 1000 meter (Thomas Lovelock for OIS/IOC)

Zeilen
Windsurfer Luc Schmitz kende geen geweldige eerste dag, waarop de competitie door het weer met flink wat vertraging begon. Er konden uiteindelijk twee races gevaren worden, waarin de jonge Nederlander twee keer als dertiende eindigde, waardoor hij nu elfde staat in de stand.

Breakdancen
Breakdancer Vicky Bergmans plaatste zich op dag één voor de kwartfinales. In de voorrondes verloor ze van de Japanse Ram, maar ze was de Hongaarse Csepke de baas. Vicky plaatste zich vervolgens voor de kwartfinales, ondanks een nederlaag tegen de Canadese Emma - in het breakdancen worden de zogenaamde B-boys en B-girls alleen bij hun artiestennaam genoemd. Maandag komt ze om 20.15 uur weer in actie, opnieuw tegen Ram.

Trucjes in het breakdancen, zoals hier door B-girl Srta (Dylan Burns for OIS/IOC)
Trucjes in het breakdancen, zoals hier door B-girl Srta (Dylan Burns for OIS/IOC)

Roeien
In het roeien kwamen Iris Klok en Jessy Vermeer in actie in de vrouwen twee-zonder, waar zondag alleen een 'tijdrit' gevaren werd om de indeling van de heats te bepalen. Dat ging bijzonder goed: Klok en Vermeer klokten de snelste tijd van de twaalf deelnemende boten. Maandag komen ze vanaf 19.30 uur (NL) in actie in de heats, de eventuele finale volgt dinsdag.

Zwemmen
In het zwembad kwamen zondag twee Nederlanders in actie, beiden op de 100 meter schoolslag. Juri Dijkstra kwam in de halve finales een kleine seconde tekort om de eindstrijd te halen, Caspar Corbeau plaatste zich als achtste wel voor de finale van maandagavond.

Medaillespiegel
Een officiële medaillespiegel is er op de Jeugdspelen niet, dat zou lastig zijn met allerlei gemengde teams in veel sporten. Medailles worden natuurlijk wel gewonnen, vijftien keer goud op dag één. Vijf daarvan gingen naar Rusland, waaronder bijvoorbeeld beide titels van dag één in het taekwondo.

Hongarije staat er met goud in het schermen en zwemmen ook gelijk op en ook Venezuela won twee keer goud, zowel in het judo als het gewichtheffen. Vietnam, Japan, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Israël en Zuid-Afrika hebben ook al goud te pakken.

Katherin Oriana Echandia Zarate pakt Venezolaans gewichthefgoud bij de dames tot 44kg (Gabriel Heusi for OIS/IOC)
Katherin Oriana Echandia Zarate pakt Venezolaans gewichthefgoud bij de dames tot 44kg (Gabriel Heusi for OIS/IOC)

Kippen geduchte moordenaars in Assassin's Creed Odyssey

De nieuwste Assassin's Creed is nu een paar dagen uit en gamers zijn over het algemeen dik tevreden over de actie-RPG die ditmaal in het oude Griekenland afspeelt. Zoals we gewend zijn van AC-titels is er ook weer een myriade aan gevaarlijke dieren in de game te vinden: leeuwen, wilde zwijnen, wilde honden... En kippen.

Je zou vewachten dat je van onze gevederde vriend, de gedomesticeerde huishoen, weinig te vrezen hebt. Er is in de geschiedenisboeken weinig terug te vinden over buitengewoon agressieve kippen ten tijde van de Pelopponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta, maar in Assassin's Creed Odyssey blijken de kippen geduchte krijgers. Zo erg zelfs dat er op de Reddit-pagina van Odyssey een populair topic ontstond met de treffende titel 'What's the chicken's problem in Odyssey?' alwaar tragische anekdotes aan bod komen zoals onderstaande:

"I actually died to a gang of chickens. I was escaping from an encampment that was too high of a level for me and I couldn't understand how I was still in combat. Then I saw the levels above all these chicken's heads and I was so taken aback I only managed to parry one before the lot of them jumped me at once. A potential Greek hero was pecked to death in a fish market."


