FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 januari 2024

Geen medailles voor Nederlandse ploeg op dag drie EK baanwielrennen in Apeldoorn

In het Apeldoornse Omnisport is vrijdagavond de derde avond verreden op het Europees kampioenschap baanwielrennen. Dat ging dit keer wat minder succesvol voor de Nederlandse ploeg, die geen medailles bij mochten schrijven, maar het publiek kreeg uiteraard wel weer mooie strijd te zijn.

Scratch mannen
De Pool Bartosz Rudyk opende het spel en pakte een ronde voorsprong, maar een flinke groep kwam er achteraan. In die groep zaten de nodige favorieten, waaronder Iuri Leitão en het was de Portugees die de beste benen had: hij viel in de slotfase nog eens op indrukwekkende wijze aan en pakte het goud. Ruim achter Leitão sprintte de Oostenrijker Tim Wafler naar verrassend zilver, voor de Deen Tobias Hansen - Roy Eefting-Bloem had de slag gemist en moest het doen met een teleurstellende negentiende plek.

Individuele achtervolging mannen
Het werd een Britse finale, waarin Dan Bigham aan mocht treden tegen Charlie Tanfield. Dat was aanvankelijk bijzonder spannend, maar in de tweede helft van de vier kilometer lange race was Bigham de sterkste: 4:05,783 minuten tegen 4:07,777 minuten. De strijd om brons ging tussen de Deen Rasmus Pedersen en de Duitser Tobias Buck-Gramcko, wat tot het einde spannend was en meerdere malen heen en weer leek te gaan. Uiteindelijk was Pedersen de rapste: 4:10,119 tegen 4:10,802 minuten.

Omnium vrouwen
De Noorse Anita Stenberg begon erg sterk met winst op de scratch, een tweede plek op de tempokoers en plek drie op de afvalkoers. Ze keek het in afsluitende puntenkoers even aan, maar in de slotfase kwam ook Stenberg zich met de strijd om de punten bemoeien en zo verdedigde ze haar leidende positie. Goud voor Stenberg, de Britse Neah Evans pakte zilver en brons ging door een goede slotsprint naar de Française Valentine Fortin. Marit Raaijmakers kwam er in het gehele omnium niet écht aan te pas, in elk geval wat de medaillestrijd betreft, en eindigde op de negende plek.

Individuele sprint vrouwen
De Britse wereldkampioene Emma Finucane nam het in de finale op tegen de Duitse Lea Friedrich, die ze in twee heats wist te verslaan. Brons ging naar Friedrich's landgenote Emma Hinze, die op haar beurt in twee heats verrassend soepel won van de Française Mathilde Gros. Hetty van de Wouw ging er in de kwartfinales uit tegen Finucane, Steffie van der Peet moest het hoofd al buigen in de achtste finales.

Uitslag RKC Waalwijk - Heracles Almelo

Bij de hervatting van de Eredivisie heeft Heracles Almelo een zege geboekt bij RKC Waalwijk, het won er met 1-2.

In de beginfase had RKC duidelijk het veldoverwicht maar tot kansen kwam het nauwelijks. Het waren echter toch de bezoekers nadat Meijer hands had gemaakt via een benutte penalty van Hansson op voorsprong kwamen. Vlak voor rust was RKC dicht bij de gelijkmaker via Kramer maar Bultman kon nog net een doelpunt voorkomen.

Na rust zorgde Kramer alsnog voor de gelijkmaker. Ditmaal was het Hansson die hands maakte waarna Kramer uit een penalty de gelijkmaker binnenschoot. Na een goede kopbal van Engels kwam Heracles opnieuw op voorsprong. De thuisploeg kreeg daarna via Lokesa en Takidine nog wel kansen maar de gelijkmaker viel niet meer.

RKC Waalwijk

1 - 2

Heracles Almelo

 53' Kramer(pen)    36' Hansson (pen)
 59' Engels
 
 Gele kaart: v.d.Buijs, (RKC Waalwijk), Sankoh, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.412
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld (Meir/ 77)
Adewoye
v.d.Buijs
Meijers (Lutonda/ 77)
Cleonise
Roemeratoe
Niemeijer (Takidine/85)
Lokesa (Bakkali/77)
Stevanovic (Min/64)
Kramer
  Brouwer
Wieckhoff
Bultman
Sonnenberg
Hoogma (Cestic/ 90 7)
Willems (Roosken/74)
Engels (Bruns/74)
Vejinovic
De Keersmaecker
Hansson (Hornkamp/74)
Sankoh (Limbombe/ 46)

Bouterse meldt zich niet bij gevangenis

De voormalige president van Suriname Desi Bouterse, eind 2023 veroordeeld voor betrokkenheid bij de Decembermoorden, werd geacht zich vandaag voor 13:00u Nederlandse tijd te melden bij de gevangenis. Hij verscheen echter niet bij de Santo Boma gevangenis.

