FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 augustus 2015

Uitslagen play-offs Champions League 19/08/2015

Op woensdag werden er nog vijf duels gespeeld in de play-offs van de Champions League. De returns van deze wedstrijden zijn aanstaande dinsdag. De winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal.

Aanvaller Jean-Paul Boëtius heeft woensdagavond met een bitter gelijkspel gedebuteerd bij FC Basel. De ex-spits van Feyenoord kwam in de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv na ruim een uur in het veld bij een stand van 1-1. Zijn Zwitserse ploeg moest daarna in het eerste duel van de play-offs voor de Champions League genoegen nemen met 2-2. Volgende week is de return.

Door een treffer van Eran Zahavi kwam de club uit Israël na een half uur op voorsprong. Nog voor de rust maakte Matias Delgado uit een strafschop gelijk. Boëtius, hersteld van een dijbeenblessure, liet als invaller in de spectaculaire slotfase bij vlagen leuke dingen zien, maar persoonlijk succes bleef uit. Dankzij Breel Embolo leek Basel alsnog als winnende ploeg van het veld te stappen, maar opnieuw Zahavi besliste diep in de blessuretijd anders: 2-2.

Celtic heeft slechts een kleine stap gezet richting het hoofdtoernooi. De Schotse ploeg van verdediger Virgil van Dijk won op thuis de heenwedstrijd tegen Malmö FF met 3-2.

Aanvaller Leigh Griffiths was de grote man bij Celtic met twee treffers. Van Dijk speelde de hele wedstrijd. De in Nederland geboren Turk Nadir Ciftci zat negentig minuten op de bank. Oud-Ajacied Derk Boerrigter zat niet bij de selectie.

Uitslagen Champions League - play-offs - heenwedstrijden 19/08/2015

Thuis Uit Uitslag (rust)
FC Basel (Zwi) Maccabi Tel Aviv (Isr) 2-2 (1-1)
Celtic (Sch) Malmö FF (Zwe) 3-2 (2-0)
Rapid Wien (Oos) Shakhtar Donetsk (Oek) 0-1 (0-1)
Valencia CF (Spa) AS Monaco (Fra) 3-1 (1-0)
Skënderbeu (Alb) Dinamo Zagreb (Kro) 1-2 (1-0)

Springruiters openen EK met foutloze ronde

De dressuurpaarden hebben Aken inmiddels verlaten. Donderdag was het tijd voor de eerste omloop van de springruiters op het Europees kampioenschap. Op het onderdeel jachtspringen bleven Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder foutloos. 

De Nederlandse ploeg, die vorig jaar in Frankrijk de wereldtitel veroverde, staat vijfde na de eerste dag. Dit is op basis van de tijd. De achterstand op koploper Duitsland bedraagt 3,420 strafpunten. Het verschil is kleiner dan één omgetikte balk. Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voorlopig tweede en derde. 

Wereldkampioen Dubbeldam was de eerste Nederlander die in actie kwam. Hij had 73,04 seconden nodig, wat goed is voor de zestiende plaats. Van der Vleuten deed het iets beter. De Brabander ging foutloos rond in een tijd van 71,38 en staat tiende. Vrieling (74,26) en Schröder (74,58) waren iets minder snel. Beide heren staan nu respectievelijk 26e en 28e.

Dubbeldam is tevreden. "Ik had twee doelen", zei de regerend wereldkampioen woensdag na zijn eerste rit. "Er een goed gevoel aan overhouden en niet te ver achterop raken bij de top. Het plan is geslaagd."

Dat hij het eerste onderdeel niet was won was gepland. "Daarvoor ligt dit jachtparcours ons niet goed genoeg. Bovendien wil ik Zenith de eerste dag niet overvragen. Dan krijg ik later de rekening gepresenteerd. Maar mijn paard is heel goed en we liggen op schema. Dit geeft een goed gevoel voor de komende dagen."

Donderdag gaat het toernooi verder met de tweede ronde van de landenwedstrijd. Vrijdag wordt de landenwedstrijd afgesloten met de finale. Zondag is de finale voor de individuele springruiters. 

Amper toekomst voor World Ports Classic

De kans is groot dat de World Ports Classic van de wielerkalender verdwijnt. De tweedaagse wedstrijd van Rotterdam naar Antwerpen en terug heeft nog amper toekomst nu het contract van de havenstad aan de Maas met organisator ASO is afgelopen en er geen zicht is op nieuwe geldschieters die een vijfde editie willen faciliteren. Hans den Oudendammer van Rotterdam Topsport sprak in april al zijn twijfels uit over een doorstart. Hij is sindsdien niet positiever geworden.

Antwerpen heeft weliswaar nog een overeenkomst voor 2016, maar alleen doorgaan is aan de Schelde geen optie. "Er is nooit sprake geweest van een concept waarbij Antwerpen alleen organisator zou zijn", zei Geert Bruynseels, coördinator Antwerpse sportevenementen, woensdag. "Voor ons zijn nu twee dingen van belang. Vindt Rotterdam nog middelen? Ik hoor weinig positieve dingen, maar misschien is er nog kans. Ten tweede, stel dat Rotterdam geen geld vindt, wat wil ASO dan doen? Ik heb hen die vraag gesteld en wacht nu op antwoord." Bruyenseels wil binnen een maand duidelijkheid.

De WPC werd in het leven geroepen met geld (ruim 400.000 euro) dat Rotterdam had overgehouden aan de succesvolle Tourstart in 2010 en met steun van het gemeentelijk Havenbedrijf. Het budget is echter op en financiers zijn niet te vinden. Bovendien heeft de rittenkoers in beide steden niet aan de verwachtingen voldaan. Ook het vervroegen van het evenement van augustus naar mei heeft niet geholpen, qua belangstelling noch qua deelnemersveld. Theo Bos lijkt dus de enige Nederlandse winnaar te blijven.

Amper toekomst voor World Ports Classic
Amper toekomst voor World Ports Classic (Foto: ANP)

Nieuwe storing bij Ziggo

Er doet zich woensdagavond opnieuw een storing voor bij Ziggo. Dit heeft een woordvoerder van het internetbedrijf bevestigd. Over het getroffen gebied, het aantal klachten en de oorzaak kon hij nog niets zeggen.

Volgens de site allestoringen.nl zijn er al meer dan 9100 meldingen binnengekomen, voornamelijk uit Amsterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Tilburg, Rotterdam en Zwolle.

Dinsdag kampte Ziggo ook met een grote en langdurige storing als gevolg van een zogeheten DDoS-aanval.

Nieuwe storing bij Ziggo
Nieuwe storing bij Ziggo (Foto: ANP)

E-sigaret veel minder schadelijk dan gedacht

Een berichtje waar een van onze eindredacteuren zeer blij van zal worden: een E-sigaret is veel, heel veel minder schadelijk dan eerder werd aangenomen. Je zou E-roken bijna gezond kunnen noemen.

Het spreekt een onderzoek in opdracht van de Nederlandse overheid tegen, maar een nieuw, Brits onafhankelijk onderzoek van Public Health England komt E-fans nu eenmaal beter uit en is vanaf nu aan dan ook waar, tot een ander onderzoek het tegendeel bewijst.

Uit het rapport blijkt dat E-sigaretten zo'n 95 procent minder schadelijk zijn dan normale sigaretten. Het onderzoek heeft veel vooroordelen doorgeprikt. Zo krijgt een roker van een E-sigaret minder nicotine binnen dan iemand die een normale sigaret paft.

Het gezonde verstand leert verder dat je met een E-sigaret geen teerpad meer aanlegt in je longen. Bovendien hap je ook geen koolmonoxide meer naar binnen.

“E-sigaretten brengen risico’s met zich mee, maar in vergelijking met roken zijn de risico’s eigenlijk niet noemenswaardig”, vertelt professor Kevin Fenton van Public Health England. “Het grote probleem is dat steeds meer mensen denken dat e-sigaretten net zo schadelijk zijn als normale sigaretten.”

Een klein gevaar schuilt een beetje in de E-liquids die de hervulbare E-sigaretten gebruiken. Deze zijn giftig wanneer je ze opdrinkt. Vooral kleine kinderen zijn hier nog wel eens het slachtoffer van. Maar die logica geldt voor zo'n beetje het hele keukenkastje.

Boze en vooringenomen tongen beweren dat er tijdens het roken van een elektronische sigaret nog wel eens aldehyden vrijkomen. Maar volgens professor Kevin is dit sterk overdreven. Dit zou alleen gebeuren wanneer de cartridges sterk oververhit raken.

Dan is er nog het explosiegevaar. Bij verkeerd gebruik of bij extreme pech kunnen E-sigaretten ontploffen. In 2014 moest de Britse brandweer 43 keer uitrukken voor een brandje veroorzaakt door zo'n sigaret.

Maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Helaas ziet de Nederlandse overheid achter elke boom een nieuwe boom en is zij druk bezig de E-sigaret te overreguleren, dan wel actief het gebruik ervan te ontmoedigen. Onterecht, zo blijkt nu.

Van Rijn: Onder de 18 jaar geen e-sigaret (Foto: ANP)
Ennne... meeroken? Nauwelijks.


Böetius op de bank bij Basel

Jean-Paul Böetius begint woensdagavond bij de thuiswedstrijd van zijn nieuwe club FC Basel tegen Maccabi Tel-Aviv op de bank. De van Feyenoord overgekomen aanvaller kwam door een bovenbeenblessure nog niet in actie voor de Zwitserse kampioen.

De 21-jarige vleugelspits, die voor vier jaar is vastgelegd door zijn nieuwe werkgever, is volgens zijn trainer Urs Fischer nu volledig hersteld en klaar om eventueel zijn debuut te maken in het eerste duel van de play-offs voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Bij Celtic, dat in eigen huis Malmö uit Zweden ontvangt, heeft verdediger Virgil van Dijk een vertrouwde basisplaats. De in Den Haag geboren Turkse aanvaller Nadir Çiftçi fungeert als reserve. Derk Boerrigter behoort niet tot de Schotse selectie.

Het duel tussen Rapid Wien, dat Ajax in de vorige ronde uitschakelde, en Sjachtar Donetsk staat onder leiding van arbiter Björn Kuipers en zijn team.

Böetius op de bank bij Basel
Böetius op de bank bij Basel (Foto: ANP)

Parijs en Londen samen tegen problemen Calais

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan nauwer samenwerken om het vluchtelingenprobleem bij Calais op te lossen. De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen ondertekenen daar donderdag een verdrag over. Volgens een bron in Parijs staat in het verdrag onder meer dat er meer geld wordt vrijgemaakt om de tunnel onder het Kanaal te beveiligen.

De landen zijn behalve het opschroeven van de beveiliging ook van plan harder op te treden tegen mensensmokkelaars. Ook komt er meer geld vrij voor humanitaire hulp.

Naar schatting verblijven er momenteel zo'n 3000 vluchtelingen bij Calais. Ze proberen illegaal de oversteek naar Engeland te maken. Dat doen ze onder meer door mee te liften met treinen die door de tunnel gaan, of door zich in vrachtwagens te verstoppen.

Parijs en Londen samen tegen problemen Calais
Parijs en Londen samen tegen problemen Calais (Foto: ANP)

Ferry Doedens in 'warm bad' bij GTST

De altijd goedgeklede Ferry 'De Snuif' Doedens is met open armen ontvangen op de set van Goede Tijden, Slechte Tijden. "Zijn terugkeer bij de cast was als een warm bad", liet een woordvoerder van producent Endemol weten aan RTL Boulevard. "Iedereen was heel lief voor hem."

Doedens werd een paar maanden geleden ontslagen door Endemol. Hij mag de komende weken nog bijklussen als b-acteur, zijn personage Lucas Sanders is nog tot eind dit jaar in de soap te zien. Doedens werd ontslagen omdat hij afspraken herhaaldelijk niet nakwam. Hij bleek drugsverslaafd te zijn. Ferry klopte aan bij een kliniek en is inmiddels weer aan de slag. "Hij focust zich volledig op zijn werk", weet de woordvoerder.

Ferry Doedens in 'warm bad' bij GTST
Ferry Doedens in 'warm bad' bij GTST (Foto: BuzzE)

doedens twitter

Bezoekers Madame Tussauds maken vunzige foto's met Nicki Minaj

Het wassen beeld van Nicki Minaj heeft voor heel wat ophef gezorgd. De bijzondere pose waarin de zangeres is vastgelegd, op haar knieën in een miniscuul zwart pakje, bracht bezoekers van Madame Tussauds in Las Vegas op het idee vulgaire foto's met het beeld te maken. Het wassenbeeldenmuseum is not amused en laat het beeld van de zangeres extra beveiligen.

