FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 januari 2024

Feyenoord klopt PSV in KNVB-beker

Feyenoord heeft zich ten koste van PSV geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De ploeg uit Eindhoven, in de competitie nog ongeslagen, ging in de Kuip met 1-0 onderuit.

Feyenoord schoot uit de startblokken en binnen een halve minuut was er al een kans voor Gimenez maar keeper Drommel greep goed in. Een minuut later was het aan de andere kant bijna raak toen Bijlow zich verslikte in een bal en ook Bakayoko de daaropvolgende kans miste. In de rest van de eerste helft speelden beide ploegen met een hoge intensiteit en waren er aan beide kanten kansen. Zo schoot Paixao net naast en belandde een kopbal van Til op de paal.

Uiteindelijk was het Timber die na een half uur de score opende met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Vlak voor rust was Til dichtbij de gelijkmaker maar Bijlow greep goed in. In de tweede helft golfde het spel op en neer maar het was PSV wat het dichtst bij een doelpunt kwam. Lang dacht recht te hebben op een strafschop maar de scheidsrechter en de VAR hadden een andere mening. Een doelpunt van Til werd afgekeurd wegens buitenspel. Feyenoord was vooral gevaarlijk via corners maar gescoord werd er niet meer.

Qualifier Yastremska zet droomtoernooi door op Australian Open

Tennisster Dayana Yastremska is op de Australian Open in Melbourne bezig aan een droomtoernooi. De Oekraïnse nummer 93 van de wereld plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema en bereikte woensdag de halve finales door de Tsjechische Linda Noskova met 6-3, 6-4 te verslaan.

Yastremska, de derde Oekraïnse halvefinalist op een Grand Slam-toernooi ooit, moet het in de halve eindstrijd opnemen tegen de Chinese Zheng Qinwen, als twaalfde geplaatst. Zheng had het loodzwaar met de Russische Anna Kalinskaya, maar nadat ze in set twee op gang kwam - en nadat Kalinskaya het zelf zwaar begon te krijgen - was ze toch erg indrukwekkend: 6-7 (4), 6-3, 6-1.

De halve finales bij de vrouwen worden allebei donderdagochtend gespeeld. Vanaf half tien Nederlandse tijd staan Aryna Sabalenka en Coco Gauff tegenover elkaar, gevolgd door Zheng en Yastremska.

Medvedev en Zverev naar halve finales Australian Open

Tennissers Alexander Zverev en Daniil Medvedev hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. In Melbourne rekende Zverev af met de Spaanse nummer twee van de wereld, Carlos Alcaraz, terwijl Medvedev de Pool Hubert Hurkacz klopte.

Medvedev, als derde geplaatst, en de als negende geplaatste Hurkacz maakten er een prima wedstrijd van, waarin set één na een break over en weer beslist werd in de tiebreak. De Rus won die set, maar Hurkacz sloeg in set twee overtuigend terug, alvorens Medvedev op zijn beurt de derde set won.

Set vier begon met een break voor Medvedev, maar Hurkacz sloeg op 3-4 terug en plaatste er gelijk een break achteraan, waardoor een vijfde set nodig was. In die beslissende set was het Medvedev die op 3-3 een break plaatste en dat bleek genoeg om het kort daarop met zijn tweede matchpoint af te maken: 7-6 (4), 2-6, 6-3, 5-7, 6-4.

Zverev (6) had het vervolgens aanvankelijk bepaald niet moeilijk met Alcaraz, die hij in no time de eerste twee sets af wist te troggelen. In set drie knokte de Spanjaard zich terug van een achterstand en won hij met heerlijk spel de tiebreak, maar in de vierde set liet Zverev zien dat hij dit keer simpelweg de betere was: 6-1, 6-3, 6-7 (2), 6-4.

Olympische Jeugdwinterspelen: Shorttrackers onderuit op aflossing, Italiaans biatlongoud

In het Zuid-Koreaanse Gangwon gaat men gestaag door op de Olympische Jeugdwinterspelen. Woensdag was de vijfde dag, met hier en daar Nederlandse deelname, hoewel dat dit keer niet voor medaillesucces zou zorgen.

Snowboarden, slopestyle vrouwen
De piepjonge Katja Dutu en de al in de World Cup acterende Sam van Lieshout haalden namens Nederland beiden de finale, waarin een medaille er niet in zat: Dutu scoorde 75,25 punten in run één en werd daarmee zesde, één plek voor de 71,25 van Van Lieshout. Het goud was voor de Oostenrijkse Hanna Karrer met de 89,00 punten uit haar tweede run. De Nieuw-Zeelandse Lucia Georgalli pakte met 88,25 punten het zilver, voor de Tsjechische Vanessa Volopichova (87,00).

