Ben-Gvir roept op tot oorlog tegen Hezbollah

Israëls extreem-rechtse minister van politie en veiligheid Itamar Ben-Gvir heeft opgeroepen tot oorlog met de sjiitische militie Hezbollah in Libanon. "Alle bolwerken van Hezbollah moeten worden platgebrand en vernietigd. Oorlog!", zo sprak Ben-Gvir in een video die gepubliceerd werd op Platform X.

Het is volgens de minister onaanvaardbaar dat delen van Israël worden aangevallen en mensen werden geëvacueerd terwijl er vrede heerst in Libanon, zei de politicus tijdens een bezoek aan Kiryat Shmona in het noorden van Israël, een stad die regelmatigonder vuur ligt door beschietingen vanuit het buurland.

"Hezbollah brandt gebieden tot de grond toe af", volgens Ben-Gvir. Hij verwees naar verschillende branden in het noorden van Israël die de afgelopen dagen zijn veroorzaakt door raketvuur vanuit Libanon. Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook bijna acht maanden geleden, zijn er dagelijks militaire confrontaties geweest tussen het Israëlische leger en de Hezbollah milities in het grensgebied tussen Israël en Libanon.

Aan beide kanten vallen er slachtoffers. De wederzijdse beschietingen veroorzaakten ernstige schade in dorpen aan beide kanten van de grens. Er zijn eerder ook branden geweest in Libanon als gevolg van Israëlische aanvallen. Ongeveer 150.000 mensen in beide landen werden geëvacueerd of verlieten uit eigen beweging de gevechtszone. Hezbollah is gelieerd aan de islamistische Hamas in de Gazastrook, maar wordt als veel machtiger beschouwd.

Israël wil militaire en diplomatieke druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat Hezbollah zich terugtrekt achter de Litani rivier, 30 kilometer van de grens, in overeenstemming met een VN-resolutie. Er wordt echter niet verwacht dat Hezbollah het vuren zal staken zolang de Gaza-oorlog voortduurt.