Skiër Paris dendert naar afdalingswinst op Saslong, Flury wint na 6 jaar weer

Voor de liefhebbers van het alpineskiën, en dan met name van de snelle onderdelen, was zaterdag een mooie dag. De vrouwen kwamen in het Franse Val d'Isère in actie op de afdaling, de mannen deden dat in het noorden van Italië in Val Gardena/Gröden.

Afdaling vrouwen, Val d'Isère
De Zwitserse Joana Hählen kwam als tweede naar beneden en deed dat met een op het oog uitstekende afdaling. De Oostenrijkse Cornelia Hütter kwam 0,02 seconden tekort om haar tijd te verbeteren, maar niet veel later ging Hählen's landgenote Jasmine Flury met 0,22 seconden naar de leiding.

Na Flury's run beet de een na de ander zich stuk op de tijd van Flury, maar ook op die van Hählen en Hütter. Sofia Goggia kwam als enige een beetje in de buurt, maar de Italiaanse strandde op 0,44 seconden en werd vierde. Voor Flury was het haar tweede World Cup-zege, de eerste sinds december 2017.

De wedstrijd lag nog even stil na een val van de Canadese Stefanie Fleckenstein, die bij de finish hard onderuit ging en een op het oog ernstige knieblessure opliep.

Afdaling mannen, Val Gardena/Gröden
Donderdag kwam men in actie op de ingekorte versie van de Saslong, zaterdag stond de volledige versie op het programma. De Fransman Nils Allegre opende het bal en al snel bleek dat hij een prima tijd neer had gezet, maar voor de winst was het nog niet genoeg: de Noor Aleksander Aamodt Kilde startte als zesde en was 0,43 seconden sneller.

Even na Kilde's run nestelde Jack Crawford uit Canada zich op 0,23 seconden van Kilde op de tweede plek, maar gelijk daarna liet Dominik Paris zien hoe het écht moest: de Italiaanse veteraan denderde van de piste af en maakte met 0,44 seconden korte metten met de tijd van Kilde aan de finish.

De Amerikaan Bryce Bennett, de winnaar van donderdag én van twee jaar geleden, nam op 0,60 seconden de derde plek in beslag en op 0,65 seconden nestelde ook de Fransman Cyprien Sarrazin zich nog voor Crawford en Allegre, die wel de top-6 completeerden. Voor Paris was het zijn 22e World Cup-zege en al zijn achtste in eigen land, maar de vorige zeven waren allemaal in Bormio en daar heeft hij de Saslong nu dus aan toe kunnen voegen.