Shorttrack, gemengde aflossing
Kopvrouw Angel Daleman, Birgit Radt, Jonas de Jong en Nick Endeveld leken voorzichtig kans te maken op een plekje in de finale, maar met een glijpartij van Endeveld kwam daar een einde aan; de ploeg moest het doen met plek twee in de B-finale, achter Zuid-Korea. Het goud was, zoals eigenlijk iedereen op voorhand in kon vullen, voor China: Li Jinzi, Yang Jingru, Zhang Bohao en Zhang Xinzhe waren simpelweg een maat te groot voor de rest. Zilver ging naar de Amerikaanse ploeg met Jang Kyung Eun, Eliza Rhodehamel, Julius Kazanecki en Sean Shuai, voor de Japanse ploeg met Nonomi Inoue, Aoi Yoshizawa, Yuta Fuchigami en Raito Kida.

Freestyleskiën, slopestyle vrouwen
De Italiaanse Flora Tabanelli maakt dit seizoen al furore met een podiumplaats in de World Cup en daar voegde ze nu overtuigend goud in Gangwon aan toe: 90,50 punten in haar derde run bleek goud waard. Zilver ging met 81,50 punten naar de Chinese Han Linshan, voor de 78,75 punten van Muriel Mohr uit Duitsland.

Freestyleskiën, skicross gemengde teams
Goud voor Zweden op het crossparcours: William Young Shing en Alexandra Nilsson wonnen de grote finale, voor het Amerikaanse duo Walker Robinson/Morgan Shute en Lorenzo Rosset met zijn Zwitserse teamgenote Valentine Lagger.

Alpineskiën, reuzenslalom mannen
Liam Liljenborg ging na de eerste run aan de leiding, maar in de tweede run kon de Zweed het niet waarmaken: hij finishte niet. De Fransman Nash Huot-Marchand wist met een dijk van een tweede run iedereen achter zich te houden en vanaf zijn tweede plek op te klimmen naar het goud. Zilver ging op 0,93 seconden naar de Brit Zak Carrick-Smith, voor de Oostenrijker Florian Neumayer (+1,00).

Biatlon, gemengde estafette
Italië nam met startloopster Nayeli Mariotti Cavagnet de leiding, Carlotta Gautero en Hannes Bacher - ondanks dramatisch schieten - breidden die gestaag uit en slotloper Michel Deval maakte het zonder problemen af voor het goud. Zilver ging op ruime afstand naar Alice Dusserre, Louise Roguet, Flavio Guy en Antonin Guy namens Frankrijk, voor het Tsjechische kwartet Heda Mikolasova, Ilona Plechacova, Jakub Neuhauser en Lukas Kulhanek - laatstgenoemde kon zilver pakken, maar ging volledig de mist in op de schietbaan en was meer dan drie minuten langzamer dan de Franse slotloper.

NFL: Chiefs wéér in Championship Game, Lions en 49ers winnen na thriller

Een klein beetje aan de late kant, waarvoor onze excuses, maar dat mag de pret hopelijk niet drukken: de Divisional Playoffs in het postseason in de NFL zitten erop, nog vier teams maken kans om over een paar weken de Super Bowl omhoog te mogen hijsen.

Baltimore Ravens - Houston Texans (AFC)
Beide teams scoorden in het eerste kwart een field goal, maar in Q2 was het voor het eerst raak met een touchdown van Nelson Agholor namens de Ravens. Niet veel later deden de Texans wat terug door een fraaie 67-yard punt return touchdown van Steven Sims, maar in Q3 kwamen de Ravens pas echt los.

Quarterback Lamar Jackson scoorde een 15-yard touchdown, vroeg in Q4 bediende hij Isaiah Likely over diezelfde afstand en niet veel later scoorde hij er zelf nog één. Justin Tucker trapte nog een field goal tussen de palen en zo wonnen de Ravens met 34-10, waardoor ze voor het eerst ooit thuis om de AFC-titel mogen spelen.

San Francisco 49ers - Green Bay Packers (NFC)
In de eerste helft werd er nog weinig gescoord: Anders Carlson trapte namens de Packers twee field goals tussen de palen, terwijl 49ers-quarterback Brock Purdy een 32-yard touchdown pass afleverde bij George Kittle in de endzone. In Q3 stond Bo Melton namens de Packers volledig vrij in de endzone, wat hem een touchdown pass van quarterback Jordan Love opleverde, maar kort daarna sneed Christian McCaffrey door de Packers-defense voor 14-13.

Nog voor het einde van het kwart werd een prima drive van de Packers beloond met een touchdown van Tucker Kraft, gevolgd door een geslaagde 2-point conversion van Love op Aaron Jones. Een field goal van Jake Moody bracht de 49ers terug tot 17-21, maar met een ruime minuut te gaan kon het dak eraf: McCaffrey brak door de defense voor een touchdown en na een interception op de laatste kans van de Packers was het gedaan en wonnen de Niners met 24-21.

Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers (NFC)
De wedstrijd begon vrij rustig met voor beide teams een field goal in Q1, maar in het tweede kwart begon het op gang te komen: Lions-quarterback Jared Goff bediende Josh Reynolds in de endzone, maar kort voor rust deed Baker Mayfield namens de Buccaneers hetzelfde richting Cade Otton. Aan het eind van het derde kwart beukte Craig Reynolds zich voor de Lions door de defense heen, maar het duurde niet lang voor Mayfield een touchdown pass afleverde bij Rachaad White voor 17-17.

In Q4 leken de Lions er klaar mee te zijn: een fraaie 31-yard run van Jahmyr Gibbs bracht hen wederom op voorsprong, maar dit keer kwam daar even later nog een touchdown pass van Goff op Amon-Ra St Brown overheen. De Buccaneers deden nog wel wat terug door een touchdown pass van Mayfield naar Mike Evans, maar na een interception in de slotfase was het gedaan en wonnen de Lions met 31-23, die zo voor het eerst sinds 1991 in de NFC Championship Game staan.

Buffalo Bills - Kansas City Chiefs (AFC)
Opvallend genoeg bleef het ook in deze wedstrijd bij een field goal voor beide teams in het eerste kwart. Vroeg in Q2 rende Bills-quarterback Josh Allen de eerste touchdown binnen, gevolgd door een field goal van Harrison Butker namens de Chiefs. Een mooie pass van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes op Travis Kelce leverde een 22-yard touchdown op, maar voor het einde van de eerste helft duwde Allen er zelf ook één de endzone in voor de Bills: 17-13.

Vroeg in Q3 was het Kelce die door de Bills-defense heen wist te breken voor 17-20, maar de Bills gaven niet op en het stadion ontplofte bij een pass van Allen naar Khalil Shakir in de endzone: 24-20. De voorsprong werd vroeg in Q4 alweer omgedraaid door Isiah Pacheco, die door de defense rende en de Chiefs op 24-27 bracht. Met minder dan twee minuten te gaan mocht kicker Tyler Bass aanleggen om de Bills op gelijke hoogte te brengen, maar vanaf 44 yards trapte hij de bal naast de palen, wat uiteindelijk het einde betekende: 24-27 en de Chiefs staan voor de zesde keer op rij in de AFC Championship Game.

Speelschema
Zondag 28 januari, 15.05u (21.05u NL); AFC Championship Game, Baltimore Ravens - Kansas City Chiefs
Zondag 28 januari, 18.40u (00.40u NL); NFC Championship Game, San Francisco 49ers - Detroit Lions

Princess Peach toont haar outfits in nieuwe trailer

Princess Peach: Showtime! is een aankomende 2.5D actie-platformer met de beroemde prinses in de hoofdrol. In deze game moet Peach een tentoonstelling van het Sprankeltheater redden door zelf op te treden. De game komt op 22 maart uit op de Switch.

Nintendo heeft dus middels een nieuwe trailer meer gameplay van de game getoond. In de video is te zien dat Peach nieuwe krachten krijgt door het aantrekken van verschillende outfits. Als ze zich bijvoorbeeld als ninja aankleedt kan ze plotseling sluipen en met gemak walljumps doen. We zien ook andere transformaties zoals cowgirl, zwaardvechter, detective en zelfs kung-fu meester. Qua spelmechanieken doet het daarom een klein beetje aan de Kirby-games denken.

Trailer: game-verfilming Halo keert terug voor een tweede seizoen

Voor de serie Halo, gebaseerd op het gelijknamige spel, is vandaag een nieuwe trailer verschenen.

Master Chief John-117 (Pablo Schreiber) keert terug als leider van zijn team van elite-spartanen en gaat samen met zijn team de strijd aan tegen een buitenaardse dreiging bekend als de Covenant. Na een schokkende gebeurtenis op een verlaten planeet voelt John dat de oorlog dreigt te veranderen. Hij riskeert alles om te bewijzen wat niemand anders wil geloven: dat de Covenant zich voorbereidt om de grootste vesting van de mensheid aan te vallen. Met de Melkweg op de rand van de afgrond begint John aan een reis op zoek naar de sleutel tot de redding of de volledige uitroeiing van de mensheid: de Halo.

Nieuwe castleden voor dit seizoen zijn Joseph Morgan (Vampire Diaries, The Originals), Cristina Rodlo (No One Gets Out of Here Alive, The Homeless World Cup)en Christina Bennington (Midsomer Murders). Fiona O'Shaughnessy (The Forgiven)en Tylan Bailey keren terug als vaste gasten in seizoen twee. De eerste twee afleveringen van het nieuwe seizoen gaan op vrijdag 9 februari exclusief in première op SkyShowtime.

Umbraclaw van Inti Creates komt in mei uit

Inti Creates komt jaarlijks met hele leuke kleinere games en dit jaar lijkt daar geen uitzondering daar op te worden. De Japanse ontwikkelaar heeft vandaag aangekondigd dat Umbraclaw op 30 mei uitkomt voor alle consoles en pc.