Madame Tussauds noemt het in een verklaring 'betreurenswaardig' dat dergelijke kiekjes worden gemaakt. "Doorgaans gaan onze bezoekers respectvol om met de beelden." Volgens het museum worden de wassen figuren al bewaakt, maar krijgt het beeld van Nicki Minaj per direct extra toezicht. Ook wordt de set anders ingedeeld, zodat het moeilijker wordt vunzige foto's te maken.

De pose waarin Minaj is vastgelegd komt uit haar veelbesproken videoclip van het nummer Anaconda. Het beeld werd twee weken geleden onthuld.

Meer beveiliging wassen beeld Nicki Minaj
Meer beveiliging wassen beeld Nicki Minaj (Foto: BuzzE)

Nieuw gezicht in Spuiten en slikken

Spuiten en slikken keert 1 september terug op de buis met een nieuwe verslaggever, Nathan de Vries. Dat maakte BNN woensdag bekend. De Vries maakte al vlieguren bij 101.TV.

"Ik besef dat ik voor het meest spraakmakende tv-programma van Nederland mag werken en dat is een supervette kans!", reageert De Vries. "Met mijn Groningse nuchterheid duik ik in de leuke, soms schimmige, maar altijd interessante wereld van seks en drugs. Zo gaat het verhaal dat soldaten in oorlogen wel eens speed gebruiken om sneller te kunnen werken en scherp te blijven. Ik wil graag weten of dat klopt en ga het daarom zelf ervaren."

Het nieuwe seizoen van Spuiten en slikken staat in het teken van de tiende verjaardag van het programma. De presentatoren blikken terug op bijzondere fragmenten van het afgelopen decennium. Wat het beste fragment ooit is mag de kijker bepalen. BNN belooft het jubileumjaar af te sluiten met 'een botergeile, feestelijke laatste uitzending'.

Nieuw gezicht in Spuiten en slikken
Nieuw gezicht in Spuiten en slikken (Foto: BuzzE)

WoensdagCulinair #4 Lekker stukje vlees

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. 

Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties. 

    

Als je begint met het snijden of het voorbereiden van vlees heb je een scherp mes nodig.

Let dan wel goed op je vingers, een mes doet waar het voor gemaakt is.

   

   

Bij een lekker stukje vlees hoort ook een lekkere jus.


F1 klaar om grondeffect te herintroduceren

De Formule 1 lijkt klaar te zijn om de overstap te maken naar een moderne auto met grondeffect in 2017, blijkt uit een vergadering van technische chefs. Eerder dit jaar werd de Strategy Group opgeroepen om met ideeën te komen om het inhalen te bevorderen.

Waar zorgen om werd gemaakt is de grote afhankelijkheid van complexe voorvleugels de laatste jaren. De voorvleugels hebben een grote impact op de luchtstroom naar de achterliggende wagen, die op zijn beurt door de verminderde downforce op de voorvleugel downforce verliest, wat inhalen moeilijker maakt.

Recente voorstellen, vooral van Red Bull, bestaan uit het veranderen van de hoeveelheid downforce van de vleugels, maar met behoud van de huidige voorvleugels, Red Bulls sterkte.  Een idee dat aanhang heeft is een moderne auto met grondeffect, die downforce genereert met de vloer en minder afhankelijk is van de voorvleugel.

F. de Boer: "FK Jablonec is fysiek erg sterk"

Morgenavond begint Ajax aan de missie om door te stoten naar de groepsfase van de Europa League. In de Champions League bleek Rapid Wien een maatje te groot, maar nu moet het tweeluik met FK Jablonec toch echt gewonnen worden.

"We moeten doorkomen, dat is het enige dat telt. Of het nu links – of rechtsom gaat, boven- of onderdoor, dat maakt allemaal niet uit", liet trainer Frank de Boer tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel tegen de Tsjechen weten.

Voor veel mensen is FK Jablonec een onbekende ploeg, maar De Boer heeft ze inmiddels een beetje leren kennen. "Zij hebben Kopenhagen uitgeschakeld. Dat doe je niet zomaar even. Ze hebben wel degelijk kwaliteit in de ploeg, vooral voorin, en ook op het middenveld. Hun spel is recht toe recht aan, en erg fysiek", liet hij weten.

Joël Veltman was ook aanwezig en hoopt in de thuiswedstrijd een reuzenstap naar de volgende ronde te zetten. "De eerste wedstrijd is nooit beslissend, omdat er altijd nog een tweede volgt. Maar het zou mooi zijn als we een goede uitgangspositie kunnen creëren: de nul houden en zelf twee goals maken zou lekker zijn."

Veltman besloot: "We hebben de voorgaande jaren mooie wedstrijden in de Champions League gespeeld, maar ik vind het persoonlijk ook mooi om in de Europa League uit te komen. Of je nu tegen NEC, Barcelona of Jablonec speelt, het blijft voetbal en elf tegen elf. Als echte liefhebber maakt het niet uit tegen wie je speelt."

Heeft Rutte zich het torentje in gelogen?

Toen de eurolanden een deal sloten met Griekenland, was premier Rutte (VVD) er als de kippen bij om toe te geven dat hij een verkiezingsbelofte had gebroken. Tijdens het Tweede Kamerdebat woensdag zei hij dat hij de uitspraak 'geen geld meer naar de Grieken' in 2012 naar eer en geweten deed. Maar volgens PVV-leider Wilders wist de Rutte toen al donders goed dat hij geen woord zou kunnen houden, en heeft hij zich 'het torentje in gelogen'. Heeft Wilders gelijk?

Cocu haalt Bergwijn (17) bij hoofdmacht PSV

Steven Bergwijn is slechts 17 jaar oud, maar maakt nu al deel uit van de hoofdmacht van PSV. Vandaag kreeg de jonge aanvaller te horen dat trainer Phillip Cocu hem definitief aan de A-selectie heeft toegevoegd.

Verschillende voetbalkenners noemen Bergwijn één van de grootste Nederlandse talenten, die op dit moment op de voetbalvelden rondloopt. Tijdens het trainingskamp van PSV in Frankrijk liet de jongeling al het nodige zien en pikte zo nu en dan doelpunten mee in de oefenwedstrijden.

Tegenover Omroep Brabant deed Bergwijn uit de doeken wat voor type speler hij is. "Ik ben een linksbuiten. Ik houd wel van de bal. Ik ben geen speler die echt bij de zijlijn blijft. Ik kom graag naar binnen om van daaruit een actie te maken, een assist te geven of een doelpunt te maken", aldus de aanvaller.

En het 17-jarige talent, dat veel heeft opgestoken van de vertrokken Memphis Depay, durft ook al wat verder in de toekomst te kijken. "Mijn droom is om definitief bij de eerste selectie te komen. Daarom doe ik iedere dag mijn uiterste best en dan hoop ik dat het er van komt."

Bergwijn heeft zijn officiële debuut voor PSV overigens al gemaakt. Op 10 mei kwam hij tijdens de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo binnen de lijnen voor Jürgen Locadia.

Arie Boomsma trouwt zwangere vriendin

Arie Boomsma is woensdag getrouwd met zijn zwangere vriendin Romy Houwer. Dat heeft de zus van Boomsma laten weten aan Shownieuws. Hoe lang Romy al in verwachting is, liet Boomsma's zus niet weten.

Arie en Romy trouwden in Amsterdam, de ceremonie was intiem met naaste familie en beste vrienden als gasten. Enkele genodigden plaatsten foto's van het bruidspaar op Instagram. Romy koos voor een witte outfit met lange mouwen, Arie trouwde in een blauw pak met bruine strik.

Volgens Shownieuws at het bruidspaar woensdagmiddag bij Balthazar's keuken, waarna het huwelijk werd voltrokken in Bos en Lommer. Een van de broers van Arie was getuige, Romy koos haar zusje als getuige.

Arie Boomsma trouwt zwangere vriendin
Ik dacht altijd dat Arie homo was (Foto: BuzzE)

Herrada wint tweede etappe Limousin

Jesús Herrada heeft woensdag de tweede etappe van de Ronde van de Limousin op zijn naam gebracht. De Spaanse wielrenner van Movistar demarreerde in de finale heuvel op en kwam na 188,5 kilometer koers van Pompadour naar Lissac-sur-Couze solo over de eindstreep.

De Italiaanse veteraan Davide Rebbelin, die onlangs zijn 44e verjaardag vierde, finishte op tien seconden als tweede. Hij versloeg de Belg Thomas Sprengers en Maurits Lammertink (Roompot) in de sprint van de eerste achtervolgende groep. Ook diens ploeggenoten Marc de Maar, Mike Terpstra en Michel Kreder maakten daarvan deel uit.

Herrada nam tevens de leiderstrui over van Sonny Colbrelli. Zijn voorsprong op de Italiaan is tien tellen. Lammertink is ook in het algemeen klassement de beste Nederlander, tiende op 0.20.

Herrada wint tweede etappe Limousin
Herrada wint tweede etappe Limousin (Foto: ANP)

Springruiters voorlopig vijfde op EK

Na de eerste dag van de landenwedstrijd van de Europese titelstrijd voor springruiters in Aken staat Nederland op de vijfde plaats. Het onderdeel jachtspringen, verreden op tijd, verliep voor de formatie van bondscoach Rob Ehrens daarmee naar wens. "We wilden een goed gevoel aan de eerste rit overhouden én in de buurt van de beste combinaties blijven", zei wereldkampioen Jeroen Dubbeldam. "Daarin zijn we geslaagd."

Duitsland leidt, vóór Frankrijk en Groot-Brittannië. De verschillen zijn gering. Dat geldt ook voor het individuele klassement. Maikel van der Vleuten is met de tiende plaats de beste Nederlander, gevolgd door Dubbeldam (16), Jur Vrieling (26) en Gerco Schröder (28). Zelfs Schröder staat op minder dan één springfout van de voorlopige lijstaanvoerder, Pénélope Leprevost uit Frankrijk. Dat is met de zware rubrieken die nog staan te wachten bijkans te verwaarlozen.

Springruiters voorlopig vijfde
Springruiters voorlopig vijfde (Foto: ANP)

Terpstra start in Vuelta voor Etixx-Quick-Step

Niki Terpstra staat zaterdag aan de start voor de eerste etappe van de Ronde van Spanje. De Nederlandse wielrenner is door de ploegleider van Etixx-Quick-Step opgenomen in de selectie, die woensdag werd bekendgemaakt. Opmerkelijk genoeg behoort ook David de la Cruz daartoe. De Spanjaard kwam nog geen drie weken geleden hard ten val tijdens de Ronde van Polen en brak daardoor een sleutelbeen. Hij is voldoende hersteld en fit genoeg bevonden om de Vuelta te rijden.

De ploeg is: Carlos Verona (Spa), David de la Cruz (Spa), Gianluca Brambilla (Ita), Iljo Keisse (Ben), Martin Velits (Slw), Maxime Bouet (Fra), Niki Terpstra (Ned), Nikolas Maes (Bel) en Pieter Serry (Bel).

Terpstra start in Vuelta
Terpstra start in Vuelta (Foto: ANP)

Räikkönen rijdt ook volgend jaar bij Ferrari

Ferrari heeft naar buiten gebracht dat Kimi Räikkönen ook in 2016 bij Ferrari zal blijven rijden. De positie van de Fin bij het Italiaanse Formule 1-team was lange tijd onzeker nadat Ferrari-president Sergio Marchionne eerder deze zomer zei dat Räikkönens zijn toekomst in eigen hand heeft.

Deze beslissing heeft als gevolg dat Valtteri Bottas, die al meerdere malen in verband is gebracht met het team, waarschijnlijk bij Williams blijft. De Fin was één van de rijders die Ferrari overwoog, na de twijfels over de vorm Räikkönen, zeker in de kwalificatie. Andere opties waren Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg. Met de aankondiging van de teamleiding dat de samenwerking met Vettel en Räikkönen wordt voortgezet, is er van een stoelendans bij het Italiaanse automerk voorlopig geen sprake meer.

De deal zou zijn beïnvloed door de beslissing van Red Bull in de winter om Ricciardo een nieuw vierjarig contract te geven en dat Bottas nog een contract bij Williams had. Als Ferrari één van de twee had willen aantrekken, had het ze vele miljoenen gekost om de coureur uit te kopen.

