Grand Theft Auto 4: The Ballad of Gay Tony

Eind oktober zal het tweede downloadable content pakket voor Grand Theft Auto IV te downloaden zijn en in de winkels liggen. Deze week kreeg ik de mogelijkheid om een aantal missies van de game te gaan spelen bij Take 2 in Breda en heb een goede eerste indruk gekregen over wat Gay Tony allemaal gaat bieden.

In deze tweede episode speel je Luis Lopez die handlanger is van Anthony Prince also known as Gay Tony. Tony is al tien jaar koning van het nachtleven in Liberty City. Hierdoor komt hij in contact me het grote geld wat weer grote problemen oplevert die Luis mag oplossen. Door de game heen zul je, zoals gebruikelijk is bij de games uit de serie, verschillende missies moeten voltooien die je krijgt van de vele kleurrijke karakters in de game. Toch is de uitbreiding meer dan alleen een nieuw karakter en meer missies. Zo zul je de beschikking krijgen over nieuwe wapens en voertuigen en maakt de parachute zijn terugkeer in de serie. Voor de achievementverslaafden zullen er vijftig nieuwe flying rats door Liberty City verspreid zitten, dit keer in de vorm van zeemeeuwen.

De parachute was het middelpunt van de eerste missie die ik te zien kreeg. Doel van de missie is om een wolkenkrabber binnen te dringen om de eigenaar van hockey-team een kopje kleiner te maken. Je opdrachtgever wilt namelijk dat hockey-team kopen maar de eigenaar doet moeilijk. Bij het binnendringen van de wolkenkrabber komt de parachute om de hoek kijken. Door met een helicopter boven de wolkenkrabber te gaan hangen is het mogelijk om eruit te springen en met je parachute veilig op het dak te landen. Bij het rondzweven is het mogelijk het valscherm te sturen en natuurlijk te genieten van het uitzicht. De parachute blijft op je rug zitten en komt later wederom van pas bij het vluchten uit de wolkenkrabber. Je kunt namelijk uit het raam springen om zo aan je achtervolgers te ontsnappen. Deze parachute zal tot je beschikking zijn bij bepaalde missies maar is later in de game is het mogelijk deze vrij te spelen waarna je er ongelimiteerd gebruik van kunt maken.


Daarna mocht ik een tijdje spelen met de nieuwe wapens in de game. Zo zullen er een nieuwe sniper-rifle en een nieuwe uzi in de game zitten en ook de P90, geliefd wapen onder gamers, zal zijn opwachting maken. Grootste aanvullingen zijn wel de M249 light machine gun, ook wel de SAW genoemd, en de AA12 automatic shotgun. De SAW is het perfecte wapen om tegenstanders te trakteren op een flinke lading kogels. Tijdens het testen van de wapens had ik een grote hoeveelheid politieagenten op mijn hielen en de SAW wist ze aardig op afstand te houden. Mijn favoriet, en het wapen dat de favoriet van bijna elke Grand Theft Auto-fan gaat worden, is toch wel de AA12 automatic shotgun. Dit wapen heeft de mogelijkheid twee verschillende kogels te bevatten: de gebruikelijke hagel-patronen of explosive charges. Die laatste levert bij impact een kleine explosie waardoor een headshot op een politieagent een pijnlijke uitziende animatie oplevert en auto’s kan veranderen in gedeukte koekblikken. Eén klap op de motorkap zorgt voor een gigantische deuk en het is zelfs mogelijk een auto zo te misvormen dat de bestuurder niet meer uit zijn wagen kan komen. Ook krijg je de beschikking over C4, het explosief dat centraal stond in één van de missies die ik heb mogen spelen.