In een ander topic over de bloeddorstige fazantachtigen merkt een speler op dat de kippen in Odyssey op conspiratieve wijze samen lijken te spannen met de vijand:

I got ambushed in a quest once and I swear to God one of the ambushers was a fucking chicken. It wasn’t doing anything until I arrived at the farm, then when the ambushers showed up, it started attacking me. After the fight - when the quest told me to loot the ambushers to get the note from their employer, I looted the chicken first and got the fucking note.

Hoewel een enkele kip met een paar meppen van je zwaard wel het lootje legt is het niettemin verstandig om deze gevleugelde moordmachines in de gaten te houden. Veel spelers vermoeden dat de gewelddadigheid van de hoendervogels in de laatste Assassin's Creed een referentie is naar hun broeders in de Zelda-franchise. In de Zelda-games is het een bekend verschijnsel dat zodra je een kip maar lang genoeg kwelt er uit alle hoeken en gaten backup-kippen komen gekropen om de speler op meedogenloze wijze om het leven te brengen.

Een andere hardnekkige theorie veronderstelt dat de kippen eigenlijk 'sleeper agents' zijn van het Perzische leger die heimelijk meekwamen toen gedomesticeerde kippen geïntroduceerd werden in Griekenland. Deze theorie wordt onderbouwd met bronnen als het wetenschappelijke tijdschrift 'PNAS' waarin wordt verklaard dat een Griekse toneelschrijver aan kippen refereert als "de Perzische vogels".

Verder wordt er door menigeen gesuggereerd dat Assassin's Creed Odyssey simpelweg realisme nastreeft. Want kippen, en dan met name de haantjes, kunnen gemeen vechten. Assassin's Creed Odyssey kwam op vorige week vrijdag uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Extremist komt net tekort voor vroegtijdige winst in presidentsverkiezingen Brazilië

De Braziliaanse presidentsverkiezingen gaan naar een tweede ronde. Zondag mochten bijna 150 miljoen Brazilianen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, maar niemand kwam aan de benodigde 50 procent om gelijk de winst op te kunnen eisen.

Zoals verwacht werd de extremist Jair Bolsonaro de grote winnaar. Gedurende de avond leek hij zelfs even af te stevenen op directe winst, maar hij kwam uit op zo'n 46 procent van de ruim 117 miljoen geldige stemmen. Het boegbeeld van de rechtse PSL gaat daardoor in de tweede ronde de strijd aan met de linkse Fernando Haddad, van de lange tijd regerende arbeiderspartij PT. Haddad, oud-burgemeester van São Paulo, kwam uit op ruim 29 procent van de stemmen, Ciro Gomes was met 12,5 procent de enige andere kandidaat in de dubbele cijfers.

In het verdeelde Brazilië heerst grote angst onder bepaalde groepen mensen, mocht Bolsonaro aan de macht komen. Vooral homoseksuelen en mensen met een andere afkomst vrezen voor hun leven: de keiharde oud-militair ziet graag dat iedereen een wapen in bezit mag hebben, terwijl hij een blinde haat kent voor bijvoorbeeld homo's, die volgens hem beter dood kunnen zijn. Ook had hij graag gezien dat de door hem geliefde militaire dictatuur, die Brazilië lange tijd in een ijzeren greep hield, meer mensen had vermoord.

Bolsonaro staat verder bekend om zijn ietwat respectloze uitspraken. Zijn dochter werd volgens de man verwekt in een zwak moment, zijn zoons zouden nooit een gekleurde dame als vriendin hebben, 'want ze zijn goed opgeleid'. Bij een zoon met homoseksuele neigingen moeten die neigingen er maar uitgeslagen worden en donkergekleurde Brazilianen zijn volgens Bolsonaro nog minder waard dan vee.

Bolsonaro, een soort Rodrigo Duterte in het kwadraat, wint vooral stemmen met zijn 'anti-establishment'-houding, ondanks dat hij zelf al bijna drie decennia deel uitmaakt van de Senaat - weinig succesvol, in al die tijd werd slechts drie keer een project van hem goedgekeurd. Het probleem van de PT speelt vooral rondom corruptie, waardoor mensen óf voor bijvoorbeeld Bolsonaro stemden óf zich van stemmen onthielden, zoals bijna 30 miljoen mensen deden.

