Disney Infinity 3.0

Tijdens de Gamescom zag ik een presentatie van Disney Infinity 3.0 en binnen twee minuten wist ik dat het mij geld ging kosten. Mijn vrouw en ik zijn dol op de tekenfilmserie Star Wars Rebels en de starterpack heeft Ahsoka en Anakin. Daarnaast is het vechtsysteem vol combo’s onder leiding van Ninja Theory bedacht. Ninja Theory, dat zijn die gasten van Devil May Cry, Enslaved en Heavenly Sword. Mag ik even pinnen?

Tot voor kort kende ik Disney Infinity alleen van recensies en zag ik het als iets dat voornamelijk op kinderen is gericht. Een misvatting. Het is beter te zien als ‘Disney die een Nintendo doet’, oftewel een toegankelijke game vol kleuren met verschillende moeilijkheidsgraden voor iedere doelgroep. Je kan het ook bekijken als ‘Skylanders met een Disney-jasje’, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen.

Hoe werkt het?
Je moet eerst de starterpack voor
Disney Infinity 3.0 aanschaffen waar een bord in zit, genaamd je Disney Infinity Basis. Hier kun je maximaal twee poppetjes neerzetten en een ‘playsetpiece’. Iedere playsetpiece geeft je een bepaalde verhaalmodus. De bijbehorende poppetjes kun je live wisselen terwijl je speelt. Je kunt midden in een gevecht Darth Maul dus verwisselen met Yoda. Maar je kan niet opeens met de Hulk spelen in Star Wars. Het moet wel een personage zijn dat bij de reeks hoort. Ieder verhaal duurt ongeveer zes uur, maar er zijn nu ook extra verworvenheden die je bij elke scene kunt halen. Dat kost een geoefend gamer zo’n twee uur extra.

Racen

In de Toy Box-modus kun je zelf werelden ontwerpen. Daarin kun je met ieder poppetje rondlopen, of ze nu van Disney Infinity 1.0, 2.0 of 3.0 zijn. Je kan je ontwerpen uploaden in de cloud en uitwisselen met anderen. Samen spelen met je vrienden online of in local co-op is ook geen probleem. Er zijn ook minigames in de Toy Box-modus, zoals racen.

Je kunt los extra poppetjes kopen om mee te spelen, maar je kan ook een compleet andere playset kopen, waarmee je dus een ander verhaal kan spelen. Daarnaast kun je powerdiscs aanschaffen om je poppetjes extra krachten te geven. Ook zijn er Toy Box-gamediscs voor minigames in de Toy Box-modus.

Nu nog vrienden

Besparen
Je begrijpt dat als je echt alles wilt hebben, dit flink in de kosten kan lopen. Disney komt de klant enigszins tegemoet door de volgende deal. Als jij een fysieke starterset, playset of een fysiek poppetje koopt, dan mag je ook de digitale versie downloaden voor pc of iOS. Dus als ik voor mijn vrouw de PlayStation 4-versie van
Disney Infinity 3.0 haal, dan mag ik hem ook spelen op mijn pc. Geld besparen kun je ook door afgeprijsde of tweedehands playsets of powerdiscs te kopen van Disney Infinity 1.0 en 2.0. Deze werken namelijk gewoon op de Disney Infinity Basis. Als je dus in staat bent om jezelf te beheersen en het gewoon bij je starterpack te houden en een paar powerdiscs, dan is het goed te doen. Waarom zou je nog uitbreidingen kopen?

Verbeteringen
Zoals vermeld zijn er nu extra doelen die je kunt halen bij iedere scene. Je kunt natuurlijk door het spel racen, maar verworvenheidsjagers hebben nu ook iets te doen. De menustructuur is verbeterd en de skilltree is flink uitgebreid en beslaat vijf tabbladen. Animaties worden nu procedureel berekend. Om te demonstreren hoe dat werkt werden vier gigantische wandelende tanks genaamd AT-AT’s neergehaald. Elke keer dat er eentje valt wordt dit apart berekend. Iedere AT-AT valt dus op een unieke manier en steeds weer anders. Ten slotte heeft Disney de prijzen iets verlaagd ten opzichte van
Disney Infinity 2.0 en dat is natuurlijk fijn. Maar het blijft een rib uit je lijf om je hebzucht tegemoet te komen.