Zijn vrouw liet kort voor de deadline weten dat Bouterse zich niet zal melden om de opgelegde celstraf van twintig jaar uit te gaan zitten. De Decembermoorden vonden plaats in 1982 in het toenmalige hoofdkwartier van Bouterse, Fort Zeelandia. Bouterse blijft enige betrokkenheid nog altijd ontkennen.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie geeft aan dat ze Bouterse zullen gaan opsporen. Of hij zich nog wel in Suriname bevindt is op dit moment niet duidelijk.

Handballers openen EK met winst op Georgië

In Duitsland is het Europees kampioenschap handbal bij de mannen begonnen. De Nederlandse ploeg van bondscoach Staffan Olsson begon donderdagavond met een wedstrijd tegen Georgië, debutant op een groot internationaal toernooi.

Al vrij snel had Nederland een paar goals voorsprong te pakken en eigenlijk kwam de overwinning daarna ook geen moment meer in gevaar. Voor bijna elfduizend toeschouwers in Mannheim stond het bij rust 19-12 voor Nederland, dat zelfs uitliep naar zo'n tien goals voorsprong.

In de slotfase kwam Georgië wat terug onder leiding van de in de Bundesliga spelende Giorgi Tskhovrebadze en zijn negen goals, maar met onder meer zes goals van Dani Baijens en Rutger ten Velde won Nederland met 34-29.

Zaterdagavond is de volgende wedstrijd, Nederland speelt dan om 18.00 uur tegen Bosnië & Herzegovina.

Duitse en Oostenrijkse rodelaars domineren in Winterberg

In het rodelen zit de eerste World Cup van het nieuwe kalenderjaar er ook op. Men streek neer in het Duitse Winterberg, waar in de Veltins-EisArena gestreden werd op de vier reguliere onderdelen en aan het einde de estafette.

Vrouwen
De Oostenrijkse Madeleine Egle was in de eerste run de snelste, met een kleine voorsprong op Julia Taubitz uit Duitsland. Die voorsprong hield Egle bijna helemaal vast: ze won met 0,029 seconden verschil. Egle's landgenote Hannah Prock eindigde op 0,305 seconden als derde, een zeldzaam podium voor haar, met slechts 0,007 seconden voorsprong op de Duitse Anna Berreiter.

Mannen
Dit hele seizoen staat er al eigenlijk geen maat op Max Langenhan en dat was ook nu het geval: de Duitser was in run één slechts vier duizendsten van een seconde sneller dan Dominik Fischnaller, maar in run twee zette hij de Süd-Tiroler op 0,176 seconden. Zes duizendsten achter Fischnaller was de derde plek voor de Let Kristers Aparjods, voor de Duitse grootheid Felix Loch (+0,247) en de Oostenrijkers Wolfgang Kindl (+0,257) en Jonas Müller (+0,258).

Vrouwendubbels
Ook hier een bijzonder spannende strijd, met het gehele podium binnen vijf honderdsten van een seconde. Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland voerden het veld aan, zij wonnen met 0,024 seconden voorsprong op Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië. Het podium werd op slechts 0,044 seconden gecompleteerd door Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk.

Mannendubbels
Vaak het terrein van de Duitsers, maar dit keer in eigen huis niet: Juri Gatt en Riccardo Schöpf uit Oostenrijk boekten een verrassende overwinning. De Duitse grootheden Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op slechts 0,066 seconden, terwijl de landgenoten van de Tobi's, de jonge Hannes Orlamünder en Paul Gubitz, op 0,091 seconden plek drie veroverden.

Estafette
Met de Duitsers en Oostenrijkers zo dicht bij elkaar beloofde het een spannende estafette te worden en dat was ook het geval. Met Prock, Gatt/Schöpf, Müller en Egle/Kipp noteerde Oostenrijk een scherpe tijd, maar met Berreiter, Wendl/Arlt, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal dook Duitsland er met 0,043 seconden nét onderdoor voor de winst. Na een crash voor Letland en zelfs twee voor Italië ging plek drie naar de Amerikaanse ploeg met Ashley Farquharson, Zach Di Gregorio/Sean Hollander, Jonathan Gustafson en Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+1,251).

OM Erkent Onzorgvuldige Identificatie na Schiphol-demonstratie

Het Openbaar Ministerie erkent opnieuw fouten in de identificatie van klimaatactivisten na een Schiphol-demonstratie. Bij 64 personen is de identificatie onzeker, bij negen onjuist of twijfelachtig. Ondanks de zekerheid over 90 betrokkenen bij de november 2022 actie, blijven vragen over de nauwkeurigheid van het proces.

Hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer betreurt de onzorgvuldige identificaties en gebrekkige communicatie. Zij wijst op de complexiteit van identificatie zonder ID, waarbij opsporingsambtenaren scherper te werk hadden moeten gaan. Na identificatie ontvingen activisten een OM-waarschuwingsbrief, die volgens Van Boetzelaer juridisch onduidelijk was en intimiderend overkwam volgens organisaties als Extinction Rebellion en Greenpeace.