Räikkönen rijdt ook volgend jaar voor Ferrari
Räikkönen rijdt ook volgend jaar voor Ferrari (Foto: ANP)

Informatieversnelling: 'onze cultuur verdampt' (Alan Moore)

Alan Moore, de excentrieke Britse schrijver van fameuze graphic novels zoals Watchmen en V for Vendetta (je weet wel, van dat beroemde masker) heeft een nogal aparte kijk op kunst, wetenschap, religie en cultuur. Een opvallende zienswijze van hem gaat over magie: kunstenaars zijn magiërs of sjamanen, die met woorden (of 'spreuken', beelden of klanken) veranderingen in het bewustzijn teweegbrengen.

In 2003 zei Moore dat de menselijke cultuur rond 2015 in 'stoom' zou veranderen. Dat leidde hij af uit de hoeveelheid tijd die het kost om de hoeveelheid informatie te verdubbelen. Nu is zijn definitie van informatie-eenheid weliswaar nogal simplistisch: een eenheid staat gelijk aan een 'uitvinding' (waarbij relaties tussen uitvindingen worden genegeerd).

The Mindscape of Alan MooreAan de hand daarvan stelt Moore dat de eerste informatieperiode van ongeveer 50.000 jaar voor Christus tot het jaar 1 duurde. De volgende periode zou 1500 jaar in beslag hebben genomen, en vervolgens gaat het steeds sneller. Tussen 1960 en 1970 zou de hoeveelheid informatie zijn verdubbeld, en aan het begin van deze eeuw zou dit nog maar achttien maanden in beslag hebben genomen. En rond 2015 zou informatie iedere duizendste van een seconde in omvang verdubbelen.

"Dus vanaf dat punt hebben we iedere duizendste van een seconde meer informatie vergaard dan in de gehele voorgaande geschiedenis van de wereld. Dan is er wat mij betreft geen pijl meer op te trekken. Ik kan me het soort cultuur niet voorstellen dat er vanaf dat kookpunt zal zijn. Ik denk dat er dan sprake is van een volstrekt andere toestand. Voorbij het kookpunt gaan we van een vloeibare cultuur naar eentje van stoom."

Het interessante is dat Alan Moore zijn uitspraken voor de opkomst van de sociale media deed. De verifieerbaarheid van deze en andere van zijn uitspraken laat toegegeven te wensen over: vermoedelijk draait de wereld van de menselijke cultuur voorlopig gewoon haar gangetje. Toch is er meer dan genoeg boeiende stof tot nadenken te vinden in onderstaande, deels Nederlandse documentaire: The Mindscape of Alan Moore (bovenstaande vanaf ongeveer 54.40 minuten).

Olieprijs onder druk

De olieprijs stond woensdag stevig onder druk. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie (WTI) daalde tot onder de 41 dollar, de laagste stand in zes jaar tijd.

Uit cijfers van het Amerikaanse energiebureau bleken de olievoorraden in de Verenigde Staten vorige week onverwachts te zijn gestegen. Daarmee namen ook de zorgen over de omvang van de reserves en de wereldwijde overvloed toe. Volgens marktanalisten behoort een verdere prijsval tot circa 32 dollar per vat, een niveau dat tijdens de crisis in 2008 werd bereikt, tot de mogelijkheden.

De prijs van WTI stond aan het einde van de middag 4,4 procent in de min naar 40,73 dollar per vat van 159 liter. Halverwege juni vorig jaar piekte die prijs nog op bijna 108 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde 3,8 procent tot 46,92 dollar per vat.

Olieprijs onder druk
Olieprijs onder druk (Foto: ANP)

Taverne dissident binnen VVD bij stemmingen

VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne heeft zich als enige in zijn fractie uitgesproken tegen het reddingspakket voor Griekenland. Bij de stemmingen aan het einde van het Griekenlanddebat in de Tweede Kamer stemde hij voor een motie van CDA-leider Sybrand Buma die het kabinet oproept niet in te stemmen met het derde leningenpakket voor de Grieken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na afloop van de stemmingen dat de keus van Taverne de interne strijd en de worsteling binnen de VVD weergeeft. Volgens Zijlstra heeft ieder Kamerlid het recht om zonder last of ruggespraak te stemmen. Dat Kamerleden van een regeringspartij anders stemmen dan hun fractie is echter zeer uitzonderlijk.

Taverne zei na afloop van de stemmingen dat hij "uiteindelijk, na heel lang wikken en wegen" tot zijn besluit was gekomen. Hij zei dat hij zijn tegenstem op "het juiste moment" aan fractieleider Halbe Zijlstra had meegedeeld. Taverne wilde niet uitleggen waarom hij tegen het nieuwe leningenpakket voor Griekenland is. Hij zei wel dat hij "vanzelfsprekend"lid blijft van de VVD-fractie.

Taverne dissident binnen VVD bij stemmingen
Taverne dissident binnen VVD bij stemmingen (Foto: ANP)

Hamas neemt spionerende dolfijn gevangen

De Palestijnse beweging Hamas claimt een bijzondere Israëlische spion te hebben opgepakt. Palestijnse mariniers hebben een paar weken geleden een dolfijn gevangen die spionage-apparatuur op zijn lichaam had. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz woensdag. Hamas stelt dat het dier spioneerde voor de Israëlische geheime dienst Mossad.

De Israëlische marine heeft een vloot duikboten van de Dolfijn-klasse, maar die worden niet bedoeld door Hamas. Het gaat echt om het levende dier. De dolfijn zou onder meer een camera bij zich hebben gehad.

Het is niet de eerste keer dat dergelijke beschuldigingen worden geuit. Vijf jaar geleden betichtte Egypte Israël ervan haaien naar toeristische gebieden te sturen om de Egyptische toerisme-industrie te schaden. Drie jaar geleden werd in Soedan een adelaar opgepakt, die was geringd in Israël en voor de Mossad zou spioneren.

Dolfijnen werden wel door verschillende militaire eenheden gebruikt. Zo zette de Amerikaanse marine ze in om mijnen op te sporen of om zwemmers in nood te redden. Ze zijn echter nooit in verband gebracht met spionage of militaire aanvallen.

Hamas neemt spionerende dolfijn gevangen
Hamas neemt spionerende dolfijn gevangen (Foto: ANP)

NRC betaalde 750 euro aan pedo Benno L.

NRC Media heeft vorig jaar naar eigen zeggen een schadevergoeding van 750 euro betaald aan de voor ontucht veroordeelde zwemleraar uit Den Bosch, Benno L. De krant had in februari vorig jaar bekendgemaakt dat L. zou verhuizen naar de gemeente Leiden. Daarop ontstond grote ophef onder de inwoners van de stad en L. ontving diverse bedreigingen, onder meer via sociale media.

Dinsdag onthulde televisieprogramma Argos dat NRC Media een schadevergoeding had betaald. De krant wilde toen niet reageren in de uitzending, onder meer omdat met de advocaat van L. was afgesproken de vergoeding niet openbaar te maken. Nu schrijft de krant dat er in overleg met de advocaat die bij de deal betrokken was, besloten is toch naar buiten te komen met het bedrag.

L. is inmiddels weer uit Leiden verhuisd. Hij vertrekt definitief naar het buitenland waar hij al enige maanden aan het resocialiseren is, liet de gemeente begin augustus weten. Volgens advocaat Pieter van der Kruijs wil zijn cliënt naar Duitsland. L. heeft de Duitse nationaliteit en familie in het land wonen.

De zwemleraar misbruikte tientallen zwakbegaafde meisjes in Den Bosch. Hij werd schuldig bevonden aan twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Hij kreeg in hoger beroep zes jaar cel.

NRC betaalde 750 euro aan pedo Benno L.
NRC betaalde 750 euro aan pedo Benno L. (Foto: ANP)

'Intocht Sail lijkt drukker dan vorige keer'

De intocht van Sail woensdag in Amsterdam verliep 'buitengewoon gemoedelijk en in een goede sfeer' met vele honderdduizenden mensen langs en op het water. "Het lijkt drukker dan de vorige keer", zei Sail-voorzitter Arie-Jan de Waard. "Er was langs de route geen leeg plekje meer te vinden."

Volgens De Waard waren er geen ernstige incidenten of aanvaringen op het water. Twee grote schepen werden gesommeerd om te draaien omdat ze zich niet hielden aan het eenrichtingsverkeer.

De voorzitter van Sail is ook goed te spreken over prins Maurits, die als beschermheer van het nautische spektakel aan het roer stond van de clipper Stad Amsterdam bij binnenkomst in de IJhaven. "Hij heeft het schip letterlijk afgemeerd, als een professional. Wel op instructies van de commandant. Hij mag morgen zo mee met een fregat."

'Intocht Sail lijkt drukker dan vorige keer'
'Intocht Sail lijkt drukker dan vorige keer' (Foto: ANP)

Rumoer om doodgeslagen jongens Bangladesh

In Bangladesh zijn inwoners de straat op gegaan nadat in vijf weken tijd voor de vierde keer een jongen tussen de tien en zeventien jaar net zo lang is mishandeld tot de dood erop volgde.

Het laatste slachtoffer is Mohammad Raja, een zeventienjarige werknemer van een staalfabriek. Hij werd zwaargewond aangetroffen voor zijn huis in de hoofdstad Dhaka en overleed in het ziekenhuis. Volgens zijn familieleden zou hij zijn doodgemarteld omdat hij een mobiele telefoonset zou hebben gestolen, schrijft CNN. De politie zegt dat "een klacht over het lynchen van een jongen" was binnengekomen en drie mensen worden ondervraagd.

De protesten braken voor het eerst uit na de dood van de dertienjarige Rajon, wiens moord werd opgenomen en via sociale media veel aandacht kreeg. Rajon werd aan een paal vastgemaakt en geslagen met een metalen staaf, terwijl zijn aanvallers hem uitlachen. De tiener smeekt om genade, of slechts een glas water, maar wordt genegeerd. Honderden boze mensen gingen na het zien van de wrede beelden de straat op en eisten straf voor de daders.

Rumoer om doodgeslagen jongens Bangladesh
Rumoer om doodgeslagen jongens Bangladesh (Foto: ANP)

Meer dan 100 jaar oude flessenpost gevonden

Op het strand van het Duitse Waddeneiland Amrum is een bijzondere ontdekking gedaan. Een vakantieganger vond er meer dan honderd jaar oude flessenpost uit Groot-Brittannië.

In de fles zat een ansichtkaart van de vereniging van zeebiologen uit het Engelse Plymouth. De vrouw die de fles vond, heeft deze terug in zee gegooid, schrijft internetkrant AmrumNews.

De biologenclub schrijft dat de fles tussen 1904 en 1906 in de Noordzee is gegooid. Als dat klopt zou het om de oudste flessenpost ter wereld gaan. Dat record staat nu nog op naam van Kiel, waar in 2014 bij het Kieler Fjord post uit 1913 werd aangetroffen.

Meer dan 100 jaar oude flessenpost gevonden
Meer dan 100 jaar oude flessenpost gevonden (Foto: ANP)

Pistorius blijft langer in gevangenis

Oscar Pistorius komt vrijdag nog niet uit de gevangenis. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van justitie woensdag bekendgemaakt. De paralympische atleet zou vrijdag naar huis mogen om daar de rest van zijn gevangenisstraf van vijf jaar uit te zitten. Pistorius kreeg die straf voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Pistorius kreeg vijf jaar cel, maar hoefde daarvan maar tien maanden (een zesde deel) in de cel door te brengen. Dat besluit is volgens minister Michael Masutha te snel genomen. De commissie die over dergelijke beslissingen gaat moet opnieuw kijken naar het besluit om hem vervroegd 'vrij te laten'.

Een familielid van Pistorius liet woensdag weten "geschokt en teleurgesteld" te zijn dat hij vrijdag niet naar huis mag. Familie van Steenkamp gaf eerder al aan dat wat hen betreft tien maanden in de gevangenis doorbrengen veel te kort is voor een dergelijk vergrijp.

Inbreker
Pistorius schoot zijn vriendin in 2013 door de deur van de badkamer heen dood. Hij heeft zelf altijd verklaard dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer was. De 28-jarige 'Blade Runner' werd aanvankelijk moord ten laste gelegd, maar daar werd hij van vrijgesproken. De rechter achtte hem wel schuldig aan dood door schuld.

Het openbaar ministerie in Zuid-Afrika is nog steeds van mening dat Pistorius met voorbedachte rade schoot. Het OM is dan ook in beroep gegaan tegen het vonnis dat de rechter velde en wil de atleet alsnog voor moord veroordeeld krijgen. Het hoger beroep dient in november.