De tweede en beslissende ronde wordt op 28 oktober gehouden.

Politie schiet messentrekker neer

Agenten hebben maandagochtend een man die met messen in het rond zwaaide op de Veluwelaan in Emmeloord neergeschoten. De politie kreeg rond 07:30 uur verschillende meldingen binnen van buurtbewoners die de man op straat hadden zien lopen. 

Bij het aanhouden van de man loste de politie eerst een waarschuwingsschot, wat niet het gewenste resultaat had. Hierop werd de messenzwaaier gericht in zijn been geschoten waarna ze hem konden overmeesteren. De man is voor behandeling naar het ziekenhuis overgebracht. Zoals gebruikelijk doet de rijksrecherche onderzoek naar het incident. 

Politie schiet messentrekker neer (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie schiet messentrekker neer (Foto: Stockfoto politie.nl)

'Baldur's Gate 3 wel degelijk in ontwikkeling'

Het is geen geheim dat CRPG's een soort comeback maken. Echt weg zijn ze nooit geweest maar de laatste jaren zien we een opleving van het genre, met ijzersterke titels als Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity en Torment: Tides of Numenera. Volgens InXile-topman Brian Fargo wordt er momenteel gewerkt aan Baldur's Gate 3, een gerucht dat al langer bestaat.

Fargo zegt ook te weten wie er aan de game werkt, maar treedt daarover verder niet in detail. Brian Fargo, zelf het brein achter de originele Fallout-games alsook CRPG-toppers als Baldur's Gate, Planescape: Torment en Icewind Dale, zegt helaas niet meer prijs te kunnen geven. Het blijft voorlopig dus gissen wie aan de game werkt. Het Belgische Larian Studios van de Divinity-games heeft al aangegeven niet betrokken te zijn, en ook Beamdog, de partij die de Enhanced Editions van Baldur's Gate maakte, is momenteel niet bezig met het derde deel uit de veelbesproken serie.

De originele Baldur's Gate kwam uit in 1998 en heeft volgens critici veel betekent voor het voortbestaan van het RPG-genre, in het bijzonder de D&D-varianten. Het won talloze GOTY-prijzen en zette een nieuwe standaard voor soortgelijke opvolgers als Icewind Dale en Planescape: Torment. 

Oudewijvenzomer op komst

Komende dagen wordt met een zuidelijke wind warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied aangevoerd. De zon schijnt flink en de temperatuur loopt woensdag en donderdag op naar 20 graden op de Wadden, 22-24 in het midden van het land en circa 25 graden in het oosten en zuiden. In Zuid-Limburg wordt het lokaal 26 graden. Daarmee is het bijna 10 graden warmer dan normaal. Mogelijk houdt het warme weer vrijdag en in het weekend aan. Als dat gebeurt heeft De Bilt een recordlate reeks van vijf warme dagen.

Mogelijk tikt de temperatuur in De Bilt dinsdag al de warme grens van 20 graden aan. Woensdag en donderdag loopt de temperatuur verder op naar een graad of 23. De kans is groot dat het ook vrijdag en zaterdag warm blijft. Daarmee kan het in De Bilt vijf dagen op rij 20 graden of warmer zijn. Een dergelijke reeks van vijf officiële warme dagen is zo laat in oktober nog niet eerder gemeten. In 2005 kwam het in De Bilt vanaf 10 oktober tot vier warme dagen op rij. De oktobermaanden in 1990 en 2001 telden zelfs vanaf 12 oktober nog een reeks van vier warme dagen.

Normaal komt het in oktober bij het KNMI in De Bilt tot één of twee warme dagen. Deze worden meestal aan het begin van de maand gehaald. Deze week maakt het zuidoosten zelfs kans op bijzonder late zomerse dagen, waarbij de temperatuur naar ruim 25 graden stijgt. Vooral later in de week is de kans groot dat warmte-dagrecords voor de maximumtemperatuur worden verbroken.