In totaal verstuurde het OM 175 waarschuwingsbrieven. Acht ontvangers ontkenden aanwezigheid en zijn reeds uit het systeem verwijderd, evenals anderen bij wie twijfel bestaat. De fouten hebben geleid tot seponering van zaken tegen vijf activisten, die zich aan privévliegtuigen hadden vastgeketend. Het OM wijt dit aan identificatieproblemen, beperkte rechtelijke capaciteit en verwachte straffen.

 

Baanrenner Kool pakt verrassend EK-zilver op kilometer, koppelkoers wordt domper

In het Omnisport in Apeldoorn is donderdagavond de tweede dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er werd om de medailles gestreden op vijf onderdelen, wat één keer mooi Nederlands succes opleverde.

Ploegenachtervolging mannen
In de finale reden de Britten Daniel Bigham, Ethan Hayter, Charlie Tanfield en Ethan Vernon tegen Carl-Frederik Bevort, Tobias Hansen, Niklas Larsen en Rasmus Pedersen uit Denemarken. De Deense ploeg startte goed en nam een kleine voorsprong, maar de Britten kwamen langszij en pakten in 3:45,218 het goud, tegen 3:46,372 voor de Denen. In 3:49,974 ging het brons naar Davide Boscaro, Simone Consonni, Francesco Lamon en Jonathan Milan uit Italië, die te sterk waren voor de Duitsers Tobias Buck-Gramcko, Felix Gross, Nicolas Heinrich en Tim Torn Teutenberg (3:52,108).

Ploegenachtervolging vrouwen
In de eerste twee kilometer van de finale kon de Britse ploeg met Megan Barker, Josie Knight, Anna Morris en Jessica Roberts nog mee met Italië, maar daarna stoomden Elisa Balsamo, Martina Fidanza, Vittoria Guazzini en Letizia Paternoser in gestaag tempo door. Italië sloeg een gat en pakte in 4:12,551 minuten het goud, voor de 4:15,950 van de Britse ploeg. Franziska Brausse, Lisa Klein, Lena Reissner en Laura Sussemilch reden Duitsland in 4:14,768 naar het brons, ruim voor de keurige vierde plek van de Ierse ploeg met Lara Gillespie, Mia Griffin, Kelly Murphy en Alice Sharpe (4:21,539).

Kilometer tijdrit mannen
Daan Kool plaatste zich als vierde voor de finale en daarin deed hij het meer dan uitstekend: met 1:00,414 minuten was de Nederlander weliswaar iets minder snel dan in de kwalificatie, het bleek uiteindelijk genoeg voor zilver. Met 1:00,272 ging alleen de Italiaan Matteo Bianchi harder rond in Apeldoorn, terwijl het brons in 1:00,472 voor de Fransman Melvin Landerneau was. Tijmen van Loon noteerde in 1:01,776 minuten de zevende tijd.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik kwamen er namens Nederland niet aan te pas: de wereldkampioenen waren continu te laat en leken de benen niet te hebben om mee te kunnen, waardoor ze het moesten doen met een uiterst teleurstellende achtste plek. De winst ging na een mooie ontknoping naar Duitsland: Roger Kluge en Theo Reinhardt verzamelden continu punten en hadden er net iets meer dan Thomas Boudat en Donavan Grondin uit Frankrijk. Brons ging naar de Denen Michael Mørkøv en Theodor Storm.

Scratch vrouwen
Lange tijd gebeurde er weinig in de koers, pas in de slotronden begon het te ontbranden. In de lange sprint was Clara Copponi uit Frankrijk de sterkste, zij liet zich kronen tot nieuwe Europees kampioene. Het zilver ging verrassend naar de Belgische Lani Wittevrongel, met brons voor Martina Fidanza uit Italië - de Nederlandse Lisa van Belle kwam als twaalfde over de meet.

Moeder hoeft foto's kind niet van social media te verwijderen

De rechter oordeelt dat een moeder uit de Provincie Gelderland de foto's van haar kind niet van social media hoeft te verwijderen. Hierbij kijkt de rechter vooral naar het belang van het kind. Zonder overleg vorderde de vader van het kind dat de moeder de foto's van social media moest verwijderen. Dit vind de rechter niet wenselijk als hij kijkt naar de verstandhouding tussen de ouders.

De ouders hebben beiden het gezag over hun minderjarige kind en geen relatie met elkaar. De moeder plaatste sinds de geboorte in 2015 foto's van hun kind. De vader eiste dat de moeder de foto's verwijdert en geen nieuwe foto's meer plaatst. Volgens de vader vormen de foto's en video's een ernstige inbreuk op de privacy van hun kind. De moeder gaf aan dat haar accounts privé zijn en niet toegankelijk voor vreemden. Verder voerde ze aan dat het plaatsen van foto's en video's niet eerder een probleem was en dat de vader opeens met bezwaren komt.

