'Gymnasten op de ski's' trappen World Cup-seizoen af met acrobatische finales

Niet alleen de alpineskiërs, langlaufers en schaatsers zijn op de sneeuw en het ijs bezig aan hun World Cup-seizoen, ook de gymnasten op de ski's zijn volop bezig: de freestyleskiërs op de aerials hebben inmiddels hun eerste twee World Cups achter de rug, eerst in het Finse Ruka en daarna in Changchun in China.

Ruka, vrouwen
De Canadese Marion Thenault was in de eerste wedstrijd van het seizoen in de finale duidelijk de beste: haar back-full-double-full leverde haar een mooie 99,05 punten op, ruimschoots meer dan de 88,47 punten die de Australische Danielle Scott voor haar back-double-full-full kreeg. Het podium werd gecompleteerd door de Kazachse Zhanbota Aldabergenova met 77,43 punten voor haar back-lay-full.

Ruka, mannen
China had twee mannen in de grote finale en één van hen wist de winst te pakken: Qi Guangpu scoorde voor zijn fraaie back-full-double-full-full 119,91 punten en dat was nét genoeg om de Zwitser Pirmin Werner te verslaan. Werner kreeg 119,00 punten voor zijn back-double-full-full-double-full, terwijl de Oekraïner Dmytro Kotovskyi met een back-full-tuck-full-full 117,00 punten en plek drie kreeg toebedeeld.

Changchun, vrouwen
Ze had nog maar één keer gewonnen in de World Cup, maar voor de Amerikaanse Winter Vinecki kwam daar een tweede zege bij: haar back-lay-full-full werd met 94,25 punten beloond. De tweede plek was voor een van de drie thuisfavorietes in de finale, Kong Fanyu, die 81,42 punten kreeg voor haar back-double-full-full. Peel voerde dezelfde sprong uit als Vinecki, maar landde erg moeizaam en moest het met 80,96 punten doen met plek drie.

Changchun, mannen
Dit keer pakte Werner wél de overwinning: net als de Amerikaan Christopher Lillis sprong hij een fraaie back-double-full-full-full, maar de net iets betere landing van Werner gaf de doorslag met 122,62 punten tegen 122,17 voor Lillis. Voor eigen publiek ging Li Tianma er met de derde plek vandoor met 121,68 punten voor zijn back-full-double-full-full.

Changchun, gemengde teams
De Amerikaanse ploeg bleek het sterkst in de finale: Vinecki, Lillis en Quinn Dehlinger scoorden 347,85 punten en bleven daarmee ruim voor de twee Chinese ploegen. Chen Meiting, Wang Xindi en Li Tianma werden met 316,63 punten tweede, voor China-1 met Kong Fanyu, Zhang Yifan en Qi Guangpu (287,07).