Pistorius blijft langer in gevangenis
Pistorius blijft langer in gevangenis (Foto: ANP)

Tilburger door het lint in bieb

Rustig lezen was dinsdag even niet mogelijk in de bibliotheek van Tilburg. Een 29-jarige man uit de Brabantse stad ging bij de uitleenbalie volledig door het lint, omdat hij openstaande boetes had. Hij schopte en sloeg meerdere medewerkers van de bieb en gooide een computerscherm omver.

Een omstander greep de woesteling vast, maar liet los toen de Tilburger zei dat hij gehandicapt was. Eenmaal los begon de man weer te schoppen en te slaan. Hij gooide een tv-scherm en een rek met boeken om en rende snel weg.

De man is thuis opgepakt, meldde de politie woensdag. Vier mensen hebben aangifte gedaan van mishandeling. De bibliotheek deed aangifte van vernieling en besloot zelf dat hij vijf jaar lang niet welkom is. De man was al vaker agressief.

Tilburger door het lint in bieb
Tilburger door het lint in bieb (Foto: ANP)

Wilders' motie van wantrouwen verworpen

De motie van wantrouwen die PVV-leider Geert Wilders woensdag in het Griekenlanddebat indiende tegen premier Mark Rutte is verworpen. De motie haalde dertien stemmen. 120 Kamerleden stemden tegen.

Ook een motie van D66-leider Alexander Pechtold, waarin steun wordt uitgesproken voor de nieuwe leningen aan Griekenland, haalde geen meerderheid. De PvdA stemde ervoor, maar de VVD onthield zich van stemming.

Premier Mark Rutte had in het debat de Kamer ontraden de motie te steunen omdat de motie volgens hem overbodig zou zijn. Bovendien, aldus Rutte, vraagt het kabinet formeel geen instemming aan de Kamer over de leningen aan Griekenland. Hij noemde de motie staatsrechtelijk niet zuiver en daardoor kwetsbaar. De VVD volgde die redenering.

Pechtold verzette zich er heftig tegen. CDA-leider Sybrand Buma zei dat Rutte dat oordeel gaf, zodat de VVD niet voor de Griekse leningen hoefde te stemmen. De VVD steunde moties die oproepen het steunpakket af te wijzen niet.

Wilders' motie van wantrouwen verworpen
Wilders' motie van wantrouwen verworpen (Foto: ANP)

6.000 mensen willen achtbaantester worden

Ruim 6.000 mensen hebben gesolliciteerd op de verschillende vacatures voor achtbaantester. Een ludieke, jaarlijks terugkerende, actie van de website Uitmetkorting.nl 

De website zoekt in verschillende categorieën mensen die alle achtbanen in Nederland willen gaan testen. Zo strijden bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke beperking en mensen van boven de 50 om de 'baan' achtbaantester van 2015. Wat gewoon neerkomt op lekker gratis en voor niks pretparken afgaan met een vriend of vriendin om achtbanen te testen.

De site heeft uit de ruim 6.000 sollicitanten 35 mensen geselecteerd die nu in zes verschillende categorieën mogen strijden om de leukste baan van 2015. Dit om de verschillende doelgroepen zo goed mogelijk te kunnen informeren omtrent de toegankelijkheid van de pretparken en achtbanen. De verschillende testers zullen allen zeven keer twee toegangskaartjes krijgen voor desbetreffende attractieparken.

De site vraagt nu het publiek om zes winnaars te kiezen. Dit kan door op de verschillende deelnemers in de verschillende categorieën te stemmen. Stemmen kan nog tot morgen 12:00 uur. Zie voor meer informatie ook dit topic op het FOK!forum van iemand die nog meedoet in de race!

Nieuwe trailer voor The Martian

Matt Damon moet alleen zien te overleven op de Rode Planeet in de nieuwe trailer voor The Martian, die vandaag is verschenen.

Astronaut Mark Watney wordt tijdens stormachtige omstandigheden achtergelaten door zijn collega's, met wie hij op een missie naar Mars was. Zijn collega's waanden hem dood, maar hij is springlevend en moet nu zijn inventiviteit gebruiken om te overleven op de planeet waarvan we niet eens weten of er wel leven mogelijk is.

Naast Damon zien we in The Martian, die is geregisseerd door Ridley Scott, ook Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Donald Glover en Michael Peña. The Martian is vanaf 1 oktober door een verduisterend brilletje te zien in de bioscoop.

'Nep-patholoog' politieacademie aangehouden

Een 54-jarige man die zich ten onrechte zou hebben uitgegeven als patholoog en arts heeft meer dan een half jaar gastlessen verzorgd aan de Politieacademie in Apeldoorn. De man uit Bennekom is woensdag aangehouden, nadat de Politieacademie begin augustus aangifte had gedaan.

Van november 2014 tot en met mei dit jaar was de man ondersteunend gastdocent bij de Politieacademie. Om deze functie te bemachtigen zou hij zich voorgedaan hebben als forensisch patholoog en arts. Ook tijdens gastlessen gaf hij zich daarvoor uit. In het BIG-register voor medische beroepen komt zijn naam echter niet voor.

'Nep-patholoog' politieacademie aangehouden
'Nep-patholoog' politieacademie aangehouden (Foto: ANP)

PlayStation Vita krijgt twee nieuwe 'Mega Packs'

De PS Vita krijgt binnenkort twee nieuwe bundels. De bundels komen met een aantal games en een memory card van 8GB. De bundels inclusief Vita kosten €199.99. Zonder Vita gaan ze voor €39.99 over de toonbank.

De eerste bundel bevat Uncharted Golden Abyss, Tearaway, LittleBigPlanet Vita en When Vikings Attack. De tweede bundel bevat drie Lego-games. De games die erbij zitten komen overigens in de vorm van een voucher. Die memory card is dus gelijk bijna vol.

'Biometrisch betalen is onvermijdelijk'

Betalen met je vingerafdruk was al mogelijk, maar vanaf woensdag kan een beperkt aantal klanten van MasterCard ook betalen via gezichtsherkenning. Het vervangen van het wachtwoord door biometrische gegevens is een onvermijdelijke trend, aldus hoogleraar biometrische patroonherkenning Raymond Veldhuis (Universiteit Twente) woensdag tegen het ANP.

Klanten uit het testpanel van MasterCard kunnen bij het doen van een onlinebetaling via hun telefoon een 'selfie' maken, om te verifiëren dat de eigenaar van de creditcard ook daadwerkelijk de betaling gaat doen. Eerder liet ING al weten dat zijn klanten voortaan met hun vingerafdruk betalingen kunnen afronden. De snelgroeiende webwinkel Alibaba kwam onlangs met 'Smile to Pay', een vergelijkbaar systeem dat ook gebruikmaakt van gezichtsherkenning.

Op dit moment wordt de techniek voor particulieren vooral toegepast bij betalingen, maar in de toekomst zijn er ook andere toepassingen denkbaar, aldus Veldhuis. "Ik denk dat biometrische informatie over een aantal jaar ook gebruikt kan worden als een soort identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld als extra verificatie bij het boeken van vliegtickets via de smartphone."

Veilig
De techniek wordt dus steeds vaker toegepast, maar is het ook veilig? Dat hangt volgens Veldhuis af van de implementatie van het systeem. "De smartphone vergelijkt twee beelden met elkaar, waar een gelijkheidsscore uitkomt. Die score moet een bepaalde drempel halen. Als de drempel wordt verlaagd om maar te zorgen dat de app altijd werkt, neemt het risico op misbruik toe", aldus de hoogleraar.

Ook de technische maatregelen die worden getroffen spelen volgens hem mee. Zo moet de gebruiker bij MasterCard knipperen met zijn ogen om aan te tonen dat het geen foto is.

Belichting
Hoewel fouten onvermijdelijk zijn, is de kans dat een vreemde de beveiliging kan omzeilen klein, stelt Veldhuis. "Een grotere zorg is vooral of de techniek in de praktijk wel echt bruikbaar is. Voor een goede vergelijking is een goed plaatje nodig. Slechte belichting kan dit verhinderen."

Inloggen met een vingerafdruk is volgens Veldhuis ook niet helemaal risicovrij, maar wel veiliger dan gezichtsherkenning. "De kans op fouten bij een vingerafdruk lijken me op dit moment kleiner dan bij het vergelijken van twee foto's. Nadeel is wel dat heel weinig telefoons een scanner hebben voor een vingerafdruk, terwijl je met bijna elke mobiel een selfie kunt maken."

'Biometrisch betalen is onvermijdelijk'
'Biometrisch betalen is onvermijdelijk' (Foto: ANP)

Trailer voor Masquerada: Songs and Shadows

Masquerada: Songs and Shadows is een RPG die vergeleken wordt met Baldur’s Gate. Het is een isometrische-RPG die zich afspeelt in de stad Ombre. Deze stad, een op Venetië gebaseerde stad is het middelpunt van een oorlog tussen de elitaire Masquerada en de werkklasse Contadani.

Een releasedatum voor Masquerada: Songs and Shadows is nog niet bekend, maar de game wordt begin 2016 verwacht voor pc en Mac. Nu is er dus een officiële gameplay trailer voor verschenen.

FIFA-kandidaat Chung verdedigt donaties

Chung Mong-joon, de Zuid-Koreaanse miljardair die FIFA-president wil worden, ligt direct na zijn kandidaatstelling onder vuur. Uit brieven van de Aziatische voetbalbond blijkt dat de FIFA onderzoekt of donaties die Chung deed in 2010 wel kies zijn. De Zuid-Koreaan ontkent in alle toonaarden dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij noemt het onderzoek "cynisch en onethisch" en bedoeld voor "politieke manipulatie".

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt volgens de brieven twee donaties van Chung. In 2010 gaf de steenrijke zakenman 500.000 dollar aan Haïti, nadat het land was getroffen door een zware aardbeving. In datzelfde jaar stuurde hij 400.000 dollar naar Pakistan, dat kampte met overstromingen. De onderzoekers menen dat het geld, dat bedoeld was voor voetbalprojecten, niet voor dat doel is ingezet. In die tijd, schreef persbureau Bloomberg, voerde Chung campagne om in 2011 herkozen te worden als vertegenwoordiger van Azië bij de FIFA. Hij verloor die verkiezing.

Chung dook al eerder op in een schimmige zaak. Hij stuurde in 2010 brieven naar FIFA-bestuursleden, waarin hij een plan uit de doeken deed voor een groot fonds voor voetbalontwikkeling. Een FIFA-rapport stelt dat die brieven "op zijn minst de schijn wekten dat geld werd beloofd aan bestuursleden, om hen zo te bewegen voor het Zuid-Koreaanse plan voor het WK 2022 te stemmen."

De Zuid-Koreaan houdt echter vol dat zijn donaties "pure liefdadigheid" waren. "Als de berichten kloppen, is dit een cynische poging van de FIFA om politiek gewin te behalen door oprechte donaties in een kwaad daglicht te stellen."Chung zegt al sinds de jaren negentig geld te doneren aan goede doelen.

FIFA-kandidaat Chung verdedigt donaties
FIFA-kandidaat Chung verdedigt donaties (Foto: ANP)

Lazio: "Het gaat vandaag prima met De Vrij"

Stefan de Vrij viel dinsdagavond bij SS Lazio tegen Bayer Leverkusen uit met een blessure. Een dag later gaat het al weer goed met hem.

De Vrij kwam in de Champions League-wedstrijd tegen de Duitsers in botsing met Stefan Kiessling. Hij kwam bij een kopduel hard in aanraking met de spits waarbij hij op het eerste oog een vrij ernstige blessure opliep maar volgens zijn trainer Stefano Pioli viel het mee, zo liet hij na afloop al weten. Woensdag kwam de bevestiging.

"Het gaat vandaag prima met hem", vertelt clubarts Stefano Salvatori in gesprek met het radiokanaal van SS Lazio. Van een zware hersenschudding is volgens de dokter geen sprake. "Hij is nog moe, maar hij lijkt geen problemen te hebben overgehouden aan de klap."

Lazio won de thuiswedstrijd in de play-offs voor het hoofdtoernooi van de Champions League met 1-0 door een doelpunt van invaller Balde Diao Keita. De return is volgende week. De Italiaanse hoofdstedelingen beginnen zaterdag aan de competitie met een thuiswedstrijd tegen Bologna. Overigens meldde de dokter ook dat Edson Braafheid inmiddels de training heeft hervat na een enkelblessure.

Bondscoach Danny Blind van Nederland kan opgelucht ademhalen. Het Nederlands elftal, met alle waarschijnlijkheid Stefan de Vrij in de selectie, speelt begin september twee cruciale kwalificatiewedstrijden het EK 2016. Nederlands speelt eerst tegen IJsland en ook wacht Turkije.