In Umbraclaw speel je als een kat genaamd Kuon die recent is gestorven. Kuon komt in het rijk der doden en moet een gevaarlijke reis door deze onderwereld ondernemen. We zien in de release date-trailer platforming-segmenten, maar ook actievolle baasgevechten. De gameplay is geen verrassing natuurlijk, want Inti Creates maakt vooral dit soort games. De regisseur van Umbraclaw was bijvoorbeeld eerder verantwoordelijk voor de Blaster Master Zero-games.

De belangrijkste factoren bij het kiezen van de beste online goksites in Nederland

Online gokken is de afgelopen jaren enorm populair geworden in Nederland. Meer en meer websites bieden hun diensten aan, waardoor het niet altijd even eenvoudig is om door de bomen het bos te zien. Bij het kiezen van een online goksite zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we deze factoren van naderbij onderzoeken.

Betrouwbaarheid en licenties

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een online goksite is de betrouwbaarheid. Kies voor een casino met een vergunning of een licentie, zo ben je zeker dat de website veilig is, en dat je geld en persoonlijke gegevens goed beschermd zijn. In Nederland worden licenties uitgeschreven door de Kansspelautoriteit.

Een ander cruciaal aspect is de reputatie van de goksite. Lees recensies van andere spelers en onderzoek de online aanwezigheid van de site. Een betrouwbare goksite heeft doorgaans een positieve reputatie en transparante bedrijfspraktijken.

Een gevarieerd spelaanbod

Een ander belangrijk aspect is het spelaanbod van de online goksite. De beste online goksites van Nederland bieden een brede waaier aan games, waaronder populaire gokkasten, blackjack, en live casinospellen met echte dealers. Bovendien integreren sommige sites sportweddenschappen en poker in hun aanbod, Diversiteit in het spelaanbod betekent niet alleen meer keuze, maar ook de kans om verschillende spellen uit te proberen en nieuwe favorieten te ontdekken. Kijk niet alleen naar de kwantiteit, maar ook naar de kwaliteit van de games die aangeboden worden. Dit geeft blijk van de inzet van het casino om aan de behoeften van zijn spelers te voldoen.

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van een online goksite is ook van groot belang. Een snel ladende site zonder haperingen zorgt voor een vlotte interactie. Je wilt een site vinden die gemakkelijk te navigeren is en waar je intuïtief kunt vinden wat je zoekt. De beschikbaarheid van duidelijke menu's, zoekfuncties en filteropties draagt bij aan een soepele gebruikerservaring, wat ervoor zorgt dat je plezier hebt tijdens het spelen en dat je niet gefrustreerd raakt door een ingewikkelde interface. Wil je op elk moment en op elke plek kunnen spelen, kies dan voor casino's met apps, zodat je kunt genieten van je favoriete games op je smartphone of tablet. 

Bonussen en promoties

Bonussen en promoties spelen een cruciale rol bij het aantrekken van nieuwe spelers en het behouden van bestaande klanten. De beste online goksites in Nederland bieden aantrekkelijke welkomstbonussen, gratis spins en regelmatige promoties. Bij het kiezen van bonussen en promoties is het van essentieel belang om niet alleen te worden verleid door het aantrekkelijke bedrag, maar ook om aandacht te besteden aan de bijbehorende voorwaarden. Let daarbij op de inzetvereisten, die aangeven hoe vaak het bonusbedrag moet worden ingezet voordat het kan worden opgenomen. Verder is het verstandig om te kijken naar promoties voor bestaande spelers en loyaliteitsprogramma's. Een casino dat regelmatig aantrekkelijke bonussen en beloningen aanbiedt aan bestaande spelers, getuigt van een toewijding aan klanttevredenheid.

Veiligheid en betaalmethoden

Veiligheid is een cruciale factor bij online gokken. Je wilt er zeker van zijn dat je geld veilig is en dat je kunt vertrouwen op de betaalmethoden die de site aanbiedt. De beste goksites maken gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën, zoals SSL-codering, om de persoonlijke en financiële gegevens van spelers te beschermen. Daarnaast bieden ze een brede keuze aan veilige betaalopties, zoals creditcards, e-wallets en bankoverschrijvingen, om stortingen en opnames soepel te laten verlopen.

Een ander aspect van veiligheid is het proces van stortingen en opnames. Een betrouwbaar online casino maakt deze processen eenvoudig en transparant, met redelijke wachttijden voor geldopnames. Het is van belang om de algemene voorwaarden met betrekking tot financiële transacties grondig door te nemen en de eventuele kosten te begrijpen die aan bepaalde betalingsmethoden worden gekoppeld. 

Klantenservice

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de klantenservice van de online goksite. Een professionele klantenservice is een teken van betrouwbaarheid. In geval van technische problemen of vragen over bonussen, is een klantenservice die snel, efficiënt en vriendelijk handelt, een waardevolle aanvulling. De beste platforms bieden meerdere manieren om contact op te nemen, zoals live chat, e-mail of via de telefoon. De snelheid waarmee de klantenservice reageert is eveneens een indicatie van de toewijding van het casino aan klanttevredenheid. Een 24/7 beschikbare klantenservice is daarbij ideaal, aangezien spelers vaak op verschillende tijdstippen actief zijn. 