Warme dagen komen door klimaatverandering steeds later voor
Ook later in oktober zijn warme dagen nog mogelijk. Vorig jaar werd het in De Bilt op 15 en 16 oktober nog respectievelijk 22,1 en 24,4 graden en ook in 1949 kwam het op deze data tot warme dagen. In 2014 en in 1921 werd het op 18 en 19 oktober warmer dan 20 graden en in 1969 was dit op 19 en 20 oktober het geval. In 1989 kwam het op 21 en 22 oktober tot een recordlate combinatie van twee warme dagen met respectievelijk 20,0 en 21,4 graden.

Het is opmerkelijk dat van de negen jaren die zijn genoemd, maar liefst zes jaren uit de afgelopen 30 jaar afkomstig zijn. Door de opwarming van de aarde wordt het in Nederland steeds later in de herfst nog warm, terwijl vroege winterkou juist steeds zeldzamer wordt.

2018 verplettert record grootste aantal warme dagen
Het jaar 2018 telt tot dusver in De Bilt een recordaantal van 124 warme dagen tegen 85 normaal. Volgens de huidige verwachting stijgt het aantal warme dagen naar 129! Het verschil met het oude record van 116 warme dagen in 2003 wordt daarmee nog groter.

Oudewijvenzomer
De term oudewijvenzomer heeft betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen. De spinnen maken bij rustig nazomerweer lange draden. Tijdens de heldere en langer wordende herfstnachten wordt dauw afgezet op de spinnenwebben. Als de zon opkomt glinsteren en schitteren de druppels aan de draden. Tot aan het eind van de 18de eeuw was wijf het gewone woord voor vrouw. Men dacht in die tijd dat de mooie slierten de haren waren van de godinnen van het noodlot of de vrouwelijke watergeesten. Deze haren zouden zij ’s-nachts zijn verloren. Omdat dit alleen gebeurt tijdens rustige zonnige dagen in het najaar, werd dit de oudewijvenzomer genoemd.

Oudewijvenzomer op komst (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
Oudewijvenzomer op komst (Foto ter illustratie ©pxhere.com)

Grootste Bundesliga-zege ooit voor RB Leipzig

RB Leipzig heeft zondag de grootste zege in haar nog relatief jonge Bundesliga-geschiedenis gepakt. De ploeg won in eigen huis met 6-0 van 1. FC Nürnberg en staat nu op de tweede plek, drie punten achter koploper Borussia Dortmund.

Kevin Kampl en Yussuf Poulson bezorgden Leipzig een droomstart, want al na zeven minuten zorgden ze voor 2-0. Nürnberg, met Virgil Misidjan in de basis, kreeg nog voor rust ook nog goals van Timo Werner en Marcel Sabitzer om de oren.

Tien minuten na de pauze waren het opnieuw Sabitzer en Werner die binnen enkele minuten van elkaar tot scoren kwamen. Werner kreeg vanaf elf meter nog de kans op 7-0 en een hattrick, maar die ging mis en het bleef bij 6-0.

Uitslagen Bundesliga zondag
RB Leipzig - 1. FC Nürnberg 6-0
SC Freiburg - Bayer Leverkusen 0-0
1899 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 1-2

Barcelona kan weer niet winnen in LaLiga

Barcelona heeft voor de vierde wedstrijd op rij punten verspeeld in LaLiga. De ploeg kwam op bezoek bij Valencia niet verder dan 1-1. Barcelona wist de laatste drie wedstrijden in LaLiga niet te winnen. Het speelde gelijk tegen Girona (2-2) en Athletic Club (1-1) en verloor met 2-1 tegen Leganés. Valencia won één van de laatste drie wedstrijden en speelde twee keer gelijk.

De thuisploeg kende een topstart. In de tweede minuut werkte Ezequiel Garay uit een hoekschop de 1-0 binnen. Halverwege de eerste helft kwamen de Catalanen via talisman Lionel Messi op gelijke hoogte. De Argentijn ging de combinatie aan met Luis Suárez en schoot met een geplaatst schot van buiten het strafschopgebied de 1-1 binnen.

