S.T.A.L.K.E.R.2 Heart of Chornobyl

Het lijkt mij ontzettend moeilijk om aan een game te werken die over een land dat verscheurd is door bommen te werken, terwijl er bommen op je eigen land vallen. De Oekraïense ontwikkelaar GSC Game World maakt dit dagelijks mee en geeft ook ronduit toe dat het ontwikkelen van de game niet van een leien dakje gaat. Een deel van het team zat al in het buiteland, andere medewerkers trokken naar het front. En dan moet je lekker doorwerken aan een game. Dat is toch wat anders dan crunchtime. Toch durfden ze het aan om de game te tonen op gamescom. Dat is een teken van vertrouwen hebben in de game.

In de speelsessie mochten wij aan de slag met een man die kennelijk een tukje deed. Hij wordt abrupt wakker gemaakt door een hont die aan zijn been zit te knabbelen. Een voorbijganger schiet te hulp en jaagt de hont weg. Gelukkig is hij nog zo vriendelijk om je een schroef te geven, waardoor je door de anomalies in The Zone kan rennen. Geloof me, alles wordt je uitgelegd zodra de game af is, want ik moest zelf ook diep in mijn geheugen graven waarom je met een stuk ijzer door een anomalie kon rennen.

In The Zone gebeurt het allemaal. Daar vind je NPC’s met quests, daar lopen de vijanden en vind je de loot die je gaat verzamelen. Het leveldesign is somber en grauw, precies zoals je verwacht in een land dat helemaal kapot gemaakt is door nucleaire bommen. Daar hebben de vijanden zich ook naar aangepast. De honten die vrij rondlopen, vallen alles aan wat beweegt. Naast honten vind je ook andere stalkers, die zonder pardon het vuur op je openen als ze maar het gevoel hebben dat je een bedreiging vormt. Want alles is een bedreiging in deze wereld.

Zo konden wij vrij rondlopen in The Zone en in mijn eerste speelsessie zocht ik de confrontatie juist niet op. Toch werd ik achterna gezeten door een horde vijanden die als een American Sniper mij van de ene kant van de map wisten dood te schieten, en op precies hetzelfde punt bleven staan nadat ik gerespawned was. In de tweede sessie probeerde ik de dialoog aan te gaan, en hoewel ik verschillende opties koos, was de uitkomst elke keer hetzelfde. De build die wij speelden gaf wel goed weer hoe de inventory eruit gaat zien, en die komt redelijk overeen met S.T.A.L.K.E.R. 1.. in de demo

De meeste demo’s op gamescom zijn zo in elkaar gezet dat je een goede indruk krijgt van de game en zijn bugvrij. S.T.A.L.K.E.R. 2 was dat verre van. Maar ik gun GSC Game World alle tijd om aan de game verder te werken. De game is al 10 jaar in ontwikkeling en al doen ze er nog eens 10 jaar over, ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen met de game.