Skiër Odermatt pakt eerste afdalingszege in World Cup voor thuispubliek

's Werelds beste alpineskiërs op de afdaling kwamen donderdag in actie in het Zwitserse Wengen. Daar stond een World Cup-wedstrijd gepland op de befaamde Lauberhorn, waar op een wat ingekorte versie van dat parcours de geannuleerde wedstrijd van Beaver Creek werd ingehaald - zaterdag volgt de afdaling op het volledige traject, vrijdag staat een super-G op het programma.

De eerste op het oog snelle tijd kwam op naam van de Noor Aleksander Aamodt Kilde, die gelijk daarna zag hoe de Italiaan Florian Schieder hem verrassend benaderde tot op 0,13 seconden. Daarna kwam thuisfavoriet, bijna-alleskunner en wereldkampioen Marco Odermatt naar beneden, die in zijn leven twee keer een internationale afdaling won: in 2018 op het WK junioren en vorig jaar op het grote WK. Odermatt bedwong de Lauberhorn weer op prachtige wijze en dook 0,81 seconden onder Kilde's tijd door.

Dominik Paris uit Italië kwam 1,05 seconden tekort en daarna was het de beurt aan de in de vorm van zijn leven verkerende Fransman Cyprien Sarrazin. Hij deed het uitstekend, maar kon Odermatt niet van diens eerste afdalingszege in de World Cup houden: Sarrazin werd op 0,58 seconden tweede, voor Kilde.