Yoshi's New Island

In 1995 kwam de eerste Yoshi's Island uit voor SNES, die maar liefst vier miljoen keer over de toonbank ging, en in 2006 werd er eindelijk een vervolg uit gebracht voor de DS, en in 2014 mogen we de nieuwst telg, Yoshi's New Island, aanschouwen op 3DS. De Yoshi's Island-serie begon als een spin-off van de Super Mario World-games waarbij je speelde als Yoshi, een vrolijke groene dinosauriër. Het doel is om Mario, die in dit spel nog een baby is, veilig naar het einde van het level te brengen. Wederom zijn de twee terug, in een nog véél mooiere versie van de al mooie pastelwerelden uit de vorige delen.

Header

De gameplay is in principe bij het oude vertrouwde gebleven. Zo moet je nog steeds baby's vervoeren en kun je nog steeds vijanden inslikken en als ei weer uitpoepen. Verder moet je natuurlijk munten, sterren en bloemen verzamelen. De controls zijn simpel en eenvoudig op te pakken, zelfs voor iemand die nog nooit een Yoshi-game heeft gespeeld. Echter heeft Nintendo zijn best gedaan om ook te vernieuwen waar dat kan, zonder af te doen aan de ouderwetse maar sterke gameplay.

Yoshi's New Island

3D
Ik weet dat veel mensen niet weg zijn van de 3D-mogelijkheden van de 3DS, maar bij Yoshi's New Island is het zeker de moeite waard. De game zelf heeft een upgrade naar 3D-graphics gekregen, hoewel de gameplay gewoon 2D is, oftewel 2.5D. Als je vervolgens 3D aanzet komen de meerdere lagen van de schilderachtige omgevingen echt tot leven. De screenshots die ik kan plaatsen doen helaas erg af aan hoe goed het spel er het in de 3D-modus uit ziet.

Yoshi's New Island

De werelden hebben bovendien allemaal een compleet eigen artstyle. Zo zijn er werelden in pastel, olieverf, waterverf en krijttekeningen, die elk van elkaar sterk verschillen, maar er allemaal grandioos echt zien. Van de 3DS-spellen die ik heb gespeeld, is dit het enige spel waarbij ik de game ook daadwerkelijk een stuk mooier vind worden zodra het 3D-knopje omhoog word geschoven.

Yoshi's New Island

Mega Eggs
Er wordt van meer nieuwe hardware gebruik gemaakt dan alleen het 3D-scherm van de 3DS. Zo kun je namelijk een verrekijker gebruiken om de map te verkennen, welke je bestuurt door je 3DS heen en weer te bewegen. Zo kun je het hele level verkennen en geheime plekken ontdekken en dat is best handig als je Mega Eggs wil gebruiken. Mega Eggs, zoals de naam al impliceert, zijn enorm grote eieren die je het level in kunt gooien. Deze Mega Eggs vernietigen alles wat op hun pad ligt, rapen gelijk voorwerpen voor je op en vinden geheime deuren.

Yoshi's New Island - Mega Eggs

Ouderwets goed
Daarnaast keren dus ook de oude moves van weleer terug. De flutter jump, de ground jump en het schieten van eieren zijn allemaal weer van de partij. Daarnaast zijn er nog enkele nieuwe vaardigheden in het spel, al waren deze nog niet in de demo beschikbaar. Verder speelt de game heerlijk weg met zijn old-school platform gameplay met enkele nieuwe elementen die het spel nóg beter maken.

Met Yoshi's New Island gaat Nintendo een topper van een platformer neerzetten. Hoewel het spel pas in 2014 uitkomt voelde de demo al enorm goed aan. De art-style van de game is echt een pareltje die pas echt tot zijn recht komt in volledig 3D. De trailer en de screenshots zijn jammer genoeg nog niet half zo mooi als de game daadwerkelijk is als je hemt speelt. De gameplay is grotendeels dezelfde, bewezen ijzersterke gameplay van weleer met wat kleine innovaties om het toch fris te houden. Wat mij betreft een must-have voor iedere 3DS-eigenaar.