Valencia kreeg voor rust nog een goede mogelijkheid om wederom op voorsprong te komen, maar Kévin Gameiro zag een schot na een lage voorzet van Denis Cheryshev door Nélson Semedo geblokt worden. In de nastoot schoot José Gaya naast.

Via Messi kreeg Barcelona na rust een mogelijkheid op de 1-2, maar een schot van de Argentijn werd gepakt door Valencia-doelman Neto. De mogelijkheden in de tweede helft waren minimaal en gescoord werd er dan ook niet meer. Barcelona staat na acht wedstrijden tweede in LaLiga, met een punt achterstand op koploper Sevilla. Valencia staat dertiende.

Uitslagen LaLiga zondag
Valladolid - Huesca 1-0
Atletico Madrid - Real Betis 1-0
Espanyol - Villarreal 3-1
Sevilla - Celta de Vigo 2-1
Valencia - FC Barcelona 1-1

Icardi helpt Internazionale wederom aan zege

Na midweeks PSV een nederlaag bezorgd te hebben, was Mauro Icardi zondagavond wederom de grote man bij Internazionale tegen SPAL 2013.

Bij Internazionale begon Stefan de Vrij, die midweeks tegen PSV de gehele wedstrijd speelde, op de bank en Miranda had zijn plek in het centrum van de verdediging overgenomen. De Nederlander zag zijn ploeg al na veertien minuten spelen op voorsprong komen. Op een voorzet van Sime Vrsaljko kopte Mauro Icardi de bal via de arm van verdediger Johan Djourrou binnen: 0-1.

Het bleef bij één treffer voor rust, maar beide ploegen kregen kansen om te scoren, waarbij SPAL de grootste kans kreeg. Miranda veroorzaakte een strafschop, maar Mirco Antenucci schoot naast. Internazionale verzuimde op 0-2 te komen: Keita Baldé kreeg de bal na defensief geblunder van SPAL en ging samen met Icardi op doelman Alfred Gomis af. Hij probeerde de Argentijn te bereiken, maar zijn pass was niet goed en Gomis kon de bal pakken.

Na nam de druk van de thuisploeg, die in de eerste zeven wedstrijden van het seizoen negen punten had gepakt, toe en dat resulteerde in kansen voor Andrea Petagna en Manuel Lazzari. Na 72 minuten kwam SPAL op gelijke hoogte. Op aangeven van Mohamed Fares tikte Alberto Paloschi van dichtbij raak.

Toch trok Inter aan het langste eind en wederom werd Icardi de gevierde man voor zijn ploeg. De spits werd na een heerlijke steekpass vrijgespeeld door Ivan Perisic en bleef koel in de afronding. De ploeg van Luciano Spalletti staat na acht wedstrijden op de derde plek in de Serie A met acht punten achterstand op koploper Juventus.

Uitslagen Serie A zondag
Genoa - Parma 1-3
AC Milan - Chievo 3-1
Atalanta Bergamo - Sampdoria 0-1
Lazio - Fiorentina 1-0
Napoli - Sassuolo 2-0
SPAL - Internazionale 1-2

Zatlap rijdt internet kapot

Een bestuurder die met een slok op achter het stuur zat is zondagavond rond 21.45 uur tegen de gevel van een woning aan de Pasweg in Landgraaf  gereden.

Aan de woning was flinke schade, de brandweer heeft onderzoek gedaan en de voordeur is gedicht. In de loop van maandag zal er nadere technische inspectie plaatsvinden. Ook werd er een meterkast van kabelfirma Ziggo kapot gereden, met als gevolg dat internet en televisie momenteel niet beschikbaar is in de wijk.
 
De kabelexploitant verricht hier herstelwerkzaamheden aan. Het team VerkeersOngevallen Analyse heeft ter plaatse een technisch onderzoek ingesteld in de straat.
 
