Red Dead Redemption 2

Een treinoverval in wording. Een van de bendeleden legt dynamiet onder de rails en gaat achter een struik zitten om op het juiste moment de lading tot ontploffing te brengen. Kut, de ontsteking werkt niet. Als een malle rennen ik en wat andere bendeleden naar de andere kant van de tunnel om op de trein te springen. Ik en een tweede persoon redden die sprong, de rest is te traag. Pief paf poef, we rennen en springen van wagon naar wagon naar de locomotief en pleuren de machinist van de trein. Rottig voor hem, er lag een ravijn naast. Als eenmaal de trein tot stilstand is gebracht is het nog een koud kunstje om de waardevolle spullen te stelen. Niet geheel volgens plan, maar hé, het is het resultaat dat telt.

Red Dead Redemption 2 speelt zich af in 1899 in het Wilde Westen, voor de gebeurtenissen van het eerste deel van acht jaar geleden. Je speelt als Arthur Morgan, een van de bendeleden van Dutch Van der Linde. Dutch is als een vader voor hem, dus Arthur doet van alles om de bende bij elkaar te houden. Nadat een overval in het stadje Blackwater compleet verkeerd is gegaan, is de bende hun geld kwijt en moeten ze vluchten. Met de sheriffs en premiejagers op hun hielen moet de bende te zien overleven. In de gelederen zijn er ook strubbelingen en Arthur moet gaan kiezen tussen zijn idealen en zijn trouw. Rockstar geeft aan dat je na het tweede deel gespeeld te hebben je eigenlijk overgaat naar het verhaal van het eerste deel. Dat is al te merken omdat je enkele oude bekenden tegenkomt. In de demo zag ik John Marston al met verse wonden in zijn gezicht. Je gaat bijvoorbeeld leren hoe hij aan zijn kenmerkende littekens komt in deze game.

Red Dead Redemption 2 - Scene (Foto: Rockstar Games)

Veel van het hoofdverhaal heb ik in de korte tijd niet mee kunnen krijgen, dus dat wordt wachten tot de release om daar meer over te weten te komen. Waar ik wel van overtuigd ben geraakt is het enorme detail van de wereld. Als we in de bergen zijn is er sneeuw. De voetstappen van de paarden worden exact in de sneeuw gezet, het is niet zo maar een track die automagisch gerenderd wordt. Elke boom en struik beweegt natuurlijk. En die uitzichten, zomg. Ik dacht dat ik al verwend was met bijvoorbeeld Assassin's Creed Odyssey, maar dit gaat nog flink wat verder. Het is meteen duidelijk waarom Rockstar eens in de vijf jaar een game uitbrengt. Als je het goed bekijkt is dit hun eerste game die volledig gebouwd is voor de huidige generatie. Natuurlijk was er Grand Theft Auto 5 voor Xbox One en PlayStation 4, maar dat is een port waarbij er wel wat dingen zijn verbeterd, maar de kern zelf is nog steeds gebaseerd op de mogelijkheden van de vorige generatie. Red Dead Redemption 2 is grafisch het mooist van wat ik tot nu toe gezien heb op de huidige generatie consoles. Ik speelde op een PlayStation 4 Pro, en als je echt wil mierenneuken dan kun je klagen dat het geen 60fps is. Dan speel je het maar op pc, oh wacht, de game komt daar niet op uit, of Rockstar moet later nog een verrassing in petto hebben.

Rockstar gaat nog een stap verder met details in Red Dead Redemption 2. Niet alleen hoe de wereld eruit ziet, maar ook hoe de wereld zich gedraagt. Na een dag jagen kom ik terug in een dorpje. Daar wordt net iemand opgehangen, terwijl de vrouw en zoon er een dramatisch tafereel van maken. In het dorpje heb ik de dag er voor een gevecht gehad in een saloon. Ik meld me bij het hotel voor een bad. De hoteleigenaar was gisteren in de saloon en herkent me van het gevecht. Zoals hij reageert, dat maakt het meteen veel persoonlijker. Eenmaal in bad kan ik een dame huren om mij te masseren en wat tegen te babbelen. Als ik naar mijn kamer loop hoor ik mijn buurman een leuke tijd hebben. De dag erop ga ik shoppen en een van de winkeliers klaagt dat er zo'n herrie in het hotel was door een van de gasten. Het shoppen doe je niet door in een minuutje je items te kopen, maar je kijkt naar de spullen in de schappen. Door ze op te pakken leer je wat ze doen. Kun je het niet vinden dan ligt er een catalogus op de toonbank die alle items op voorraad beschrijft. Er staat zelfs een adres van waar de spullen komen en dat die alleen cash accepteren. Hmm, misschien een mogelijk doelwit voor een overval.

Red Dead Redemption 2 - Saloon (Foto: Rockstar Games)

Die ochtend regent het ook. Daar reageren de mensen ook op. Voor de wapenhandelaar staat de krantenjongen te schuilen. Hij klaagt over de regen en ik kijk hem wat te lang aan. Een van de andere mensen, die er ook schuilt, wil een robbertje vechten omdat mijn gezicht hem niet aanstaat en de krantenjongen zich niet veilig voelt. Als ik hem eenmaal bewusteloos op de grond heb geslagen ga ik de winkel binnen. De wapenhandelaar klaagt over het feit dat de krantenjongen daar schuilt en dat die gast nogal nerveus is. Mijn gevecht heeft hij nog niet meegekregen. Niet raar, want er waren niet veel mensen op straat omdat het regende. Alles en iedereen lijkt zich bewust van de wereld, maar wel op een realistische manier. Als ze het niet kunnen weten dan hebben ze geen kristallen bol zoals in zoveel andere spellen.