Gezamenlijke beslissing
Omdat beiden partijen het gezag hebben, moeten zij samen beslissen of (en op welke wijze) foto's van hun kind op sociale media geplaatst wordt. Hierbij moeten de ouders handelen in het belang van hun kind. Ook mag hun kind zelf zijn wensen kenbaar maken. Als ouders na overleg niet tot een overeenstemming komen dan kan een procedure bij de rechtbank uitkomst bieden.

Belangen kind voorop
Volgens de rechter is een gezamenlijk overleg in deze zaak nog niet aan de orde geweest. Vader sommeerde de moeder om de foto's te verwijderen, maar weigert 'ook in strijd met adviezen van deskundigen' hierover in overleg te gaan. Volgens de rechtbank moet de vader zich realiseren dat het niet in zijn eigen belang is en niet in het belang van zijn kind om niet open te staan voor een overleg.

Foto's mogen blijven staan in afwachting van overleg
Het is in de huidige maatschappij niet ongebruikelijk dat ouders foto's van hun kinderen op social media zetten en dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met social media. De foto's betreffen over het algemeen alledaagse foto's die op zichzelf niet aanstootgevend zijn. De rechter vindt het niet noodzakelijk dat in afwachting van het overleg tussen de ouders de moeder wordt verplicht om de foto's per direct te verwijderen. De rechter wijst de vordering van de vader daarom af.

Prince of Persia: The Lost Crown krijgt demo op alle platforms

Over een week komt de nieuwe Prince of Persia-game The Lost Crown uit, maar de Franse ontwikkeltoko Ubisoft heeft nu alvast een game-demo beschikbaar gemaakt. Het embargo op reviews is inmiddels verlopen en de eerste indrukken lijken erg positief, met een 8.6 uit 65 reviews op metacritic.

Prince of Persia: The Lost Crown gaat qua perspectief terug naar de roots, met een 2D Metroidvania-stijl vol side-scrolling combat en platformingtaferelen. Het was 2010 dat de laatste Prince of Persia-game verscheen dus het werd hoog tijd dat Ubisoft de klassieke franchise weer nieuw leven in blies.

Het is tegenwoordig ongebruikelijk dat AAA+ studio's met demo's op de proppen komen. Wil je de game uitproberen vóór de release op 18 januari, klik dan op één van de volgende linkjes om naar de store van dat platform te gaan: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One/Series X|S, Nintendo Switch en PC (Epic of Ubisoft). De demo-trailer kun je hieronder bekijken voor een indruk van de gameplay in The Lost Crown.

Kan het kwaad als je vingers verkleuren bij koud weer?

Witte of blauwe handen van de kou? 1 op de 10 mensen heeft er in de winter last van. Die verkleurde, verkleumde vingers zijn vaak onschuldig, maar het kan ook duiden op een onderliggende ziekte. In deze aflevering legt reumatoloog Madelon Vonk (Radboudumc) uit waarom je handen door de kou verkleuren en hoe je een onderliggende ziekte kan herkennen aan die verkleurde handen. 

 

0:00 Introductie

0:15 Koude handen in de winter 

0:34 Waarom verkleuren koude handen?

2:18 Het Syndroom van Raynaud 

2:36 Wanneer zijn verkleumde handen gevaarlijk?

3:12 Hoe wordt sclerodermie onderzocht?

3:56 Hoe gevaarlijk is sclerodermie?

4:10 Conclusie

Universiteit van Nederland 

Elon Musk tegen New Yorkers: 'migranten komen jullie huizen inpikken'

Elon Musk waarschuwde New Yorkers dat migranten “voor jullie huizen zullen komen” na berichten dat studenten in New York City deze week gedwongen werden om niet op school te werken, zodat asielzoekers konden verblijven en slapen in de sportschool van hun school.

“Dit is wat er gebeurt als je geen hotelkamers meer hebt. Binnenkort zullen steden geen scholen meer hebben omdat die nu moeten worden ontruimd. Daarna komen ze je huizen inpikken”, aldus Musk dinsdag in een X-post in reactie op een video van een gele schoolbus die migranten afzet bij de James Madison High School in Brooklyn.

“Morgen is de school gesloten omdat illegalen in de gymzaal van de school zullen slapen. Dit is schandelijk! NYC geeft voorrang aan illegalen boven Amerikanen”, schreef LibsofTikTok, die de video deelde.

De migranten in kwestie werden dinsdag rond 17.00 uur naar de school overgebracht als voorzorgsmaatregel vanwege het slechte weer, waardoor lokale functionarissen bezorgd waren dat de stortregens en krachtige wind een enorme migrantentent op Floyd Bennett Field aan flarden zou scheuren.