Uit onderzoek met een blaastest bleek dat de 26-jarige bestuurder uit Landgraaf onder invloed van alcohol achter het stuur zat. De bestuurder is voor medische controle meegenomen naar het ziekenhuis. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Biljarter Jaspers na 7 jaar weer wereldkampioen driebanden

Biljarter Dick Jaspers heeft zich gedurende het weekeinde in Egypte voor de vierde keer in zijn indrukwekkende loopbaan gekroond tot wereldkampioen driebanden. De 53-jarige Brabander was in de finale te sterk voor Jérémy Bury uit Frankrijk.

Het werd een spannende finale in de fraaie zaal in Caïro, waar beide spelers 21 beurten nodig hadden voor 40 caramboles. Daardoor moest er een verlenging gespeeld worden: Bury scoorde van acquit twee punten, Jaspers drie en dus was de Nederlander wereldkampioen.

Voor Jaspers was het de vierde wereldtitel. Zijn eerste kwam in Saint-Étienne in 2000, waarna hij in Rotterdam (2004) en Lima (2011) ook de wereldtitel veroverde, naast goud op de Wereldspelen van 2009.

Mbappé verpulvert Lyon in 13 minuten

Paris Saint-Germain heeft zondag ook de negende wedstrijd in de Franse Ligue 1 gewonnen. De koploper speelde thuis tegen Olympique Lyon en legde de ploeg van Memphis Depay stevig over de knie.

Neymar trapte al na negen minuten de 1-0 vanaf elf meter op de borden, maar het leek nog vrij lastig te gaan worden voor PSG: verdediger Presnel Kimpembe kreeg tien minuten voor rust al een rode kaart. De situatie met een man minder duurde echter niet lang: Lucas Tousart van Lyon kreeg kort voor rust zijn tweede gele kaart.

In de tweede helft bleek er dan ook niks aan de hand voor de Parijzenaren. In de 61e minuut verdubbelde Kylian Mbappé de score, in de 66e minuut tekende hij voor 3-0. De tiener was nog niet klaar, want drie minuten later was zijn hattrick compleet en na nog eens vijf minuten had hij zijn vierde te pakken: 5-0.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Paris Saint-Germain - Olympique Lyon 5-0
Girondins de Bordeaux - Nantes 3-0
Olympique Marseille - Caen 2-0
AS Monaco - Stade Rennes 1-2

Mbappé is op dreef (Bron: YouTube)

Meer Sword Art Online: Fatal Bullet in januari

De uitbreiding Dissonance of the Nexus voor Sword Art Online: Fatal Bullet en Sword Art Online: Fatal Bullet Complete Edition komen 18 januari uit in het westen, voor de verandering eens tegelijkertijd met Japan.

De Complete Edition bevat het volgende:

  • Sword Art Online: Fatal Bullet
  • Expansion I: Ambush of the Imposters
  • Expansion II: Betrayal of Comrades
  • Expansion III: Collapse of Balance
  • Expansion Pack: Dissonance of the Nexus

In de uitbreiding Dissonance of the Nexus is er een nieuw verhaal waarin ook Sachi, Yuna, Eiji en Seven voor gaan komen. De games komen uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Telefonische verkoop wordt aan banden gelegd

Bedrijven of organisaties mogen consumenten straks alleen nog benaderen via de telefoon als een consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Dat is één van de drie belangrijkste thema’s in de Consumentenagenda die staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Daarnaast zet de staatssecretaris in op een sterkere positie voor consumenten in de digitale economie en start een bewustwordingscampagne voor consumenten: Recht hebben, Recht halen.

“Het ministerie van EZK krijg regelmatig klachten over telemarketing door bedrijven en organisaties. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de consumenten zich hieraan ergert. Daarom ga ik ongevraagde telefonische verkoop verbieden. Alleen als een consument expliciet toestemming geeft (opt-in), kun je nog gebeld worden. Daarnaast overweeg ik ook telemarketing richting bestaande klanten te beperken, door een maximale termijn vast te stellen waarbinnen nog contact opgenomen mag worden”, zegt staatssecretaris Keijzer (EZK) over dit thema binnen de Consumentenagenda.