De Vrij kwam gisteravond tijdens een luchtduel in aanraking met Kiessling (Foto: Getty)

De Visser: "Nathan kan een sensatie in de Eredivisie worden"

Piet de Visser is lyrisch over Nathan, die op huurbasis bij Vitesse speelt. Volgens de meesterscout kan de 19-jarige Braziliaan een 'sensatie in de Eredivisie' worden.

Chelsea pikte het toptalent deze zomer voor 4,5 miljoen euro op bij Clube Atlético Paranaense en stalde hem direct in Arnhem. "Nathan is een groot talent, de beste speler bij het WK Onder-17", doelt De Visser in gesprek met Voetbal International op het globale toernooi in 2013. Nathan ging destijds met de 'Zilveren Bal' aan de haal.

"Hij is heel rustig, intelligent en barst van de techniek", analyseert De Visser de middenvelder, die afgelopen weekend als invaller bij Vitesse het derde doelpunt maakte tegen Roda JC (3-0 winst). "Eigenlijk is het een nummer tien. Als hij daar gaat spelen kan het een sensatie worden in de Eredivisie", weet de 80-jarige oud-trainer.

Afellay: "Ben gewoon een normaal persoon"

Ibrahim Afellay maakte deze zomer verrassend de overstap naar Stoke City. De oud-speler van PSV heeft het naar zijn zin in de Engelse competitie.

Afellay maakte van PSV de overstap naar FC Barcelona, maar wist daar nooit te slagen. Na verschillende huurperiodes liep zijn contract in Spanje af en mocht hij deze zomer transfervrij vertrekken. De middenvelder koos voor een avontuur bij Stoke City en werd in zijn eerste weken positief verrast.

Zo merkt hij dat het voetbal van de club en stuk beter is dan een aantal jaar geleden. "Het is een groot, groot verschil", vertelt hij tegenover The Mirror. "Je kunt het niet meer vergelijken. De bal werd vroeger in het strafschopgebied gebracht en dan was het vechten. Hughes heeft er meer voetbal in gebracht, een nieuwe filosofie en dat is denk ik geen slechte keus."

Ondanks dat Afellay en verleden bij FC Barcelona heeft, voelt hij zich niet te goed voor Stoke en hij vindt dat mensen niet anders naar hem moeten kijken.

"Niemand heeft het recht om te denken dat hij ergens te groot voor is, ik ook niet. Ik ben gewoon een normaal mens, net als iedereen. Ik voel me goed bij Stoke en ben blij dat ik in de grootste competitie van de wereld mag voetballen."


Afellay in actie voor zijn nieuwe ploeg Stoke City (Foto: Getty)

Woede-aanval levert Piqué schorsing op

Verdediger Gerard Piqué van FC Barcelona heeft aan zijn woede-uitbarsting in de wedstrijd om de Spaanse Supercup tegen Athletic Bilbao vier wedstrijden schorsing overgehouden voor de Spaanse competitie die dit weekeinde begint. Piqué werd maandag met rood van het veld gestuurd omdat hij de grensrechter beledigde.

De voetballer heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag maar ontkent dat hij de assistent-scheidsrechter heeft uitgescholden.

FC Barcelona verloor het tweeluik tegen de Basken die de Supercup mee naar huis kregen. De Catalanen beginnen de competitie zondag en spelen dan voor de derde keer in iets meer dan een week tegen Bilbao.

Woede-aanval levert Piqué schorsing op
Woede-aanval levert Piqué schorsing op (Foto: ANP)

'Levendige discussie' over Zwarte Piet bij VN

Zwarte Piet speelde woensdag een prominente rol bij de bijeenkomst van het VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie en de Nederlandse delegatie. In Genève liepen de meningen bij de leden van het comité (CERD) nogal uiteen en was sprake van een 'gemengde discussie', aldus mensen die de gesprekken bijwoonden. Volgende week vrijdag komt de VN-commissie met aanbevelingen voor Nederland op het gebied van rassendiscriminatie.

In Zwitserland ging het dinsdag en woensdag ook over onder meer arbeidsmarktdiscriminatie en de rol van lokale overheden bij de aanpak van discriminatie. Nederland en de andere landen van de VN worden eens in de vier jaar 'beoordeeld'.

Het Belgische VN-comitélid Marc Bossuyt vertelde zijn toehoorders dat het sinterklaasfeest een onschuldige jeugdtraditie is en niets met kolonialisme en slavernij te maken heeft. Andere leden gaven weer aan dat het niet gaat om de oorsprong van het feest, maar dat het belangrijk is hoe de mensen het nu ervaren, waarbij de wijze waarop de meerderheid het ervaart kennelijk ondergeschikt is aan de manier waarop een kleine groep mensen het ervaart.

'Levendige discussie' over Zwarte Piet bij VN
Onze kindervrienden in actie (Foto: ANP)

100.000 bezoekers voor Ventoux

Vanmiddag werden Leopold Witte en producent Hans de Wolf in het Ketelhuis te Amsterdam verrast met de Gouden Film voor Ventoux, een film van regisseur Nicole van Kilsdonk. De film over de vier jeugdvrienden die op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen heeft meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. De Gouden Film werd namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds uitgereikt door Alex de Ronde, directeur van het Ketelhuis.

Ventoux gaat over vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura, zich meldt en het verleden zich aandient. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Hoofdrollen worden gespeeld door Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier, Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool en Bram Verrecas. Het gelijknamige boek van Bert Wagendorp, dat gebaseerd is op het scenario van VENTOUX, is inmiddels meer dan 150 duizend keer verkocht.

Nicole van Kilsdonk: "Ik ben echt bijzonder blij dat we de 100.000 gehaald hebben. Ik liep al acht jaar met het idee voor de film in mijn hoofd en het is heel mooi dat zoveel verschillende soorten mensen die film zijn gaan zien. Ook mensen die niet zo vaak naar de bioscoop gaan. Een cadeautje voor de geweldige cast en fijne crew."

Ventoux is geproduceerd door KeyFilm in samenwerking met het Belgische Prime Time. De film werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds, de NTR, Cinecrowd, CoBO, het Abraham Tuschinksi Fonds, Screen Flanders en Belgian Tax Shelter.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens door Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijvers van de film: Nicole van Kilsdonk en Bert Wagendorp.

Ventoux is nog in enkele bioscopen te zien, en vanaf 10 september te verkrijgen op DVD, Blu-ray en VOD.

PvdA: geld naar de Grieken is goed voor ons

Nieuwe steun voor Griekenland is goed voor Nederland, vindt de PvdA. Als handelsland hebben we groot belang bij een rustig en stabiel Europa. Dat stelde de PvdA-fractie woensdag in het Kamerdebat over nieuwe leningen aan Griekenland.

Samenwerking in Europa is cruciaal voor welvaart en welzijn, vrede en veiligheid op het continent, stelde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wees er op dat nog maar veertig jaar geleden militairen aan de macht waren in landen als Portugal, Griekenland en Spanje. "Mede dankzij Europa hebben ze een enorme ontwikkeling doorgemaakt met een ongekende economische groei. Dat is goed voor de mensen daar, maar ook voor Nederland als handelsland."

Volgens Nijboer zou een faillissement van Griekenland desastreus zijn. Volgens hem zijn er "geen makkelijke oplossingen" voor Griekenland en kan Nederland zich niet afzijdig houden van Europa. "Wie suggereert dat Nederland problemen wel alleen de baas kan, draait de mensen een rad voor ogen."

Nijboer is niet zeker dat de leningen Griekenland er weer snel helemaal bovenop helpen. "Maar dit is wel basis." De harde maatregelen die de Grieken moeten nemen in ruil voor de miljardensteun zijn "pijnlijk, maar noodzakelijk". Hij hoopt op externe investeringen, nu de Grieken veel overheidseigendommen, waaronder hotels met golfbanen, moeten privatiseren.

PvdA: steun Griekenland goed voor Nederland
Bel me, knapperd! Rooaarrr! (Foto: ANP)

Xbox One augustus-update biedt 1080p60-streaming naar Windows 10

Toen Windows 10 enkele weken geleden uitkwam, was het al mogelijk om Xbox One-games te streamen via de Xbox-app. Nu is de feature verbeterd door middel van een firmwareupdate en kan er in 1080p met 60fps gestreamed worden. De nieuwste update is sinds gister beschikbaar.

Uiteraard komt deze functie het best tot zijn recht wanneer je in je thuisnetwerk een behoorlijke bandbreedte kunt oversturen. Om de hoogste kwaliteit uit de streamingdienst van Microsoft te halen, moet de Xbox-app nog wel ingesteld worden voor maximale kwaliteit. Dat doe je door in de Windows 10 Xbox-app via instellingen -> game streaming het videocoderingsniveau op zeer hoog/very high te zetten.

Daarnaast biedt de update nog talloze andere handigheidjes om het spelen van je Xbox One-games in Windows 10 te vergemakkelijken. Lees ze hieronder.

Rechtermuisknop: je kunt nu met rechtermuisknop op iemand uit je vriendenlijst klikken om hen zodoende een bericht of party-uitnodiging te sturen;

Notificatiesje kunt nu notificaties uitschakelen wanneer je in een party zit. Doe dit via instellingen -> algemeen -> party & speluitnodigingen;

Recent gespeeld: Je ziet nu een geanimeerd display die toont hoeveel vrienden bepaalde games hebben gespeeld, inclusief de vier meest recente. Daarnaast wordt er een tweede scherm getoond die laat zien wat jouw laatst gespeelde datum was, je gamerscore voor die game en percentage van voltooide achievements. Zodra je een game selecteert ga je meteen naar de gamehub voor aanvullende informatie;

Mijn games: Het 'mijn games'-gedeelte heeft een upgrade gekregen met een rasterweergave en een 'jump list', waarin je eenvoudig op alfabetische volgorde je games op een rijtje kunt tonen;

Games toevoegen: Een mogelijkheid om games handmatig toe te voegen aan je collectie die een link hebben in je Windows 10-start menu. Doe dit via mijn games -> voeg een pc-game toe, inclusief een nieuwe help-functie die kan helpen bij het toevoegen van nieuwe games.

Ook zijn enkele issues verholpen, zoals problemen met inloggen, localisatie en game streaming die eerder werden gemeld door een aantal gebruikers. De Windows-app zou zichzelf moeten updaten zodra de update beschikbaar is in de Windows Store (wat dus sinds gister het geval zou moeten zijn). Het versienummer van de meest recente update is 8.8.6000.00000. Je kunt voor de zekerheid jouw versie controleren via instellingen -> algemeen.

Ajax in bekende opstelling tegen Jablonec

Ajax start donderdagavond met een ongewijzigde formatie aan het eerste duel met Jablonec in de play-offs van de Europa League. Trainer Frank de Boer maakte woensdag na de training bekend dat hij het vertrouwen geeft aan de elf spelers die AZ (3-0) en Willem II (3-0) versloegen.

Viktor Fischer keert als wisselspeler terug in de selectie. De Deen is hersteld van een lichte hamstringblessure. Václav Cerny heeft ook weer uitzicht op een invalbeurt. De zeventienjarige Tsjech krijgt de voorkeur boven Amin Younes, de Duitser die heeft afgerekend met een bovenbeenblessure.

Voor de geblesseerde Yaya Sanogo, Mike van der Hoorn en Thulani Serero komt het duel met de nummer drie van vorig seizoen in Tsjechië te vroeg.

Ajax in bekende opstelling tegen Jablonec
Ajax in bekende opstelling tegen Jablonec (Foto: ANP)

Wilders: premier Rutte pleegt kiezersverraad

Premier Mark Rutte verraadt zijn eigen kiezers door toch in te stemmen met een derde steunpakket voor Griekenland. Dat stelde PVV-leider Geert Wilders woensdag in een Kamerdebat over de noodhulp. Rutte is de "pinokkio van de lage landen", zei hij.

Rutte verklaarde in een verkiezingsdebat kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 dat hij geen nieuwe steun aan Athene wilde geven. Hij heeft al toegegeven deze belofte "in de kern" te hebben gebroken.

Volgens Wilders zullen de Grieken hun beloften van hervormingen en bezuinigingen vergeten zodra het geld binnen is. Hij omschreef Griekenland als de "Europese junkie". Wilders zal tijdens het debat een motie van wantrouwen tegen de premier indienen.

In de Kamer steunt een meerderheid van PvdA, VVD en D66 de noodhulp aan Griekenland.