Skiër Odermatt pakt eerste afdalingszege in World Cup voor thuispubliek

's Werelds beste alpineskiërs op de afdaling kwamen donderdag in actie in het Zwitserse Wengen. Daar stond een World Cup-wedstrijd gepland op de befaamde Lauberhorn, waar op een wat ingekorte versie van dat parcours de geannuleerde wedstrijd van Beaver Creek werd ingehaald - zaterdag volgt de afdaling op het volledige traject, vrijdag staat een super-G op het programma.

De eerste op het oog snelle tijd kwam op naam van de Noor Aleksander Aamodt Kilde, die gelijk daarna zag hoe de Italiaan Florian Schieder hem verrassend benaderde tot op 0,13 seconden. Daarna kwam thuisfavoriet, bijna-alleskunner en wereldkampioen Marco Odermatt naar beneden, die in zijn leven twee keer een internationale afdaling won: in 2018 op het WK junioren en vorig jaar op het grote WK. Odermatt bedwong de Lauberhorn weer op prachtige wijze en dook 0,81 seconden onder Kilde's tijd door.

Dominik Paris uit Italië kwam 1,05 seconden tekort en daarna was het de beurt aan de in de vorm van zijn leven verkerende Fransman Cyprien Sarrazin. Hij deed het uitstekend, maar kon Odermatt niet van diens eerste afdalingszege in de World Cup houden: Sarrazin werd op 0,58 seconden tweede, voor Kilde.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 2

Een musical remake van een klassieker, een re-release van een concertregistratie en een aantal interessante releases die minder muzikaal van aard zijn. Dit zijn de nieuwe bioscoopreleases vanaf deze week.

Mean Girls

Een nieuwe, muzikale draai aan de moderne klassieker. Cady Heron (Angourie Rice) is nieuw op school en wordt toegelaten tot de top van de sociale voedselketen: het elitegroepje van populaire meiden dat 'The Plastics' wordt genoemd en dat wordt aangevoerd door queen bee Regina George (Reneé Rapp) en haar volgelingen Gretchen (Bebe Wood) en Karen (Avantika). Maar dan maakt Cady een grote fout en valt voor Regina’s ex-vriendje Aaron Samuels (Christopher Briney), waarna Regina zich tegen haar keert. Cady probeert het toproofdier van de groep ten val te brengen met hulp van haar vrienden, buitenbeentjes Janis (Auli’i Cravalho) en Damian (Jaquel Spivey). Daarbij moet ze proberen dicht bij zichzelf te blijven en zich staande te houden in de levensgevaarlijke jungle die de middelbare school is.

Stop Making Sense

De beste concertfilm aller tijden! Stop Making Sense brengt Talking Heads terug naar het grote scherm. De film uit 1984 is gerestaureerd in 4K ter gelegenheid van het 40ste jubileum van de film. Het energieke en inmiddels legendarische concert, geregisseerd door Jonathan Demme (The Silence of the Lambs), werd opgenomen in het Pantages Theater in Hollywood in december 1983 en bevat de meest memorabele nummers van Talking Heads zoals Once in a Lifetime, Slippery People en This Must be the Place. Het absurd grote kostuum van David Byrne werd een legendarisch fashion statement en beeldbepalend voor de film. In Stop Making Sense spelen de bandleden David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz en Jerry Harrison samen met Bernie Worrell, Alex Weir, Steve Scales, Lynn Mabry en Edna Holt.

The Holdovers

Een chagrijnige onderwijzer (Paul Giamatti) op een prestigieuze Amerikaanse school moet tijdens de kerstvakantie achterblijven op de campus om toezicht te houden op het handjevol leerlingen dat nergens anders heen kan. Tegen de verwachting in vormt hij een band met een van de leerlingen – een slimme onruststoker met problemen (debutant Dominic Sessa) – en het hoofd van de schoolkeuken (Da’Vine Joy Randolph) die onlangs haar zoon verloren heeft in Vietnam.

Vincent Doit Mourir

Vincent wordt van de ene op de andere dag zomaar door vreemden achternagezeten. Telkens wanneer hij met iemand oogcontact maakt, krijgen ze moorddadige bedoelingen en moet hij letterlijk rennen voor zijn leven. Aanvankelijk poogt Vincent zijn dagelijkse bezigheden voort te zetten totdat het uit de hand loopt. Vincent wordt gedwongen te vluchten en het roer helemaal om te gooien.

The Beekeeper

De gepensioneerde staatsagent Adam Clay (Jason Statham) is een voormalig lid van de beruchte ‘beekeepers’, een machtige en clandestiene organisatie van ‘deep state operatives’. Wanneer hij een politieke samenzwering ontdekt op het hoogste niveau, houdt niets hem tegen in de strijd voor gerechtigheid. The Beekeeper is een spannende actiethriller van David Ayer (Suicide Squad, Bright, Fury, End of Watch)met Jason Statham (The Meg, The Expendables-franchise en Operation Fortune) in de hoofdrol.