Met deze voorgenomen wettelijke maatregel trekt staatssecretaris Keijzer de consumentenbescherming offline en online zoveel mogelijk gelijk. Voor telefonische verkoop geldt nu in plaats van opt-in nog opt-out waarbij consumenten gebeld mogen worden voor direct marketing doeleinden, tenzij zij door inschrijving in het Bel-Me-Niet Register anders hebben aangegeven.

Versterken positie consument in de digitale economie
Met moderne regels voor het aanbieden van pakketreizen en hulp bij grensoverschrijdende geschillen, zijn er de afgelopen jaren al stappen gezet in het versterken van de Europese digitale interne markt. Steeds meer aan- en verkopen door consumenten vinden echter via internet(platforms) plaats en dat vraagt om aanvullend beleid.

In de Consumentenagenda, die mede namens minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (JenV), naar de Tweede Kamer is gestuurd, is als doel daarom opgenomen om met Nederlandse online marktplaatsen tot eenduidige afspraken te komen over hoe hun klanten van de juiste informatie worden voorzien en bij wie ze terecht kunnen in geval van problemen.

Een ander belangrijk uitgangspunt in het versterken van de positie van de digitale consument rondom het zogenoemde Internet of Things. In 2020 zijn naar verwachting 20,4 miljard apparaten verbonden met het internet. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2017. De snelle groei van deze markt voor bijvoorbeeld smart tv’s of slimme wasmachines biedt consumenten voordelen, maar vaak is nog onduidelijk wat zij in de praktijk mogen verwachten van een slim apparaat en waar zij terecht kunnen wanneer het apparaat niet meer goed functioneert. Deze onduidelijkheid moet worden weggenomen.

Staatssecretaris Keijzer: “Op initiatief van Nederland wordt in EU-verband gekeken naar de mogelijkheden om minimale veiligheidseisen te stellen aan apparaten die draadloos verbonden zijn met het internet zoals smartphones en thermostaten. Maar denk ook aan beveiligingsupdates. We zetten in op een verplichting voor de verkoper om gedurende een bepaalde termijn beveiligingsupdates te verstrekken, tenzij een verkoper én de consument uitdrukkelijk anders hebben afgesproken.”

Verbeteren bekendheid consumentenrechten en hoe recht te halen
Op papier zijn consumenten goed beschermd, maar de praktijk is weerbarstig en complex. Consumenten en ondernemers moeten weten welke rechten ze hebben en hoe ze hun recht kunnen halen. Daarom start het ministerie van EZK samen met organisaties die actief zijn op het terrein van consumentenbeleid de bewustwordingscampagne: Recht hebben, Recht halen. Op die manier worden consumenten en ondernemers beter geïnformeerd over bijvoorbeeld rechten bij aankopen via platforms en garanties.

FOK! Wat een weer: sluierbewolking en droog

De dag begint helder, maar hier en daar komen nevel en mistbanken voor. Deze lossen in de ochtend snel op. Overdag is het zonnig, wel zijn er velden sluierbewolking. In het Waddengebied is er in de middag wat meer bewolking. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig. In het zuiden is de wind zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht is er weinig bewolking. Vooral in het zuiden en midden ontstaan enkele mistbanken. De minima lopen uiteen van 13°C in het Waddengebied tot 4°C plaatselijk in het zuiden. De wind is zwak en komt uit zuidelijke richtingen. In het noordelijk kustgebied is de wind zuidwest en matig, in het Waddengebied af toe vrij krachtig.

Ook morgen is het zonnig. Wel zijn er opnieuw velden sluierbewolking. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het Waddengebied tot 21°C in het zuiden. De zuidelijke wind is zwak, in het Waddengebied is de wind matig en komt uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Een nogal dreigend wolkje waar uiteindelijk niets uit kwam. (Foto: Ouwesok)
Een nogal dreigend wolkje waar uiteindelijk niets uit kwam. (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie zoekt man met bebloed sportjack na vondst dode man

In een flatwoning aan de Doctor Plesmansingel in Amstelveen is vanmiddag een lichaam gevonden. De politie trof de overleden persoon aan nadat ze gereageerd hadden op een melding van een steekpartij. Volgens een getuige schreeuwde een omstander: 'Allemaal bloed, allemaal bloed!' zo meldt AT5.

