Driveclub

Met de PlayStation 4 zijn de ontwikkelaars van de MotorStorm-franchise een compleet andere weg ingeslagen, met als resultaat de game DriveclubDriveclub is echter geen racesimulator en moet gaan concurreren met titels als GRID 2, en dus niet met een Gran Turismo of Forza Motorsport.

header

Lekker sociaal
Waar andere racing games vooral draaien om het als eerste over de finish te komen of de snelste tijd neer te zetten, draait Driveclub vooral om de kleine details. De game houdt van elke stukje asfalt bij hoe hard je daar reed of welke driftscore je er behaalde, en geeft je vervolgens uitdagingen op de baan voor jou om te verslaan. Het is dus niet meer een ramp als je in de laatste ronde een zware crash krijgt en als laatste finisht, want jouw acties tijdens de race zijn bepalend, en niet het eindresultaat.

De uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt zijn via het sociale platform van de game binnengehengeld. De scores die je moet verslaan zijn nooit onhaalbare uitdagingen maar dichtbijliggende scores van je vrienden, clubleden en soms onbekenden. Je wordt zo dus constant uitgedaagd door vrienden en clubleden, want ook zij verslaan jouw scores weer. Een verfrissende blik op het racinggenre is het in ieder geval.

Alfa Romeo

Geen sim, geen arcade
Als we de ontwikkelaars moeten geloven, is Driveclub geen simulatiegame, en ook geen arcadegame. Het wordt een soort 'easy to learn, hard to master'-model, waarbij je geen doorgewinterde racer hoeft te zijn om een keer plaats te kunnen nemen in een Ferrari Enzo of Lamborghini Aventador. Alleen of het lekker uitpakt, daar ben ik zelf nog niet helemaal over uit. Als fervent racegamer en speler van zowel simracers als Gran Turismo en Live for Speed en de wat minder serieuze games als GRID 2, Test Drive Unlimited 2 en uiteraard Need for Speed, ben ik nog niet echt tevreden over de besturing. Uiteraard was het nog een alpha-versie, en heb ik slechts twee auto's en één baan mogen proberen, maar onder de indruk was ik zeker niet. De game ondersteunt naast de standaardbesturing ook besturing middels de motionsensor die in de DualShock 4 zit verwerkt. De motionsensor is erg nauwkeurig, maar echt lekker stuurt het niet. Er werd mij verteld dat de game ook Logitech-sturen gaat ondersteunen, maar dit was nog nergens speelbaar.

Zomg hi-res SLS

Niet overtuigend
Ik ben zelf nog niet overtuigd door Driveclub. Hoewel de game er best aardig uitziet, voelt het nog niet echt next-gen. De nieuwe Need for Speed ziet er wellicht beter uit, en Gran Turismo 6, die over enkele maanden voor de PlayStation 3 verschijnt, ziet er bijna net zo goed uit als Driveclub voor Sony's nieuwste console. Natuurlijk gaat gameplay boven graphics, maar hier ben ik misschien nog wel het minst overtuigd. De besturing is nog verre van goed uitgewerkt, en behalve het sociale gebeuren heeft men eigenlijk amper iets over de game zelf losgelaten. Is er een singleplayer, welke multiplayer modes zijn er, wat voor auto's en banen kunnen we verwachten? Kun je je auto afstellen, upgraden en customizen? Hier heeft men weinig tot niets over losgelaten, en dus is er weinig om hyped over te geraken. Het sociale gebeuren is best tof, maar wat mij betreft geen keyfeature waardoor ik de game zou willen kopen.

Koenigsegg

Een beetje gratis voor PlayStation Plus-gebruikers
Ook is er nog weinig duidelijkheid over welk businessmodel de game nou precies gaat hanteren. Op de E3 verklapte Sony vol trots dat Driveclub gratis zou zijn voor elke PlayStation 4-bezitter met een PlayStation-plus-abbonement. Echter, zij krijgen niet alle tracks en auto's tot hun beschikking. Het is niet helder of zij hun gratis versie naar de 'volledige' versie kunnen upgraden, en hoeveel dit zou moeten gaan kosten.

BMW

Afwachten
Voorlopig wacht ik deze game nog even af. Er zit zeker potentiëel in de game, maar men heeft nog veel te weinig losgelaten om een oordeel te kunnen vellen. Ook hoop ik dat de besturing nog een heel eind wordt opgepoetst, want nu stuurde het voor geen meter. Het was niet sim, niet arcade, en ook niet ertussenin, maar gewoon beroerd. Ook ben ik benieuwd naar hoe de game gaat spelen met een stuurtje. In tegenstelling tot GRID 2 heeft men met Driveclub ervoor gekozen om wel volledige cockpits in de game te verwerken, wat natuurlijk smullen is voor de racefreaks die meer richting realisme neigen.