Boba Fett

De starterpack
Disney heeft een indrukwekkende collectie franchises ontwikkeld door de jaren heen en ze hebben tegenwoordig de rechten van Star Wars. Dat geeft hen de mogelijkheid om een eigen avontuur te schrijven, genaamd Twilight of the Republic, dat zich afspeelt in het Star Wars-universum. Het begin van het verhaal in een notendop: het speelt zich af tussen deel II en deel III. Er is een droidfabriek geopend op planeet Geonosis, buiten de Jedi Council om. Zodra de Council dit hoort, wordt er een onderzoek ingesteld. Daarbij ontstaat (uiteraard) een groot gevecht. Twilight of the Republic is meteen het starterpack van Disney Infinity 3.0. Tijdens de presentatie werden we lekker gemaakt met de speciale moves van Darth Maul, Yoda en Obi Wan, die je allemaal vanaf de release los kunt kopen. Later worden we verleid met onder andere R2-D2, een Ewok en Boba Fett.

Jedi Council

Interessant om even te vermelden is, dat Disney niet alles zelf mag bepalen. Darth Vader rent niet, in geen enkele film. Omdat Disney Infinity een spelletje is, vond Disney het wel oké als Vader nu wel rent. Maar Lucas was erop tegen, ook na herhaaldelijk aandringen. Dus Darth Vader loopt dan ook in Disney Infinity en rent absoluut nooit.

Twilight speelt soepel. De levels zijn prima door te komen en de combo’s zijn erg vet. Ahsoka maakt gebruik van twee lightsabers en dat is een lust voor het oog. De puzzels zijn doorgaans niet vreselijk moeilijk, maar wel leuk om op te lossen.

De andere playsets
Hier volgt een aantal redenen om toch je portemonnee te trekken. De Pixar-film Inside Out (Binnenstebuiten) is een creatief hoogstandje en een commercieel succes. Met de Disney-set van Inside Out speel je effectief het vervolg op de film. In tegenstelling tot de Star Wars-playsets heeft Inside Out veel minder actie. Alleen in de Toy Box-modus hebben de personages gevechtsanimaties. In het verhaal komen alleen puzzels voor, want het is afwisselend een 3D- of 2D-platformspel. Disney richt zich hiermee meer op meisjes.

Ik heb de film niet gezien en speelde dus zonder bagage. Bij de Star Wars-playsets kun je je weg door een level hakken met je poppetje. Hierbij moet je af en toe van poppetje wisselen om de puzzels op te lossen. Het spel heeft dus ook een ander tempo en verlangt een andere kijk. Dit geeft meteen de kracht weer van het Infinity – Skylanders-concept. Iedereen wisselt weleens van spel, omdat je er even genoeg van hebt. Nu kun je dus wisselen van playsetpiece en toch iets compleet anders spelen.

TIE in actie

Een maand na de release is ook de Rise against the Empire-playset verkrijgbaar. Je ‘krijgt’ dan Luke Skywalker en Princes Leia, bouwt je eigen rebellenbasis en er komen veel scenes voorbij uit de films. Er zijn meer dan 30 voertuigen uit de originele films die je zelf kunt besturen. Rise against the Empire heeft gevechten met AT-AT’s, die je zelf kunt besturen, TIE-fighter scenes met dogfights en missies op verre manen. Er zit een scene in die bol staat van de TIE-gevechten. Je wordt achtervolgd, moet aanvallen en dan weer wegduiken. Telkens is er weer een andere reeks van opdrachten. Het was zeker grappig en leuk voor de afwisseling.

Samen met de film The Force Awakens, komt in december ook de gelijknamige playset op de markt. Hier is weinig over bekend en Disney houdt de lippen op elkaar. Mijn collega’s en ik hebben gevist, gevleid en uitgedaagd maar verder dan "It will be awesome", ging de mededeling niet.

Over de Marvel-playset werd helemaal niet gesproken, maar we mochten wel naar een paar poppetjes kijken. We weten dat hij komt en dat Iron Man en Ultron meedoen, maar niet veel meer dan dat.

Marvel

Voorlopige conclusie
Disney Infinity 3.0 heeft geen origineel concept en is niet baanbrekend. Het is gewoon goed. Leuke games, mooie omgevingen en veel afwisseling. Wat het natuurlijk zo aantrekkelijk maakt is het feit dat de verhalen en personages iconen zijn uit populaire films. Disney Infinity 3.0 voegt iets toe aan deze verhalen. Het grootste minpunt is het feit dat het een aanslag is op je bankrekening. Natuurlijk kun je tot in oneindigheid levels ontwerpen in de Toy Box-modus, desnoods zelfs met je iPad. Uiteraard kun je racen en vechten met je maten en hele werelden uitwisselen. Maar ja, Disney gokt op je inhaligheid en het gevoel dat je iets mist als je het niet koopt. Ik trap met liefde en beide ogen open in de val en ga genieten van Star Wars.

Disney Infinity 3.0 komt 28 augustus uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U, iOS, Android en pc.