De politie kreeg de melding rond 14.45 uur. Meerdere ambulances en een traumateam kwamen ter plaatse. De politie laat weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak.

Update 8 oktober 07:17 uur
De politie is op zoek naar een man die rond 11:30 uur met een bebloed sportjack bij de flat is gezien. Volgens getuigen gaat het om een lichtgetinte man van rond de 25 jaar oud, met een stevig postuur, bol gelaat, kort opgeschoren haar, rond 1.90-1.95 lang en gekleed in een donkergrijze hoody.  Hij is in de richting de Van der Hooplaan/Stadshart Amstelveen weggelopen. 

MLB: Brewers door in play-offs, Braves winnen spannend duel met Dodgers

De honkballers van de Milwaukee Brewers staan in de National League Championship Series, de 'halve finales' van de play-offs in de MLB. De ploeg won op bezoek bij de Colorado Rockies ook het derde onderlinge duel en dus is de serie beslist. Dankzij onder meer drie homeruns wonnen de Brewers met 0-6.

In Atlanta moesten de Braves winnen om de wedstrijd in de National League Division Series tegen de Los Angeles Dodgers in leven te houden. De ploeg begon geweldig, vooral dankzij een grand slam (homerun met alle honken bezet) in de tweede inning van Ronald Acuña.

Toch gaven de Dodgers niet op en homeruns van Chris Taylor en Max Muncy brachten de bezoekers op gelijke hoogte: 5-5. Freddie Freeman bracht weer hoop in de harten van de thuisfans met een homerun in de zesde inning, en het zou na negen innings ook bij 6-5 blijven, waardoor in elk geval een vierde duel nodig is.

MLB play-offs maandag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-5)
19.30 Cleveland Indians - Houston Astros, American League Division Series, wedstrijd 3 (2-0 Astros)
22.30 Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers, National League Division Series, wedstrijd 4 (2-1 Dodgers)
01.40 New York Yankees - Boston Red Sox, American League Division Series, wedstrijd 3 (1-1)

Braves - Dodgers (Bron: YouTube)

Dutch Basketball League begonnen, Donar wint Supercup

De Dutch Basketball League is dit weekeinde weer begonnen. Tegelijkertijd werd de strijd om de Supercup gespeeld, waarin Donar voor eigen publiek de eerste prijs van het seizoen pakte. 

De regerend landskampioen keek lange tijd tegen een achterstand aan tegen bekerwinnaar ZZ Leiden, maar met vijf minuten te spelen brachten twee vrije worpen van Arvin Slagter de Groningers langszij: 67-67. Voor Leiden was het daarmee gelijk gedaan en Donar won met 74-69.

In de competitie was het New Heroes Den Bosch wat gelijk stevig uithaalde. Thuis tegen Feyenoord Basketball Rotterdam ging het aanvankelijk gelijk op, maar in het tweede kwart sloegen de Boschenaren een gat van bijna twintig punten. Dat kwam geen moment meer in gevaar: 86-57, met 17 punten voor zowel Jonathon Williams als Jessey Voorn.

De Den Helder Suns leken het seizoen sterk te beginnen tegen Aris Leeuwarden. De thuisploeg begon het laatste kwart met een voorsprong van 58-42, maar slaagde er nog knap in om alles uit handen te geven. Een drietje van Nick Masterson bracht Aris uiteindelijk de winst: 67-68.

De nieuwste club in de DBL, de Dutch Windmills uit Dordrecht, begonnen met een thuisnederlaag tegen Landstede Basketbal. Aan de hand van Canadees international Kaza Keane wonnen de Zwollenaren met 64-78, onder meer dankzij 21 punten en 8 rebounds van de aanwinst.

Donar speelde een dag na de winst in de Supercup ook gelijk al de eerste competitiewedstrijd. Basketball Academie Limburg uit Weert kon niet echt partij bieden: Donar was in het Martiniplaza heer en meester en won met 90-51.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.