Wilders: premier Rutte pleegt kiezersverraad
Wilders: premier Rutte pleegt kiezersverraad (Foto: ANP)

Meer nieuwe woningen verkocht

De verkoop van nieuwbouwwoningen is terug op het niveau van voor de crisis, stelt de branchevereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 14.822 nieuwe woningen verkocht. Dat zijn er gemiddeld bijna 2500 per maand. "We moeten voor dezelfde mooie verkoopcijfers terug naar de lente van 2008", zegt NVB-directeur Nico Rietdijk.

Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop amper boven de duizend nieuwe woningen per maand uit. Het herstel werd halverwege 2013 ingezet. Sindsdien was elk halfjaar beter dan het voorgaande. Rietdijk verwacht dat de verkoop over heel 2015 uiteindelijk tussen de 30.000 en 32.000 woningen uitkomt.

De groei wordt veroorzaakt door de lage hypotheekrente en de lage prijzen van een nieuwbouwwoning. Die liggen zo'n 27 procent lager dan voor de crisis.

Terugslag

Maar ook het feit dat per 1 juli minder kan worden geleend, kan de verkopen in het eerste halfjaar hebben gestimuleerd. Overheid en toezichthouders moeten dan ook stoppen met het telkens opnieuw aanscherpen van de leeneisen, vindt NVB. "Vroeg of laat komt dan een keer de terugslag. Zeker in combinatie met een stijgende hypotheekrente kan dat ronduit vervelend uitpakken", merkt Rietdijk in dat verband op.

Een tekort aan voldoende nieuwbouwlocaties is volgens de branchevereniging een andere bedreiging voor het verdere herstel van de nieuwbouwmarkt. Volgens NVB moeten de komende jaren nog 1 miljoen woningen worden gebouwd om het groeiend aantal inwoners te huisvesten. Inclusief sloop en vervanging komt dat neer op een jaarproductie van gemiddeld 70.000 woningen. "Ruimtelijke restricties zijn te vaak een barrière en daardoor zien wij een tekort aan nieuwbouwlocaties ontstaan", aldus Rietdijk. Om hier iets aan te doen, moeten lokale en regionale overheden samen het bedrijfsleven aan de slag.

Verkoop nieuwe woningen in de lift
Verkoop nieuwe woningen in de lift (Foto: ANP)

Ambulanceacties breiden opnieuw uit

Ambulancepersoneel in diverse regio's legt vanaf volgende week een paar uur het werk neer. Medewerkers van de ambulancediensten voeren al drie maanden actie, maar dat heeft nog niet geleid tot cao-voorstellen waar zij het mee eens zijn, meldt FNV Zorg en Welzijn woensdag. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Haarlem en Den Helder leggen de medewerkers op verschillende dagen het werk neer van 10.00 tot 14.00 uur. De ambulances rukken dan alleen uit in spoedgevallen.

Volgens FNV-bestuurder Fred Seifert is het voor ambulancepersoneel "onbegrijpelijk dat werkgevers al zo lang halsstarrig zijn dat ze hun eigen medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging, goede arbeidsomstandigheden en een aanvaardbaar ouderenbeleid gunnen". Het ambulancepersoneel zit acht maanden zonder cao.

In de regio Rotterdam is de werkonderbreking op maandag 24 augustus. Een dag later volgt Utrecht en op woensdag de 26e leggen Amsterdam en Den Helder het werk neer. Nijmegen en Haarlem staken op maandag 31 augustus een paar uur.

Ambulanceacties breiden opnieuw uit
Ambulanceacties breiden opnieuw uit (Foto: ANP)

Schokkend: man slingert hond rond op straat

Op internet is een video opgedoken van een man in Kazachstan die midden op straat een hond rond zijn lichaam slingert, terwijl hij zingt 'I am a disco dancer'.

Nadat de man de hond op de grond laat vallen pakt hij hem weer op en slingert de hond aan zijn poot verder rond. Op de video is goed te horen dat de hond jankt van pijn. Omstanders lijken niet in te grijpen.

De video, die als schokkend kan worden ervaren, is hieronder te zien.

Brutale papegaai opgepakt door politie

In India heeft de politie dinsdag een papegaai opgepakt nadat deze ietwat grofgesnaveld een 85-jarige vrouw had uitgescholden. De vloekende vogel schold de oude vrouw, elke keer dat ze langs het huis van haar stiefzoon liep, de huid vol.

"Ik word al twee jaar lastig gevallen en heb al drie keer een klacht ingediend bij de politie", vertelt de hoogbejaarde Janabai Sakharkar tegen Zeenews. De klacht werd ingediend tegen de stiefzoon van het slachtoffer. Die zou de papegaai hebben geïnstrueerd de vrouw uit te schelden. De papegaai deed niets meer dan zijn baasje imiteren.

Ondanks het feit dat de papegaai de snavels in het politiebureau stevig op elkaar hield en elk commentaar weigerde werd Hariyal, zoals het beestje heet, toch overgedragen aan mensen van dierenwelzijn.

 

CDA tegen steunpakket voor Griekenland

Oppositiepartij CDA steunt het derde pakket aan leningen voor Griekenland niet. Dat bleek woensdag na een fractievergadering van de christendemocraten. De partij verklaarde de afgelopen tijd al grote bedenkingen te hebben over het nieuwe steunpakket.

CDA-leider Sybrand Buma zei na de fractievergadering dat wat het CDA betreft Griekenland beter uit de euro kan stappen. Hij vindt dat een land - als Griekenland - dat keer op keer alle regels binnen de eurozone aan zijn laars lapt "niet mag winnen". De euro kan alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing ook echt een laatste waarschuwing is. "Doormodderen is geen optie", aldus Buma.

Een motie van wantrouwen aan het adres van premier Mark Rutte zal het CDA woensdag niet steunen. "Het gaat ons om de inhoud. We willen bereiken dat Nederland laat zien dat de euro heel veel waard is en dat daarbij hoort: afspraak is afspraak. We willen niet dat een land de kantjes er afloopt en er door andere landen telkens weer wordt bijgelapt."

Debat

Buma heeft geen vertrouwen in de Griekse regering en vindt bovendien dat het huidige steunpakket nog te onduidelijk is over de kosten voor de eurolanden, over afschrijvingen op de schulden en over de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt. "De Nederlandse regering kan het parlement niet vragen een bijna blanco cheque te tekenen."

CDA, PVV, SP, ChristenUnie, SGP en 50Plus zijn tegen de nieuwe hulp aan Athene. Er is nog wel een Kamermeerderheid voor het derde steunpakket. Regeringspartij VVD ging dinsdag schoorvoetend akkoord. Eerder gaven PvdA en oppositiepartij D66 al het groene licht.

De Tweede Kamer gaat woensdagmiddag nog in debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de leningen aan Griekenland. Het is de derde keer dat de Kamer het zomerreces onderbreekt om te praten over Griekenland.

CDA tegen steunpakket voor Griekenland
CDA tegen steunpakket voor Griekenland (Foto: ANP)

Teunissen ziet tijdens Vuelta kansen tussen de grote mannen

Mike Teunissen is één van de drie debutanten die zaterdagavond namens LottoNL-Jumbo start in de Vuelta. Alleen meerijden in zijn eerste grote ronde is echter niet het doel voor Teunissen. "Je bent geen renner geworden om mee te fietsen. Ik zal zuinig zijn op mijn krachten en mijn kansen grijpen", belooft de pas 22-jarige wielrenner. "Al zou Madrid halen wel mooi zijn."

Woensdag vertrekt hij naar Spanje voor de laatste voorbereidingen op de start in Marbella. Het is voor Teunissen in zijn eerste seizoen als profwielrenner een beloning na een sterk NK en een aantal puike prestaties in de afgelopen weken. "In mijn eerste jaar een grote ronde, dat komt niet heel vaak voor. Je fantaseert, droomt er wel eens over. Vorig jaar haastte ik me uit school om de Vuelta te kijken, nu rijd ik hem zelf."

De Nederlandse WorldTourploeg start zonder kopman in de Ronde van Spanje; Laurens ten Dam zou rijden, maar is geblesseerd. "Als ploeg is dat lastig, maar voor mij is het een klein voordeel. Je hoeft niet om te kijken naar iemand die kort staat in het klassement en die bij te staan. Dat kan energie schelen, het is een geluk bij een ongeluk."

Het betekent dat Teunissen, net als zijn ploeggenoten, een vrije rol kan krijgen in etappes die hem liggen. "Ik richt me op de overgangsetappes, met bergjes en een vlak einde. Die heb je vooral aan het einde van de eerste week en in de tweede week. Het streven is niet om in beeld te rijden. Maar het zou wel een goed teken zijn als mensen me na de Vuelta kennen. Nu ben ik voor velen nog dat kleine mannetje van Lotto-Jumbo, wie weet schrijven ze me in de toekomst op als zekerheidje voor een ritzege."

"Er zijn veel mensen die naar deze ploeg kijken en zeggen: dat wordt toch niks. Daar ligt voor ons een mooie uitdaging. We gaan in de aanval en als het niet lukt, dan maar strijdend ten onder", klinkt het monter uit de mond van de man uit Ysselsteyn. Toch zal het zwaar worden, weet hij. Veel grote namen uit het wielrennen doen mee aan de Vuelta. Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali; allemaal staan ze aan het vertrek in Marbella.

Teunissen kent sommigen alleen nog van televisie. "Het past in die jongensdroom, maar het is wel even slikken om tussen al die grote mannen te rijden. En als ze oorlog gaan maken, wordt het lastig. Er zitten hele lastige ritten bij en daar zit ik niet echt op te wachten. Ik hoop dat ze iets minder goed zijn dan in de Tour, dan is het voor mij iets makkelijker. Ik laat ze bergop maar lekker hun ding doen."

Teunissen ziet kansen tussen de grote mannen
Teunissen ziet kansen tussen de grote mannen (Foto: ANP)

Koster gunt Hassan het succes

De Oranje-equipe voor de WK atletiek heeft op de 1500 meter bij de vrouwen ongekende luxe van twee atletes in de wereldtop. Sifan Hassan is dit jaar de op één na snelste vrouw ter wereld. Achter haar staat Maureen Koster op de zevende plek. Sprake van interne strijd in het kamp is er echter niet. "Ik denk dat onze tijden nog iets te ver uit elkaar liggen om echt concurrenten te zijn", stelt Koster.

Het tweetal komt zaterdag in Peking in actie in de series. Voor Koster is de inzet in eerste instantie een finaleplek. Hassan zal met minder dan een medaille eigenlijk geen genoegen nemen. Toch aast ook Koster op eremetaal. "Ik ben het mezelf in ieder geval verplicht de finale te halen. Daarna weet je nooit wat er kan gebeuren, maar er zijn wel wat meiden sneller dan ik."

Die meiden, van wie Hassan er dus één is, zijn niet de atleten waar Koster zich op focust. Ze zijn simpelweg net te snel. Koster gunt Hassan dan ook succes. "Misschien dat het in de toekomst, als onze tijden meer bij elkaar liggen, anders wordt. Maar ik kan me niet voorstellen dat we elkaar dan niet meer gedag zullen zeggen."

De atletes zijn echte vriendinnen geworden en dat heeft er misschien wel aan bijgedragen dat ze beiden zo goed presteren. "We zijn er voor elkaar als het met de een goed en met de ander wat minder gaat. En we zijn een maand op trainingsstage geweest samen. Als je dan met iemand op de kamer ligt met wie het niet klikt, dan heb je wel een probleem."

Koster gunt Hassan het succes
Koster gunt Hassan het succes (Foto: ANP)

Anderson van AZ naar Cambuur

SC Cambuur heeft zich versterkt met Djavan Anderson. De twintigjarige verdediger komt over van AZ, waar hij geen hoofdrol meer speelde in de plannen van trainer John van den Brom. Hij heeft overeenstemming bereikt over een tweejarige verbintenis.

Anderson is de tweede versterking in korte tijd voor sc Cambuur. De Friese club maakte maandag bekend dat het Martijn van der Laan een seizoen huurt van FC Groningen. SC Cambuur zag verdediger Etiënne Reijnen naar FC Groningen vertrekken.

Anderson genoot zijn opleiding bij Ajax en vertrok vorige zomer naar AZ. Hij kwam niet verder dan één competitiewedstrijd in de hoofdmacht van de club uit Alkmaar.

