Noorse biatleten domineren, Franse vrouwen pakken World Cup-zege in Oberhof

De eerste World Cup-week van het kalenderjaar voor de biatleten is in het Duitse Oberhof afgerond. In het plotseling steenkoude Thüringen stonden de estafettes op het programma, waar de wind regelmatig voor lastige omstandigheden zorgde op de schietbaan.

Mannen
Bepaald niet voor het eerst was het Noorse team het sterkst: Endre Strømsheim deed het bij een zeldzaam estafetteoptreden netjes, Sturla Holm Lægreid hielp de ploeg vervolgens naar de leiding en broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø maakten het overtuigend af.

Ver achter Noorwegen, uiteindelijk zelfs op ruim twee minuten, ging de tweede plek naar de thuisploeg: Roman Rees, Benedikt Doll en Philipp Nawrath bleven nog binnen een minuut van de Noren, waarna Philipp Horn flink wat tijd verloor. Achter hem werden echter ook fouten gemaakt en dus kon Duitsland plek twee pakken.

Met Fabien Claude en Eric Perrot leek Frankrijk ruime tijd op weg naar het podium, maar Emilien Jacquelin ging totaal de mist in bij het schieten en Quentin Fillon Maillet kon dat niet repareren: zevende. Italië en Zweden streden in de tweede helft om plek drie en die ging naar Italië. Elia Zeni kende een stroeve start, maar Didier Bionaz, Lukas Hofer en Tommaso Giacomel werkten zich gestaag naar voren en pakten een toch wel wat verrassende podiumplek.

België zat er met Florent Claude (derde) en Thierry Langer (zesde) goed bij, maar zakte logischerwijze wat terug met Marek Mackels (elfde) en Cesar Beauvais, waardoor de ploeg uiteindelijk als veertiende finishte.

Vrouwen
De strijd bij de vrouwen was een stuk spannender, maar het was wel één land dat bijna constant op kop lag: Lou Jeanmonnot wisselde namens de Franse ploeg niet als eerste, maar wel in de kopgroep, en Justine Braisaz-Bouchet, Sophie Chauveau en Julia Simon wisten de ploeg naar de eerste plek en de overwinning te helpen.

Het was spannend, twee landen lagen continu op de loer: Noorwegen en Zweden waren bijna de hele wedstrijd minder dan een halve minuut van Frankrijk verwijderd. Na een strafronde bij de eerste schietbeurt van Hanna Öberg haakte Zweden af, terwijl Noorwegen met Juni Arnekleiv, Marit Ishol Skogan, Karoline Offigstad Knotten en slotloopster Ingrid Landmark Tandrevold tien seconden tekort kwam. Met Anna Magnusson, Linn Persson en de zussen Hanna en Elvira Öberg werd Zweden op een ruime halve minuut derde, maar liefst drie minuten voor Italië.