Skiër Odermatt wint weer in eigen Adelboden, Grenier wint reuzenslalom Kranjska Gora

In de World Cup alpineskiën was het zaterdag reuzenslalomdag. De vrouwen kwamen in actie op de Podkorenpiste in het Sloveense Kranjska Gora, terwijl de mannen zich naar beneden stortten op de beruchte Chuenisbärgli in Adelboden, in het Zwitserse Berner Oberland.

Reuzenslalom vrouwen, Kranjska Gora
Met veel Slowaakse fans onderaan de piste deed hun heldin Petra Vlhova het uitstekend: ze was in de eerste run de snelste, met de Italiaanse Federica Brignone op 0,02 seconden en Lara Gut-Behrami uit Zwitserland op 0,15 seconden. De Canadese Valerie Grenier volgde op 0,35 tellen, verder bleven Sara Hector uit Zweden (+0,79), de Noorse Thea Louise Stjernesund (+0,84) en de ietwat tegenvallende Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,98) ook nog binnen een seconde van Vlhova.

Shiffrin leverde in de tweede run twee plekken in, waarbij de Oostenrijkse Franziska Gritsch aan de leiding ging. Stjernesund ging met 0,51 seconden naar plek één, Hector kwam 0,41 seconden achter haar terecht. Grenier legde een zeer indrukwekkende run neer en pakte met maar liefst 1,18 seconden de eerste plek, waar Gut-Behrami 0,37 seconden voor tekort kwam. Brignone eindigde op 0,51 seconden, met alleen Vlhova nog te gaan. Ook de Slowaakse kon het niet bolwerken, ze werd op 0,61 seconden zelfs vierde. Grenier pakte haar tweede World Cup-zege, nadat ze vorig jaar op dezelfde piste won, voor Gut-Behrami en Brignone.

Reuzenslalom mannen, Adelboden
Marco Odermatt is sowieso de beste reuzenslalomskiër op aarde, maar voor eigen publiek was er helemaal geen houden aan: niemand bleef in run één binnen een seconde, de Oostenrijker Stefan Brennsteiner was op 1,04 seconden van Odermatt de beste van de rest van het veld. De Noor Aleksander Aamodt Kilde volgde op 1,15 seconden, voor Manuel Feller uit Oostenrijk (+1,24), de Noor Atle Lie McGrath (+1,34), de Italiaan Luca de Aliprandini (+1,37) en nog een Noor, Rasmus Windingstad (+1,39) - Thibaut Favrot uit Frankrijk deed op 1,42 seconden ook nog uitstekend mee.

Favrot zakte met een moeizame tweede run ver weg, Windingstad verloor ook een handvol plekken en de Kroaat Filip Zubcic - twaalfde na run één - bleef aan de leiding. De Aliprandini leverde ook plekken in en kwam achter Zubcic, de Amerikaan River Radamus en de Noor Henrik Kristoffersen terecht. Ook McGrath kwam tekort en Feller viel na een flinke fout buiten de top-20. Met 0,51 seconden was het dan Kilde die eindelijk onder de tijd van Zubcic door dook en zich zo verzekerde van een eerste reuzenslalompodium. Brennsteiner kwam er na wat fouten niet aan te pas, waarna Odermatt het af mocht maken. Dat deed hij op perfecte wijze en met 1,26 seconden voorsprong pakte hij zijn derde opeenvolgende reuzenslalomzege op de Chuenisbärgli.