Daarnaast is de kwaliteit van de geboden ondersteuning van groot belang. Professionele en vriendelijke medewerkers dragen bij aan een positieve spelervaring. Het is ook verstandig om de beschikbaarheid van een uitgebreide FAQ-sectie te controleren, dit biedt de mogelijkheid om zelf veelvoorkomende vragen op te lossen.

Zoals je ziet, zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de beste online goksites in Nederland. Vergunningen, een gevarieerd spelaanbod, en veiligheid zijn allemaal essentieel voor een positieve gokervaring. Neem de tijd om verschillende sites te vergelijken en kies degene die het beste aan je behoeften voldoet. Veel plezier en veel succes!


Skicrosster Schmidt pakt dubbele zege voor eigen publiek, Howden en Lenherr winnen

Voor de liefhebber van het betere duw- en trekwerk op de ski's gaan we nog even een paar dagen terug en wel naar Canada. In Nakiska stond daar de World Cup skicross op het programma, waarbij twee wedstrijden af werden gewerkt.

Mannen, wedstrijd één
Reece Howden vertegenwoordigde het thuisland in de finale, met verder de Fransman Terence Tchiknavorian, Erik Mobärg uit Zweden en de Zwitser Alex Fiva. De beste start was voor Howden, terwijl Mobärg vroeg in de fout ging en kansloos was. Howden hield overtuigend vol en pakte de winst, Tchiknavorian troefde Fiva af en werd tweede.

Vrouwen, wedstrijd één
Canada had met Hannah Schmidt en Marielle Thompson twee finalistens, aangevuld met de Zwitserse Fanny Smith en Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk. Schmidt had de beste start en pakte de leiding, alleen Thompson kon haar echt volgen. Een aanval mislukte echter en dus was de winst voor Schmidt, terwijl Thompson het 1-2'tje voor de thuisskiesters completeerde. Smith was achter hen te sterk voor Berger Sabbatel in het gevecht om plek drie.

Mannen, wedstrijd twee
Vier nieuwe finalisten bij de mannen ten opzichte van een dag eerder: Tristan Takats uit Oostenrijk, Florian Wilmsmann voor Duitsland, de Zwitser Jonas Lenherr en de Fransman Youri Duplessis Kergomard. Wilmsmann schoot uit de startblokken en pakte de leiding, maar Lenherr zat er bovenop. In de laatste bocht ging de Zwitser buitenom naar de leiding en dat leverde hem de winst op, voor Wilmsmann en Duplessis Kergomard, die nét voor Takats finishte.

Vrouwen, wedstrijd twee
Schmidt, Smith en Berger Sabbatel stonden opnieuw in de finale, dit keer vergezeld door de Canadese Brittany Phelan. Wederom was Schmidt fantastisch weg, dit keer kon Berger Sabbatel haar volgen. Het bleef echter bij volgen en dus completeerde Schmidt de fraaie dubbel op de thuissneeuw, voor Berger Sabbatel en Phelan, die een mooi gevecht met Smith won.

Aantal geneesmiddelentekorten over 2023 hoger dan ooit

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland over 2023 is hoger dan ooit. KNMP Farmanco telt een aantal van 2292 in het afgelopen jaar, tegenover 1514 in 2022. Uit een aanvullende impactanalyse van de apothekersorganisatie blijkt dat zo'n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland zijn geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.

KNMP-voorzitter Aris Prins: “Halverwege het jaar zagen we al dat dit eraan zit te komen. Dit zijn aantallen waar je desondanks van schrikt. Voor de patiënt is het niet langer een vanzelfsprekendheid dat de gewenste medicatie beschikbaar is. Dat is een trieste constatering.”

Schrijnend
Vele patiëntengroepen zijn in 2023 geraakt door de geneesmiddelentekorten. Mensen die kampen met angst, spanning en slapeloosheid hebben ervaren dat middelen als diazepam en temazepam niet beschikbaar waren. Gedwongen wisselingen geven veel onrust. Ook bij het voorkomen of behandelen van pijn op de borst bij hartklachten was er, door het niet beschikbaar zijn van vaak voorgeschreven middelen, een ongewenste situatie. Infecties waren lastig te bestrijden door een tekort aan diverse antibiotica. Door verhoogde vraag zijn bepaalde antibiotica ook in 2024 niet voorradig.