Anderson van AZ naar Cambuur
Anderson van AZ naar Cambuur (Foto: ANP)

Sail barst los in Amsterdam

Met een 12 kilometer lange parade begint woensdag de negende editie van Sail Amsterdam. Honderden boten, waaronder meer dan vijftig bijzondere zogeheten tall ships, varen vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar de hoofdstad. Naar verwachting komen er zeker 1,7 miljoen mensen naar het nautische evenement, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt.

Sail duurt dit jaar een dag langer dan voorheen. Tijdens eerdere edities kwamen de schepen op donderdag aan. Op zondag, de laatste dag, vertrekken de deelnemende vaartuigen in de middag in de zogenoemde 'Thank You Parade'.

Van de vijftig tall ships, grote zeegaande zeilschepen, komen er dertien voor het eerst naar Amsterdam. Deze publiekstrekkers vormen de kern van het evenement. Maar de organisatie betrekt ook meer dan ooit de rest van de stad bij het evenement.

De gemeente Amsterdam raadt bezoekers aan met het openbaar vervoer naar de stad te komen. De NS verwacht zo'n 450.000 mensen met extra lange treinen naar Sail te vervoeren.

Sail barst los in Amsterdam
Sail barst los in Amsterdam (Foto: ANP)

Danny op ramkoers

Het heeft even geduurd maar inmiddels zitten we in het Atlantische orkaanseizoen bij de 'vierde' storm van het seizoen. Het seizoen loopt eigenlijk van juni tot en met oktober (met pieken in augustus en september) maar tot nu toe was het een relatief 'rustig' orkaanseizoen. Nu lijkt er een een eind te komen aan deze ongebruikelijke mildheid.

Tropische storm Danny is een flinke storm boven Zuid-Amerika. Eerder deze week was hij nog 'slechts' een depressie, maar vandaag is hij opgeschaald naar een tropische storm en daarmee heeft hij zijn volle kracht nog niet eens bereikt. De verwachting is dat het zondag een Categorie 2 orkaan zal zijn. De windsnelheden lopen dan op tot 150-170 km/u.

Danny (Bron: National Hurricane Centre)
Storm Danny (Bron: National Hurricane Centre)

Bovenstaande plaatje geeft het eerste vermoedelijk pad van Danny weer. Het NHC (National Hurricane Centre) verwacht dat Danny in staat zal zijn om vrijdag/zaterdag de orkaanstatus te kunnen halen en mogelijk daarna een bedreiging zal vormen voor eilanden als Barbados, Guadeloupe of Grenada en mogelijk ook de Benedenwindse Eilanden. 

Andere modellen kiezen voor een alternatief pad en voorspellen dat de storm meer noordelijk zal trekken, maar er zijn ook nog modellen die voorspellen dat de storm de aanwezige vijandige weersomstandigheden van windschering en stof niet zal overleven. Dan loopt het met een sisser af.

In ons weer, klimaat en natuurrampen-forum volgt men orkanen op de voet.

Debat over geld naar Griekenland

Normaal gesproken zijn onze Tweede-Kamerleden tot en met 31 augustus  lekker op vakantie, maar dit jaar moeten ze allemaal wat eerder terugkomen vanwege het akkoord tussen de Eurogroep en Griekenland aangaande een nieuw pakket aan leningen ter waarde van 86 miljard euro. 

De uitkomst van het debat van vanmiddag lijkt al vantevoren vast te staan. Vermoedelijk zal een meerderheid de koers van de regering steunen. PvdA en D66 steunen het akkoord sowieso en de VVD zegt nog te twijfelen, maar het lijkt uitermate onwaarschijnlijk dat deze partij de eigen premier zal laten vallen. Pijnlijk is het wel voor de VVD: deze partij had eerder nog aangekondigd dat er geen euro extra naar de Grieken zou gaan. Met een nieuw pakket van 86 miljard zal dat nét niet lukken.

De vraag is hoe scherp de VVD in het debat zal zijn en of het de huid wel duur zal verkopen, en wat de koers van het CDA - een traditioneel eurofiele partij - zal zijn. In bredere zin kan dit debat interessant zijn vanwege de positionering van alle partijen. Als je jezelf goed voor de dag wil laten komen, is een Griekenlanddebat daar een uitgelezen mogelijkheid voor. Het is immers een kwestie die zeer gevoelig ligt in het land en door de 'terugkomdag' is het ook nog eens een prominent debat.

FOK! volgt het debat op de voet en aan het eind kan je de uitkomst hier teruglezen. Wil je tijdens het debat (live te volgen op de site van de Tweede Kamer) live meepraten en discussieren? Kijk eens op ons politieke forum! Het debat begint om 12.00 uur.

'Weduwe Robin Williams gijzelt erfenis kinderen'

De weduwe van Robin Williams houdt vast aan persoonlijke bezittingen die de acteur zijn kinderen naliet. Dat hebben Zachary (32), Zelda (26) en Cody (23) de rechtbank laten weten.

Het drietal reageert op een petitie die Susan Schneider in december indiende. Daarin vroeg ze om 'instructies' betreffende de correcte interpretatie van de erfenis van Williams, met wie zij drie jaar was getrouwd toen hij vorig jaar zelfmoord pleegde. Volgens de kinderen is deze petitie niet meer nodig, omdat de belanghebbenden in het trustfonds tot een 'definitieve en absolute' beslissing over de verdeling zijn gekomen.

Schneider zelf diende inmiddels een nieuwe rechtszaak in, waarin zij aangeeft niet genoeg geld te krijgen. Maar volgens de kinderen is besloten dat zij in het huis waarin zij met Williams woonde mag blijven wonen en dat bovendien alle kosten voor onderhoud, belastingen en verzekeringen tot aan haar dood worden vergoed. Dat zou neerkomen op de helft van de waarde van de erfenis.

De kinderen vermoeden dat Schneider ook een regelmatig inkomen voor zichzelf uit de erfenis wil halen. Ook zou zij vasthouden aan allerlei persoonlijke items, zoals horloges en kunstwerken, die de acteur volgens de kinderen aan hen heeft nagelaten. De weduwe zou "haar deel van de waarde van het trustfonds willen verhogen ten koste van de kinderen", zo staat volgens New York Daily News geschreven in het juridische papierwerk.

'Weduwe Williams gijzelt spullen van kids'
'Weduwe Williams gijzelt spullen van kids' (Foto: BuzzE)

'Trajectcontrole A2 melkkoe overheid'

De trajectcontroles op de A2 op punten Vinkeveen, Baambrugge en Breukelen leverden vorig jaar maar liefst 48 miljoen euro aan boetes op vanwege snelheidsovertredingen. Dat is bijna een derde (31 procent) van alle snelheidsboetes op de Nederlandse snelwegen.

Daarmee is het traject Utrecht-Amsterdam drie jaar na invoering van de nieuwe controles nog steeds de melkkoe van de overheid, concludeert de Volkskrant op basis van opgevraagde cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Bij Vinkeveen/Baambrugge werden vorig jaar ruim een half miljoen automobilisten op de bon geslingerd, een gemiddelde van ongeveer een automobilist per minuut. In totaal kregen op het traject Utrecht-Amsterdam bijna een miljoen automobilisten in 2014 een boete voor te hard rijden.

Mensen lijken na drie jaar niet beter op te letten. De ANWB zegt tegen de krant dat er veel klachten binnenkomen over het stuk weg omdat de maximumsnelheden variëren en de weg door zijn breedte uitnodigt tot hard rijden.

Volgens voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee heeft de overheid er "een zooitje van gemaakt" op de A2. "Er zijn ook automobilisten die op de hele A2 's nachts 100 blijven rijden omdat ze een boete vrezen." Veilig Verkeer Nederland spreekt van een "cryptische" wegindeling.

Waarschuwingsborden

Het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat vinden de situatie echter helder genoeg, laten ze de krant weten. Zo staan op elke kilometer van de A2 hectometerbordjes met een snelheidsaanduiding en heeft Rijkswaterstaat meerdere waarschuwingsborden voor de trajectcontrole geplaatst, waaronder een groot bord met 'Dag en nacht 100'. En zolang de A2 goed is voor miljoenen zullen ze het vast en zeker 'helder' blijven vinden.

Uit de CJIB-cijfers komt verder naar voren dat jaarlijks ongeveer een half miljard euro wordt geïnd met boetes voor te hard rijden. Verreweg de meeste daarvan worden uitgeschreven in de bebouwde kom (2,8 miljoen), gevolgd door de snelweg (2,6 miljoen). Op regionale wegen buiten de bebouwde kom werden vorig jaar 1,4 miljoen boetes uitgedeeld.

'Trajectcontrole A2 melkkoe overheid'
'Trajectcontrole A2 melkkoe overheid' (Foto: ANP)

Coe gekozen als voorzitter IAAF

De Brit Sebastian Coe is woensdag gekozen tot nieuwe president van de internationale atletiekfederatie IAAF. Hij versloeg Sergey Bubka uit Oekraïne met 115 stemmen tegen 92. Voormalig olympisch kampioen op de 1500 meter Coe neemt het stokje over van de Senegalees Lamine Diack, die de IAAF de afgelopen zestien jaar leidde. De machtswisselingen is aan het einde van het WK atletiek, later deze maand.

De 58-jarige Coe is gekozen voor vier jaar. Hij is pas de zesde voorzitter in de 103 jaar dat de IAAF bestaat. Zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek. De belangrijkste olympische sport gaat gebukt onder zware beschuldigingen.

Onlangs publiceerden de Duitse tv-zenders ARD/WDR en de Britse krant Sunday Times de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd sporters kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen doping.

Coe gekozen als voorzitter IAAF
Coe gekozen als voorzitter IAAF (Foto: ANP)

CD: Agent Fresco-Destrier

Agent Fresco is een IJslandse band, die een paar weken voor een IJslandse bandcompetitie was gevormd, en deze ook heeft gewonnen.  Na vijf jaar vonden ze tijd worden voor een nieuw album; Destrier. Een deel van zijn muziek heeft de zanger, Amor Dan Arnarson, geschreven voor de aftiteling van de BBC serie ‘Broadchurch’.  Dit alles klinkt veelbelovend, maar kloppen mijn verwachtingen?

Hayley Atwell wil Doctor Who zijn

Marvel-veteraan Hayley Atwell zou op zich best de Doctor willen spelen in Doctor Who. Ze meldde dit op Twitter, na gevraagd te zijn of ze wellicht een gastrol in de show zou willen overwegen.

Atwell, bekend van haar rol als Peggy Carter in vier Marvel-films, twee Marvel-tv-series en een Marvel One Shot, deed een rondje 'ask Hayley' via Twitter, waarin ze een reeks vragen van volgers beantwoordde. Het antwoord op de vraag over haar interesse in een rol in Doctor Who was simpel: ze wil de Doctor zijn.

De rol van de Doctor is gebruikelijk een mannelijke rol; alle officiële versies van het personage, dat door meerdere acteurs gespeeld kan worden omdat hij van gedaante kan veranderen, zijn tot nu toe mannelijk geweest. Showrunner Steven Moffat heeft zich in het verleden echter positief uitgesproken over het idee dat de Doctor door een vrouw gespeeld wordt. Hij maakte in het laatste seizoen van een van de terugkerende vijanden van de Doctor, de Master, een vrouw. De Master is een Time Lord, net als de Doctor, en daarmee is het precedent voor een vrouwelijke Doctor ruim aanwezig.

Mocht Atwell echter daadwerkelijk voor de rol willen gaan, dan zal ze nog even moeten wachten: het negende (of vijfendertigste) seizoen van de serie begint vandaag over een maand, en het is nog niet duidelijk of Peter Capaldi in het tiende seizoen nog steeds in de rol te zien is.

Agent Carter: Hayley Atwell Peggy Carter
Hayley Atwell in Agent Carter

FOK! Wat een weer... Zomerweer herstelt zich

Goedemorgen! Het zomerweer herstelt zich weer de komende dagen. Na de regens van de afgelopen dagen komt de atmosfeer nu weer tot rust. Met name vanaf morgen tot zondag zijn weer ideaal zomerweer voor de meeste mensen. Het wordt niet bloedheet, maar gewoon aangenaam zomerweer zonder hoge luchtvochtigheid. Eigenlijk het perfecte weer voor de meeste mensen.

Laten we nog even terugblikken op de regens, dat is toch mijn specialiteit. In groot gedeelte van de Achterhoek en Overijssel viel er 80 tot 110 mm aan regen. Deze strook liep verder over Flevoland en zo door naar West-Friesland. Ook in Limburg vielen er op zaterdag en deels zondag hoeveelheden van 50 tot 80 mm. In het midden en westen viel er 40 tot 65 mm, maar dat viel meer gespreid. Bij mij in Haarlem viel er 62 mm maar dan wel vanaf donderdagavond.

