LEGO Dimensions & LEGO World

LEGO Dimensions ligt nu al een jaar in de winkels en is zo awesome dat er nog meer uitbreidingen komen. Dit betekent dat wij nog vaker de portemonnee mogen trekken voor nieuwe franchises zoals The Gremlins, Ghostbusters, Mission Impossible, maar ook (andere) superhelden zoals Supergirl.

Goed nieuws voor iedereen die dit jaar het basispakket heeft gekocht: zowel de nieuwe als de oude poppetjes blijven gewoon werken op het basisstation. Uiteraard komen er nieuwe Level-, Team- en Fun-packs. Daar wordt aan toegevoegd dat je straks Storypacks kan kopen. In deze Storypacks zitten in plaats van één level er maar liefst zes in, zodat je een echt verhaal hebt. Deze uitbreidingen gaan rond de 50 euro kosten. Dan krijg je naast behoorlijk wat content ook een geheel nieuwe portal, welke uit meer dan 250 stukjes LEGO bestaat. Vervelen doe je je in ieder geval niet.

 

Daarnaast krijgt de game ook een gehele update. Zo voegt ontwikkelstudio Traveller's Tales een multiplayer-modus aan het basisspel toe onder de naam Adventure World Battle Arena’s. Je kunt dan met drie andere spelers strijden in minigames zoals Capture The Flag. Het zou LEGO niet zijn als je niet zou strijden in een kleurrijke omgeving en zoals de naam doet vermoeden; je moet elkaars vlaggetje afpakken en teruggaan naar je eigen basis. Onderweg zijn er boobytraps waarvoor je moet oppassen, boobytraps die je moet ontwijken en andere spelers die je vlag natuurlijk maar wat graag van je afpakken.

Een andere nieuwe modus is de Objectivemodus. Hierin krijgen spelers opdrachten die zij moeten voldoen. Dit zijn opdrachten in de trant van: versla Batman, sla 5 badguys in elkaar, pak een gouden ring. Voor elke opdracht die je voltooit krijg je een punt en diegenen met de meeste punten wint. De multiplayer is meer een leuke toevoeging, maar geen unique selling point. Helemaal niet als je bedenkt dat er 21 arena’s zijn en deze alleen speelbaar zijn als je een poppetje koopt welke bij die arena hoort. Je speelt alleen de Ghostbusters Arena vrij als je ook daadwerkelijk een poppetje uit die serie hebt.


Waar het allemaal om draait is natuurlijk de singleplayer en daar is eigenlijk vrij weinig aan veranderd. Je moet nog steeds flink puzzelen en de unieke vaardigheden van de poppetjes gebruiken. Zo mochten wij het eerste deel van de Ghostbusters Storypack spelen en toen mochten we met Mister T, een Ghostbuster en Sonic aan de slag. Ik moest weer van alles slopen, opbouwen en beschieten. Het slopen kon Sonic goed met zijn Dash Move, Mister T kon weer van alles maken en mijn Ghostbuster kon de spoken opzuigen.

 

Wat wel nieuw is, is dat de portals nu wat vaker gebruikt gaan worden. Zo krijg je dankzij de portals meer mogelijkheden om puzzels op verschillende niveaus te doen. Het is niet revolutionair maar het zorgt net even voor wat meer diepgang dan eerst. Als je dan een nieuw gedeelte ingaat waarbij je niet meer terug kan, dan worden uiteraard al je poppetjes weer bij elkaar gebracht. Of er nog meer van dit soort dingetjes zijn, dat kon de PR-dame niet kwijt.

 

Warner Bros gaat straks natuurlijk helemaal los met de franchises die zij onder hun hoede hebben. Er is al aangekondigd dat de series Adventure Time en Harry Potter ook in legovorm gegoten gaan worden. Ook komen Fantastic Beats, Goonies en gaat Sonic straks voor de bijl. Mocht je ze niet allemaal willen kopen, dan blijft Hire-a-Hero ook nog steeds een optie. Alleen weet ik niet wat goedkoper is, een half uur werken om een poppetje te kopen of uren alles slopen om zo genoeg bricks te krijgen om een poppetje voor 2 minuten speelbaar te maken.

 

Al met al kun je volgens mij niet spreken van een upgrade van LEGO Dimensions, maar van een kleine update. De multiplayer-toevoeging is aardig, maar ik had liever gezien dat deze ook online speelbaar was. Net zoals de singleplayer, daar mis ik ook het online gedeelte in. Of dat je de singleplayer met zijn vieren kan spelen. Zoveel punten die Traveller's Studio er nog even in kan stoppen.