De geneesmiddelentekorten raken ook zeer kwetsbare patiënten. In een traject met diverse stakeholders – overheden, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, voorschrijvers en apothekers – is een lijst van middelen overeengekomen waarbij patiënten niet van geneesmiddel gewisseld mogen worden. Hierop staan onder meer methotrexaat (kankerpatiënten), symmetrel (Parkinson) en carbamazepine (epilepsie). Prins: “Aan dit traject is jarenlang gewerkt om overeenstemming te bereiken. Het is zeer te betreuren dat ook patiënten met een middel op de rode lijst – de groep middelen waarvan is overeengekomen dat dit niet worden gewisseld – worden geraakt. Ook dit zorgt voor extra werk.”

Oplossingen
Los van de praktische oplossingen die apothekers in de dagelijkse praktijk aanreiken, staat de KNMP bestuurlijk een aantal maatregelen voor. “We pleiten al langere tijd voor een aanpassing van het preferentiebeleid. Gelukkig is de politiek het steeds vaker met ons eens, zie de verschillende verkiezingsprogramma’s. Een modernisering van het preferentiebeleid, door de markt meer ruimte te geven, helpt deze problematiek te verlichten”, aldus Prins. “Voor de langere termijn is het van belang dat de productie dichterbij huis, in Nederland of elders in Europa, gaat plaatsvinden. We zijn te afhankelijk geworden van verre landen.”

Uit cijfers van KNMP Farmanco blijkt dat de gemiddelde duur van een geneesmiddeltekort in 2023 107 dagen is. 37 procent van de tekorten is opgelost binnen acht weken. 46 procent is in tien weken opgelost.

Oorzaak
Geneesmiddelentekorten ontstaan vooral door problemen met productie, distributie en kwaliteit. Ook zijn er economische redenen aan de orde. Nederland is door de lage prijzen en het beperkte inwoneraantal voor fabrikanten geen aantrekkelijk afzetgebied.

Voor de apothekersorganisatie brengt KNMP Farmanco de geneesmiddelentekorten dagelijks in kaart. Indien een geneesmiddel landelijk niet verkrijgbaar is, gedurende minimaal veertien dagen, noteert KNMP Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht. Meldingen door apothekers worden geverifieerd bij de fabrikanten. Farmanco houdt al twintig jaar statistieken bij over geneesmiddelentekorten in Nederland.

Jongeren positief over seks, gebruiken minder vaak condoom of de pil

Jongeren geven hun seksleven gemiddeld een 7 en zijn positief over hoe zij seks beleven. Acht op de tien jongeren genieten erg van seks en negen op de tien jongeren voelen zich fijn tijdens seks met hun laatste sekspartner. Ook staan steeds meer jongeren positief tegenover zichtbaarheid van homoseksualiteit. Dit blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland.

In 2012 keurde de helft van de jongens (52%) en een kwart van de meiden (26%) het af als twee jongens elkaar zoenen op straat, in 2023 is dat afgenomen naar een kwart van de jongens (24%) en een op de elf meiden (9%). Naast deze positieve bevindingen zien we op andere vlakken een zorgelijker beeld. Zo ervaart driekwart van de meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks, komen meiden veel minder vaak klaar dan jongens, neemt het anticonceptie- en condoomgebruik af en neemt het aantal jongeren dat aangeeft seksueel grensoverschrijdend gedrag mee te maken toe.

Later seks, meer acceptatie voor seks zonder verliefdheid
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren steeds later aan seks beginnen. Met 18,7 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met vaginale seks. In 2017 was dit 18 jaar en in 2012 17 jaar. De leeftijd waarop voor het eerst wordt gemasturbeerd (14,5 jaar) bleef in deze periode vrijwel gelijk. Seks zonder verliefdheid vinden meer meiden nu oké (62%) dan in 2017 (47%) en in 2012 (26%). Voor het eerst denken meiden hier hetzelfde over als jongens.

Plezierverschil jongens en meiden
Meiden ervaren beduidend minder seksueel plezier dan jongens tijdens seks. De eerste keer vaginale seks beschrijft 64% van de jongens als “fijn”, tegenover 28% van de meiden. Dit heeft mogelijk te maken met pijn bij de eerste keer vaginale seks: bij driekwart van de meiden was dit een beetje of zeer pijnlijk. Ook bij latere seksuele ervaringen lopen meiden in seksueel plezier achter op jongens. Zo zeggen jongens vaker (85%) dan meiden (75%) dat ze erg genieten van seks. Ook is er sprake van een orgasmekloof. Met de laatste sekspartner kreeg 85% van de jongens meestal of altijd een orgasme, tegenover 49% van de meiden.

Gebruik pil en condoom nemen af
Het gebruik van anticonceptie is nog steeds hoog. Acht op de tien jongeren gebruiken altijd anticonceptie met de laatste persoon met wie ze vaginale seks hadden. Pilgebruik is sinds 2012 wel afgenomen van 76% naar 46% in 2023. Steeds meer meiden gebruiken het spiraaltje (koper- of hormoon): van 6% in 2012 naar 21% in 2023.