De droogste plekken vinden we in het noorden en in het zuiden van het land, daar is niet meer dan 10 tot 20 mm aan regen gevallen en daar geldt zelfs nog een beregeningsverbod. De komende dagen hoeven we ook geen regen van betekenis meer te verwachten.

Vandaag zien we op veel plekken de zon weer eens na drie tot vier zonloze dagen, en dat zal voor veel mensen weer een verademing zijn. Er ontstaan wel wat stapelwolken, maar regen zullen deze zeker niet meer geven. Echt warm wordt het nog niet met maxima van 20 tot 23 graden, en er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Donderdag t/m zondag lopen de temperaturen weer flink op en halen we maxima van 23 tot 28 graden. Er is daarbij veel zon, al is op donderdag en zondag een héél lokale regen- of onweersbui niet helemaal uitgesloten.

Traangas gebruikt tegen boze Belgische boeren

De Belgische politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag bij het vliegveld van Luik traangas ingezet tegen boze boeren. Die waren een gebouw van bagageafhandelaar Aviapartner binnengedrongen. Voor dat gebouw en dat van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways hadden zich zo'n zeshonderd boeren met vierhonderd tractoren verzameld. Ze blokkeerden de toegang.

Dinsdagavond was ook de toegang naar een vestiging van pakketvervoerder TNT bij het vliegveld geblokkeerd door boeren. Die zijn om verschillende redenen boos. Ze willen onder meer een betere prijs voor hun producten. Melkboeren eisen hervormingen om de melkmarkt te stabiliseren.

Er werden dinsdag ook snelwegen geblokkeerd, zoals dat eerder deze zomer ook al gebeurde in België. Op de E42 van de Duitse Eifel richting Luik en op de E40 tussen Luik en Aken werd het verkeer dinsdagavond gehinderd door langzaam rijdende tractoren. Volgens de VerkeersInformatieDienst zorgde dat voor problemen voor het verkeer, maar was alles aan het begin van de nacht weer normaal.

De boeren hebben aangekondigd dat ze woensdag weer actie gaan voeren. Er komen blokkades op de E411 tussen Brussel en Luxemburg. Dat is een doorgaande verbinding naar Frankrijk, die ook door veel Nederlandse vakantiegangers wordt gebruikt.

Traangas gebruikt tegen boze Belgische boeren
Traangas gebruikt tegen boze Belgische boeren (Foto: ANP)

'Viagra voor vrouwen' goedgekeurd in de VS

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft goedkeuring gegeven voor de invoering van een libidoverhogende pil voor vrouwen. De FDA waarschuwt wel dat de pil Addyi kan zorgen voor een gevaarlijk lage bloedruk en flauwvallen als de pil wordt ingenomen in combinatie met alcohol.

Addyi wordt ook wel 'viagra voor vrouwen' genoemd. Ondanks de bijnaam werkt het wel anders dan de bekende pil Viagra voor mannen. De vrouwenversie heeft effect op de hersenen terwijl Viagra effect heeft op bloed dat naar het mannelijke geslachtsdeel stroomt. Ook moet Addyi elke dag geslikt worden en duurt het een tijd voor een vrouw er iets van merkt.

De FDA hield de invoering van 'viagra voor vrouwen' twee keer tegen. Een adviescommissie oordeelde in juni dat Addyi goedgekeurd zou moeten worden, onder stricte voorwaarden. De FDA heeft bepaald dat alleen gecertificeerde gezondheidsinstellingen de pil mogen verstrekken.

'Viagra voor vrouwen' goedgekeurd in de VS
'Viagra voor vrouwen' goedgekeurd in de VS (Foto: ANP)

Kleinzoon Mandela verdacht van verkrachting

In Zuid-Afrika is een kleinzoon van oud-president Nelson Mandela gearresteerd vanwege de vermoedelijke verkrachting van een 15-jarig meisje. De politie heeft dat dinsdag bekendgemaakt, zo meldt het AD.

Mbuso Mandela (24) is in hechtenis genomen en wordt vrijdag voorgeleid voor een borgtochthoorzitting. Maandag werd hij in de rechtbank op de hoogte gesteld van de aanklacht.

De veronderstelde verkrachting zou op 7 augustus hebben plaatsgevonden bij een restaurant in Greenside, een buitenwijk van Johannesburg. Een week later werd aangifte gedaan, waarop Mandela zaterdag werd aangehouden.

Autoriteiten zeggen dat Mandela, ondanks zijn beroemde achternaam, net zo wordt behandeld als iedere andere burger. Mbuso Mandela is de derde zoon van de in 2005 overleden Magkatho Lewanika Mandela; de tweede zoon uit het eerste huwelijk van de anti-apartheidsstrijder.

Bejaarde man opgepakt voor moord Enschede

Een 75-jarige man uit Enschede is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 41-jarige Ismail Kalaitzi. Die werd in de nacht van 22 op 23 juli omgebracht in het Volkspark in Enschede. Waar de aangehouden man precies van wordt verdacht, liet de politie niet weten.

De politie verspreidde het nieuws van de aanhouding in de nacht van dinsdag op woensdag via Twitter. RTV Oost meldt dat de verdachte in zijn woning in Enschede is aangehouden. De woning van de man is daarna door politiemensen onderzocht.

Kalaitzi had volgens de politie geen vaste woon- of verblijfplaats. Zijn lichaam werd door een jogger gevonden ter hoogte van het oorlogsmonument in het park. Dat bleef twee dagen dicht in verband met politieonderzoek. Het park is een bekende ontmoetingsplek voor homoseksuelen, maar ook voor junks en drugsdealers.

Ziggo ligt eruit; storing voorbij?

In een flink deel van het land ligt Ziggo eruit en dat is kut.

Graag zou ik een uitgebreider bericht plaatsen maar door een niet nader te noemen provider is via een pc internetten wat lastig.

Update 22:22 uur
Door enkele oplettende users werd FOK! erop gewezen dat Ziggo-internet zelf er niet uit ligt; het is de DNS-verbinding van Ziggo die voor sommige gebruikers problemen geeft. In de reacties staat een manier deze problemen te omzeilen. Hierdoor heeft uw trouwe verslaggever weer de kans op de laptop een uitbreiding op dit artikel te typen. 

Het lijkt erop dat enkel gebruikers die voor de fusie van Ziggo en UPC al Ziggoklant waren, getroffen zijn. Oud-UPC-gebruikers hebben nergens last van.

Update 22:48 uur
Een woordvoerder van Ziggo heeft tegen RTL Nieuws gezegd dat het bedrijf rekening houdt met een ddos-aanval als oorzaak van de storing. 

Update 00:58 uur
De storing bij Ziggo kan nog vele uren duren. Dat heeft een Ziggo-woordvoerster gezegd tegen RTV Oost. 'We doen er alles aan om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Alle mensen die kunnen helpen, zijn ingezet.' RTL Nieuws weet te melden dat bijna 2 miljoen Ziggo-klanten door de storing worden getroffen. Het gaat - inderdaad - vooral om klanten in uit oude Ziggo-gebied, van voor de fusie met UPC.

Update 01:45 uur
Op Twitter verschijnen inmiddels veel berichten met de melding dat de storing voorbij is. Ziggo-klanten laten weten dat hun internetverbinding weer werkt. 

Moeder Nederlands gezin verongelukt in Duitsland

Een 46-jarige vrouw uit het Brabantse Dongen is maandag om het leven gekomen bij een ernstig auto-ongeluk in Zuid-Duitsland. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De echtgenoot en een 14-jarige dochter raakten zwaargewond.

Het echtpaar was met hun drie kinderen op vakantie in Zuid-Duitsland. Het ging maandag mis in de buurt van Grafenau, niet ver van de grens met Oostenrijk en Tsjechië. De bestuurder verloor op een natte weg in een bocht de controle over het stuur. De auto raakte op de andere weghelft en kwam frontaal in botsing met een tegemoetkomende vrachtwagen. Ook werd een personenauto geraakt.

De moeder van het gezin kwam om het leven, de vader ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De drie kinderen raakten ook gewond, van wie een ernstig. Dit 14-jarige meisje wordt in een kunstmatige coma gehouden, maar zal daaruit gewekt worden. Volgens de politie is ze niet in levensgevaar. De inzittenden van de andere personenauto, een ouder Duits echtpaar, moeten met lichte verwondingen naar het ziekenhuis.

Atletiekiconen strijden om voorzitterschap

Twee atletiekiconen strijden om het voorzitterschap van de internationale federatie IAAF. De 214 aangesloten bonden maken woensdag tijdens een congres in Peking een keuze tussen de Brit Sebastian Coe, de koning van de middenafstand in de jaren tachtig, en Sergey Bubka uit Oekraïne, de voormalige tsaar van het polsstokhoogspringen. Een van de twee volgt de Senegalees Lamine Diack op, die na zestien jaar terugtreedt als hoogste baas van de moeder aller sporten.

Wie de nieuwe voorzitter ook wordt, zijn belangrijkste taak voor de komende zittingsperiode is de aanpak van het grote dopingprobleem in de atletiek. De belangrijkste olympische sport gaat gebukt onder zware beschuldigingen. De Britse krant Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD/WDR publiceerden onlangs de resultaten van 12.000 bloedtests die waren afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Bij meer dan achthonderd atleten kwamen verdachte of abnormale waarden aan het licht. De IAAF werd laksheid verweten bij het optreden tegen doping.

Coe en Bubka zien allebei de noodzaak van een hardere aanpak, maar beiden vinden de kritiek op de IAAF niet terecht. Bubka, de 51-jarige zesvoudig wereldkampioen die in zijn hoogtijdagen keer op keer het wereldrecord polsstokhoogspringen met 1 centimeter verbeterde, verwees in zijn campagne naar het feit dat de atletiek als eerste sport biologische paspoorten introduceerde en voorvechter is van levenslange schorsingen bij herhaald dopinggebruik. "Wij investeren meer dan welke sport ook in de aanpak van doping."

Bloedwaarde

De 58-jarige Coe, tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter en oud-wereldrecordhouder op de 800 meter, nam het op voor de atleten. Een afwijkende bloedwaarde wil niet zeggen dat een atleet zich heeft bezondigd aan het gebruik van verboden middelen. Er kunnen tal van oorzaken zijn. "Ik vind ook niet dat atleten nu hun persoonlijke medische gegevens naar buiten moeten brengen om hun onschuld aan te tonen. Die druk moet er niet zijn", aldus Coe.

In de peilingen ligt Bubka iets achter bij Coe, die kan bogen op zijn succesvolle rol als voorzitter van het comité dat de Olympische Spelen in Londen 2012 organiseerde.

Atletiekiconen strijden om voorzitterschap
Atletiekiconen strijden om voorzitterschap (Foto: ANP)

Uitslagen play-offs Champions League 18/08/2015

Manchester United heeft zich een goede uitgangspositie verschaft voor deelname aan de Champions League. De ploeg van trainer Louis van Gaal won in de play-offs voor het kampioenenbal met 3-1 van Club Brugge. Volgende week is de return in België.

Bij de thuisclub speelde aanvaller Memphis Depay een hoofdrol. De Nederlander poetste eerst de knullig verkregen 0-1 achterstand weg en zette na rust op aangeven van Daley Blind de Mancunians op voorsprong. Hij was daarna nog enkele malen dichtbij de 3-1, maar deze viel pas in blessuretijd. Ditmaal was Depay de aangever voor invaller Marouane Fellaini. Ruud Vormer speelde bij Brugge de gehele wedstrijd mee.

Lazio Roma zegevierde met 1-0 op Bayer Leverkusen. Bij de Italiaanse ploeg maakte invaller Balde Diao Keita twaalf minuten voor tijd de enige goal. Stefan de Vrij verliet vlak voor tijd na een botsing het veld, maar de blessure van de verdediger lijkt mee te vallen. Bij de thuisploeg bleef Ricardo Kishna op de bank, terwijl Wesley Hoedt en Edson Braafheid niet bij de wedstrijdselectie zaten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Manchester United (Eng) Club Brugge (Bel) 3-1
FC Astana (Kaz) Apoel Nicosia (Cyp) 1-0
Sporting Portugal (Por) CSKA Moskou (Rus) 2-1
Lazio Roma (Ita) Bayer Leverkusen (Dui) 1-0
BATE Borisov (WRu) Partizan Belgrado (Ser) 1-0
Laatste reviews en specials
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
©FOK.nl e.a.