De Dans van Natasja

Daantje is een wonderlijk, eenzaam ventje, dat nauwelijks spreekt of naar buiten wil. Zijn moeder troost hem door over een meisje te vertellen dat op hem wacht en mooi kan dansen. Jaren later, nadat vader en moeder bij een ongeluk zijn omgekomen, is Daantje dakloos en ontmoet hij de oudere levenswijze ex-ballerina Natasja. Natasja heeft het wel gehad met mannen en moet aanvankelijk niets van de vreemde Daantje hebben. Na een noodlottige samenloop van omstandigheden besluit Natasja terug te keren naar de plek van haar jeugd, de datsja van haar oma, ver weg van de bewoonde wereld. Daantje gaat met haar mee.

Indië Verloren...

De documentaire Indië Verloren… Selling a Colonial War onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield door framing, propaganda en politieke besluiten. De film laat zien hoe onder het mom van ‘politionele acties’ de politiek deze strijd wist te verkopen aan de bevolking, en waarom er geen aandacht was voor het geweld aan de andere kant tijdens de Bersiapperiode. Internationaal gerenommeerde historici uit onder andere Indonesië, Australië, Amerika en Nederland komen aan het woord om inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis. Indië Verloren... plaatst zo, voor het eerst, deze oorlog en deze geschiedenis in de internationale politieke context van destijds en laat zien hoe de verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken.

20.000 Especies de Abejas (20.000 Species of Bees)

Een achtjarig kind met de jongensnaam Aitor wil voortaan als Lucía door het leven gaan. Die verandering gaat niet zonder slag of stoot, hoe hard moeder Ane ook vecht voor de vrijheid van haar kind om te zijn wie ze wil. Als Ane en haar kinderen voor een zomer terugkeren naar haar geboortedorp, beginnen zowel moeder als dochter op te komen voor een lang genegeerde kant van hun identiteit.

FOK! Wat een weer: glad en bewolkt

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het zuidoosten (Limburg en Noord-Brabant) komt vanochtend op meerdere plaatsen gladheid voor als gevolg van bevriezing of mogelijk door ijzel. Hiervoor geldt code oranje. Elders in het land, met uitzondering van het westen, is er kans op lokale gladheid door bevriezing. Hiervoor staat een code geel uit. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. In Zuid-Limburg is plaatselijk dichte mist aanwezig (code geel). In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid en de dichte mist.

Vanochtend is het bewolkt met in het binnenland eerst nog kans op mist en in het zuidoosten nog plaatselijke gladheid. Op een spat motregen na blijft het droog. De wind is zwak tot matig uit het noordwesten.

Vanmiddag blijft het bewolkt en is het overwegend droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van iets boven nul in Zuid-Limburg tot 7°C aan zee. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.

Vanavond is het bewolkt en vrijwel overal droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het westen.

Komende nacht valt er plaatselijk lichte motregen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dicht bij het vriespunt in het zuidoosten tot +5 °C vlak aan zee. De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting. In het noordelijk kustgebied staat er af en toe een krachtige wind, windkracht 6, uit het noordwesten.

Tot morgen!

                   

 De schaatsen mogen weer uit het vet! (Foto: Pixabay)
De schaatsen mogen weer uit het vet! (Foto: Pixabay) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Reusachtige nieuwe Tyrannosaurussoort ontdekt, groter dan T-Rex

Wetenschappers hebben een spectaculaire ontdekking gedaan: een nieuwe soort Tyrannosaurus, genaamd de Tyrannosaurus Mcraensis. Deze gigantische dinosaurus leefde miljoenen jaren vóór de beroemde Tyrannosaurus rex en was zelfs groter dan zijn beroemde nazaat. De T-Mcraensis, gevonden in de McRae-formatie in New Mexico, wordt gezien als de ultieme jager van zijn tijd.

De ontdekking begon in 1983 met een gedeeltelijke schedel, die aanvankelijk veel leek op die van de T-Rex. Na uitgebreid onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, bleek echter dat de schedel veel ouder was en behoorde tot een nog onbekende soort. Deze T-Mcraensis leefde ongeveer 5 tot 7 miljoen jaar voor de T-Rex. Opvallend zijn de krommere onderkaak en lager geplaatste 'wenkbrauwen' van de T-Mcraensis, wat wijst op een ander dieet en jachtgedrag. Onderzoeker Nick Longrich meent dat, als beide soorten tegelijk geleefd hadden, ze aan elkaar gewaagd zouden zijn.

