Conqueror's Blade

Er zijn al heel veel soorten MMO's op de markt verschenen, maar Conqueror's Blade heeft een originele invalshoek kunnen vinden. Een MMO waarin je laat-middeleeuwse strategische gevechten speelt, met kastelen, kanonnen, hellebaarden en samoerai. Ja, het is een bijzonder mix van elementen.

Generaal
Natuurlijk denken velen meteen aan
For Honor bij het lezen van de introductie, maar het zit net iets anders in elkaar. Conqueror's Blade is te beschouwen als een mix van For Honor en Total War en toch met een eigen smoel. Omdat het een MMO is, ben je niet vastgepind op een bepaalde rol of speelstijl. Jij speelt een Middeleeuwse generaal, die lekker aan het meevechten is met zijn troepen. Gelukkig speelt Conqueror's Blade wel in derde persoon, want er gebeurt te veel op het slagveld om in eerste persoon bij te kunnen houden.

Je wapen
Gelukkig is het allemaal hands-on, dus we mogen meteen beginnen met het aanmaken van een personage. Dit gaat dus niet op basis van een klasse, maar op je wapen. Bij ieder wapen horen bepaalde vaardigheden. De inspiratie voor ontwikkelaar Booming Games voor Conqueror's Blade komt van de krijgers uit het verleden die als het ware oorlogsvoering hebben geprivatiseerd. Dit zijn onder andere de ridders uit Europa, de samoerai van Japan, maar ook de vroeg-islamitische huurlingen en Mongoolse krijgers. Er zijn tien wapens te kiezen met ieder drie speciale vaardigheden. Enkele voorbeelden zijn een 'zwaard met schild', een 'musket', een 'nodachi' (samoerai zwaard), 'pijl en boog' en een 'speer'. Je kan je specialiseren in jouw wapen en hier een expert in worden of juist redelijk goed worden in een aantal verschillende wapens.

Conqueror's Blade

Mix je leger
Dan kiezen we ons type leger. Je kan verschillende soorten onderdelen in een leger hebben en in
Conqueror's Blade kun je zonder problemen de Mongoolse boogschutters te paard laten flankeren door musketiers. Bij het slagen voor quests en sieges, krijg je meer xp, nemen je levels toe en groeit ook je leger. Ieder onderdeel kun je upgraden en uitbouwen, zoals je mag verwachten.

Persoonlijke wacht
Een generaal moet natuurlijk extra beschermd worden en daarom heb jij een groep trouwe soldaten om je heen. Deze bestuur je zelf direct. Je kan dus als je een gat in de verdediging ziet, meteen zelf ingrijpen en gebruik maken van dit buitenkansje. Je persoonlijke wacht kan een mengeling zijn van verschillende specialismen, dus je hoeft niet alleen speervechters om je heen te hebben.

De wereld
De wereldkaart is groot met bossen en woestijnen. Tijdens de demo waren er vijf regio's, maar de uiteindelijke versie wordt nog een heel stuk groter. Om je hier te kunnen handhaven heb je een kasteel nodig. Een kasteel zit doorgaans op een tactische plek waar je ook grondstoffen kunt verzamelen. Deze heb je nodig om je leger te onderhouden en ermee rond te trekken. Het kost je namelijk ook grondstoffen om je leger tussen je eigen kastelen te laten reizen. Elk gebied heeft zijn eigen grondstoffen, dus samenwerken is heel verstandig in Conqueror's Blade. Het is goed mogelijk de game in je eentje te spelen, maar in een guild meedoen is echt handiger. Behalve kastelen zijn er ook steden waar je kunt rondlopen, andere spelers ontmoeten, spullen verhandelen en quests aannemen. Je kan je dus verenigen in een guild, die worden 'house' genoemd. Je kan je house weer aansluiten bij een groep houses en dat heet een kingdom.

Conqueror's Blade

Belegering
Een kasteel is dus erg handig en gewild en het veroveren doe je niet zomaar. Om dit proces effectief te laten verlopen heeft de mensheid eerst balista, trebuchets en later ook kanonnen uitgevonden. Deze kun je naar hartenlust gebruiken in
Conqueror's Blade. In Conqueror's Blade kun je met 15 tegen 15 spelers strijden om een kasteel. Omdat iedere speler een eigen leger heeft, zijn dat indrukwekkend grote gevechten met meer dan 1000 vechtersbazen tegelijk. Het is hierbij dus erg verstandig om een strategie te hebben besproken van tevoren met een goede rolverdeling. Er is wel een risico bij het aanvallen van een kasteel, want dat betekent dat je eigen kasteel redelijk onbeschermd is achtergebleven. Hoeveel soldaten laat je achter en met hoeveel trek je erop uit? Hoe goed kun jij je guild vertrouwen, dat ze niet achter je rug om je kasteel inpikken?

Kanonnen
In mijn missie ga ik een kasteel aanvallen. Ik kies een regiment aan soldaten als mijn persoonlijke wacht. Op advies van een ontwikkelaar kies ik krijgers met schilden om mij te beschermen, terwijl ik heldhaftig bezig ben. De slag begint en ik kan als een dolleman op de muren afrennen, maar ik ren naar de dichtstbijzijnde kanonnen. Met een aantal welgemikte schoten kun je de verdedigers uitdunnen. Ook kun je jouw kanonskogels volgen met de camera. Dat helpt je bij het mikken. Het zijn wel Middeleeuwse kanonnen, dus ze zijn niet heel accuraat en er zit wat variatie in de schoten. Dat betekent dat twee schoten na elkaar niet precies op dezelfde plek terechtkomen. De wind beïnvloedt ook de plek waar je stuk metaal landt.

Conqueror's Blade

Andere tactiek
Om het kasteel in te nemen, kun je de poort eruit schieten met een aantal voltreffers van je kanon. Je kan ook een stormram gebruiken op de gigantische deuren, maar dan ben je wel binnen bereik van verdedigende boogschutters en musketiers. Ik nam een aantal ladder om de muren te beklimmen. Ik bereikte de bovenkant van de muur, maar enkele laffe soldaten duwden helaas de ladder van de muur af. Dat zorgde ervoor dat mijn regiment mij niet kon volgen. Ik stond tegenover een overmacht en delfde helaas het onderspit. Tijd voor een nieuwe poging. Ik heb natuurlijk de langzame sukkels ontslagen van hun plichten en kies een cavalerie-eenheid. Ik ga nu voor het slopen van poort. Deze tactiek ligt mij een stuk beter en ik kom met mijn manschappen binnen. Nu wordt het snel heel hectisch. Overal zijn groepen soldaten, die wat lessen in gastvrijheid hebben gemist. Mijn mannen en ik strijden moedig, maar helaas is de tijd veel te snel voorbij. Ik had het net door, maar je hebt dus een beperkte hoeveelheid tijd om een kasteel in te nemen.

Conqueror's Blade komt dit jaar nog uit op pc (Windows) en wordt free-to-play. Je kan je hier opgeven voor de bèta.

Conqueror's Blade