De groep die geen anticonceptie gebruikt, groeit echter ook. Een op de vijf meiden die ooit vaginale seks had, gebruikt geen anticonceptie. In 2012 was dat één op de elf. Meer dan de helft van de meiden die geen anticonceptie gebruiken, wil geen hormonen gebruiken.

Ook het condoomgebruik onder jongeren neemt verder af. In 2017 gebruikte nog bijna driekwart van de jongeren een condoom bij de eerste vaginale seks. In 2023 is dat gedaald naar tweederde. Onder jongeren die geen relatie hadden met hun laatste sekspartner, groeide het deel dat nooit een condoom gebruikte met deze partner. Bij de jongens nam dit toe van 25% in 2012 naar 40% in 2023 en bij de meiden van 36% in 2012 naar 46% in 2023.

Toestemming wordt niet altijd goed ingeschat
Het aantal jongeren dat aangeeft dat ze ooit seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, is gestegen. Vier procent van de jongens en 20% van de meiden geeft aan weleens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen die zij niet wilden. In 2017 was dat nog respectievelijk 2% en 12%. Ruim de helft van de meiden (54%) en een op vier jongens (23%) hebben te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding: van ongewenste aanrakingen tot allerlei vormen van seks tegen de wil. In 2017 was dit respectievelijk 48% en 18%. Dit terwijl de meeste jongeren (94%) aangeven dat ze altijd zeker weten dat de ander ook seks wil. Tien procent van de jongeren geeft aan dat ze dit niet altijd checken. Meestal geven ze hiervoor als reden dat ze dit wel weten zonder dit te checken.

Het onderzoek
Seks onder je 25e 2023 is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 13 tot 25 jaar (Seks onder je 25e/Leefstijlmonitor, Rutgers & Soa Aids Nederland i.s.m. RIVM en CBS, 2023). Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. Ruim tienduizend jongeren deden aan het onderzoek mee. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse populatie jongeren van 13 tot 25 jaar door het gebruik van weging.

Bekijk hier het hele onderzoeksrapport.

'Doomsday clock' blijft op 90 seconden voor twaalf staan

Elk jaar visualiseren wetenschappers van het Bulletin of the Atomic Scientists de bedreigingen die de mensheid zichzelf aandoen door middel van seconden en minuten tot 'middernacht' of doomsday. 

Doomsday zou kunnen staan voor bijvoorbeeld een klimaatramp, nucleaire apocalyps en ongereguleerde AI.

Dit jaar zette de groep de klok op '90 seconden voor middernacht', hetzelfde als in 2023. In de 75-jarige geschiedenis van de klok zijn de wijzers nog nooit zo dicht bij 'doomsday' gezet als in 2023 en 2024.

Als redenen voor de beslissing werden onder andere de dreiging van een mogelijke nucleaire escalatie in de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis genoemd.

'Bulletin of the Atomic Scientists' geeft het gelijknamige vaktijdschrift uit, dat in 1945 werd opgericht door natuurkundige Albert Einstein en andere wetenschappers zoals J. Robert Oppenheimer.

FOK! Wat een weer: harde wind en neerslag

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het westen en noorden komen zware windstoten voor van 80-95 km/uur, in het zuidoosten rond 75 km/uur. De windstoten komen uit zuidwestelijke richtingen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. De windstoten hangen samen met lagedrukgebied 'Jocelyn'.

In de ochtend wordt de wind westelijk en neemt in de zuidelijke helft van het land snel af. Daar verdwijnen de zware windstoten. In het noorden zal pas in de loop van de middag de wind afnemen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend valt er in het (zuid)oosten aanvankelijk eerst nog wat motregen. Al snel klaart het van het westen uit breed op en wordt het overal droog. De wind uit het westen is krachtig, windkracht 6, aan zee hard of stormachtig, windkracht 7 of 8. Er komen zware windstoten voor van 80-95 km/uur, in het zuidoosten mogelijk 75 km/uur. In de loop van de ochtend neemt de wind in het zuiden en midden wat in kracht af.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De temperatuur ligt rond 10°C. De wind uit het westen is vrij krachtig, in het noorden krachtig. Aan zee is de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7, langs de noordkust stormachtig, windkracht 8. In het noorden komen nog zware windstoten voor van 85-100 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten.

Vanavond is het droog. De wind is matig tot vrij krachtig, aan zee meest krachtig, rond windkracht 6. In de loop van de avond neemt de wind verder af.

Komende nacht blijft het droog en in het zuiden is er kans op mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C in het westen en plaatselijk 2°C in het oosten. De wind komt uit westelijke richtingen en neemt af naar zwak tot matig. In het noordelijk kustgebied waait het (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 uit het noordwesten.

Tot morgen!

                   

 Inmiddels is het als sneeuw voor de zon verdwenen (Foto: MissHobje)
Inmiddels is het als sneeuw voor de zon verdwenen (Foto: MissHobje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Trump heeft Republikeinse voorverkiezingen New Hampshire gewonnen

Volgens de exitpoll heeft de voormalige Amerikaanse president Trump ook de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in de staat New Hampshire gewonnen.