De grootte van de schedel suggereert dat de T-Mcraensis zelfs groter was dan de T-Rex, die tot 12 meter kon groeien. Hoe groot de T-Mcraensis precies was, blijft een intrigerend mysterie.

ter illustratie (Foto: Dall-E)
ter illustratie (Foto: Dall-E)

Tesla populairste merk van 2023 onder zakelijke én particuliere elektrische leaserijders

Waar Tesla vorig jaar onderaan te vinden was in de top-5 lijstjes, bemachtigt het Amerikaanse automerk dit jaar plek 1 in het lijstje populairste merken onder elektrische leaserijders. Dit geldt zowel voor private lease als zakelijke lease. Dit jaar was er een groei van bijna 3 keer zoveel bestellingen ten opzichte van 2022 onder zakelijke leaserijders en bijna verdubbeld voor private leaserijders. Blijkt uit analyse van eigen data van Athlon Nederland.

Onder zakelijke leaserijders stoot Tesla, Volvo van de troon en onder private lease moet Mercedes-Benz plaatsmaken. Willemijne de Wit, marketing en sales director bij Athlon Nederland: “We horen nog wel eens terughoudendheid op het gebied van elektrisch rijden. Leaserijders zien op tegen de vakantierit met een elektrische auto, zo zijn ze bijvoorbeeld bang om ergens te stranden door een lege batterij. Als we kijken naar de nieuwe modellen elektrische auto’s zien we dat de techniek goed is. De batterijtechniek heeft zich de afgelopen jaren sterk bewezen.” 

Tesla Model Y populairste model van 2023
Tesla komt dan ook bovenin de lijst terug met populairste modellen. Samen met Volvo bezetten ze het grootste deel van de top 5 populairste elektrische modellen. “De Tesla Model Y en Model 3 zijn in een razend tempo populair geworden. We zien dat onder andere terug in de meest geleasete modellen. Daar staat, zowel zakelijk als privé, Tesla Model Y op nummer één. Voor aankomend jaar zien we overigens wel flinke concurrentie komen vanuit merken zoals bijvoorbeeld Polestar en BYD", aldus de Wit. 

Verwachtingen voor 2024
Doordat Athlon particuliere leaserijders ook steeds meer tweedehands opties kan geven, kunnen meer mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met elektrisch rijden: “Het komende jaar komen de populaire modellen uit 2019 onder zakelijke leaserijders terug uit de lease. Denk aan modellen als de Tesla Model 3, Hyundai Kona en Kia Niro.” En juist voor de private lease doelgroep is dit interessant, vertelt de Wit: “Particulieren zijn terughoudender, omdat er onzekerheden spelen omtrent elektrische voertuigen. Onder andere met betrekking tot subsidies en zorgen rondom de accuduur van elektrische modellen. Deze zorgen halen wij met het bieden van private lease weg. Ons doel is om de private leaserijder ook kennis te laten maken met elektrisch rijden. En dat is goed nieuws, want zo krijgen de elektrische auto’s én de subsidies uit het verleden een tweede leven in Nederland!”

Kia blijft populairst onder niet-elektrische rijders
Onder niet-elektrische leaserijders blijft het merk Kia het populairst. Kia heeft deze eerste plek bij Athlon nu twee jaar op rij, bij zowel zakelijk als private leaserijders. Verder zien we dat Toyota uit de lijst is verdwenen in het zakelijke segment en Renault op de 2de plek nieuw is binnengekomen. Private leaserijders geven naast Kia voorkeur aan Peugeot en Mercedes-Benz op de derde plek. Onder niet-elektrische leaserijders zijn de modellen van Kia ook erg populair: het favoriete model van zakelijke leaserijders is de Kia Ceed Sportswagon en van private leaserijders de Kia Picanto. 

Man die dronken met 254km/u een gezin dood reed gaat in beroep tegen straf

Thomas de G., de veroordeelde dader van het tragische auto-ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle waarbij een gezin uit Raamsdonksveer om het leven kwam, tekent hoger beroep aan tegen zijn veroordeling. Dit nieuws volgt op een eerdere uitspraak waarbij De G. een straf van 10 jaar cel en tbs opgelegd kreeg voor het doodrijden van het gezin. Zijn advocaat, die de strafmaat betwist, stelt dat doodslag niet overtuigend bewezen is. Hij pleit voor een herziening van de straf, aangezien de huidige veroordeling gebaseerd is op een verdenking waar hij het niet mee eens is.

Op 10 maart vorig jaar escaleerde een roekeloze rit van De G., die met een snelheid van meer dan 200 km/u reed, in een fatale botsing. In de getroffen auto zaten een 46-jarige vader en moeder en hun twee kinderen van 10 en 13 jaar, die allen overleden. Opvallend is dat het Openbaar Ministerie oorspronkelijk 7 jaar cel en tbs had geëist, gezien De G.'s voorgeschiedenis met rijden onder invloed en eerdere intrekking van zijn rijbewijs.

Extra schokkend was De G.'s bekentenis dat hij voor het ongeluk negen à tien biertjes had gedronken en met een snelheid van 254 km/u over de snelweg reed, terwijl hij dit filmde met zijn mobiele telefoon. Tijdens de rechtszaak kwamen gruwelijke details aan het licht over het ongeluk, waaronder dat niet alle inzittenden onmiddellijk stierven na de botsing die hun auto in brand zette.

Peskov waarschuwt Europa voor gevolgen toegeven aan Amerikaanse druk

In een recente ontwikkeling heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gewaarschuwd voor juridische gevolgen als Europa toegeeft aan de Amerikaanse druk om bevroren Russische tegoeden in te zetten voor de wederopbouw van Oekraïne. Dit dreigement volgt op berichten dat de Amerikaanse president Joe Biden een wet steunt die het mogelijk maakt om $300 miljard (ongeveer €274 miljard) aan Russische tegoeden hiervoor te gebruiken.

Peskov benadrukte de paradoxale situatie waarin het grootste deel van de Russische bezittingen zich in Europa bevindt, niet in Amerika. Hij deed deze uitspraken tegenover het Russische staatspersbureau RIA, reagerend op de Amerikaanse media-berichten over Bidens steun aan de wet.

Het Kremlin dreigt nu met tegenmaatregelen, waaronder het in beslag nemen van Amerikaanse en Europese bezittingen. Deze ontwikkeling markeert een nieuwe fase in de complexe geopolitieke spanningen die voortvloeien uit de situatie in Oekraïne.

ter illustratie (Foto: Dall-E)
ter illustratie (Foto: Dall-E)

Nieuw register voor geluidgegevens

Vanaf 1 januari 2024 treedt in Nederland de Omgevingswet in werking, die onder meer de introductie van het Geluidregister met zich meebrengt. Dit register, dat deel uitmaakt van de Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG), wordt een centrale databank voor alle geluidgegevens in Nederland. Bij de lancering zal het register nog leeg zijn, maar de eerste bronhouders, waaronder wegen, spoorwegen, industrie, luchtvaart, windturbines en schietbanen en -oefenterreinen, zullen binnenkort hun gegevens aanleveren.

De Omgevingswet brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee op het gebied van geluid. Sinds 2012 zijn er al geluidproductieplafonds (GPP’s) voor rijkswegen en hoofdspoorwegen, en deze systematiek wordt nu uitgebreid naar provinciale wegen en industrieterreinen. Dit betekent dat er een maximum komt aan het geluidsniveau dat deze bronnen mogen produceren. Voor gemeentewegen, waterschapswegen en lokaalspoor wordt de basisgeluidemissie (BGE)-systematiek ingevoerd, wat een monitoringswaarde is om de groei van geluid te beperken.

Om de groei van geluid goed te kunnen monitoren, is inzicht nodig in geluidemissie, en hierin voorziet het Geluidregister. Vanaf 1 januari 2024 moeten bronhouders zoals rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hun geluidgegevens aanleveren in het register. Gegevens van andere geluidbronnen worden in de komende jaren toegevoegd.

Het Geluidregister biedt verschillende mogelijkheden, zoals het downloaden van bestanden voor akoestisch onderzoek of de ligging van geluidaandachtsgebieden. Ook worden de gegevens op een kaart inzichtelijk gemaakt, wat handig is voor geluidexperts, beleidsmedewerkers, projectontwikkelaars en burgers.

geluidsregister (Foto: Dall-E)
Ter illustratie (Foto: Dall-E)

Britten en Amerikanen bombarderen Houthi's in Jemen, met hulp van Nederland

De VS en Groot-Brittannië hebben de Houthi-militie in Jemen aangevallen. Dit werd meegedeeld door de Amerikaanse president Biden en de Britse premier Sunak. Biden zei in Washington dat dit een directe reactie was op de Houthi-aanvallen op de internationale scheepvaart in de Rode Zee.

De militaire actie werd gesteund door Australië, Bahrein, Canada en Nederland. Sunak zei in Londen dat Groot-Brittannië altijd zal opkomen voor de vrijheid van handelsroutes.

Demissionair premier Mark Rutte heeft zijn steun voor de aanval uitgesproken, de Houthi's beloven wraak  en Saoedi-Arabië vreest escalatie in het Midden-Oosten. 

De luchtaanvallen zijnnaar verluidt uitgevoerd door vliegtuigen, schepen en onderzeeërs. De Houthi’s, een door Iran gesteunde sjiitische groepering, controleren delen van Jemen. Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog hebben ze herhaaldelijk schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden aangevallen om de Palestijnse Hamas te steunen. De Houthi’s vallen Israël ook vanuit Jemen aan met drones en raketten.

De aanvallen op de belangrijkste scheepvaartroute tussen Europa en Azië hebben gevolgen voor het goederenverkeer via het Suezkanaal. Grote rederijen mijden de route nu.

Random Pics van de Dag #1156

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.