Met iets meer dan een vijfde van de stemmen geteld, behaalt Trump volgens persbureau AP 52,5 procent van de stemmen tegenover 46,6 procent voor zijn enige overgebleven tegenkandidaat voormalig VN-ambassadeur Haley. De 52-jarige feliciteerde Trump, maar benadrukte tegelijkertijd dat de race om de Republikeinse presidentiële nominatie ‘nog lang niet voorbij’ was. Trump had vorige week al de voorverkiezingen in de staat Iowa gewonnen. Met het besluit in New Hampshire wint hij nog meer terrein om door zijn partij te worden genomineerd voor de presidentsverkiezingen in november.

In de VS moeten presidentskandidaten eerst de interne partijstemmen in de afzonderlijke staten onder ogen zien. Bij de Democraten wordt de huidige zittende president, Biden, als gekozen beschouwd.

Zweden mag van Turkije definitief bij NAVO

Het Turkse parlement heeft de toelating van Zweden tot de NAVO goedgekeurd. Het debat vond eerder plaats in Ankara, na maanden van vertraging. Erdogan vond dat de Zweedse overheid te weinig deed tegen "terroristische organisaties". Het ging daarbij vooral om de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Syrisch-Koerdische militie YPG. 

De Turkse president Erdogan koppelde de ratificatie onlangs onder meer aan de voorwaarde dat de VS F-16 straaljagers aan Turkije zouden leveren. Na het besluit van het parlement moet Erdogan nog het zogenaamde toetredingsprotocol ondertekenen.

Zweden heeft in mei 2022 samen met Finland het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Hongarije is nu de laatst overgebleven lidstaat van de alliantie waarvan de instemming nog steeds ontbreekt. De Hongaarse premier Orban zei vandaag dat hij zijn Zweedse collega Kristersson had uitgenodigd voor gesprekken. De achtergrond van het dwarsliggen door de regering in Boedapest is de EU-kritiek op de constitutie in Hongarije en het opschorten van betaling miljarden aan EU-gelden voor Boedapest.

 

'Is ons land te vol?'

Wonen we straks met 22 miljoen mensen in ons land? Moet kunnen, zegt een commissie die onderzoek deed naar de bevolkingsgroei in Nederland. Maar hun advies: "het is beter om de (arbeids)migratie beperken". NOS op 3 zocht uit hoe dat dan zou moeten. 

00:00 Intro

01:03 Nederland: al 75 jaar ‘vol’ ?

03:10 Waarom de arbeidsmigranten hier naar toe kwamen

05:22 Dilemma: de grenzen dicht of toch maar open?

07:02 Richting de 22 miljoen inwoners?

08:28 Advies: op laag tempo groeien

09:36 Dus: is ons land ‘te vol’?

Random Pics van de Dag #1168

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Invoeren klimaatlabel voorkomt dat huizenkopers te veel betalen'

Winters worden natter en zomers heter; door extremer weer lopen woningen meer kans op schade. De meeste woningkopers houden hier nu nog weinig rekening mee. Dat kan voor onvoorziene kosten zorgen. Een eenvoudige check hoe de potentiële woning ervoor staat op het gebied van droogte, hitte, wateroverlast en overstroming is nodig om de juiste woningwaarde in te schatten. Een landelijk klimaatlabel kan invulling geven aan deze check. 

Momenteel houden woningkopers bij hun aankoopbeslissing geen rekening met klimaatproblemen om drie redenen: 1) de klimaatproblematiek voelt niet urgent genoeg, 2) het is moeilijk om de risico’s voor koopwoningen in te schatten en 3) het is onduidelijk wat de financiële consequenties zijn van klimaatgerelateerde problemen.

Het gevoel van urgentie neemt inmiddels toe bij kopers nu overstromingen steeds vaker het nieuws domineren. Het inschatten van de risico’s is nog wel een probleem. Er is in Nederland weliswaar relevante klimaatinformatie beschikbaar, maar deze informatie is te complex voor de gemiddelde woningkoper om te doorgronden. Het zou daarom helpen als een woningkoper met een simpele druk op de knop kan zien hoe hoog de risico’s bij de woning worden ingeschat. Bijvoorbeeld “C” voor overstroming en “B” voor hittestress. Wanneer de risico’s beter in beeld zijn kan de woningkoper met deze informatie zelf de financiële gevolgen onderzoeken.   

Er zijn diverse (commerciële) partijen bezig met een label dat woningkopers kan helpen de risico’s in te schatten. Maar een uniforme, landelijk geaccepteerde methode is er nog niet. Het zou helpen als de overheid de ontwikkeling van een landelijk geldend uniform klimaatlabel zou stimuleren.

Zolang er geen uniform label is zullen huizenkopers moeilijk een inschatting kunnen maken van mogelijke toekomstige schade en daarmee door gebrek aan transparante informatie in voorkomende gevallen te veel betalen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.